RSS
 

Pe lângă plopii fără soț…

17 Jan

Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an pe 15 ianuarie odată cu celebrarea naşterii lui Mihai Eminescu. Sărbătoarea este pusă în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar identitatea şi unitatea naţională au reprezentat o preocupare constantă în opera publicistică a lui Eminescu.

În perioada 15 ian. – 7 feb. 2018, la Secția Împrumut cărți pentru adulți este organizată expoziția documentară “Pe lângă plopii fără soț.. ” care îl omagiază pe poetul “nepereche” al românilor la 168 de ani de la nașterea sa.

Mihai Eminescu este în literatura români creator al unei opere ce străbate timpul, trăind într-o perpetuă actualitate. Semnificația lui a dobândit în conștiința poporului nostru caracterul unui mit. Poetul reprezintă în literatura noastră un dublu reper de valoare, înscriindu-se în contextul literaturii universale alături de mari clasici ca: Dante, Hugo, Goethe. În ce privește specificul național, Eminescu reprezintă ipostaza unică a sufletului românesc în universul poetic al lumii.

Expoziția este realizată de Sorin Neagu, bibliotecar.

Laura Caplea

 

 
No Comments

Posted in Diverse

 

ȘTIAȚI CĂ…

17 Jan

Mihai Eminescu, deși este cunoscut tuturor ca fiind un geniu neînțeles, un om sensibil, a fost în copilărie un puşti cam năbădăios?

Mihai era al 7 lea copil din cei 11 născuți de părinții lor – Gheorghe și Raluca Eminovici. Părinții aveau o gospodărie mare unde copiii făceau tot felul de pozne. Lui Eminescu îi plăcea în copilărie să meargă în pădure sau la lacul din codru, unde se scălda cu alti copii din sat, prindea raci, șopârle, șerpi și broaște, pe care le aducea acasă ca să-i sperie pe părinți.

Eminescu era un puşti jucăuş care devenise în scurt timp spaima satului. Călărea animalele, speria puii, chinuia gâștele şi făcea o gălăgie de nedescris. Trăgea cu praştia în tot ce mişca. Nu i-a plăcut şcoala, cel puţin la început. Prefera să umble prin păduri, prin satele apropiate, şi-i plăcea să stea la stână cu ciobanii. Eminescu fugea des de acasă deoarece tatăl său era foarte autoritar si îl certa mai mereu. Câteodată, când lipsea mai mult, era prins cu potera călare şi era dus cu forţa la şcoală.

Toate aventurile copilăriei vor apare mai târziu descrise atât de frumos în poeziile sale. De altfel, mereu Eminescu va plânge după această viaţă liberă de la ţară, unde dorea să se retragă, cândva, într-o căsuţă. Nu a mai apucat, murind de foarte tânăr, la vârsta de 39 ani.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Eminescu – Luceafărul, Eu – o mică stea

17 Jan

An de an, Secția pentru copii.Ludoteca spune prezent atunci când vine vorba de omagierea celui mai mare poet român. Așa s-a întâmplat și pe 16 ianuarie 2018, când am desfășurat activitatea “Eminescu – Luceafărul, Eu – o mică stea”. Organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială Tichilești , clasa a IV-a prof. Viorica Peneș, acțiunea a cuprins 3 momente:
– prezentare power-point a vieții și operei marelui poet,
– recital de poezie din lirica eminesciană,
– realizarea unei scrisori- fluviu.
Toată munca elevilor s-a concretizat, mai apoi, într-o expoziție  de scrisori adresate marelui poet. Noi i-am răsplătit pe copii cu ecusoane având chipul lui Eminescu și cu multe cărți de povești și poezii.  Cel mai mare câștig pentru toți cei prezenți a fost că s-a adus un omagiu marelui poet al neamului nostru, cu acest prilej sărbătorindu-se și Ziua Culturii Naționale. Activitatea a fost coordonată de Doinița Stanciu, bibliotecar.

Laura Caplea

 
 

Atelier de hairstyling

17 Jan

2018 a început în forță cu seria de ateliere desfășurate la bibliotecă pentru brăilenii de toate vârstele. Se știe că în fiecare sâmbătă mulți copii și tineri participă la activități recreative cum ar fi: robotică, Coder Dojo, quilling, cusături tradiționale, geografie distractivă, curs de chitară, istoria artei religioase, Kagami-artă și cultură japoneză, precum și multe alte activități care mai apar în program.

De două ori pe lună organizăm și ateliere de hairstyling pentru fetele interesate de arta împletirii părului. Pe lângă demonstrațiile practice, participantele primesc și sfaturi pentru îngrijirea corectă și menținerea unui păr sănătos. Activitatea durează 2 ore, dar fetele nu-și dau seama cât de repede trece timpul atunci când realizezi coafuri frumoase în părul cuiva.  Coordonatoarele activității,  Adriana Antipov- bibliotecar și Camelia Antipov- voluntar, oferă cu bucurie sfaturi oricui dorește să învețe câteva secrete de hairstyling.

Laura Caplea

 
 

Despre Eminescu…în povești digitale

16 Jan

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850 a fost poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și străini, dar și de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Copilăria a petrecut-o la Botoșani şi în casa părintească de la Ipotești, iar la Cernăuți a urmat şcoala şi Liceul german, fiind al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Eminovici. A debutat ca poet la 16 ani cu o poezie scrisă în memoria fostului său profesor Aron Pumnul și în acelaşi an, şi-a schimbat numele în Eminescu, adoptat mai târziu și de alți membri ai familiei sale. Activitatea sa literară se întinde pe parcursul a mai mult de un deceniu și a fost tradusă și publicată în 60 de limbi, pe toate continentele lumii.
Eminescu evocă propria copilărie, ca fiind o vârstă a fericirii, prin basme și poezii precum: Făt-Frumos din lacrimă, Călin Nebunul, Borta Vîntului, Frumoasa Lumii, Finul lui Dumnezeu, Lebăda, Îngere palid, Crăiasa din povești, Codrule, Măria-Ta, Povestea Dochiei și ursitorile, Somnoroase păsarele, Ce te legeni, peste vârfuri, La mijloc de codru. Alături de acestea care sunt printre cele mai cunoscute și iubite creații literare îndrăgite de copii, deseori recitate sau cântate acestora de către părinți sau bunici, luminându-le pruncia dăinuiesc și altele precum Scrisoarea I, Luceafărul, Rugăciunea unui dac, Memento mori, Epigonii, Înger si demon ce sunt îndrăgite de adulții iubitori de frumusețea și valențele infinite ale prozei fantastice și filosofice eminesciene, dar și de meșteșugul slovelor cu care Eminescu redă liric zbuciumul ființei și zbaterea efemeră a lumii.
Mihai Eminescu s-a stins la 15 iunie 1889 şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu. Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul întrând în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte și unei mici planete.
Ziua poetului a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila de către copiii de la Centrul Social Multifuncțional din Lacu Dulce, Brăila, sub îndrumarea d-nei Gina Bărbuță, educator, în data de 12 ianuarie, prin următoarele activități:
• Atelier Digital Storytelling cu tema “Lumina copilăriei” – o colecție de povești digitale despre viața și opera lui Eminescu pe înțelesul copiilor”;
• Expoziție dedicată poetului, cu titlul „Luceafărul, motiv literar universal”. Invitată a fost restaurator Elisaveta Drăghici care le-a prezentat copiilor cărți din opera eminesciană, ex libris-uri, insigne și medalii cu chipul lui Eminescu etc. printre cărțile prezentate a atras atenția o piesă bibliofilă rară aflată în colecția bibliotecii județene la secția Colecții Speciale și anume primul volum de poezii, datat 1884, ediția princeps, îngrijită de T. Maiorescu.
• Audiții de poezii și romanțe pe versurile eminesciene;
• Atelier de creație în cadrul căruia copiii au redat prin desen și prin colaj – ca tehnici creative de lucru – conținutul basmelor și al poeziilor care i-au impresionat în timpul audiției.
• Mini ședința de pictură pe față cu simbolul și culorile drapelului național.
Scopul evenimentului a fost cultivarea interesului și a dragostei pentru literatură în rândul elevilor brăileni.


Obiectivele generale ale activităților dedicate memoriei poetului român și desfășurate în cadrul bibliotecii de către trainerii bibliotecari Laura Caplea și Maria Sava au vizat:
• cunoașterea poeziei eminesciene și a potențialului artistic al acesteia;
• dezvoltarea limbajului și în special a expresivității acestuia prin recitarea poeziilor eminesciene dar și prin compoziții proprii;
• dezvoltarea sentimentelor de dragoste și prețuire pentru valorile naționale.
• stimularea potențialului artistic și creativ al copiilor;
Activitățile s-au încheiat într-o atmosferă luminată de zâmbetele copiilor, iscate de bucuria lucrului bun dus până la capăt, a bogăției creațiilor finalizate (fie ele artistico-plastice sau digitale) și de frumusețea operei poetului iubit deopotrivă de copiii participanți și de adulții coordonatori, dar și de sentimentul de patriotism încercat de copii pe parcursul activităților. Pe fiecare zâmbet au strălucit culorile drapelului național, iar la plecarea din bibliotecă cei mici au primit, spre purtarea cu mândrie, câte unui mic medalion cu portretul lui Mihai Eminescu, ambele simboluri al unor valori naționale cu care copiii se pot mândri, ducând cu ei spre case bucuria și emoțiile sărbătoririi a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Poveștile digitale pot fi vizionate aici: https://www.facebook.com/Pove%C5%9Fti-digitale-Br%C4%83ila-844473042286704/

Maria Sava

 

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la bibliotecă

16 Jan

Luni, 15 ianuarie 2018, la Sala de Lectură a bibliotecii a avut loc în prezența unui public numeros evenimentul „Eminescu să ne judece”. În cadrul manifestării a avut loc un microrecital de pian susținut de elevii Școlii de Artă “Vespasian Lungu” și prezentarea eseului „Doi autori față în față”, susținută de Hugo Mărăcineanu, artist plastic. Evenimentul a fost moderat de Ion Volcu, șef birou în cadrul instituției gazdă.

Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției „Donația Hugo Mărăcineanu” și vizionarea unui film despre picturile expuse la sediul bibliotecii. Tot de Ziua Culturii Naționale și cu prilejul sărbătoririi a 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu s-a desfășurat un moment poetic prezentat de Corneliu Antoniu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sud-Est. Au mai participat scriitorii brăileni Vasile Datcu și C-tin Gherghinoiu.

Vă reamintim că în luna septembrie 2017 pictorul Hugo Mărăcineanu a donat Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” din Brăila 30 de tablouri şi 4 sculpturi în lemn, care pot fi admirate pe palierele scării de acces către cele 3 etaje ale clădirii. Expoziția este deschisă permanent publicului iubitor de artă.

Laura Caplea

 
 

Ioan Munteanu – lansare de carte și aniversare 75 de ani

05 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită joi, 11 ianuarie 2018, ora 17.00, la lansarea cărții „Cimitirul Sf. Constantin Brăila”, semnată de prof. Ioan Munteanu.

Cartea, apărută la Editura „Proilavia” (Brăila, 2017), conține un scurt istoric și o descriere a cimitirului brăilean, epitafuri și cugetări despre moarte. Începând cu actul de naștere din 1870 și până în zilele noastre Cimitirul „Sf. Constantin” reprezintă o adevărată pagină de istorie a urbei. Parcurgând cartea putem afla istoria și genealogiile celor care și-au găsit odihna veșnică în acest spațiu, oameni care pe parcursul vieții au contribuit la evoluția economică, socială și culturală a Brăilei.

Prezintă: prof. dr. Viorel Coman și pr. dr. Sorin Marinescu.

Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”.

Intermezzo muzical: Iasmina și Lavinia, laureate ale Festivalului concurs internațional “Micul Virtuoz”, București, 2017, coordonate de prof. Virgil Cernat.

Evenimentul are o dublă semnificație: lansarea de carte și omagierea profesorului și scriitorului Ioan Munteanu la împlinirea vârstei de 75 de ani. Cetățean de Onoare al orașului Brăila și posesor a numeroase diplome și distincții, Ioan Munteanu, este sărbătorit pentru îndelunga activitate profesională dedicată învățământului și promovării istoriei și culturii locale.

Vă amintim că „Cimitirul Sf. Constantin Brăila” este al 24-lea volum tipărit de autor, din seria cărților dedicate identității urbei brăilene. Vă așteptăm la Sala de Lectură, et. 1, la sediul Bibliotecii din P-ța Poligon, nr.4.

Laura Caplea

 
 

Metaforă și culoare în zi de sărbătoare – concurs național, ed. a VIII-a, 2018

05 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” în parteneriat cu Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” și Liceul Teoretic „Panait Cerna” organizează Concursul național de creație plastică și literară „Metaforă și culoare în zi de sărbătoare”, ediția a VIII-a, 2018. Tema concursului este ”Tradițiile și obiceiurile sărbătorilor religioase Sfântul Nicolae și Naşterea Domnului” / ”Iarna”. Concursul se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal precum și cadrelor didactice care îi îndrumă în realizarea lucrărilor.

În perioada 15 ian. – 23 feb. 2018 va avea loc înscrierea participanților și trimiterea lucrărilor la Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius”, urmând ca pe 5 martie să fie publicate rezultatele pe site-ul Bibliotecii.

Secțiunile concursului sunt:

  1. A. Creație plastică – desen, pictură, grafică – tehnica de lucru la alegerea fiecărui participant (tempera, acuarele, creioane colorate, carioca,  etc);
  2. Creație literară – poezii, compuneri, eseuri (limba română /engleză/ franceză/ germană/ spaniolă).

La jurizarea lucrărilor se va ține cont de categoria de vârstă a participanților:  8 – 11 ani ;  12 – 15 ani ; 16 -19 ani.

Creaţiile literare vor respecta: redactarea – maxim o pagină A4, în Word, cu caractere de 12, Times New Roman, la un rând, margini 2 cm, obligatoriu cu semne diacritice. Creațiile plastice vor fi realizate pe o coală A4/A3, respectând tema concursului (tradițiile și obiceiurile sărbătorilor religioase Sfântul Nicolae și Nașterea Domnului; iarna). Fiecare lucrare expediată va avea în colţul din dreapta jos, o etichetă pe care vor fi trecute cu majuscule următoarele date: titlul lucrării, numele și prenumele copilului, clasa/vârsta, școala de proveniență, orașul/județul, numele cadrului didactic coordonator.

Lucrările împreună cu Fișa de înscriere și un plic A4 autoadresat și timbrat se expediază pe  adresa: Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” (Aleea Învățătorilor nr.4, cart. Hipodrom), cu menţiunea pentru Concursul “ Metaforă și culoare în zi de sărbătoare”. Fiecare cadru didactic poate participa cu un număr de maxim 3 lucrări, indiferent de secțiune. Nu se percepe taxă de participare.

 

Laura Caplea

 
 

Ateliere de sărbătoare în Orășelul copiilor

22 Dec

Lângă “Căsuța cu povești” din Parcul Monument a fost amenajat de către Primăria Brăila un cort unde s-au desfășurat “Atelierele de Sărbătoare” dedicate celor mici, care vizitează Orășelul copiilor.  Cu mult entuziasm și fantezie, copiii ajutați de bibliotecari au lucrat împreună la confecționarea unor decorațiuni handmade numai bune de împodobit bradul de Crăciun: spiriduși, oameni de zăpadă,  îngerași și braduți. Am decorat și meșteșugit cu drag, iar la final fiecare a plecat de la noi cu o mică amintire.

Atelierele Bibliotecii au început încă de la deschiderea Orășelului pentru copii din 17 decembrie și au continuat până pe 24 decembrie, în intervalul orar 17.00-18.30. Judecând după participarea copiilor și adulților la activitățile noastre (unii chiar revenind de câteva ori) ne place să credem că am adus magia Crăciunului mai aproape de cei care ne-au vizitat. Recunoștința și bucuria celor mici ne-au făcut să uităm de frigul de afară, atmosfera din cort fiind caldă și veselă.

Mulțumim echipei de bibliotecari de la Secția Împrumut carte pentru adulți și Sala de Lectură pentru implicarea în atelierele creative, bucurând sute de copii cărora le-au oferit experiențe cu totul deosebite. Mulțumim Valentina Chiriac, șef birou, că ne-a ținut la curent în fiecare zi cu ce s-a întâmplat la fața locului.

Laura Caplea

 

 

 

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Câștigătorii concursului BRĂILA – TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR

22 Dec

Marți, 19 decembrie, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” a avut loc finala și premierea câștigătorilor la Concursul de cunoaștere locală “BRĂILA – TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR”, ediția a III-a. Concursul a fost organizat în toate liceele de pe teritoriul județului Brăila, pentru elevii din clasele a IX-a – a XII-a. Bibliografia de concurs a putut fi studiată la Biblioteca Județeană precum și on-line pe pagina specială a concursului.

Echipele au fost formate din trei persoane, concursul a constat la fiecare etapa dintr-un set de întrebări notate de la 1 la 10 de către juriul alcătuit din profesori. În faza finală au ajuns primele trei echipe clasate în cadrul fiecărui centru de concurs.

Iată echipele câștigătoare:

Locul I
Echipa “TDI Iorga”: Radu Iulian, Coteț Tiberiu Marian, Vasile Paul David de la Lic. Teoretic “Nicolae Iorga”( prof. îndrumători: Andrășoae Mariana și Moraru Emelina). Fiecare membru al echipei a primit câte un laptop.

Locul II
Echipa “Turiști în vecinătatea trecutului”: Iuga Elena, Zafiu Marina, Borș Nicoleta de la Lic. “Gh. M. Murgoci” ( prof. îndrumător: Vlad Alina). Fiecare membru al echipei a primit câte o tabletă.

Locul III
Echipa “Istorici în devenire”: Munteanu Georgiana, Bogoiu Alexandra, Balaban George de la Lic. Nicolae Iorga ( prof. îndrumători: Andrășoae Mariana și Moraru Emelina). Fiecare membru al echipei a primit câte o tabletă.

Au moderat: Dragoș Adrian Neagu, director la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” și Mircea Ciucașu, director la Casa de Cultură a Municipiului Brăila. Premiile au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Brăila – Francisk Iulian Chiriac și de Cătălin Canciu, inspector școlar general. De partea de logistică pentru buna desfășurare a concursului s-a ocupat Angela Chiriac, șef serviciu în cadrul Bibliotecii.

Organizatorii concursului au fost Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Casa de Cultură a Municipiului și Inspectoratul Școlar Județean Brăila.

Laura Caplea