RSS
 

Cum se spune o poveste? Atelier de storytelling pentru adulți

15 Feb

Joi, 14 februarie 2019 (fără vreo intenție de a rivaliza cu Ziua Îndrăgostiților), în sala ”Fănuș Neagu” a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila a avut loc prima întâlnire a cursului ”Cum se spune o poveste? Atelier de storytelling pentru adulți”, din cadrul proiectului ”Fabrica de povești. Proiect intergenerațional”, finanțat prin Programul Eramus+.

Prima parte a cursului a fost destinată, în mod firesc, cunoașterii participanților, a obiectivelor și nevoilor acestora în materie de storytelling. Cele 23 de persoane participante, constituind prima serie a atelierului, au aflat detalii despre proiect și despre obiectivele acestuia. Elementul teoretic fundamental al întâlnirii a fost ”Pregătirea poveștii”, insistându-se asupra structurii unei povești ce urmează a fi transmisă în fața unui public adult.
Și cum teorie fără practică nu se poate, participanții au avut ocazia să urmărească o poveste filosofică: ”Orbii și elefantul”, ce face parte din tradiția indiană.

Grupa I a atelierului se va întâlni în datele de marți, 19 și 26 februarie, precum și 12 martie.
Grupa a II-a va avea întâlnirile în zilele de luni și joi, după următorul program: 18, 21, 25 și 28 februarie. Managerul proiectului este dr. Eduard Claudiu BRĂILEANU, șef serviciu ”Relații cu Publicul” în cadrul Bibliotecii.

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

Călători pe mapamond

12 Feb

Sâmbătă, 2 februarie, biblioteca a găzduit o nouă întâlnire a participanților la Atelierul de geografie „Călători pe mapamond”, coordonat de colega noastră, Silvia Iacob.

De această dată micuții s-au plimbat virtual prin însorita Spanie, descoperind principalele obiective turistice, obiceiuri, gastronomie și personalități celebre. Călătoria a continuat cu jocurile geografice, apoi au realizat o hartă a Spaniei folosind atlase geografice și hârtie de calc. La fiecare întâlnire copiii vor primi o viză pe pașaportul de cititor “Călător pe mapamond”, aștfel încât cei mici sunt încurajați să nu rateze nicio plimbare spre destinațiile propuse de noi.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

Timpul Poveștilor

12 Feb

Întâlnirile de miercuri de la Centrul social Multifuncțional din Lacu Dulce sunt vesele și mereu cu spor la citit povești. Citim cu voce tare și intonație pe rând, unii mai repede, alții mai greu, important este că există dorință de lectură. Între povești facem o pauză de mâncat bomboane și colorăm planșe cu desene, de obicei inspirate din povestea zilei. Mai nou, la clubul de lectură copiii inventează povești, momente în care ne alegem împreună personajele și acțiunea. Toți sunt încurajați să vină cu o idee și sunt notate toate până când cuvintele se leagă și dau naștere unui basm modern sau de demult.

La finalul fiecărei întâlniri ne îmbrățisăm și ne facem promisiuni: ei că vor continua cititul și acasă, eu că voi reveni la ei în fiecare săptămână.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Să învățăm să programăm jocuri

12 Feb

În fiecare săptămână, sâmbăta, se desfășoară la bibliotecă Atelierul “Să învățăm să programăm jocuri”, coordonat de prof. Gabriel Dura și Monica Ionescu, bibliotecar. Vorbim despre Scratch și ce pot învăța copiii cu ajutorul programului prin joacă și practică. Mai exact, cei mici pot crea propriile jocuri și povești, precum și proiecte de echipă.

 Scratch îi ajută pe copii să învete conceptele de bază ale programarii – variabile, condiții, bucle, funcții. Atelierul îi ajută să înteleagă ce înseamnă conținutul multimedia – animație, text, imagine și sunet. Folosind tehnica drag & drop, copiii pot muta blocurile grafice astfel încât să creeze povești interactive, animații și chiar prezentări.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Cum se construiesc roboții – expoziție interactivă

05 Feb

Haideţi la întâlnirea cu viitorul, să susţinem copiii valoroşi ai Brăilei!

Vă pasionează tehnologia? Sunteţi invitaţi cu mic cu mare, sâmbătă, 9 februarie, începând cu ora 10.30, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” la expoziția interactivă „Cum se construiesc roboții” organizată de Helix Robotics Team Brăila. Veţi face cunoştinţă cu cei mai simpatici roboţei şi veţi participa la prezentări, jocuri şi concursuri. Pentru cei mici poate fi acum un moment foarte bun de orientare către o profesie minunată! De asemenea, va avea loc și o expozitie fotografică organizată de Alexia Mihăilă și Silviu Octav Gheorghe, membri în echipa Helix Robotics din cadrul Clubului de Robotică al bibliotecii.

Vă amintim că la Makerspace, un spațiu special amenajat în bibliotecă pentru activități tehnice bazate pe STEM (știință, tehnică, inginerie și matematică), se desfășoară din 2017 Clubul de Robotică, unde adolescenții deprind noi competențe și utilizează echipamente de ultimă tehnologie.

Haideți să-i cunoașteti și să-i încurajați pe liceenii de la Helix Robotics Team Brăila, care se pregătesc pentru compețiția națională BRD FIRST Tech Challenge România de la București, din 24-26 martie 2019.  Echipele câștigătoare la competiția națională vor fi prezente la Campionatul Mondial de Robotică din Detroit, S.U.A., care reunește sute de echipe din peste 80 de țări. În circuitul global al competițiilor FIRST Tech Challenge, România se poziționează pe locul 3 ca număr de echipe participante, după Statele Unite ale Americii și China. Iar echipa de Robotică care a reprezentat România a cucerit aurul și locul 1 mondial în cadrul Olimpiadei Internaționale de Robotică – FIRST Global Challenge 2018. În acest an, tema competiției internaționale este FTC ROVER RUCKUS, participanții având misiunea de a crea roboți pentru explorarea altor planete.

Echipa din Brăila are următoarea componență: Mădălina Ștefu, Diana Trifu, Alexia Mihăilă, Andreea Găitan, Denis Andrei Chiriac, Andrada Badea, Wiliam Toader, Mihnea Sofrone, Simon Pîrlog, David Drăghici, Sebastian Roșioru, Mihnea Iordache, Bogdan Custură. Coordonatorii Helix Robotics Team sunt: prof. Adriana Mihăilă, prof. Florina Marin și ing. Gheorghe Octavian Silviu.

 

Laura Caplea

 
 

Să spunem NU cancerului

01 Feb

În fiecare an, pe 4 februarie, în lume este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, ocazie cu care Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară “Să spunem NU cancerului”. În această zi sunt organizate manifestări cu caracter de prevenție, conștientizare și implicare a pacienților în găsirea unor soluții pe termen lung. Manifestările își propun să atragă atenția asupra faptului ca afecțiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică în unele țări ale lumii și au devenit în ultimii ani o prioritate pentru sistemele de sănătate, în special în țările dezvoltate.

Expozitia este organizată de Sorin Neagu, bibliotecar, în cadrul Sectiei de Imprumut pentru Adulti și este deschisă în perioada 4 – 19 februarie.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI 2019)

29 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila celebrează în data de 31 ianuarie Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI 2019), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări. Asociația “Citim Împreună România”, care a inițiat proiectul, a atras anul acesta peste 600 de parteneri din toate județele. Astfel, se vor organiza sesiuni de lectură împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară. Credem că cititul împreună, în special între adulți și copii, este una dintre cele mai frumoase activități, mai ales dacă e făcută cu drag și cât mai des. Tema de anul acesta este „ZICI ca să ȘTIM” (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) – o simbioză perfectă între lectură și învățare. Scopul manifestărilor este să trimitem un mesaj puternic tuturor celor implicați în creșterea unui copil – părinților, profesorilor, dar și factorilor de decizie: că fiecare copil merită să i se citească 20 de minute pe zi, începând din prima sa zi de viață și până când poate citi singur.

Biblioteca a pregătit două sesiuni de lectură, desfășurate la Ludotecă joi, 31 ianuarie, începând cu ora 10.00, la care sunt așteptați toți cei interesați. Alături de noi vor participa elevi de la Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” și Școala Gimnazială “Vlaicu Vodă”. Evenimentul va fi coordonat de bibliotecara Doinița Mihaela Stanciu, și profesoarele Rodica Bianu, Adriana Tudor, Daniela Vișan.

 

Laura Caplea

 
 

Grafica pe înțelesul copiilor

28 Jan

Atelierul de Grafică se bucură mereu de o participare activă a copiilor, care îndrumați de prof. Marilena Ioanid, descoperă pas cu pas noi tehnici de desen. Activitatea se desfășoară de două ori pe lună la Mediatecă și se adresează copiilor de 7-14 ani.

Tema ultimei întâlniri de sâmbătă, 26 ianuarie,  a fost una tare jucăușă. De data aceasta, a fost rândul personajelor din desenele animate să-i ajute pe copii să exerseze cunoștințele acumulate în ședințele anterioare (linia, conturul, hașura, proporțiile, modalitățile de stilizare). Buna dispoziție creată, dar și felicitările pe care le-au primit, i-au determinat pe copii să mențină tema și pentru următoarea întâlnire.

Laura Caplea

 

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Hai să dăm mână cu mână

23 Jan

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit. La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor. Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. După război, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești.

În 1858, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri. Unirea propusă aici s-a dovedit a fi mai degrabă una formală, cele două principate urmând să funcționeze separat în mare parte, ca până atunci, cu doar câteva puncte comune: o Comisie Centrală la Focșani, care reprezenta un fel de Parlament mai mic, Înalta Curte de Justiție și Casație și Armata. Capitalele rămâneau aceleași, la București și Iași, și se intenționa ca domnitorii să fie diferiți.

În anul următor, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.
Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea unei expoziții documentare intitulată “Hai să dăm mână cu mână” aflată la parterul Secției Împrumut Adulți în perioada 23 ianuarie – 1 februarie a.c. Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar.

 
 

Lansare de carte – “Brăila” de Petru Pintilie, ediție alcătuită și îngrijită de Viorel Coman

22 Jan

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a organizat vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 17.00, lansarea cărții “Brăila” de Petru Pintilie, ediție alcătuită și îngrijită de Viorel Coman.

Au prezentat: Gheorghe Lupașcu, Ioan Munteanu și Viorel Coman. Moderatorul evenimentului a fost dr. Eduard Claudiu Brăileanu.

În deschiderea evenimentului a avut loc lansarea Revistei culturale „Ex Libris” nr. 10/2018, editată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, prezentată de unul dintre colaboratorii publicației, Didi Miler. Revista poate fi accesată și în format electronic pe site-ul bibliotecii – http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2019/01/Revista-Ex-Libris-nr-10-din-2018.pdf.

„Retipărirea volumului «Brăila» de Petru Pintilie, după mai bine de jumătate de veac de la apariție are mai multe explicații. Cartea a apărut în preajma momentului când Brăila sărbătorea 600 de ani de la atestarea documentară din anul 1368. Recitită, cartea lui Petru Pintilie este un document, o mărturie a unei Brăile care, după două decenii de la război, intrase deja într-un amplu proces de dezvoltare, de industrializare – o experiență pe care nu o mai trăise niciodată în asemenea ritm. La a doua ediție cartea se publică în forma originală, conform manuscrisului, fără croșetele adesea severe și de neînțeles ale cenzurii, cu adăugarea unui corpus de texte neacceptate la prima ediție. În anexe au fost adăugate alte texte din presa locală sau națională publicate după apariția cărții, care întregesc imaginea Brăilei” – spune scriitorul și criticul literar, Viorel Coman, care de altfel a mărturisit că “vinovatul” pentru ideea retipăririi acestei publicații este managerul bibliotecii, Dragoș-Adrian Neagu.

Evenimentul a avut loc la Sala „Fănuș Neagu”, din cadrul bibliotecii brăilene.

Teodora Soare