RSS
 

Stelian Tănase – lansare de carte la Brăila

12 Nov

Vă invităm vineri, 16 noiembrie 2018, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila la lansarea cărții „Partida de vânătoare”, semnată de Stelian Tănase.

Alături de autor va prezenta Viorel Coman, critic literar.

Moderează: dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii.

„Partida de vânătoare” este un roman foileton născut din provocările tipice ale scriitorilor debutanți. “Personajul principal este Țumpi, o tânără simpatică, plină de angoase la modă și căreia i se pare că salvarea stă în scrierea unei cărți fenomenale. Cartea lui Stelian Tănase este, într-adevăr, fenomenală, mai ales că intriga se desfășoară pe trei planuri, purtând cititorul în universul culiselor politice, intrigilor polițiste și secvențelor încărcate de erotism” – se precizează pe site-ul Editurii Vremea care a publicat cartea.  „Nu trebuie să mire personajul principal feminin. În toate romanele mele, personajul principal este o femeie. Aleg întotdeauna femeia pentru că e mai plină de angoase şi probleme decât un bărbat. Despre o femeie ai oricând ce scrie. … Ţumpi sunt eu”, ne spune autorul.

Evenimentul se desfășoară la Sala „Fănuș Neagu”, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr. 4.

Laura Caplea

 
 

Implicarea elevilor în combaterea violenței împotriva femeilor

12 Nov

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, a fost organizat la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila workshop-ul ”Implicarea elevilor în combaterea violenței împotriva femeilor” în cadrul proiectului european ”Justice has no gender”, prin care liceeni din 13 județe sunt încurajați să deruleze campanii de comunicare menite să combată violența împotriva femeilor și să promoveze non-discriminarea persoanelor cu dizabilități. Au participat elevii Liceului Pedagogic ”D.P. Perpessicius” din Brăila, a căror campanie este în plină desfășurare, fiind derulate deja mai multe activități. Dintre ele amintim: o expoziție de colaje și desene, dezbaterea cu tema ”Femeile au șanse egale cu bărbații pe piața muncii”, un atelier despre modul în care erau tratate femeile în perioada comunistă și sesiunea de comunicări științifice cu tema ”Condiția femeii în universul concentraționar românesc”.

Workshop-ul ”Implicarea elevilor în combaterea violenței împotriva femeilor” a fost facilitat de Radu Răileanu, formator în domeniul conceperii și derulării campaniilor de comunicare și coordonator al programului anti-discriminare al asociației ActiveWatch din București. „Pentru mine este întotdeauna extraordinar să văd tineri entuziaști și dornici să schimbe lumea în bine, așa cum sunt elevii din Brăila implicați în proiect. Rolul meu a fost doar acela de a le ordona puțin modul în care lucrează. Sunt foarte creativi și extrem de implicați! Un merit deosebit pentru acest lucru îl are și doamna profesoară Mirela Iordache, care îi coordonează”, a spus Radu Răileanu.

Campania elevilor din Brăila, al cărei slogan este „Stop abuzurilor!” se va adresa într-o primă etapă liceenilor, însă elevii se gândesc serios să o extindă și către un alt public. ”Prin dezvoltarea de activități educaționale contribuim alături de celelalte 24 de școli din țară, selectate în proiect la combaterea violenței și a discriminării la care sunt supuse femeile în general și mai ales fetele cu dizabilități”, a spus profesor Mirela Iordache.
Coordonator din partea Bibliotecii „Panait Istrati” – partener în proiect – este Doinița Stanciu, bibliotecar.

 
 

“Arta de a scrie”, la final

12 Nov

Vineri, 9 noiembrie 2018, a avut loc la bibliotecă ultima întâlnire din cadrul atelierului “Arta de a scrie”. A fost prezent Mircea Cărbunaru, în rol de mentor pentru tinerii care s-au inițiat în arta scrierii de texte literare SF.

Vă amintim că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a invitat încă din luna martie adolescenții și tinerii brăileni cu înclinații literare să participe la această activitate. Ne-am propus descoperirea, încurajarea şi promovarea creatorilor de literatură Fantasy & Science Fiction, textele acestora urmând să fie publicate într-o antologie. Au fost 8 sesiuni de scriere creativă coordonate de Mircea Cărbunaru, publicist și scriitor și Gabriel Leonard Sîrbu, booktuber (recenzii video).

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația culturală brăileană ART ZONE, Inspectoratul Școlar Județean și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. Coordonator: Elisaveta Drăghici.

Laura Caplea

 
 

Easy Knowledge – metode creative pentru educația adulților

09 Nov

A 2-a zi de prezentări în cadrul Proiectului Erasmus desfășurat la Biblioteca Județeană Brăila a adus în atenția partenerilor din Bulgaria, Polonia, Letonia și Turcia diverse aspecte instituționale și legale ce țin de educația adulților. De asemenea, s-au prezentat modele de bună practică si metode creative de lucru cu adulții la nivelul fiecărei țări partenere. Întâlnirea de la Brăila a fost productivă, participanții stabilind responsabilitățile fiecărui partener și calendarul activităților pentru toată durata proiectului de 18 luni.

Vă reamintim că Proiectul Easy Knowledge se adresează personalului care lucrează cu adulți din medii sociale defavorizate. Pe parcursul celor 18 luni partenerii de proiect vor realiza si testa un manual care sintetizeaza cadrul institutional si legal al educatiei adultilor, exemple de bună practică și metode creative de lucru cu adulții mai puțin pregătiți de pe teritoriul proiectului.

Proiectul este finanțat prin Erasmus+ Parteneriate Strategice – educatia adultilor, administrat de Agentia Natională a Republicii Letone reprezentată de Megija Kaleja. Coordonator pentru România este Viorica Alexandru, președinte Asociația Initiativa Cetățenilor Seniori.

Initiativa Cetatenilor Seniori propune un stil de viata activ-creativ petru seniori. Asociatia utilizeaza experienta de viata si expertiza profesionala a acestora in proiecte educationale, civice si socio-culturale dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Din 2013 până în prezent a realizat 5 proiecte cu finantare europeana si a contribuit la biblioteca de resurse europene cu acces liber pentru voluntariat, invatare interculturala, protectia mediului, educatie on-line, promovarea creativitatii si a comptetitiei in actiunile comunitare, dezvoltare personala si profesionala a tinerilor și adulților.

 

Laura Caplea

 
 

Expoziția de caricatură “Haz de necaz”

09 Nov

Vineri, 9 noiembrie 2018, ora 17.00, vă invităm la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila la vernisajul expoziției de caricatură “Haz de necaz”, autor Dumitru Ștefănescu-ȘTEF, pictor, grafician și caricaturist.

Lucrările au fost donate bibliotecii, așa că cei care doresc să le admire o pot face oricând, expoziția de caricatură fiind deschisă publicului permanent. Inginer de profesie, artistul plastic brăilean s-a dedicat artei timp de 46 de ani, remarcându-se prin expoziții personale de pictură și grafică. A primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, dintre care amintim: medalia de aur la Festivalul Internaţional de Umor “Constantin Tănase” (2008), marele premiu la Concursul internaţional de caricatură de la Madrid (1999), diplomă de excelenţă şi medalia jubiliară a Brăilei (2003).

 

Laura Caplea

 
 

Easy Knowledge, un nou proiect Erasmus

09 Nov

Miercuri, 7 noiembrie 2018, a avut loc lansarea proiectului ”Easy Ways to Transfer Knowledge”,  la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” din Braila. Proiectul este implementat în România de Asociația Inițiativa Cetățenilor Seniori.

Proiectul se adresează personalului care lucrează cu adulți defavorizați.  Pe parcursul a 18 luni partenerii de proiect vor realiza si testa un manual care sintetizeaza cadrul institutional si legal al educatiei adultilor, exemple de buna practica si metode creative de lucru cu adultii mai putin pregatiti de pe teritoriul proiectului.

Cate doua persoane din fiecare organizatie vor participa la un workshop international unde vor invata cum sa transmita la nivel local metode de lucru, vor folosi resurse si vor invata cum se pot evita greselile in lucrul cu adultii defavorizati. Apoi, in calitate de co-traineri vor lucra cu un grup de 20 de persoane implicate sau care se vor implica in educatia adultilor mai putin pregatiti in fiecare din tarile partenere.

Resursele vor fi produse in limba engleza si in limbile organizatiilor partenere si se va asigura accesul liber la acestea prin Internet, institutii de educatia adultilor, biblioteci si scoli. Partenerii de proiect sunt organizatii din Bulgaria, Polonia, Romania si Turcia iar coordonarea este asigurata de organizatia EFE din Letonia .

Proiectul este finantat prin Erasmus+ Parteneriate Strategice- educatia adultilor, administrat de Agentia Nationala a Republicii Letone.

Cu acest prilej am primit invitați din străinătate, biblioteca fiind partener în proiect. Biblioteca și-a prezentat toate serviciile și activitățile dedicate adulților, invitații fiind impresionați de faptul că instituția este modernă, tehnologizată și foarte activă în comunitate.

Coordonator local: Viorica Alexandru. Coordonator general este partenerul din Letonia condus de Megija Kaleja.

Vă amintim că Initiativa Cetatenilor Seniori propune un stil de viata activ-creativ petru seniori. Asociatia utilizeaza experienta de viata si expertiza profesionala a acestora in proiecte educationale, civice si socio-culturale dedicate tuturor categoriilor de varsta. Din 2013 pana in prezent a realizat 5 proiecte cu finantare europeana si a contribuit la biblioteca de resurse europene cu acces liber pentru voluntariat, invatare interculturala, protectia mediului, educatie on-line, promovarea creativitatii si a comptetitiei in actiunile comunitare, dezvoltare personala si profesionala a tinerilor si adultilor.

Cel mai recent proiect este INVAT USOR 2018-2020, traducerea libera pentru Easy Ways to Transfer Knowledge, finantat prin Erasmus+ Parteneriate strategice pentru educatia adultilor. Initiativa va utiliza in acest proiect experienta sa in metode creative de invatare pentru adultii dezavantajati social, economic si cultural. Biblioteca Judeteana Panait Istrati este partener local al proiectului dat fiind conditiile generoase si profesioniste de invatare si bogata experienta in evenimente si programe dedicate publicului larg din Braila.

Celelalte proiecte si parteneriatele pentru acestea sunt ilustrate la urmatoarele adrese:

www.facebook.com/groups/HOPERomania

www.plasticsfree.eu

www.facebook/DCOrganic

www.facebook.com/Senior-Citizens-Empowerment-for-Active-Aging

www.facebook.com/groups/InitiativaCetatenilorSeniori

www.facebook.com/maiputinicainipestrada

 

 

Laura Caplea

 
 

Educație Financiară pentru adolescenți

01 Nov

Adolescenții brăileni sunt invitați la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”  la work-shop-ul gratuit de Educație Financiară, susținut de brokerul Gabriel Stoica. În fiecare săptămână,  marțea, între orele 17.30-19.00, tinerii pot afla mai multe despre bugetul personal, venituri pasive și active, economii, disciplină şi planificare financiară. Statisticile arată că aceștia nu au cunoştinţele necesare de educaţie financiară pentru a-şi putea gestiona cu abilitate o viaţă independentă. Programele de educație financiară sunt menite nu numai să îmbogățească cultura financiară a tinerilor, ci și să-i inspire să adopte un comportament responsabil pentru un trai mai sigur, mai puțin stresant și mai productiv.

Întâlnirile vor avea loc la Centrul de Instruire al Bibliotecii, cu sediul în Piața Poligon, nr.4.

 

 

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

Simțul echilibrului – secretul unui stil de viață sănătos

01 Nov

Vă invităm la un work-shop gratuit de dezvoltare personală susținut de Didi Mocanu, specialist în activitatea de coaching, de la care puteți afla câteva obiceiuri sănătoase pentru o viață împlinită.

Fiind vorba despre un atelier-laborator interactiv, locurile sunt limitate iar participarea se face pe bază de înscriere la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr.4 – Punctul de Înscriere.

Ne vedem în fiecare luni, de la ora 17.30, la Centrul de Instruire, et.3!

                                                                Didi Mocanu, coaching

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

Timpul Poveștilor

01 Nov

Miercuri, 31 octombrie, ne-am întâlnit iarăși la clubul de lectură “Timpul Poveștilor”, desfășurat la Centrul Multifuncțional din cartierul Lacu Dulce.

Copiii din medii defavorizate se bucură după orele de școală de activități recreative la acest centru social. Biblioteca organizează săptămânal pentru cei mici un club de lectură, unde citim împreună povești, dezbatem textele citite, desenăm personajele preferate și ne uităm la filme de desene animate.
Coordonator: Laura Caplea, bibliotecar.

 

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Împreună suntem BRAVO, 25 octombrie 2018

01 Nov

Proiectul social intitulat “Împreună suntem BRAVO” cuprinde activități recreative, de socializare si relaxare, dedicate persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila. La întâlnirea de joi, 25 octombrie, tinerii brăileni s-au întâlnit cu echipa Special Olympics România, care este singura mișcare din țară ce aduce împreună, pentru un eveniment comun, persoane cu dizabilități, membrii familiilor acestora, voluntari, studenți și profesionisti din diferite domenii. Scopul evenimentului a fost conștientizarea publicului față de integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

 

Coordonator: Chiriac Valentina, șef birou în cadrul bibliotecii.

Laura Caplea