RSS
 

Ex Libris nr. 9/2018 – Ilarie Voronca, un brăilean prea repede dispărut

06 Jul

Pe numele său real Eduard Marcus, Ilarie Voronca s-a născut pe 31 decembrie 1903 la Brăila, absolvind studiile generale la Liceul “Nicolae Bălcescu” din oraşul natal, Seminarul Pedagogic din Bucureşti şi studiile universitare la Bucureşti şi Paris. A fost unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai curentului avangardist din literatura română şi franceză, edificator fiind faptul că, anual, în Franţa se acordă un premiu cu numele său unui manuscris de poezie inedită.

Bunul său prieten George Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941), definea astfel poezia lui Ilarie Voronca: „Nu se poate tăgădui lui Ilarie Voronca o voluptoasă receptivitate sensorială, un simţ excelent al cuvântului şi o aptitudine de a ridica la rangul de material poetic orice percepţie”.

Vă propunem să descoperiți în numărul 9/2018 al revistei “Ex Libris” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila mai multe informații despre acest subiect, într-un amplu material semnat de profesor Corina-Marinela Bratosin, la pagina 67: http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

 

 
 

“Ex Libris” nr. 9/2018 – Revista “Viața Basarabiei” (1932 – 1944)

04 Jul

Cunoaștem deja că în perioada de după Unirea de la 1918 a Basarabiei cu România, situația social-economică și politică a teritoriului basarabean s-a ameliorat și, odată cu ea,  s-a dezvoltat și presa românească. Astfel, până în 1940 în teritoriu au existat mai multe publicații periodice, printre care „Viața Basarabiei”cea mai importantă revistă literară din Basarabia interbelică, care fusese suprimată la Chișinău în 1940 și își continuă activitatea la București.

Revista a contribuit la dezvoltarea culturii românești în Basarabia și a fost un factor important în promovarea creației literare. Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila a intrat în posesia revistei în anul 2014 printr-o achiziție de la un anticariat din București.

Vă propunem să descoperiți în numărul 9/2018 al revistei “Ex Libris” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila mai multe informații despre acest subiect, într-un amplu material semnat de Ion Volcu, șef Birou Colecții Speciale. Depozit Legal, la pagina 44: http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

 
 

Ziua Internațională a Dunării

29 Jun

La propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, în fiecare an, pe 29 iunie, serbăm Ziua Internațională a Dunării. Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfășoară în toate țările dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.


Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează aceasta zi printr-o expoziție fotodocumentară, “Dunărea – de la Izvor până la Mare”. Expoziția este realizată de Sorin Neagu, bibliotecar și o puteți vedea la Secția de Imprumut pentru Adulți, fiind deschisă publicului în perioada 29 iunie – 19 iulie 2018.

 
 

Ex Libris nr.9/2018 – Brăila, la ceas aniversar

29 Jun

Pe lângă sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, brăilenii au prilejul de a sărbători 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului Brăila și tot în acest an marcăm 600 de ani de la moartea marelui domnitor Mircea cel Bătrân și 140 de ani de la revenirea Dobrogei sub stăpânire românească. În acest context, pasionatul de istorie este stimulat la reflecție pentru a înțelege mai bine pe care val al istoriei se află. Brăila este unul dintre acele orașe care frapează prin antagonismul dintre un trecut măreț și un prezent decadent.

De fapt, măreția Brăilei de odinioară este asociată în mintea tuturor brăilenilor, și nu doar, cu trecutul său multisecular, iar istoria sa remarcabilă este asociată cu prosperitatea economică, cu strălucirea culturală, cu diversitatea etnică și confesională, cu dinamismul social, toate prezente cândva în orașul nostru. Iată de ce nu este deloc un demers anodin acela de a zăbovi asupra documentului care a adus Brăila în Istorie.
Citiți continuarea în format electronic în pagina 2 a revistei Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, un articol despre istoria orașului dunărean semnat de profesor dr. Ștefan Aftodor, președinte Filiala Brăila a Societății de Științe din România. 


http://www.bjbraila.ro/…/…/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

 
 

Trupa de seniori AMBIȚIOȘII în spectacol la Focșani

27 Jun

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila va susține vineri, 29 iunie 2018, de la ora 11.00, spectacolul „O lume nebună, nebună!”. Seniorii vor juca în scenetele umoristice: „Maimuța” de Mihai Maximilian, „Clientul nostru, stăpânul nostru” de Robert Coravu și „Pompe funebre” (anonim). Spectacolul se va desfășura la Căminul de Persoane Vârstnice din Focșani, evenimentul fiind organizat împreună cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Din distribuție fac parte: Ileana Bălănescu, Dobrița Cârlan, Nicu Matei, Mariana Munteanu, Viorica Novac, Mariana Toma, Jenica Mircioiu.
Regia: Eduard Claudiu Brăileanu, coordonatorul trupei AMBIȚIOȘII.

Vă amintim că trupa de seniori „AMBIȚIOȘII” funcţionează în cadrul bibliotecii din anul anul 2010, susţinând numeroase spectacole în ţară și participând la festivaluri de teatru pentru amatori.

Laura Caplea

 
 

“Ex Libris” nr. 9/2018 – Portul popular românesc

27 Jun

Se ştie că familia regală, deşi era de sorginte străină, a iubit cu sinceritate şi abnegaţie poporul român, tradiţiile, credinţa şi portul acestuia. Cea mai cunoscută iubitoare şi susţinătoare a fost, de departe, Regina Maria, dar sunt multe mărturii în care şi alţi membri ai familiei regale şi-au exprimat interesul pentru autenticitatea românească.

Vă propunem să descoperiți în numărul 9/2018 al revistei “Ex Libris” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila o serie de articole dedicate cărţilor poştale care prezintă frumuseţea portului nostru tradiţional, cărţi poştale existente în colecţiile Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Brăila.

La pagina 8 a revistei “Ex Libris”, pe care o regăsiți în format electronic pe site-ul bibliotecii, descoperiți un material care vizează istoria locală și memoria culturală a județului scris de Corina Ciuraru, șef Serviciu Automatizare, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Ștefania Botez, consilier superior, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Brăila.

Mai multe pe:

http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

 
 

AMBIȚIOȘII au spectacol la Focșani

26 Jun

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila va susține vineri, 29 iunie 2018, de la ora 11.00, spectacolul „O lume nebună, nebună!”. Seniorii vor juca în scenetele umoristice: „Maimuța” de Mihai Maximilian, „Clientul nostru, stăpânul nostru” de Robert Coravu și „Pompe funebre” (anonim). Spectacolul se va desfășura la Căminul de Persoane Vârstnice din Focșani, evenimentul fiind organizat împreună cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Din distribuție fac parte: Ileana Bălănescu, Dobrița Cârlan, Nicu Matei, Mariana Munteanu, Viorica Novac, Mariana Toma, Jenica Mircioiu.

Regia: Eduard Claudiu Brăileanu, coordonatorul trupei AMBIȚIOȘII.

Vă amintim că trupa de seniori „AMBIȚIOȘII” funcţionează în cadrul bibliotecii din anul anul 2010, susţinând numeroase spectacole în ţară și participând la festivaluri de teatru pentru amatori.

Laura Caplea

 
 

Conferința „Limitele creierului uman și Alzheimer pe înțelesul tuturor”

25 Jun

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Franciza „Bella Italia” România vă invită sâmbătă, 30 iunie 2018, ora 10.00, la Conferința „Limitele creierului uman și Alzheimer pe înțelesul tuturor”, susținută de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, o somitate mondială în domeniul neurochirurgiei. Evenimentul are loc la Sala de Lectură, et.1, la sediul bibliotecii din Piața Poligon, nr.4. Intrarea liberă!

Așa cum se precizează pe site-ul http://www.alexandruvladciurea.ro, recunoașterea națională și internațională a Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea se datorează unei activități îndelungi, de peste 50 de ani, în neurochirurgie, cercetare și publicistică. Printre reușitele impresionante ale carierei sale se numără înființarea departamentului de cercetare în neuroștiințe al Spitalului Clinic “Bagdasar-Arseni” din București, implicarea și coordonarea a 20 proiecte naționale și internaționale de cercetare în perioada 2000- 2006 și publicarea de articole de neurochirurgie în mai multe publicații de specialitate românești și internaționale. In plus, este președintele Societății Române de Neurochirurgie și membru fondator în mai multe organizații de Neurochirurgie din Statele Unite ale Americii, Europa de Sud-Est sau Brazilia.

În prezent este Șeful Departamentului Neurochirurgie și Director Științific la Spitalul „Sanador” din București. A primit numeroase premii și distincții, dintre care amintim: Premiul pentru „Inovație în predarea medicinii” la Gala Healthcare; Diploma de Excelență „Neurovasc” acordată de Congresul Internațional de Chirurgie Cerebrovasculară, Mumbai, India; Ordinul Național „Serviciu credincios”, în grad de Comandor (2000), acordat de Președintele României; Premiul de Excelență Medica Academica & British Journal pentru întreaga activitate.

Are la activ peste 23.000 de operații pe creier și este posesorul Brevetului de invenție pentru Drena Unitub (o invenție larg folosită pe plan mondial pentru tratarea hidrocefaliei) și a Certificatului de Inovație înregistrat la OSIM privind Anatomia ascunsă din Opera lui Michelangelo.

Laura Caplea

 
 

O prietenie cât o viață – Vasile Băncilă și Lucian Blaga

25 Jun

Vasile Băncilă și Lucian Blaga au fost ca “două sunete care s-au acordat într-o armonie”, prietenia dintre ei a fost un permanent dialog intelectual, fiind „una dintre cele mai calde și mai emoționante din istoria culturii noastre”.

Pentru Vasile Băncilă, Blaga este „cel mai mare poet și gânditor român astăzi și se bucură de o unanimitate de prețuire pe care rar a avut-o un creator român”, iar Blaga, consideră că Băncilă era cel care pătrunsese mai adânc și mai exact în gândirea sa și i-a consacrat o prietenie întemeiată pe prețuirea minții.

În nr. 9/2018 al revistei Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, „Ex Libris”, la pagina 55 descoperiți un material spectaculos – “Vasile Băncilă – Vocația prieteniei”. Textul scris de Angela Chiriac, șef Serviciu Dezvoltarea Colecțiilor și Catalogarea Documentelor din cadrul bibliotecii, nu prezintă doar prietenia dintre Vasile Băncilă și Lucian Blaga, dar și o scrisoare a lui Lucian Blaga către Vasile Băncilă aflată în colecțiile bibliotecii.

În perioada interbelică, Vasile Băncilă a publicat studii și eseuri în revistele “Gândirea”, „Gând românesc”, „Ideea europeană”, „Revista de filozofie”, „Însemnări sociologice”, „Revista generală a învățământului”, „Satul și Școala”, „Rânduiala” lui Ernest Bernea, etc. Vasta sa operă, risipită în paginile revistelor, a rămas mult timp necunoscută publicului larg. Abia după apariția lor postumă, figura lui Vasile Băncilă începe să capete contur în istoria culturii române. În 1938 i-a apărut unicul volum antum: „Lucian Blaga – energie românească”.

Mai multe pe:

 

http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

 

Teodora Soare

 
 

Lansare – Un nou număr “Ex Libris” nr. 9/2018

25 Jun

Brăila la 650 de ani de atestare documentară văzută de istorici, o zi din viața unui bibliotecar, concursuri, expoziții, povești, ateliere, portrete ale voluntarilor sau ale unor bibliotecari, prezentări de carte veche și donații de valoare primite de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, prietenii care au schimbat concepții de viață, informații prețioase despre comunitățile etnice din oraș, poeți mai puțin cunoscuți, școala veche brăileană, proiecte pentru comunitate, prezentări și lansări de carte, statistici și activități realizate de colegii noștri din țară și din Republica Moldova – iată câteva dintre materialele pe care le puteți regăsi în revista culturală editată de biblioteca brăileană, „Ex Libris” ajunsă la nr. 9/2018 și care poate fi regăsită în format electronic pe site-ul instituției accesând link-ul:

http://www.bjbraila.ro/bjpi3/wp-content/uploads/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf

Teodora Soare