RSS
 

Vizita bibliotecarilor din Rep. Moldova

21 Sep

Miercuri, 20 septembrie, ne-am bucurat de prezența bibliotecarilor din Raionul Soroca, care au vizitat Biblioteca Județeană “Panait Istrati” din Brăila pentru un schimb de experiență.

Managerul instituției, Dragoș Adrian Neagu, le-a prezentat toate compartimentele și serviciile bibliotecii. Colegii moldoveni au fost impresionații de sediul și dotările bibliotecii, de diversitatea evenimentelor desfășurate aici. Corina Ciuraru, șef serviciu Informatizare, le-a vorbit invitaților despre menirea bibliotecarilor și adaptarea la noile provocări ale erei digitale.

Bibliotecarii brăileni le-au împărtășit din experiența lor în ce privește organizarea de ateliere creative, cluburi, evenimente culturale, atragerea de noi utilizatori și parteneriate între instituții. Judecând după notițele cu care și-au încărcat agendele, credem că au aflat destule noutăți pe care să le aplice în practică la ei acasă. Au fost interesați în mod special de atragerea tinerilor și adulților la bibliotecă, deoarece activități cu copiii organizează și ei destul de des. Li s-a părut interesantă ideea de a găzdui diverse evenimente în spațiul bibliotecii, chiar dacă sunt organizate de alte persoane sau instituții și de a forma un nucleu de voluntari care să fie angrenați cât se poate de des în activitățile cu publicul.

Le urăm succes și nenumărate satisfacții profesionale, sperăm că vizita colegilor din Moldova a fost un prilej excelent de schimb de bune practici pentru ambele părți.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Clubul lui Prichindel

13 Sep

Invităm copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani să participe la Clubul lui Prichindel, începând de vineri, 13 octombrie 2017. Clubul este coordonat de Monica Ionescu, bibliotecar și se va desfășura la Sala de Lectură et. 1, de două ori pe lună, vinerea, de la ora 17.00.

De la bune maniere, lectură, experimente haioase și până la jocuri de rol, Clubul lui Prichindel  este locul ideal unde cei mici învăță lucruri interesante și își fac noi prieteni. Creativitatea copiilor este sporită prin jocuri, poveşti și dialog, încurajându-i să se exprime liber, să-şi dezvolte încrederea în sine şi optimismul.

Dragi copii, Prichindel vă așteaptă cu surprize la fiecare întâlnire!

Laura Caplea

 

 
 

„Agatha Christie a României” – Rodica Ojog-Brașoveanu

04 Sep

 

În perioada 1-28 septembrie 2017, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii găzduiește expoziția documentară intitulată “Apel în necunoscut”, organizată cu prilejul comemorării a 15 ani de la trecerea în neființă (2 septembrie 2002) a scriitoarei Rodica Ojog-Brașoveanu. Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

Rodica Ojog-Brașoveanu, celebră autoare de romane polițiste, supranumită și “Agatha Christie a României”, s-a născut la data de 28 august 1939, la București. A urmat primele clase la Școala “Maison des Francais”, continuându-și educația la Liceul “Dominița Ileana”. A început cursurile Facultății de Drept din București, dar, după doi ani, în 1956, a fost exmatriculată pe motive politice. După un an de muncă necalificată la fabrica de medicamente Galenica, a reluat studiile de drept, de data aceasta la Iași, iar după absolvire a început sa profeseze avocatura.

În 1969 a debutat cu un scenariu de televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, a fost publicat în 1971. După șapte ani de practică a renunțat la avocatură si s-a dedicate în întregime scrisului, publicând până în 1999 treizeci și cinci de romane, majoritatea polițiste, câteva istorice și unul științifico-fantastic.

Printre volumele sale se numără: Cianură pentru un surâs (Editura Nemira, 2004), A înflorit liliacul (Editura Nemira, 2004), Bună seara, Melania! (Editura Dacia, 1976), Întâlnire la Elysee (Editura Nemira, 2004), Necunoscuta din congelator (Editura Nemira, 2006), Grasă și proastă (Editura Nemira, 2008), 320 de pisici negre (Editura Nemira, 2008), Telefonul din bikini (Editura Nemira, 2008).

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Peștele cu aripi – lansare de carte

28 Aug

Jurnalistul și scriitorul Răsvan Popescu lansează joi, 31 august, ora 17.00, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila volumul “Peștele cu aripi”, apărut la Editura Cartea Românească.  Prezintă: prof. Viorel Coman; moderează: dr. Claudiu Eduard Brăileanu.

Despre volumul “Peștele cu aripi”, autorul afirmă că “este dedicat condiției artistului și raportului cu alți oameni. Sunt proze noi și mai vechi, un fel de ecouri literare ale întâmplărilor care m-au marcat. Pretențios spus, este o devenire prin literatură.”

Născut la 31 mai 1962, Răsvan Popescu este scriitor, jurnalist și scenarist. Până în 2000, când și-a început activitatea de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a lucrat ca jurnalist de presă scrisă și radio BBC, redactor șef la TVR și purtător de cuvânt al Guvernului și apoi al Președinției României.

Răsvan Popescu a absolvit Facultatea de Geologie din București în 1987 și a obtinut o diplomă în Jurnalism la Universitatea de Stat din California. Este membru al Uniunii Scriitorilor, autorul volumelor ”Subomul” (1991), “Omul cu cioc și gheare” (1994), “Prea târziu” (1996), ”Purtătorul de cuvânt” (jurnal, 2002), “Femeia visurilor” (2004), “Niște ciori vopsite-n roșu” (publicistică, 2006), “Oameni care nu contează” (2015).

A scris scenariile filmelor: ”Prea târziu”, după romanul omonim, în regia lui Lucian Pintilie; “Terminus paradis”,  regia Lucian Pintilie; “Război în bucătărie”, după o povestire din volumul de debut;  “Subomul”, film TV, regia Marius Barna; “Faimosul paparazzo”, după romanul “Omul cu cioc și gheare”, regia Nicolae Mărgineanu; “Noro”, regia Radu Gabrea, “Femeia visurilor”, regia Dan Pița.

Vă așteptăm la Sala “Fănuș Neagu”, et.3 !

Laura Caplea

 

 
 

Arc peste timp – Biblioteca la 136 de ani de la înființare

22 Aug

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila marchează 136 de ani de la înființare printr-o expoziție foto-documentară aflată la parterul Secției de Împrumut carte pentru Adulți ce se intitulează “Arc peste timp”.
Ideea înființării bibliotecii brăilene și a muzeului a apărut încă din 1880, când pe 3 noiembrie a avut loc alegerea, de către profesorii Gimnaziului Real, a unui comitet de inițiativă format din Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filozofie), Ștefan C. Hepites (profesor), Zamfir C. Zamfirescu (profesor).
Pe 3 ianuarie 1881 se votează Regulamentul pentru biblioteca și museul din Brăila și se alege comitetul administrativ alcătuit din: Radu S. Campiniu, primarul orașului, președinte de drept, Șt. C. Hepites și Ieronim Gold, din partea comitetului de inițiativă, Atanasie Popescu și Ion Guliotti, din partea gimnaziului și preotul econom Cosma Moșescu, din partea învățământului primar.
Pe 23 august 1881, se promulgă, de către Regele Carol I, Decretul nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea în urbea Brăila, a bibliotecii și a museului științific, care funcționează pentru început în localul Liceului Real din strada Rubinelor.
În 1981, pe 14 octombrie, Biblioteca primește numele marelui scriitor brăilean “Panait Istrati” – Aviz nr. 5443/1981 al Comisiei Centrale de Denumiri. În perioada 9 – 12 decembrie 1981 are loc sărbătorirea Centenarului Bibliotecii publice, ocazie cu care s-a realizat monografia Biblioteca Județeană Panait Istrati, autori – Toader Buculei și Octavian Procopie.
În 2003, clădirile Bibliotecii din Piața Poligon, nr. 4 și str. Belvedere nr. 3, aflate în patrimoniul cultural național, intră în consolidare și restaurare, în cadrul unui proiect Phare Ricop, cofinanțat de Consiliul Județean Brăila. În 2011 a fost semnat contractul de finanțare și au început lucrările la proiectul de reintegrare a secțiilor bibliotecii în zona Clădirilor din Piața Poligon, iar în 2013, toate secțiile Bibliotecii s-au reunit în zona Centrului vechi, unde funcționează și în prezent.
Date suplimentare despre istoria și transformările prin care a trecut Biblioteca publică puteți afla consultând documentele aflate în vitrinele expoziționale care conțin: Caietele Balcanica, volumele aniversare – 125, 130 și 135 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, cărți poștale, documente editate de instituție.
Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar și poate fi vizitată în perioada 24 august – 1 septembrie 2017.

Istoria bibliotecii în imagini poate fi văzută aici: https://www.youtube.com/watch?v=X2eb2P_XkWs&t=52s

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Ferestre spre Asia – lansare de carte

18 Aug

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează marți, 22 august, ora 17.00, lansarea volumului „Ferestre spre Asia”, autor Adriana Stoica. Cartea va fi prezentată de prof. Jenică Chiriac și de jurnalistul Vergil Matei, iar evenimentul va fi moderat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu. Seara va cuprinde câteva momente de muzică folk susținute de Teodor Șcheaua.

„Ferestre spre Asia” își propune să adune laolaltă frânturi de viață, experiențe, reflecții, cugetări și întâmplări din timpul șederii mele în Japonia și a excursiilor prin Asia. Am avut ocazia să experimentez cultura japoneză, să învăț extrem de multe lucruri noi, pentru a mă adapta la un mediu complet nou și diferit, care funcționează după o logică necunoscută nouă, europenilor.” – ne spune autoarea, care a ajuns în țara Soarelui Răsare printr-o bursă de studiu în 2006.

Evenimentul are loc la sala Fănuș Neagu, et.3, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon, nr.4.

Laura Caplea

 
 

Zilele Brăilei

18 Aug

În cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Municipiului Brăila, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” a organizat o serie de activități pentru cei mici în perioada 10-15 august 2017.

Am rezervat 2 zile pentru Atelierul de confecţionat şi pictat cărţi poştale ilustrate vechi, cu imagini din Brăila și pentru Atelierul de creaţie literară “Zooalfabet”. Deși majoritatea evenimentelor s-au desfășurat pe Faleza Dunării, am fost plăcut surprinși de numărul mare de copii care au participat la activitățile noastre.

Ultimele zile de sărbătoare ale orașului au fost iarăși prilej de bucurie pentru copiii prezenți în Piața Traian, unde ne-am distrat împreună pictând și desenând. Nu se putea distracție fără face painting, așa că am fost pregătiți cu vopsele speciale pentru piele și cât mai multe modele haioase, viu colorate .

Mulțumim colegilor noștri de la Compartimentul Dezvoltarea colecțiilor și Prelucrarea documentelor pentru implicarea în activitățile copiilor!

Laura Caplea

 
 

Clubul de vacanță 2017, la final

18 Aug

Sărbătorim încă o vară de neuitat petrecută de copiii brăileni la bibliotecă! Nu mai puțin de 54 de ateliere, 6 săptămâni, 47 de voluntari, 21 de colegi bibliotecari și peste 200 de participanți pe zi, numără la final ediția Clubului de vacanță din acest an.

Mulțumim și apreciem efortul tuturor colaboratorilor și instituțiilor partenere, colegilor și voluntarilor implicați! Se cuvine să mulțumim și conducerii Bibliotecii, d-lui manager Dragoș Adrian Neagu, pentru susținerea acordată! Mulțumiri dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu ”Relații cu Publicul”, coordonatorul amplului proiect “Clubul de vacanță” .

Dragi copii, vă așteptăm cu drag și la următoarele ediții ale Clubului de vacanță! Pregătim noi surprize pentru voi!

Laura Caplea

 
 

Câștigătorii Concursului “Peisajul de pe strada mea”.

14 Jun

În cadrul manifestărilor asociate Zilei Internaţionale a Mediului şi Zilei Dunării, în 9 iunie s-a desfăşurat, în organizarea Şcolii Gimnaziale „Mihu Dragomir” şi a Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu”, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean Brăila, Asociaţiei ARIN, Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila şi al APM Brăila, finala concursului şcolar „Peisajul de pe strada mea”.
Aflat la cea de a şasea ediție, concursul urmăreşte să sprijine implementarea Conventiei Europene a Peisajului.
După ce o primă ediţie s-a desfășurat într-o singură școală (”Mihu Dragomir”), concursul s-a dezvoltat în mai multe școli din oraș, extinzându-se, începând din 2016, şi în mai multe localităţi din judeţ; la această ediţie s-au înscris 14 echipe, dintre care patru din localităţi din judeţ.
Pe parcursul activităţilor, elevii au învățat să identifice elemente caracteristice pentru peisaj, să propuna modificări (în sensul regenerării acestuia) și dezvoltă competențe in privința lucrului manual (echipele realizeaza machete), a utilizării calculatorului, a utilizării de materiale reciclate și a lucrului în echipă. Machetele realizate de ei reprezintă “viziunea” şi aspiraţiile acestora referitoare la “peisajul” în care ar dori să trăiască.
Finala s-a desfășurat la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila. Machetele din concurs sunt expuse pentru public în sala de lectură a Bibliotecii, unde vor putea fi admirate până joi, 15 iunie.
Câştigătorii concursului sunt următorii:
Clasa a V-a
– Locul I, la egalitate de puncte: Şcoala gimnazială Stăncuţa, cu proiectul „Ciob de primavară” al echipei „Muguraşii Stăncuţei” şi Şcoala gimnazială Mihai Viteazu, cu proiectul „O lume a copiilor, o lume a culorilor”, al echipei „Fantasticii”;
– Locul al II-lea: Şcoala gimnazială Mihail Sadoveanu, cu proiectul „Cartierul meu de vis” al echipei „Steluţele”;
– Locul al III-lea: Şcoala gimnazială „Mihu Dragomir” cu proiectul „Amprente ale oraşului nostru” al echipei „Magicienii timpului”.
Clasa a VI-a
– Locul I: Şcoala gimnazială „Aurel Vlaicu”, cu proiectul „Gradina inimii mele” al echipei „Millenium”;
– Locul al II-lea, la egalitate de puncte: Şcoala gimnazială Mihai Viteazu, cu proiectul „Centrul sportiv „Să fii dinamic” al echipei „Phoenix” şi Şcoala gimnazială Stăncuţa, cu proiectul „Tradiţii dunărene” al echipei „Inimoşii”;
– Locul al III-lea, la egalitate de puncte: Şcoala gimnazială Siliştea, cu proiectul „Spaţiul verde al şcolii” al echipei „Micii constructori” şi Şcoala gimnazială „Mihu Dragomir”, cu proiectul „Parcul de distracţii” al echipei „Five Stars”.

 

 

 
 

“Colorăm viața” la final

13 Jun

Luni, 12 iunie, la Biblioteca Județeană Brăila a avut loc festivitatea de încheierea a proiectului educațional “Colorăm viața” destinat copiilor cu CES (Cerințe educaționale speciale) și tulburări de limbaj. Invitat special la festivitate a fost scriitoarea Veronica Teodoru, care le-a dăruit copiilor volumul de poezii “Culorile copilăriei”. Colega noastră, Camelia Popescu, le-a acordat diplome și coronițe tuturor copiilor care au participat de-a lungul anului la activitățile proiectului. Dulciurile dăruite copiilor au parvenit de la SC. Navigatorul prin amabilitatea doamnei Nechita Mihaela.

Echipa de proiect a fost alcătuită de Gabriela Satală – profesor logoped, Rodica Neofit -psihopedagog, Florentina Hornea – profesor itinerant, Săndica Cărbunaru – profesor itinerant, iar din partea bibliotecii Camelia Popescu.

Vă amintim că activitățile s-au desfășurat lunar și au oferit copiilor posibilitatea să-și dezvolte încrederea în sine, independența și capacitatea de a cunoaște și înțelege frumosul din natură, viață și artă.

  

 

“Un proiect pilot a ajuns ieri la final. A fost plin de peripeții, de muncă, abandon…. dar și de ajutor. Și când o ușă se închide, o fereastră largă se deschide. Prietenii la nevoie se cunosc și asta e ceea ce contează la FINAL. Oameni noi, oameni dragi ce s-au implicat de dragul îngerilor albaștrii, ce poți să spui? MULȚUMESC e banal, dar e sincer și cu admirație! Mulțumesc din suflet oameni dragi că ați rezistat! Admirație! Vă doresc sănătate, putere, binecuvântare și să COLORĂM VIAȚA în continuare!” – ne spune Camelia Popescu, bibliotecar, inițiatoarea proiectului “Colorăm Viața”.

Laura Caplea