RSS
 

Grup vocal instrumental de jazz la Mediatecă

23 May

Sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 10.00, la Secția Mediatecă din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila se organizează selecție de voci și instrumentiști, fete și băieți, pentru înființarea unui Grup vocal instrumental de jazz. Trupa va funcționa în cadrul Bibliotecii și va fi coordonată de instrumentistul și profesorul Yannis Yannakis. Se caută participanți cu vârsta minimă de 12 ani, cu aptitudini muzicale, care vor să aprofundeze acest gen muzical.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Invitație la filmul „ Expirat ” marca KineDok

22 May

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila și Asociația COLORERIA vă invită la un nou film documentar !

Miercuri, 24 mai 2017 de la ora 19:30 la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Panait Istrati, va fi proiectat documentarul „ Expirat ” marca KineDok.

 

| Kieran Kolle | Norvegia | 2017 | 54 minute |                

„Niște tineri plănuiesc un tur pe biciclete de-a lungul Norvegiei pentru a atrage atenția asupra problemei risipei de alimente, singurul impediment este propia lor regula: nu vor consuma decât mâncare aruncată pe timpul cursei de aproximativ 3000 km.”

Synopsis: | „În bogata țară a Norvegiei, risipa de alimente este o problemă imensă cu nicio soluție aparentă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei și să inițieze schimbări sociale și voința politică de a lua măsuri în legătură cu acest lucru. Ei plănuiesc un tur de 5 săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3000 kilometri – un efort uriaș care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului. Singura problemă este de altfel chiar propria și unica lor regulă: Toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deși sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută și care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.” |

Trailer film: https://vimeo.com/159609367

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locații alternative, vechi și noi. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență.

ORGANIZATOR LOCAL: Asociatia COLORERIA, Adriana Ștefania Mînzu din partea Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

 

Expoziție – „Făuritori de frumusețe”

22 May

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează până pe 1 iunie 2017, la Secția Împrumut Carte pentru Adulți, expoziția fotodocumentară „Făuritori de frumusețe”, cu prilejul „Zilei pictorilor români”.

În fiecare an, la 19 mai, se marchează „Ziua pictorilor români”, care reprezintă data nașterii pictorului Ion Țuculescu, pictor reprezentativ pentru spiritul românesc. Avându-și  rădăcinile în perioada de formare a statelor feudale românești și fiind în strânsă dependență cu înflorirea economică, social-politică și culturala a acestora, pictura a fost arta în care și-au găsit expresia multe dintre idealurile, năzuințele și înclinațiile sufletești ale poporului român.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 19 mai – 1 iunie 2017, ea putând fi admirată în holul clădirii de patrimoniu, la parter. Expoziție – „Făuritori de frumusețe” a fost realizată de bibliotecarul Secției Împrumut Carte pentru Adulți, Sorin Neagu.

 
 

Concurs interjudețean – „Pledoarie pentru lectură”

19 May

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și Liceul Teoretic Mihail Sebastian”, organizează concursul interjudețean „Pledoarie pentru lectură”. Coordonatorii proiectului aflat la prima ediție sunt: bibliotecar Doinița Stanciu și profesor Oana Ghețu.

A citi este o artă care depinde de experienţa şi cultura individuală. Lectura este contactul cititorului cu textul literar. Se înţelege că gustul pentru lectură se formează mai timpuriu decât interesul pentru cartea ştiinţifică. Pornind de la această constatare coordonatorii proiectului au încercat să găsească modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru lectură, grupul țintă fiind constituit din elevi ai claselor II – XII.

STRUCTURA PROBELOR :

A. Creație literară ( compunere, eseu, text argumentativ)

B. Creație plastică (ilustrarea temei printr-o tehnică la alegere, inclusiv fotografie, format A4).

– Pentru elevi ai ciclului primar cu tema „Cartea care m-a influențat”.

– Pentru elevi ai ciclului gimnazial cu tema „Cartea care m-a influențat”.

– Pentru elevi ai ciclului liceal cu tema „Cartea care m-a influențat”/”Lectură vs.  tehnologie”.

– Pentru cadrele didactice proba A, cu tema „Cartea care m-a influențat”/”Lectură vs. tehnologie”.

Înscrierea participanților are loc până la data de 9 iunie 2017. Lucrările vor fi jurizate pe categorii de vârstă și pe secțiuni pâna la data de 14 iunie 2017. Se vor acorda premiul I, II, III și Mențiuni pe fiecare secțiune și categorie de vârstă/clasă. Diplomele vor fi acordate până la 23 iunie 2017, direct la sediul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, sau prin poștă.

Regulamentul pentru participarea la concurs, precum și alte amănunte se regăsesc pe site-ul Bibliotecii Județene Brăila – http://www.bjbraila.ro/bjpi3/eveniment/concurs-pledoarie-pentru-lectura/

Tot pe site-ul bibliotecii, la secțiunea evenimente se regăsesc în format electronic Fișele de înscriere pentru elevi și pentru cadrele didactice, precum și Acordul de parteneriat.

Atenție! NU se percepe taxă de participare!

 

Teodora Soare

 
 

Media club

19 May

Secția Mediatecă din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila vă invită la film! În perioada 22 – 26 mai 2017, aici puteți viziona filme documentare referitoare la Africa (25 mai este Ziua Africii). Iată care sunt filmele pregătite cu această ocazie:

22 mai –    “Africa de Sud”

23 mai  –   „Africa – Serengeti”

24 mai  – „Veriga lipsă a craniilor”

25 mai – „Feline africane”

26 mai – „Regele junglei”.

 

Vă așteptăm!

 
 

Premieră la Brăila – un spațiu cultural creativ cu imprimante 3D și club de robotică

19 May

În perioada 10 – 12 mai 2017, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila a organizat ediţia a III-a a simpozionului „Sisteme şi mijloace noi de automatizare şi digitizare în bibliotecile publice româneşti”, destinat specialiştilor din bibliotecile publice implicaţi în procesele de automatizare şi digitizare a activităţilor şi documentelor de bibliotecă, precum şi firmelor IT care dezvoltă produse şi soluţii sau care comercializează echipamente pentru biblioteci.
Multumim echipei Revista COMUNIC@TII Mobile pentru aceste interviuri.

Dragoş Adrian Neagu, Director, Biblioteca Judeţeană “P. Istrati” Brăila: Pentru prima oară în România, la Brăila, un spaţiu cultural creativ cu imprimante 3D şi club de robotică –

Premieră la Brăila – un spațiu cultural creativ cu imprimante 3D și club de robotică

 

Județul Dolj are un portal informațional care reunește bazele de date ale bibliotecilor

Proiectul eCultura, cu buget de 7,5 milioane euro, poate retehnologiza bibliotecile publice
https://www.youtube.com/watch?v=iB9NrnR3RSM
Dragoș Neagu despre automatizare și digitizare în bibliotecile publice românești
 https://www.youtube.com/watch?v=3ShQyt776BI
 
 

Proiect “Cartea vie a profesiei” la Bibliotecă, ziua a doua

17 May

Peste 120 de brăileni au răspuns invitației Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila de a participa, marți, 16 mai 2017, în intervalul 14.30 – 16.30, la proiectul „Cartea vie a profesiei” care a avut loc la Sala de Lectură a instituției.

Elevi de la cinci licee din oraș – Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Colegiul Tehnic „C. D. Nenițescu” Colegiul Național “N. Bălcescu” și Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius” s-au întâlnit cu profesioniști din diferite domenii de activitate pentru a se orienta în carieră. Elevii au fost însoțiți de profesorii: Mihaela Coman, Cornelia Conon, Andreea Onofrei, Mariana Lemnaru, Nicoleta Cîrneci.

Mulțumim “cărților vii” care s-au implicat în proiect: Nicoleta Codrescu (inspector de specialitate Centrul Antidrog Brăila); Cati Lupașcu (redactor șef “Obiectiv Vocea Brăilei”); colonel Ion Ilie, plutonier adj. șef Alexandru Tudor, purtător de cuvânt Ștefan Stoian (Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila); Georgeta Novac (coregraf); Eduard Bucureșteanu (psiholog); Constantin Neagu (fotograf); Mădălin Gorciu (inginer navalist); Cristina Stănescu (medic); Cristian Bratu (asistent medical); Profira Constantinoiu (farmacist); Lucian Sabados (regizor artistic, manager Teatrul „Maria Filotti” Brăila); Ionel Avrămescu (recrutor militar – Biroul Informare Recrutare); Georgiana Nica (responsabil marketing “Carrefour” Brăila), Roxana Negrău (responsabil resurse umane “Carrefour” Brăila), Dan Toma (director „Carrefour” Brăila); Nicolae Jianu și Radu Jianu (antreprenori); Diana Mircea („BCR”); Camelia Vechiu (economist Universitatea „Constantin Brâncoveanu”); Gianina Tudose (funcționar public Primăria Brăila); Anna Sarău (Inspectoratul de Poliție Județean Brăila); Adriana Mihăilă (profesor matematică); Sorin Boșneag (agent turism „Unita Turism”); Mihai Guduleasa, Daniel Gaceu (Penitenciarul Brăila); lt. Lucia Ionescu, lt. Angelică Ionescu (Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila); Mihai Ichim (specialist IT); Marilena Ioanid (profesor/artist plastic); Huluba Iuliana (avocat); Nicolae Florin (instructor auto Școala “Șoferilă” Brăila).

Mulțumim de asemenea sponsorului “Carrefour” Brăila.

Cei 32 de specialiști s-au aflat timp de două ore la dispoziția tinerilor care s-au informat astfel despre 26 de profesii și secretele acestora.

Inițiatorii și coordonatorii proiectului au fost Roxana Neagu și Teodora Soare, Biblioteca Județeană Brăila.

 

Teodora Soare

Roxana Neagu

 
 

“ZIUA CAMPIONILOR” la Bibliotecă

17 May

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Brăila vă invită la “ZIUA CAMPIONILOR”. Întâlnirea cu iubitorii sportului, și nu numai, va avea loc vineri, 19 mai 2017, de la ora 14.00 la secția Mediatecă a Bibliotecii Județene Brăila.
Inițiativa DJST Brăila numită „ZIUA CAMPIONILOR” aduce în fața iubitorilor de sport și tinerilor pe cei mai cunoscuți și îndrăgiți sportivi care au purtat faima orașului în lume, la ramura de sport pe care au practicat-o. Cine putea să facă acest lucru mai bine, dacă nu campionii Brăilei la radioamatorism? Acești oameni au reușit să își ducă mesajul pe unde radio până în cele mai îndepărtate puncte ale Pământului, iar povestea lor este captivantă.


Invitații acestei ediții “ZIUA CAMPIONILOR” sunt:
– Marcel Aleca – maestru emerit al sportului;
– George Savu – maestru al sportului;
– Remus Vatcu – maestru al sportului;
Cu acest prilej vor fi prezentate informații unice din cariera invitaților.

 
 

Lansarea romanului „Ulicioara patimilor”

17 May

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a organizat marți, 16 mai 2017, de la ora 17.00, lansarea romanului „Din umbra timpului”, vol. 1, semnat de Lazăr Bobi.

Autorul, de profesie sculptor, a publicat de-a lungul timpului în presa locală epigrame și poezii. Romanul său de debut „Din umbra timpului” ( vol. 1 se numește „Ulicioara patimilor”) este apărut la Editura “Lucas”, Brăila, 2017.

Evenimentul a avut loc la Sala „Fănuș Neagu”, et. 3, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Moderatorul activității a fost dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef Serviciu Relații cu Publicul din cadrul bibliotecii. A prezentat Mihai Vintilă, scriitor și redactor șef al revistei “Litera 13”.

 
 

Proiect “Cartea vie a profesiei” la Bibliotecă

17 May

Peste 170 de brăileni au răspuns invitației Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila de a participa, astăzi, 15 mai 2017, în intervalul 10.00 – 12.00, la proiectul „Cartea vie a profesiei” care a avut loc la Sala de Lectură a instituției.

Elevi de la patru licee din oraș – Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Liceul Teoretic „M. Sebastian” și Colegiul Tehnic „P. Istrati” s-au întâlnit cu profesioniști din diferite domenii de activitate pentru a se orienta în carieră. Elevii au fost însoțiți de profesorii: Viorica Moșescu, Ana Coman, Olga Stroe, Ana-Maria Dobre, Sorinel Cârstiuc, Oana Ghețu, Adriana Mihăilă, bibliotecar Necula Angelica și bibliotecar Dumitrica Mocanu.

Mulțumim “cărților vii” care s-au implicat în proiect: Nicoleta Codrescu (inspector de specialitate Centrul Antidrog Brăila); Cati Lupașcu (redactor șef “Obiectiv Vocea Brăilei”); colonel Ion Ilie, plutonier adj. șef Alexandru Tudor, purtător de cuvânt Ștefan Stoian (Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila); Marian Stanciu (coregraf); Eduard Bucureșteanu (psiholog); Marian Coman (scriitor); Constantin Neagu (fotograf); Mădălin Gorciu (inginer navalist); Monica Lăpușneanu (medic de familie); Bogdan Constantinoiu (farmacist); Anca Cismaru (regizor artistic Teatrul „Maria Filotti” Brăila); Ionel Avrămescu (recrutor militar – Biroul Informare Recrutare); Teodora Martin (consilier vânzări „Selgros cash & carry”); Paul Bordei (antreprenor); Viorica Brăileanu (Banca „Raiffeisen”); Camelia Vechiu (economist Universitatea „Constantin Brâncoveanu”); Gianina Tudose (funcționar public Primăria Brăila); Anna Sarău, Viorel Iordache (Inspectoratul de Poliție Județean Brăila); Adriana Mihăilă (profesor matematică); Sorin Boșneag (agent turism „Unita Turism”); Mihai Guduleasa, Daniel Gaceu (Penitenciarul Brăila); lt. Lucia Ionescu, lt. Angelică Ionescu (Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila); Mihai Ichim (specialist IT); Nela Constantinescu (profesor/artist plastic).

Mulțumim de asemenea sponsorului “Selgros cash & carry”.

Cei 29 de specialiști s-au aflat timp de două ore la dispoziția tinerilor care s-au informat astfel despre 24 de profesii și secretele acestora.

Marți, 16 mai 2017, la Bibliotecă, în intervalul orar 14.30 – 16.30 urmează o a doua întâlnire din cadrul proiectului “Cartea vie a profesiei” la care vor participa alte licee brăilene. Îi invităm, de asemenea, pe toți elevii interesați să ne viziteze la Sala de Lectură!

Inițiatorii și coordonatorii proiectului au fost Roxana Neagu și Teodora Soare, Biblioteca Județeană Brăila.

Roxana Neagu

Teodora Soare