RSS
 

Triplă lansare de carte

20 Apr

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 27 aprilie 2018, ora 17.00, la o triplă lansare de carte: „Pe moșia Rusetteștilor”, autor Dumitru MATEI, „Călător prin anotimpuri” scrisă de Nicolae MATEI și „Dincolo de patul armei” scrisă de Vergil MATEI. Cele trei cărți au apărut la Editura Lucas Brăila, în 2018.

– Dumitru MATEI, profesor de educație fizică și sport la Liceul „Lascăr Rosetti” din localitatea Răducăneni, județul Iași, prezintă volumul memorialistic „Pe moșia Rusetteștilor”, al doilea din creația sa, după „Ulița morii – 273”, apărut în anul 2016. Este o carte, după cum spune autorul „scrisă din dragoste pentru oamenii și pentru locurile unde trăiesc de 46 de ani, aici, la Răducăneni. (…) Am fost printre primii care am făcut cunoscut trecutul istoric al acestor locuri și al oamenilor care au trăit înaintea noastră pe aceste meleaguri”. În volum sunt redate aspecte inedite legate și de personalități locale ce au făcut carieră la… Brăila!
Prezintă: prof. Jenică Chiriac.

– Nicolae MATEI, maistru energetician, realizează prin publicarea celui de-al doilea volum de poezie „Călător prin anotimpuri”, după cum consemnează în prefață profesoara Liliana Toma, „un tur de forță al identității poetului, al crezului său interior. (…) Este omul satului și al naturii, fidel valorilor fundamentale, perene, pe care le cultivă cu pioșenie”.
Prezintă: prof. Liliana Toma.

– Vergil MATEI, jurnalist, reeditează romanul „Dincolo de patul armei”, despre care Daniel Teodoreanu, redactor la ziarul „Evenimentul zilei”, care a publicat fragmente din acesta în foileton, remarcă: „Amintirile unui soldat în Epoca de Aur sunt savuroase, iar autorul este un maestru al detaliului și al psihologiei fine”.
Prezintă: Mihai Vintilă, jurnalist și dr. Dănel Cristinel Sarău, procuror-șef DIICOT, Biroul Teritorial Brăila.

Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii „Panait Istrati”.

Laura Caplea

 
 

Bibliotecar pentru o oră

19 Apr

Ziua de 23 aprilie este decretată de UNESCO drept Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. În România, această zi este sărbătorită ca fiind şi Ziua Bibliotecarului. Anual, bibliotecile organizează cele mai inedite evenimente, activităţi sau campanii menite să promoveze, mai mult ca oricând, lectura şi profesia de bibliotecar.

La Brăila, 23 aprilie va fi o adevărată sărbătoare pentru bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila. Cum vor omagia aceştia profesia lor? Oferind surprize din cele mai neaşteptate publicului şi dând şansa brăilenilor să devină bibliotecari pentru o oră.

Cum este să fii bibliotecar? Cum este să lucrezi cu cărţile şi oamenii în acelaşi timp? Cum este să fii pregătit să răspunzi la orice solicitare? Luni, 23 aprilie, vor afla răspunsul la aceste întrebări toţi brăilenii care doresc să devină bibliotecari pentru o oră. Primii care s-au implicat şi au acceptat această provocare sunt chiar aleşii noştri: Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi Marian Viorel Dragomir, primarul Municipiului Brăila. Decizia de a fi alături de Biblioteca Judeţeană înseamnă preţuire pentru modul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, iar bibliotecarii brăileni se simt onoraţi de încrederea acordată.

Mai mult decât atât, şi brăilenii care doresc să devină bibliotecari pentru o oră, vor avea ocazia să încerce acest lucru, tot luni, dar după ora 13.00. Pe cei interesaţi îi aşteptăm să se înscrie la Punctul de înscriere al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila, în intervalul orar 8-19, de marţi, 17 aprilie, până vineri, 20 aprilie. Locurile sunt limitate!

Prin urmare, utilizatorii Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila au plăcuta surpriză să fie întâmpinaţi, luni, 23 aprilie, de către cei mai speciali bibliotecari, să dialogheze cu aceştia, să se bucure de multe alte activităţi pregătite cu grijă de instituţia brăileană şi, de ce nu, să ureze un călduros “La mulţi ani” slujitorilor cărţilor şi comunităţii!

 
 

Concursul Internațional de “Ex libris”, ediția a VI-a, 2018

17 Apr

Consiliul Județean Brăila, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Brăila organizează Concursul Internațional de Ex libris, ediția a VI-a, 2018

REGULAMENT CONCURS INTERNAȚIONAL  DE EX LIBRIS, BRĂILA,  2018

Ex-librisul poate fi modalitatea grafică de exprimare directă și simplă a creatorilor, într-un spațiu restrâns al sensurilor și semnificațiilor cu înțelesuri profunde.  În dorința de a încuraja arta plastică și creatorii săi, pentru stimularea respectului acordat valorilor umane și spirituale, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Brăila, lansează Concursul Internațional de Ex libris, ediția a VI-a, 2018.  

Argument:

 • Pentru orașul Brăila, anul 2018 are o aură omagială și o semnificație deosebită, orașul de la Dunăre împlinind 650 de atestare documentară.
 • Tot în acest an națiunea română sărbătorește Centenarul României Moderne– 100 de ani de la făurirea României Întregite (Basarabia, Bucovina și Transilvania).
 • Brăila are o tradiție aparte în organizarea unui concurs internațional de Ex Libris, la Biblioteca Județeană Panait Istrati, desfășurându-se între anii 1991- 2001, 5 ediții  ale numitului concurs.
 1. Tematica concursului este:  BRĂILA 650  și CENTENARUL ROMÂNIEI MODERNE
 2. Grup-țintă: Participarea la concurs este deschisă tuturor artiștilor plastici (amatori și profesioniști) cu vârstă peste 21 ani împliniți la data de 01 ianuarie 2018.
 3. Participanții trebuie să creeze unul sau mai multe ex-libris-uri pe tema propusă ca simbol general cu multiple implicații.  Imaginea Ex-libris trebuie să conțină explicit, pe lângă imaginea grafică și textul „EX LIBRIS BRĂILA 650 ” și BJPI Brăila  sau „CENTENARUL ROMÂNIEI MODERNE” și BJPI Brăila.
 4. Tehnica de execuție. Dimensiunile maxime ale suprafeței active (imprimate) ale ex-librisului vor fi de 13/21 cm, fiind obligatorie o margine de minim 2 cm neimprimată de jur împrejurul suprafeței cu reprezentarea grafică. (exemplu: la o suprafața maximă de 13/21 cm cu reprezentare grafică dimensiunea lucrării cu tot cu margine neimprimată trebuie sa fie de minim 17/25 cm, fiind admise însă și margini neimprimate mai mari). Pe spatele fiecărui exemplar de ex-libris trimis trebuie sa fie scris citeț, în creion sau cu majuscule numele, tehnica după care a fost realizat exemplarul și anul realizării. Pe fiecare exemplar, autorul trebuie să se semneze sau să-l identifice. Nu vor fi excluse de la participare lucrările ce sunt executate prin tehnica computerizată, dar se recomandă tehnicile tradiționale. Nu sunt admise în concurs fotografii, fotocopii sau desene.
 5. Un participant poate concura cu maximum patru lucrări diferite. Din fiecare lucrare, se vor trimite pentru concurs un număr de trei exemplare, numerotate. În partea stânga jos se va înscrie numărul exemplarului, iar în partea dreapta jos, lucrările vor purta semnătura sau marca autorului.
 6. Lucrările participante trebuie să fie originale și să nu fi participat la alte competiții. În cazul constatării unor falsuri sau copii, întreaga responsabilitate este purtată de către autor, care își asumă sancționarea prin eliminarea sa din concurs.
 7. Înregistrarea în concurs se face pe baza unei „Fișe de participare”, redactată de organizator și pusă la dispoziție on-line pe sit-ul acestuia care  va conține în mod obligatoriu următoarele date: nume, prenume, data nașterii, adresă, un scurt Curriculum Vitae (aprox. 500 de cuvinte), date de contact (adresa e-mail, telefon). Întreaga fișă va trebui redactată la calculator, pe o coală de hârtie albă format A4 și introdusă într-un plic închis (lipit). Pe acest plic nu se va face nici o mențiune. Acest plic trebuie să fie introdus în coletul ce conține lucrările participante la concurs
 8. Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe site-ul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila, prin e-mail sau telefon și sunt invitați să participe la festivitatea de premiere. Acestora li se va asigura cazarea și masa. Cheltuielile de transport cad în sarcina participanților.
 9. Toate premiile sunt acordate de Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila.
 10. Premiile acordate vor fi:
 11. Marele Premiu – 1500 lei
 12. Premiul II –              800 lei
 13. Premiul III –              500 lei
 14. Premiul I –             1000 lei
 15. După jurizare, lucrările trimise vor face obiectul unei expoziții, ce se va fi găzduită în Galeria Centrului de Creație Brăila. Festivitatea de premiere va avea loc în data de 15 iunie 2018 și se va desfășura în ambianța spațiului expozițional. În urma acestui concurs va fi editat un catalog cu lucrările reprezentative, propuse de juriul concursului.
 16. Juriul va fi format din specialiști în domeniu, artiști plastici, ale căror decizii vor fi definitive și incontestabile. Evaluarea lucrărilor se va face în funcție de criterii cum ar fi: concordanța execuției cu subiectul, calitatea artistică, criterii estetice, originalitatea, calitățile tehnice ale operei, realizarea cu succes a vinietei proprietarului, care integrează imaginea și textul.
 17. Pe toată durata desfășurării concursului precum și după comunicarea rezultatelor, se va face o susținută campanie de promovare a evenimentului, participanților, precum și a premianților.
 18. Toate lucrările trimise nu vor fi returnate autorilor. Drepturile de autor rămân în posesia autorului de ex-libris, dar prin participarea la concurs, autorul este de acord să fie folosite imaginile lucrărilor sale pentru publicitate și reclamă pentru concurs sau pentru alte materiale editate de Bibliotecă (broșuri, cărți, pliante, publicații periodice).
 19. Lucrările câștigătoare pot face obiectul unor prezentări în presă, reclame sau publicitate în vederea promovării concursului, organizatorilor, participanților și câștigătorilor. Lucrările pot face și obiectul unor expoziții ulterioare.
 20. Toate lucrările vor rămâne la dispoziția organizatorilor și vor rămâne în patrimoniul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila, fiind înregistrate în colecțiile instituției.
 21. Desfășurarea concursului. Concursul se deschide în data de 1 martie  și se încheie în data de 1 iunie 2018. Trimiterile poștale ce conțin ex-libris trebuie să fie expediate până la data de 1 iunie 2018, data poștei. Orice trimitere poștală ce poartă ștampila de expediție după data de 1 iunie 2018, sau nu ajunge la destinatar până la data de 05 iunie 2018 inclusiv, indiferent din ce motive, nu vor fi admise în concurs.
 22. În vederea expedierii coletelor (plicurilor) ce conțin lucrările, se va menționa următoarea adresă:, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, Piața Poligon, nr 4, municipiul Brăila, județul Brăila, cu mențiunea pe plic PENTRU CONCURSUL DE EX LIBRIS BRĂILA 2018. Vă adresăm
 23. rugămintea de a ambala corespunzător lucrările pentru a evita deteriorarea acestora la transport. În cazul unor deteriorări, organizatorii nu își asumă responsabilitatea. Totodată organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru trimiterile care nu ajung la destinație.
 24. Organizatorii pot aduce unele modificări prezentului Regulament. Toate aceste modificări vor fi afișate pe această pagină, precum și într-o secțiune anexată regulamentului. Participarea la concurs, implică acceptul acestor termeni și condiții ale regulamentului de către participant. Regulamentul concursului (inclusiv în lb. engleză, rusă, italiană, franceză), fișa de înscriere, precum și date informative se găsesc pe site-ul Bibliotecii la adresa: http://www.bjbraila.ro/bjpi3/eveniment/3546/ și pe pagina de Facebook a Bibliotecii.Pentru intrarea în concurs NU trebuie achitate taxe de înscriere sau participare. Informații referitoare la Concurs, puteți afla de la persoane de contact:  Ion Volcu, (pentru limba rusă), tel – 0040775309082;  Claudiu Brăileanu, (pentru limba franceză), tel-  0040752892404  Cătălin Rîșnoveanu, (pentru limba engleză), tel – 0040743813700 Mara Croitoru, (pentru limba italiană), tel – 0040785095877.
 
 

Lansare „Mercur Economic”

17 Apr

Cu un an înainte de aniversarea a 180 de ani de la apariția publicației “Mercur”, primul ziar comercial din Principatele Române, o nouă publicație prinde contur. „Mercur Economic” este un ziar editat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România Filiala Brăila, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila.

Lansarea primului număr al ziarului „Mercur Economic” va avea loc miercuri, 18 aprilie 2018, ora 15.00, la Regal Events&Ballroom (Clubul Progresul), cu prilejul Adunării Generale a Membrilor Camerei  de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila.

Publicația se adresează mediului de afaceri brăilean și își propune să ducă mai departe tradiția ziarului local “Mercur” apărut în perioada 1839-1842 și continuat sub numele de „Financial Mercur” între anii 1990-2008. Cititorii vor găsi în paginile ziarului informații despre realitatea economică brăileană, reportaje din industrie, agricultură, construcţii, imobiliare, IT&media, turism, comerţ, legislaţie comentată, etc. De asemenea, se vor regăsi articole din „Mercurul” vechi, de actualitate şi azi, iar rubrica „Magazin” va conține informații diverse, umor și caricatură.

Ziarul este apolitic, independent, non profit și va fi distribuit direct firmelor brăilene care au sediul în municipiul și județul Brăila.

 

 

 

 
 

Invitație la film “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru unire”.

12 Apr

Vineri, 13 aprilie 2018, ora 13.00, la Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” Brăila va avea loc lansarea filmului documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru unire”. Filmul prezintă mărturii, date istorice și interviuri în legătură cu rolul pe care l-au avut clericii în timpul Primului Război Mondial. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului. Filmul documentar aduce în prim plan o pagină de istorie mai puțin cunoscută publicului român, despre implicarea Bisericii în Primul Război Mondial, o pagină pe care o recuperăm cu toții în 2018, anul Centenarului.

La lansare vor participa reprezentanți ai Patriarhiei Române, Arhiescopiei Dunării de Jos, Protoieriei Brăila, Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Brăila. Va fi prezentă și Cristina Liberis, jurnalist și realizator al filmului. Biblioteca Județeană “Panait Istrati” este partener în cadrul evenimentului. Intrarea este liberă!

Laura Caplea

 
 

4/4 Pentru Prieteni

03 Apr

 

Pe 04/04/2018 vă invităm să dedicați o parte din timpul vostru celorlalți – prietenilor, comunității, școlii – şi să faceţi o faptă bună. Haideți să creăm împreună un eveniment nemaiîntâlnit până acum în România.

De ce 4/4PentruPrieteni? Prietenia este una dintre valorile de bază ale comunității și ale voluntariatului iar Statele Unite ale Americii sărbătoresc luna voluntariatului chiar în Aprilie. Ziua de 4 nu este aleasă întâmplător pentru că pe 4/4/2018 comemorăm 50 de ani de la trecerea în neființă a lui Martin Luther King Jr. și onorăm moștenirea incredibilă lăsată de acesta. Creat în memoria lui, proiectul 4/4PentruPrieteni își propune să celebreze la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei. În crearea evenimentului ne-a inspirat puternic activitatea lui Martin Luther King Jr., determinarea, curajul și idealurile sale nobile.

Suntem nerăbdători să aducem un plus de valoare comunitătii brăilene în această zi specială, în care peste 200 de evenimente de voluntariat vor avea loc în întreaga țară.

Ce vom face la Brăila? Biblioteca Județeană “Panait Istrati” pregătește:

* Biblioamici pentru bunici, activități recreative la Căminul de bătrăni “Sf. Apostoli Petru și Pavel”, ora 9.30
*Construim Împreună, activități recreative pentru copiii cu autism și sindrom Down, Sala Fănuș Neagu, ora 12.00
* Colorăm viața pentru copiii cu CES și tulburări de limbaj, proiect educațional, Sala Panait Istrati, ora 14.00
*Timpul Poveștilor, lectură pentru copii la Centrul Multifuncțional Lacu Dulce, ora 13.30
*Împreună suntem BRAVO, activități recreative pentru persoanele adulte cu handicap, Centrul de Instruire, ora 14.00
* Eu, tu, noi și cancerul, work-shop la Sala Panait Istrati, ora 16.00.

 

Laura Caplea

 
 

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

03 Apr

Luni, 2 aprilie, am vorbit despre autism și despre prejudecățile pe care le avem atunci când vedem în jurul nostru copii cu autism. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ne invită pe toți la toleranță și deschidere către acești copii speciali.

Adriana Ene de la S.O.S. AUTISM Brăila și Ștefania Botez de la Asociația Down Botez Vlad Sergiu au împărtăşit din experienţa de părinţi, psihologi sau educatori ai copiilor diagnosticaţi cu autism şi au ajuns la concluzia că autismul nu se vindecă, dar se recuperează.

De la bibliotecă participanții au plecat la Parohia Sf. Arhangheli, la întâlnirea cu preotul Victor Țugui.

Coordonator activitate: Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar.

Laura Caplea

 
 

Colorăm Viața

30 Mar

Proiectul educațional “Colorăm viața” destinat copiilor cu CES (Cerințe educaționale speciale) și tulburări de limbaj continuă la bibliotecă și în perioada Săptămânii Altfel!

Joi, 29 martie, am citit împreună povestea “Ursul păcălit de vulpe”, după care am trecut la realizarea unor peștișori colorați pe care la final i-am pescuit din apă. Activitățile au scopul de a oferi încredere și independență copiilor, precum și un mediu creativ unde să socializeze.

Echipa de proiect a fost compusă astfel: Bălan Georgeta- prof psihopedagog, Budur Carmen-logoped, Iordache Ionela-prof. psihopedagog, Vlădescu Mirabela- prof. kinetoterapeut. La activitate au participat și elevii Școlii “Mihai Eminescu”, însoțiți de înv. Drăghici Daniela. Coordonator și inițiator proiect: Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar.

Laura Caplea

 
 

Mozart – farmecul muzicii pure

30 Mar

Miercuri, 28 martie, a avut loc la Mediatecă evenimentul MUZICA CLASICĂ FĂRĂ SECRETE, program lunar de educație muzicală.

Vă reamintim că dl. prof. Băcanu Nicolae, coordonatorul activității, își propune să ne aducă lunar, în prim plan, câte un compozitor de muzică clasică și să ne facă cunoscute viața și particularitățile operei acestuia. Explicațiile sunt însoțite de exemplificări, ajutându-ne astfel să le înțelegem și să le recunoaștem compozițiile.

La această întâlnire, am aflat cât de creativă a fost scurta viață a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Exemplificările, fie live, fie provenite din colecția Mediatecii, au ilustrat diversitatea compozițiilor autorului.

La pian au cântat elevii: Alin GHINEA (prof. Raluca CIUCĂ), Roxana Ioana DAN, Ivona FRATOȘTIȚEANU (prof. Raluca CIUCĂ) și Sabin George PREDA (prof. Geanina GHEONEA), cărora le mulțumim pentru implicare.

Întâlnirea din luna aprilie va fi dedicată compozitorului Tchaikovsky. Îi invităm la Mediatecă pe toți cei interesați de muzica clasică!

Laura Caplea

 

 
 

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

30 Mar

ONU marchează, anual, Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie, iar tema din 2018 a fost: Promovarea toleranţei, incluziunii, solidarităţii şi respectului pentru diversitate în contextul combaterii discriminării rasiale.

În acest context la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” s-a organizat la Centrul Multilingv o expoziție de colaje realizate de elevi ai Școlii “Ion Creangă”. Merită să-i amintim pe cei care au expus: Mihai Lorena Ana Maria, Gavrilă Andreea Isabela, Stanciu Sandra, Boldeanu Andreea, Udrea Alexandra Maria, Berlescu Ionela, Negură Maria, Poplahov Eduard, Drujescu Denisa.

Coordonatori activitate: prof. Violeta Ionescu și Gianina Turcu, bibliotecar.

dav

Acțiunea a fost continuată în Săptămâna “Școala Altfel”, pe 29 martie, când elevii cls. a VII-a de la Liceul “Ana Aslan” au participat la o prezentare tot pe tema rasismului. Au vizionat un film de animație bilingv “Între noi, copiii”, realizat de Centrul Rromilor „Amare Rromentza” si UNICEF România, după care a urmat o dezbatere pe tema discriminării.

Coordonatori: prof. Manuela Diaconescu și Elisaveta Drăghici, restaurator în cadrul bibliotecii.

Laura Caplea