RSS
 

„Întâmplări de peste zi” – lansare de carte

20 Sep

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 28 septembrie 2018, ora 17.00, la lansarea cărții „Întâmplări de peste zi” semnată de jurnalistul Vergil Matei. Cei prezenți se vor delecta cu câteva momente muzicale susținute de folkiștii Florin Lazăr și Teodor Șcheaua.

Prezintă: Viorel Coman, critic literar și Mihai Vintilă, jurnalist.

Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.

„Întâmplări de peste zi” este cartea de reportaje a lui Vergil Matei. Azi, unii dintre marii oameni de cultură ai țării consideră aceste preocupări pentru omul de rând ca fiind o formă literară decadentă (căci autorul duce reportajele sale până-n pragul literaturii, făcând detectivism literar). Dar statutul de detectiv teribil pe care și-l acordă și pe care și-l câștigă numai și numai luând realitatea pe cont propriu, ceea ce îl salvează de clișeele pe care le-ar fi putut asimila din presa de partid – îl ferește în totalitate de proletcultism, proza sa fiind mai degrabă un cine verite. Vergil Matei este și el un om al străzii și al uliței pe care nu le părăsește nici un moment când lucrează. El scrie pe genunchi printre ai lui, între viețași, printre oameni cu idealuri de durata unei vieți – și astfel rezultă o literatură de mare calitate – scrie Aurelian Titu Dumitrescu în cronica acestei cărți.

Evenimentul are loc la Sala „Panait Istrati”, et.3, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon, nr. 4.

Laura Caplea

 
 

Sesiune de lucru – „Arta de a scrie SF & F”

17 Sep

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, Centrul Multilingv din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila a fost gazda unei noi sesiuni de lucru pentru participanții la Atelierul de creație „Arta de a scrie SF & F” – un proiect prin care se dorește creșterea apetitului pentru citit și cultură a tinerei generații.

Lectori au fost Mircea Cărbunaru și Gabriel Leonard Sârbu, iar coordonatorul proiectului este Elisaveta Drăghici, restaurator în cadrul bibliotecii.

Invitat la această sesiune a fost scriitorul Aurelius Belei, iar tematica a vizat activitatea din zona SF locală, în principal a Cenaclului „Sfera”. Tinerii participanți la atelierul „Arta de a scrie SF & F” au avut ocazia să răsfoiască manuscrisul cărții „Technoficțiuni” scris de Aurelius Belei și apărut la editura „Tritonic”.

Vă reamintim că prin acest atelier Biblioteca  Județeană „Panait Istrati” își propune descoperirea, încurajarea şi promovarea creatorilor de literatură Fantasy & Science Fiction.

Atelierul de creație „Arta de a scrie SF & F” este realizat în parteneriat cu Asociația culturală brăileană ART ZONE, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila.

 
 

Viitorul începe cu alfabetul

12 Sep

Ziua internațională pentru alfabetizare a fost inițiată cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației privind eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinței.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează aceasta zi printr-o expoziție documentară “Viitorul începe cu alfabetul”.

Ziua internațională pentru alfabetizare este celebrată la nivel mondial, prin diverse acțiuni organizate de instituțiile guvernamentale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor private, profesori, cursanți si experți.

Expoziția este organizată de Sorin Neagu, bibliotecar și poate fi vizionată în cadrul Secției de Imprumut pentru Adulți în perioada 8-23 septembrie 2018.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Să învățăm să programăm jocuri!

11 Sep

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, începând cu ora 11.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila a avut loc o nouă întâlnire a membrilor cursului – “Să învățăm să programăm jocuri!”, coordonat de profesor voluntar – Gabriel DURA și Monica IONESCU – bibliotecar. De această dată elevii au mai descifrat și alte secrete ale limbajului Scratch, astfel încât personajele conturate de ei au început să prindă viață.

Următoarea sesiune de lucru va avea loc, sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 11.00.

 
 

Tudorița Tarniță – lansare de carte

05 Sep

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 7 septembrie 2018, ora 17.00, la lansarea volumelor „Pe diagonala cuvintelor”, „Manual de Știri”, „Muguri de Bonsai” și „Semnul Mandalei”, semnate de Tudorița Tarniță. Autoarea și-a dedicat viața jurnalismului, fiind o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene după 1989. A debutat în Antologia Poeților Brăileni „Zbor Alb” din 1970. A publicat în „Analele Brăilei”, „Luceafărul”, „România literară”, „Flacăra”, „Vatra”. Este laureată a mai multor concursuri județene și interjudețene de poezie.

Prezintă: Dumitru Anghel, critic literar, Gina Bahor, jurnalist și Mihai Vintilă, editor.

Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.

Invitații serii vor fi actrița Vanessa Radu și Trupa de muzică folk „Antic”.

 
 

Editura Bibliotecii Județene Brăila la Târgul de carte!

03 Sep

În perioada 3 – 7 septembrie 2018, vă așteptăm cu drag, în intervalul orar 10.00 – 20.00, la Târgul de carte organizat de Primăria Municipiului Brăila pe strada Mihai Eminescu, fostă Regală pentru a descoperi și achiziționa publicații editate de bibliotecă!

Editura “Proilavia” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila îl are alături pe scriitorul brăilean Silviu Radu, autorul romanului „Codex Aureus – Nume de Cod” și „Cele trei pergamente”!

Silviu Radu va fi zilnic, de la ora 17.00, alături de noi pentru a oferi iubitorilor lecturii autografe și informații despre subiectele abordate în cărțile sale.

 
 

Arta de a scrie SF/Fantasy

27 Aug
După ce pe 27 iulie ne-am întâlnit la bibliotecă cu scriitorul Marian Coman, care ne-a vorbit despre basm și literatura Fantasy, pe 24 august a avut loc a 6-a întâlnire din cadrul atelierului. Tema propusă a fost literatura SF, iar participanții au citit din creațiile lor.
Vă amintim că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a invitat încă din luna martie adolescenții și tinerii brăileni cu înclinații literare să participe la Atelierul de creație „Arta de a scrie” – un proiect care dorește creșterea apetitul pentru citit și cultură a tinerei generații. Ne-am propus descoperirea, încurajarea şi promovarea creatorilor de literatură Fantasy & Science Fiction, textele acestora urmând să fie publicate într-o antologie la finalul celor 8 sesiuni de scriere creativă. Întâlnirile sunt lunare și sunt coordonate de Mircea Cărbunaru, publicist și scriitor și Gabriel Leonard Sîrbu, booktuber (recenzii video).
Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația culturală brăileană ART ZONE, Inspectoratul Școlar Județean și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. Coordonator proiect: Elisaveta Drăghici.

 

Laura Caplea

 

Festivalul-concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”, Târgovişte, 2 – 4 noiembrie 2018

24 Aug

REGULAMENT

Concursul se adresează creatorilor de literatură din toată ţara, care nu au împlinit 40 de ani, indiferent dacă sunt membri ai uniunilor de creaţie sau au publicat volume de autor.

Concursul urmăreşte să descopere, să sprijine şi să promoveze o literatură de certă valoare umanist-estetică, deschisă tuturor abordărilor, căutărilor şi inovaţiilor din interiorul oricăror experienţe ale canonului specific românesc ori universal. Concurenţii – care pot participa la una sau mai multe secţiuni – se vor prezenta la concurs cu un grupaj de maxim 10 titluri pentru secţiunea de poezie, 3 proze, însumând maximum 8 pagini la secţiunea proză scurtă, 1-2 piese (inclusiv pentru copii), pentru secţiunea teatru scurt. Se pot aborda teme la alegere. Pentru secţiunea eseu, este necesară o lucrare de circa 4–5 pagini, pe tema: „Literatura premodernă târgovișteană din perspectiva unirii.”

Lucrările trebuie editate în word, cu fontul Times New Roman, corp 12, la un rând şi jumătate. Acestea vor avea un motto, ce se va regăsi într-un plic închis, conţinând un CV detaliat (numele concurentului, data naşterii, activitatea literară, adresa şi, obligatoriu, numărul de telefon) şi vor fi trimise prin poştă (imprimate pe hârtie şi pe un CD), până la data de 30 septembrie 2018, pe adresa: Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, str. A. I. Cuza nr.15, cod poştal 130007, Târgovişte. În cazul în care lucrările vor fi trimise prin poşta electronică (e-mail – strategiiculturale@yahoo.com), acestea vor fi însoţite de un motto, precum şi de un CV (care să cuprindă datele personale solicitate mai sus), organizatorii asigurând confidenţialitatea acestora până ce juriul va delibera şi va stabili premianţii ediţiei. Concurenţii care nu vor trimite toate datele de identificare vor fi eliminaţi din concurs.

Concurenţii care au obţinut un premiu la una dintre secţiuni, în ediţiile anterioare, se vor putea înscrie în concurs doar la o altă secţiune.
Nu vor participa la concurs lucrările care vor fi trimise după 30 septembrie 2018, data poştei.

Premianţii vor fi invitaţi de către organizatori în zilele 2 şi 4 noiembrie 2018, la Târgovişte, la manifestările organizate în cadrul Festivalului-concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” – ediţia a L – a, 2018.
Premiile vor fi acordate concurenţilor, în vechea Cetate de Scaun, cu ocazia festivităţii de premiere a concursului, ce va avea loc pe data de 3 noiembrie 2018. Lucrările premiate vor fi publicate într-un volum editat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Relaţii suplimentare:
Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa – telefon-0245/611184; e-mail – strategiiculturale@yahoo.com, web www.cjcd.ro (unde vor fi publicate şi rezultatele finale).

 
 

CURS DE TERAPIE BACH

22 Aug

Vă invităm la un nou atelier la bibliotecă! CURSUL DE TERAPIE BACH gratuit pentru adulți se va desfășura începând cu  3 septembrie 2018, între orele 16.00 – 19.00. În cadrul cursului vom învața cum se folosesc remediile florale Bach pentru a ne elibera de gândurile și emoțiile negative ce ne afectează sănătatea, echilibrul interior și relațiile cu ceilalți.

Coordonator: Georgeta Andrieș

Înscrieri la Ludotecă, în limita a 15 locuri disponibile.

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

Ziua limbii române

22 Aug

Pe 31 august românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Limbii Române, care alături de tricolor și de imnul național reprezintă un simbol al neamului nostru. Limba română se află astăzi printre limbile oficiale ale Uniunii Europene, iar noi ca români avem datoria să-i arătăm cel mai înalt respect, prin a o vorbi corect și a-i învăța pe copiii noștri să facă la fel.

Cu acest prilej Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și Asociația „Universul Prieteniei” Iași vă invită vineri, 31 august 2018, ora 17.00, la lansarea cărților „Treptele prieteniei – Antologie de poezie” și „101 sonete absurde”, autor Vasile Mandric.

Prezintă: Violeta Craiu, Dumitru Anghel, Angela Burtea, Lucia Pătrașcu, Liliana Toma.
Moderează: Rodica Rodean.

Programul serii cuprinde câteva momente de muzică folk susținute de prof. Florin Lazăr şi de tânărul Theodor Gabriel Şcheaua. Evenimentul are loc la Sala „Fănuș Neagu”, et. 3, la sediul bibliotecii din Piața Poligon, nr.4.

Laura Caplea