RSS
 

Să învățăm să coasem!

21 May

 Cusăturile tradiționale au fost pe gustul copiilor care au participat sâmbătă, 19 mai 2018, la Atelierul “Să învățăm să coasem!” desfășurat la Secția Împrumut Adulți. Încet și cu migală au lucrat pe etamină după o selecție de modele înflorate, ce vor fi continuate și la următorul atelier. Punctul în cruce sau cruciuliţa este una din cele mai uşoare modalităţi de a coase pentru toți cei care împărtășesc această pasiune. Copiii, mai ales fetițele care au participat de la începutul atelierului, au îndrăgit această activitate pentru că nu ratează nici o întâlnire.

Atelierul a intrat deja în al doilea an de desfășurare și are loc bilunar, sâmbăta, între orele 10-12. Cele care coordonează activitatea sunt colegele noastre,  Leta Răileanu și Doina Lalu.

 
No Comments

Posted in Cursuri

 

“Fluturașii” și „Piticii” de la Grădinița nr. 51 ,,Așchiuță” în lumea poveștilor

18 May

Vizită la bibliotecă

Vineri, 18 mai 2018, Secția de Împrumut Carte pentru Copii. Ludotecă din cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila a fost gazda unei noi activități.  Două grupe de la Grădinița nr. 51 ,,Așchiuță” au venit în vizită la bibliotecă. Puștii de la grupa mare “Fluturașii” coordonați de prof. învățământ primar Florina Doina Eremia și cei de la grupa mare „Piticii” coordonați de prof. învățământ primar Duduța Voicu au descoperit pentru prima dată spațiul magic al Ludotecii.

Doina Stanciu, bibliotecar a fost cea care le-a făcut cunoștință cu mascotele secției dragonii și i-a invitat să pătrundă în minunata lume a narațiunii chiar în mijlocul Castelului poveștilor. Aici preșcolarii au spus povești alături de colega noastră și au ascultat la rândul lor povestea “Muzicanții din Bremen” a Fraților Grimm.

 
 

Proiect “Cartea vie a profesiei”, ediția a II-a

17 May

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila dorește să ofere elevilor brăileni din clasele a XI-a și a XII-a o nouă viziune asupra profesiilor pentru care vor opta după terminarea studiilor. Proiectul Cartea vie a profesiei”, aflat la cea de-a doua ediție, își propune să aducă față în față, în cadrul a două sesiuni – miercuri, 23 mai 2018 în intervalul orar 10.00 – 12.00 și joi, 24 mai 2018 în intervalul 12.00 – 14.00 persoane care activează în diferite domenii și elevi de liceu, totul sub forma unei activități non-formale prin care tinerii sunt ajutați să se orienteze către o profesie.

La această ediție ne vor onora cu prezența elevi din 11 licee brăilene însoțiți de profesori. Proiectul este deschis însă tuturor doritorilor care sunt așteptați în cele două zile la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila.

Vor fi prezenți peste 20 de specialiști care practică meserii precum: polițist, avocat, medic, asistent, profesor, arhitect, specialist IT, psiholog, scriitor, jurnalist, economist, inginer, pompier, antreprenor, actor/regizor, agent turism, jandarm etc, iar elevii vor avea posibilitatea să le adreseze acestora întrebări legate de profesiile lor.

Coordonatorii proiectului “Cartea vie a profesiei” sunt Roxana Neagu și Teodora Soare.

Beneficii pentru participanți: descoperirea secretelor profesiei; discuții față în față cu specialiști din domenii diverse; răspunsuri la întrebările legate de necunoscutul profesiei; identificarea studiilor și a pașilor necesari pentru abordarea unei anumite profesii în viitor; orientarea în carieră.

La prima ediție a proiectului, în anul 2017, au participat în cele două zile, 15 și 16 mai, un număr de 200 de elevi, 14 profesori însoțitori și peste 30 de cărți vii”.  

 
 

Colorăm Viața – întâlnirea lunii mai

16 May

Miercuri, 16 mai, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”, a avut loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului educațional “Colorăm viața” destinat copiilor cu CES (Cerințe educaționale speciale) și tulburări de limbaj.

Astăzi am citit și ne-am jucat cu ajutorul cuvintelor, rimelor și poeziilor. Prin intermediul acestor activități se urmărește educarea capacității de acțiune și socializare a copiilor, precum și adaptarea lor la un mediul nou cum este spațiul bibliotecii.  Atelierele se desfășoară lunar și oferă copiilor posibilitatea să-și dezvolte încrederea în sine, independența și capacitatea de a cunoaște și înțelege frumosul din natură, viață și artă.

 

Fotografia postată de Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila.
Echipa de proiect este alcătuită din: Gabriela Satală – profesor logoped, Rodica Neofit -psihopedagog, Florentina Hornea – profesor itinerant, Săndica Cărbunaru – profesor itinerant, iar din partea bibliotecii Camelia Popescu- inițiator proiect.
 
No Comments

Posted in Diverse

 

Grafica pe înțelesul copiilor

15 May

Sâmbătă, 12 mai, la Atelierul de Grafică desfășurat la Mediatecă, copiii participanți au exersat tipurile de hașură, redarea umbrelor și a materialității, desenând obiecte în naturi statice. De două ori pe lună cei mici își petrec timpul liber într-un mod creativ, învățând noţiuni de istoria artei, de anatomie artistică, studiul formei şi al culorii.  Atelierul este coordonat de către prof. Marilena Ioanid, artist plastic.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Călătoria piticilor în țara uriașilor

15 May

Vineri, 11 mai 2018, copiii și-au dat iarăși  întâlnire la atelierul “Călătoria piticilor în țara uriașilor“, desfășurat la Mediatecă. Piticii au aflat cum a apărut scrierea și alfabetul, iar în partea a doua a atelierului ne-am ocupat de latura practică. De această dată, fiecare și-a confecționat, din fetru, litera inițială a prenumelui și a decorat-o după bunul plac. Atelierul are loc o dată pe lună și constă în vizionări de filme educative, discuții tematice și ateliere creative. Este coordonat de prof. Vali Mihaela Mihalcea și Irina Ene, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Atelier de geografie “Călători pe mapamond”

15 May

Sâmbătă, 12 mai 2018, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a găzduit o nouă întâlnire a participanților la Atelierul de geografie „Călători pe mapamond”, coordonat de colega noastră bibliotecar Silvia Iacob.

De această dată micuții s-au plimbat virtual prin Egipt, descoperind cadrul natural, principalele obiective turistice, dar identificând și informații despre obiceiuri, gastronomie și personalități locale celebre. Călătoria a continuat cu jocurile geografice, iar la final au realizat o hartă a țării studiate folosind atlase geografice și hârtie de calc.

Activitatea bilunară este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, însă au venit în fiecare serie și copii mai mici, dar care sunt dornici de cunoaștere, dezvoltând în timp o pasiune pentru geografie.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

9 Mai – Ziua Europei, 9 Mai – Ziua Ta

10 May

 

Ziua de 9 mai a devenit, în prezent, un simbol european (Ziua Europei) care, alături de drapel, imn, moneda unică (euro) și motto, identifică unitatea politica a Uniunii Europene de astăzi.

9 mai a fost aleasă ca Ziua Europei  de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al construcției Europei a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, a propus Germaniei, dar si altor state europene sa pună “bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii”.

Robert Schuman avea să prezinte proiectul de reconciliere post-conflict dintre Franța si Germania ce prevedea plasarea producției de cărbune si oțel, care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare, sub responsabilitatea unei autorități supreme comune, independente in cadrul unei organizații deschise participării altor state europene.

Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic si politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, propunându-și sa asigure o pace durabilă.

Ziua Europei este o ocazie de a organiza activități si festivități menite sa aducă Europa mai aproape de cetățenii săi și să alature națiunile europene. Aceasta zi este marcată la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila printr-o expoziție documentară, “9 Mai – Ziua Europei, 9 Mai – Ziua Ta”. Expoziția este realizată de Sorin Neagu, bibliotecar și este deschisă publicului în perioada 9 – 24 mai 2018, în cadrul Secției de Imprumut pentru Adulți.

 
 

Nou la Biblioteca Județeană Brăila – Atelier “Pictură cu acul în punct de goblen”

09 May

Luna mai vine cu un nou atelier pentru iubitorii de artă. „Pictură cu acul în punct de goblen” este o nouă activitate care se va desfășura la Secția de Împrumut Carte pentru Adulți din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila și care îmbină lucrul de mână cu arta.

Atelierul va debuta pe data de 22 mai 2018, se va desfășura în fiecare zi de marți a săptămânii, în intervalul orar 17.00 – 19.00, coordonatoarele fiind Aurelia Țuga, bibliotecar și Mirela Țuga.

Înscrierile se pot face direct la secția destinată adulților sau la numerele de telefon 0239/611292 sau 0767119299.

Coordonatoarele speră că prin această nouă activitate vă vor încânta sufletele și că vor reuși astfel vă aducă frumosul în inimile dumneavoastră, oferindu-vă posibilitatea de a petrece momente minunate de relaxare prin artă.

Goblenul este definit ca fiind tapiserie, broderie sau țesătură artistică făcută din fire colorate reprezentând o imagine plastică.

 

 
 

Caligrafia pentru copii, 8 mai 2018

09 May

Centrul Multilingv al Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila a găzduit, marți 8 mai 2018, o nouă sesiune de lucru pentru copiii înscriși la „Atelierul de caligrafie”. De această dată copiii au exersat scrierea de mână, cu stiloul, a literei „A” stilizată, o activitate inedită și extrem de plăcută.

Coordonatorul atelierului este Mara Lorina Ionașcu, conservator în cadrul bibliotecii, activitatea fiind organizată în fiecare săptămână, marți și joi. Mulțumim pentru implicare și colegei Ana Maria Florică!