RSS
 

Lansare de carte – “Brăila” de Petru Pintilie, ediție alcătuită și îngrijită de Viorel Coman

22 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a organizat vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 17.00, lansarea cărții “Brăila” de Petru Pintilie, ediție alcătuită și îngrijită de Viorel Coman.

Au prezentat: Gheorghe Lupașcu, Ioan Munteanu și Viorel Coman. Moderatorul evenimentului a fost dr. Eduard Claudiu Brăileanu.

În deschiderea evenimentului a avut loc lansarea Revistei culturale „Ex Libris” nr. 10/2018, editată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, prezentată de unul dintre colaboratorii publicației, Didi Miler. Revista poate fi accesată și în format electronic pe site-ul bibliotecii – http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2019/01/Revista-Ex-Libris-nr-10-din-2018.pdf.

„Retipărirea volumului «Brăila» de Petru Pintilie, după mai bine de jumătate de veac de la apariție are mai multe explicații. Cartea a apărut în preajma momentului când Brăila sărbătorea 600 de ani de la atestarea documentară din anul 1368. Recitită, cartea lui Petru Pintilie este un document, o mărturie a unei Brăile care, după două decenii de la război, intrase deja într-un amplu proces de dezvoltare, de industrializare – o experiență pe care nu o mai trăise niciodată în asemenea ritm. La a doua ediție cartea se publică în forma originală, conform manuscrisului, fără croșetele adesea severe și de neînțeles ale cenzurii, cu adăugarea unui corpus de texte neacceptate la prima ediție. În anexe au fost adăugate alte texte din presa locală sau națională publicate după apariția cărții, care întregesc imaginea Brăilei” – spune scriitorul și criticul literar, Viorel Coman, care de altfel a mărturisit că “vinovatul” pentru ideea retipăririi acestei publicații este managerul bibliotecii, Dragoș-Adrian Neagu.

Evenimentul a avut loc la Sala „Fănuș Neagu”, din cadrul bibliotecii brăilene.

Teodora Soare

 
 

De vorbă cu psihologul

21 Jan

În fiecare lună se desfășoară la Sala de Lectură a bibliotecii workshop-ul gratuit “De vorbă cu psihologul”, susținut de Luminița Filipoiu – psihoterapeut și de colega noastră, Adriana Mînzu. Tema lunii ianuarie a fost “Limbajul corpului – tehnici de citire rapidă a limbajului nonverbal” sau cum sa ghicești gândurile oamenilor în funcție de gesturi. De asemenea, cei prezenți la eveniment în număr tot mai mare de la o întâlnire la alta, au mai aflat cum se pot identifica intențiile și motivațiile din spatele discursului verbal al unei persoane.

Vă amintim că Filipoiu Luminița – Mirela este specialist în psihologie clinică, psihoterapie adleriană, tehnici comportamentale autism și ADHD, terapie de grup adolescenți, consiliere psihologică, expertiză psihologică juridică și extrajuridică.

Workshop-ul este organizat lunar, sâmbăta de la ora 10, data fiind anunțată din timp pe contul Facebook al bibliotecii și pe site la adresa: http://www.bjbraila.ro/bjpi3/evenimente/.

Laura Caplea

 
 

“Poveștile cu Zâna Măseluță” revin la Ludotecă

17 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește o nouă serie de ateliere „Povești cu Zâna Măseluță pentru copii și părinți”, desfășurate în cadrul proiectului „Fabrica de Povești: Proiect inter-generațional”, finanțat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

În urma succesului avut la prima serie, atelierele de educație privind igiena orală susținute de dr. Oana Pireu se vor relua începând cu sâmbătă, 16 februarie, ora 10.00.

Coordonatorul activității își propune să realizeze două grupe, ambele formate din copii, însoțiți de un părinte/bunic. Grupa I: copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, grupa II: copii cu vârste între 8 și 12 ani. Pentru informații și înscrieri vă așteptăm la Secția împrumut pentru copii. Ludotecă din cadrul bibliotecii. Menționăm că proiectul, al cărui manager este dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șeful serviciului ”Relații cu Publicul” din cadrul bibliotecii, a fost câștigat de către instituția publică în 2018.

Laura Caplea

 
 

Timpul Poveștilor la prima întâlnire pe 2019

17 Jan

Clubul de lectura “Timpul Poveștilor” organizat de Biblioteca Județeana Braila la Centrul Multifuncțional social din Lacu Dulce a început noul an cu un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu. Am privit împreună filmul animat 3D “Luceafărul” realizat de Ion Cebotari, iar copiii au recitat câteva poezii din opera eminesciană.

Am continuat cu alte lecturi atractive pentru cei mici și am colorat desene inspirate din basmele lui Eminescu. Cea mai mare carte aleasă de la Ludotecă special pentru clubul nostru a fost: “Iv Cel Naiv: Povești de trezit copiii”.  Am citit și am discutat pe marginea textelor, ne-am îmbrățișat cu drag la plecare și am convenit ca data viitoare fetele să coloreze prințese din povești, iar băieții mașini cu mărcile lor preferate.

Clubul de lectură se desfășoară săptămânal la sediul Centrului Multifuncțional social din Lacu Dulce, cartier unde locuiesc mulți membri ai comunității de romi. În cadrul centrului se asigură condiții de studiu și recreere pentru copiii din această comunitate. Aceștia participă după orele de școală la activități organizate de educatorii din centru și de diverși voluntari.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Lansarea cărții “Brăila” de Petru Pintilie

15 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează vineri, 18 ianuarie 2019, ora 17.00, lansarea cărții “Brăila” de Petru Pintilie, ediție alcătuită și îngrijită de Viorel Coman.

Prezintă: Viorel Coman, Gheorghe Lupașcu, Ioan Munteanu.

Moderează: dr. Eduard Claudiu Brăileanu.

„Retipărirea volumului Brăila de Petru Pintilie, după mai bine de jumătate de veac de la apariție are mai multe explicații. Cartea a apărut în preajma momentului când Brăila sărbătorea 600 de ani de la atestarea documentară din anul 1368. Recitită, cartea lui Petru Pintilie este un document, o mărturie a unei Brăile care, după două decenii de la război, intrase deja într-un amplu proces de dezvoltare, de industrializare – o experiență pe care nu o mai trăise niciodată în asemenea ritm. La a doua ediție cartea se publică în forma originală, conform manuscrisului, fără croșetele adesea severe și de neînțeles ale cenzurii, cu adăugarea unui corpus de texte neacceptate la prima ediție. În anexe au fost adăugate alte texte din presa locală sau națională publicate după apariția cărții, care întregesc imaginea Brăilei” – spune scriitorul și criticul literar, Viorel Coman.

În deschiderea evenimentului va avea loc lansarea Revistei culturale „Ex Libris” nr. 10/2018, editată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Prezintă: Didi Miler.

Vă așteptăm la Sala „Fănuș Neagu”, la sediul bibliotecii din Piața Poligon nr. 4!

Laura Caplea

 

 
 

Mihai Eminescu – povestea magului călător în stele

15 Jan

La fiecare mijloc de ianuarie, de ziua nașterii Poetului Național, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează o expoziție documentară menită să păstreze vie în sufletele noastre opera lui Mihai Eminescu.

Expoziția intitulata „Mihai Eminescu – povestea magului călător în stele” este deschisă publicului în perioada 15 – 23 ianuarie 2019 și reunește o vastă colecție de documente (poezie, proză, scrieri politice, critică literară, ediții bibliofile). Expoziția este realizată de Iacob Silvia, bibliotecar.

Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, a fost socotit de către cititorii români și de către critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, fiind supranumit și “Luceafărul poeziei românești”. Creaţia literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice.

Aparţinând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influenţată şi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant.

Totodată Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, o zi în care “nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”, după cum au declarat inițiatorii.

 

 
 

Revista “Sportul Brăilean” – lansare la bibliotecă

14 Jan

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” a găzduit miercuri, 9 ianuarie 2019, lansarea numărului 10 al Revistei “Sportul Brăilean” realizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila. Cei interesați de subiect au ținut să fie prezenți la eveniment și au răsfoit publicația în paginile căreia au găsit un interesant interviu cu Georgeta Gabor, colega de echipa a Nadiei Comăneci la Montreal, în 1976. Sumarul mai cuprinde articole despre baschetul brăilean, societățile sportive de altădată, panoramic sportiv brăilean pe anul 2018,  precum și alte subiecte absolut inedite despre sportivii noștri.

Au vorbit: Dragoș Neagu-manager Bibliotecă, Virgil Matei-secretar redacție, Mircea Cărbunaru-coordonator revistă, prof. Viorel Mortu-colaborator, Nicușor Hagiu-director DJST Brăila. Vă amintim că revista aniversează 10 ani de existență, fiind realizată sub patronajul Academiei Olimpice Române – filiala Brăila.

Laura Caplea

 
 

Helix Robotics Team Brăila se pregătește de concurs

11 Jan

Liceenii de la Clubul de Robotică al Bibliotecii se pregătesc pentru compețiția națională “First Tech Challenge” (FTC) de la București din 24-26 martie 2019. Până atunci mai au de trecut de competiția regională de la Iași (15-17 feb.), unde membrii Helix Robotics Team sunt siguri că se vor califica.

Deși sunt în vacanță, tinerii sunt prezenți în fiecare zi la Makerspace, un spațiu special proiectat pentru activități tehnice bazate pe STEM (știință, tehnică, inginerie și matematică). Aici se desfășoară din 2017 Clubul de Robotică, unde adolescenții deprind noi competențe și utilizează echipamente de ultimă tehnologie.

First Tech Challenge (FTC) este una dintre cele mai mari competiții globale de robotică, reunind mii de echipe din peste 80 de țări. Echipele de elevi trebuie să proiecteze, să construiască, să programeze și să opereze proprii roboți pentru a concura într-o competiție în format alianță. În acest an, tema competiției internaționale este FTC ROVER RUCKUS, participanții având misiunea de a crea roboți pentru explorarea altor planete.

Helix Robotics Team Brăila are următoarea componență: Mădălina Ștefu, Diana Trifu, Alexia Mihăilă, Andreea Găitan, Denis Andrei Chiriac, Andrada Badea, Wiliam Toader, Mihnea Sofrone, Simon Pîrlog, David Drăghici, Sebastian Roșioru, Mihnea Iordache, Bogdan Custură. Coordonatorii echipei sunt: prof. Adriana Mihăilă, prof. Florina Marin, ing. Gheorghe Octavian Silviu.

Succes Helix Robotics Team Brăila!!

Laura Caplea

 
 

ACROSTIHURI ECOLOGICE – concurs național de creație literară

08 Jan

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A CONCURSULUI NAŢIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ

”ACROSTIHURI ECOLOGICE”, EDIȚIA a III- a, 2018 – 2019

 1. a) Tema concursului: ”ecologie şi protecţia mediului “
 2. b) Calendarul concursului
 • 3 decembrie 2018 – lansarea concursului;
 • 10 – 21 decembrie 2018 – selectarea materialelor pentru concurs de către profesorii coordonatori din fiecare școală participantă;
 • 14 ianuarie 2019 – 1 februarie 2019 – înscrierea participanților și trimiterea lucrărilor la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” , Brăila.
 • 28 februarie – 1 martie 2019 – jurizarea lucrărilor înscrise în concurs;
 • 11 martie 2019 – publicarea tabelului cu rezultate pe site-ul Bibliotecii ”Panait Istrati”, Brăila;
 • 31 mai – 14 iunie 2019 – acordarea/trimiterea diplomelor profesorilor și elevilor.
 1. c) Participanţi: elevi, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai comunității ;
 2. d) Parteneri : instituțiile și școlile partenere din proiect ;
 3. e) Descrierea activității : Concursul se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal precum şi cadrelor didactice care îi îndrumă în realizarea lucrărilor.

Categorii de vârstă: A : 8 – 11 ani ; B : 12 – 15 ani ; C: 16 -19 ani

Secţiuni:

 1. Creație literară acrostihuri ecologice în limba română

Concurenţii vor realiza poezii cu rimă (de preferință) sau în vers liber, versurile având „în cap“ literele dintr-un cuvânt sau mai multe cuvinte din câmpul semantic al temei date. De exemplu, vor realiza o poezie unde prima literă a fiecărui vers să compună cuvântul SUSTENABIL/PĂDURE/TURISM/ ANTREPRENOR sau să conțină un îndemn (NOI PROTEJĂM MEDIUL! / ANTREPRENORI SALVAȚI PĂDUREA!, etc.).

Creaţiile literare vor respecta: redactarea – maxim o pagină A4, în Word, cu caractere de 12, Times New Roman, la un rând, margini 2 cm, obligatoriu cu semne diacritice. La sfârşit se vor specifica numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, orașul / judeţul, numele cadrului didactic coordonator.      

Criterii de evaluare/jurizare:

 • aşezarea în pagină, coerenţa, respectarea tematicii, originalitatea ortografia şi vocabularul  utilizat;
 • munca elevului, complexitatea viziunii sale asupra temei alese;
 • gradul de originalitate şi imaginaţie pe care elevii îl dovedesc prin lucrarea realizată;
 • stimularea creativităţii elevilor;
 • punctaj maxim – 100p (încadrarea în temă – 40p, mesajul integral al creaţiei – 30p, armonizarea cuvântului de pe verticală cu conţinutul de pe orizontală – 30p).
 • vor fi descalificate lucrările care nu respectă tematica concursului;

 

 

NU SE PERCEPE TAXĂ DE PARTICIPARE!

Lucrările împreună cu Fișa de înscriere și un plic A4 autoadresat și timbrat se expediază pe adresa:

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”ION CREANGĂ”, Str. Şcolilor Nr. 15, loc. Brăila, jud. Brăila cu menţiunea pentru Concursul “ Acrostihuri ecologice”/ în atenția doamnei prof. Daniela Urse.

*În plicurile autoadresate se trimit diplomele pentru copiii premiați cu premiile I, II, III și mențiuni ! Diplomele de participare pentru elevi și profesori se trimit doar online pe adresele de mail specificate în fișele de înscriere! Profesorii care nu trimit plicuri autoadresate şi au elevi premiaţi vor primi diplomele tot online!

*Profesorii participanţi din Judeţul Brăila pot ridica diplomele de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Brăila – Ludotecă.

* Lucrările trimise nu se returnează !

* Pentru informații suplimentare: danielle78ro@yahoo.com;

*Concursul este propus pentru CAEN 2019

 
 

METAFORĂ ȘI CULOARE ÎN ZI DE SĂRBĂTOARE – concurs național de creație plastică

08 Jan

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A CONCURSULUI NAŢIONAL DE CREAȚIE PLASTICĂ ȘI LITERARĂ

   ”METAFORĂ ȘI CULOARE ÎN ZI DE SĂRBĂTOARE”, EDIȚIA a IX- a, 2018 – 2019

                                                        

 1. a) Tema concursului: ”Tradițiile și obiceiurile sărbătorilor religioase Sfântul Nicolae și Naşterea Domnului” / ”Iarna”.
 2. b) Calendarul concursului
 • 3 decembrie 2018 – lansarea concursului;
 • 10 – 21 decembrie 2018 – selectarea materialelor pentru concurs de către profesorii coordonatori din fiecare școală participantă;
 • 14 ianuarie 2019 – 1 februarie 2019 – înscrierea participanților și trimiterea lucrărilor la Liceul Pedagogic, ”D.P. Perpessicius”, Brăila.
 • 28 februarie – 1 martie 2019 – jurizarea lucrărilor înscrise în concurs;
 • 11 martie 2019 – publicarea tabelului cu rezultate pe site-ul Bibliotecii ”Panait Istrati”, Brăila;
 • 31 mai – 14 iunie 2019 – acordarea/trimiterea diplomelor profesorilor și elevilor.
 1. c) Participanţi: elevi, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai comunității ;
 2. d) Parteneri : instituțiile și școlile partenere din proiect ;
 3. e) Descrierea activității : Concursul se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal precum şi cadrelor didactice care îi îndrumă în realizarea lucrărilor.

Categorii de vârstă: A : 8 – 11 ani ; B : 12 – 15 ani ; C: 16 -19 ani

Secţiuni:                    

 1. A. Creație plasticădesen, pictură, grafică – tehnica de lucru la alegerea fiecărui participant (tempera, acuarele, creioane colorate, carioca, etc);
 2. Creație literarăpoezii, compuneri, eseuri (limba română /engleză/ franceză/ germană/).

Creaţiile literare vor respecta: redactarea – maxim două pagini A4, în Word, cu caractere de 12, Times New Roman, la un rând, margini 2 cm, obligatoriu cu semne diacritice. La sfârşit se vor specifica numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, orașul / judeţul, numele cadrului didactic coordonator.

Creațiile plastice vor fi realizate pe o coală A4/A3, respectând tema concursului ( tradițiile și obiceiurile sărbătorilor religioase Sfântul Nicolae și Nașterea Domnului; iarna )

Fiecare lucrare expediată va avea în colţul din dreapta jos, o etichetă pe care vor fi trecute CU MAJUSCULE următoarele date:TITLUL LUCRĂRII; NUMELE ŞI PRENUMELE COPILULUI; CLASA / VÂRSTA; ȘCOALA DE PROVENIENȚĂ; ORAŞUL / JUDEŢUL; NUMELE CADRULUI DIDACTIC ÎNDRUMĂTOR.

Criterii de evaluare/jurizare:

 • aşezarea în pagină, coerenţa, respectarea tematicii, originalitatea ortografia şi vocabularul  utilizat;
 • munca elevului, complexitatea viziunii sale asupra temei alese;
 • transpunerea cât mai fidelă a sărbătorilor, obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti în viziunea proprie fiecărui participant;
 • respectarea tehnicii de lucru aleasă, gradul de complexitate și combinare a culorilor și materialelor;
 • vor fi descalificate lucrările care nu respectă tematica concursului;

Fiecare cadru didactic poate participa cu un numar de maxim 3 lucrări, indiferent de sectiune.

NU SE PERCEPE TAXĂ DE PARTICIPARE!

Lucrările împreună cu Fișa de înscriere și un plic A4 autoadresat și timbrat se expediază pe adresa: LICEUL PEDAGOGIC ”D.P. PERPESSICIUS”, BRĂILA (Aleea Învățătorilor, nr. 4, Cartier Hipodrom, Brăila, Jud. Brăila) cu menţiunea pentru Concursul “ Metaforă și culoare în zi de sărbătoare”.

*În plicurile autoadresate se trimit diplomele pentru copiii premiați cu premiile I, II, III și mențiuni ! Diplomele de participare pentru elevi și profesori se trimit doar online pe adresele de mail specificate în fișele de înscriere! Profesorii care nu trimit plicuri autoadresate şi au elevi premiaţi vor primi diplomele tot online!

*Profesorii participanţi din Judeţul Brăila pot ridica diplomele de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Brăila – Ludotecă.

* Lucrările trimise nu se returnează !

* Pentru informații suplimentare: nonformal2016@gmail.com