Recomandari lectura

DIAMANTUL DE LA MIEZUL NOPȚII, (Seria Tronul de cleștar”) vol. 2, SARAH J. MAARS, Ed. Rao, București, 2012

„Diamantul de la miezul nopții” continuă povestea Celaenei Sardothien, personajul principal al primului volum al seriei, Tronul de cleștar”.

Personajele se maturizează, acțiunea devine mult mai violentă în acest al doilea volum, intriga continuă să capteze cititorul și să îl atragă în lumea imaginată de scriitoarea Sarah J. Maars. Celaena este acum asasina curții regale din Ardalan, cel mai puternic regat din Erilea și în schimbul libertății sale, aceasta trebuie să-i ucidă pe toți cei care se împotrivesc regelui, fie că sunt vinovați sau nu. Personajul feminin își dovedește însă maturitatea prin faptul că nu suportă să ucidă pentru un rege crud, tiran, lipsit de scrupule, și mânat doar de dorința de a stăpâni lumea.

Romanul atrage și prin povestea romantică, Celaena fiind iubită în același timp de doi barbați: Chaol, căpitanul gărzilor regale, un erou curajos, puternic, pasional, tandru, cu spirit de sacrificiu și prințul Dorian, fiul regelui, care în acest volum își înfruntă tatăl și încearcă să salveze lumea.

„Diamantul de la miezul nopții” se caracterizează prin aceeași magie ca și primul volum al seriei, atrăgând cititorul prin ineditul narațiunii sale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TRONUL DE CLEȘTAR, SARAH J. MAARS, Editura Rao, București, 2012

Sarah J. Maars este o tânără scriitoare britanică care reușește să creeze în Tronul de cleștar” o lume fictivă, plină de mister, inspirată probabil din legendele și poveștile de care declară că este pasionată.

Cartea se deschide cu o hartă stilizată care prezintă în fața ochilor cititorilor un tărâm ce urmează a fi descoperit, Erilea. În ocnele întunecate și reci din Endovier, alături de alți condamnați stă închisă Celaena Sardothien, o fată de optsprezece ani care ispășește o condamnare pe viață. Ea este asasinul Ardalanului, este cea mai bună din breasla ei, singura greșeală a sa fiind aceea că s-a lăsat prinsă.

Prințul Dorian îi oferă șansa de a fi eliberată dacă îl va reprezenta pe acesta luptând într-o competiție până la moarte împotriva hoților, asasinilor, oameni violenți, cu obiceiuri pe măsură.

Personajul impresionează prin tăria de caracter, prin forța pe care o degajă, dar și prin personalitatea sa dublă, ea fiind în același timp o persoană care poate ucide în câteva secunde, dar și o pasionată de literatură, o pianistă talentată, calități însoțite de o frumusețe fizică rară.

Narațiunea cărții captivează, firul epic curge ușor, intrigile atrag cititorul și sporesc misterul romanului care îmbină frumos fantasticul cu povestea romantică într-o lume minunată, dar totuși brutală.

Povestea Celaenei continuă în volumul 2 al seriei, Diamantul de la miezul nopții”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

BRIDGET JONES, TOPITĂ DUPĂ EL, HELEN FIELDING, Editura Polirom, Iași, 2014

Helen Fielding s-a născut într-un oraș industrial din Yorkshire și a studiat la Oxford. Autoarea cunoaște succesul cu “Jurnalul lui Bridget Jones”, vândut în milioane de exemplare în lumea întreagă și ecranizat în 2001 cu Reneé Zellweger, Hugh Grand și Colin Firth în rolurile principale. Jurnalul continuă cu romanul “Bridget Jones: La limita rațiunii, filmul omonim fiind realizat în 2003.

După aproape douăzeci de ani de la primul volum al seriei, Helen Fielding dă naștere unui nou roman cu aceeași protagonistă, „Bridget Jones, topită după el”. Lucrurile nu sunt foarte schimbate: Bridget este aceeași femeie preocupată de propriul aspect fizic, glumele întâlnite pe parcursul cărții au cam aceleași teme, se adaugă detalii ale vieții cotidiene, Facebook-ul și Twitter-ul fiind nelipsite, și faptul că între timp Bridget devenise mamă a doi copii și chiar văduvă. În urmă cu patru ani, Mark Darcy moare, căzând victimă într-un atac cu bombă în Sudan, iar Bridget se vede iarăși nevoită să-și caute un bărbat.

Romanul este amuzant, vesel, relaxant, personajul principal intrând în tot soiul de situații neprevăzute și pline de umor. De această dată, Bridget alege internetul pentru a-și găsi alesul și întâlnește astfel un bărbat mai tânăr decât ea, care i se pare extrem de atrăgător și cu care începe o relație. La școala băiatului său, întâlnește însă un profesor de vârsta ei, tată, dar și soț. Așadar Bridget va duce o luptă cu propriile sentimente în speranța că va alege corect și pentru totdeauna.

“Cu trei ani înainte ca Sex and the City să creeze stereotipul femeii deștepte, băgăcioase și fără obligații, Helen Fielding a creat-o pe Bridget Jones, modelul femeii cosmopolite la treizeci de ani, cu studii, cu ochii-n patru la celulită și înnebunită că-și va sfârși zilele în neagra singurătate. Aproape douăzeci de ani mai târziu, prin Bridget Jones, topită după el, Helen Fielding revine cu o Bridget Jones la jumătatea vieții, în căutarea iubirii pierdute.” ( Los Angeles Times )

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MODELUL ANTIM, MODELUL PĂLTINIȘ .Cercuri de studiu și prietenie spirituală, ANCA MANOLESCU, Editura Humanitas, București, 2015

Anca Manolescu este doctor în filosofie al Universității din București. A fost cercetător la Muzeul Țăranului Român între 1990-2002. În prezent este cercetător și editor al Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europă. A publicat în numeroase volume colective și reviste în România dar și peste hotare, dintre cele românești, amintim: ”Dilema”, “Dilema veche”, “Secolul XX”, “Secolul XXI”, „România literară”, „22”, „Idei în dialog”. Este autoarea volumelor ”Locul călătorului. Simbolistica spațiului în Răsăritul creștin”(2002), “Europa și întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan.”(2005), “Jurnal de inactivități”(2006) etc.

Modelul Antim, modelul Păltiniș. Cercuri de studiu și prietenie spirituală” este o lucrare dedicată celor două fenomene care au marcat cultura românească în timpul regimului comunist: grupul de rugăciune și meditație de la Mănăstirea Antim și grupul de inițiere în cultura europeană organizat de Constantin Noica la Păltiniș. Cartea reprezintă o interpretare complexă a celor două mișcări de rezistență din timpul comunismului. Despre grupurile mai sus amintite s-a mai scris în literatura română, „Jurnalul de la Păltiniș” al lui Gabriel Liiceanu fiind un exemplu în acest sens. Așa cum mărturisește autoarea, în volumul de față aceasta a încercat să răspundă la câteva întrebări: ”Cum arată un asemenea cerc de studiu în textura lui concretă, în existența lui de fiecare zi? Cum se îmbină aici disciplina cercetării și îndrăzneala gândului? Ce calitate are aici aerul prieteniei?”

Prietenia unor oameni de o calitate intelectuală deosebită a trezit întotdeauna interesul, iar lucrarea Ancăi Manolescu oferă publicului date, informații neștiute despre personalități care, în vremuri neprielnice, au reușit să ”își trăiască iubirea de Înțelepciune”.(Anca Manolescu)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ÎN PĂDURILE SIBERIEI, SYLVAIN TESSON, Editura Philobia, București, 2015

Sylvain Tesson este jurnalist și autor de cărți de călătorie, născut în anul 1972. Pasionat de expediții prin lume, francezul se remarcă în 1997 când străbate la pas munții Himalaya, adică în jur de 5000 de kilometri, în 5 luni.

La vârsta de 38 de ani, Sylvain Tesson a trăit șase luni, din februarie până în iulie, pe malul lacului Baikal, înconjurat de pădurile Siberiei. Trăirile sale, aventurile cărora a trebuit să le facă față, apropierea sa de natură, supraviețuirea cu minimul necesar, sunt notate de călător într-un jurnal care se va transforma în anul 2011 în volumul “În pădurile Siberiei”. Tesson schimbă în această perioadă trei anotimpuri, este martorul gerurilor și vânturilor infernale, dar se și bucură de cele 20 de grade Celsius pe care i le oferă destul de rar natura.

Înarmat cu cărți, trabucuri, votcă și doi câini, autorul cărții contemplă natura prin fereastra cabanei sale aflată la 120 de km de orice altă așezare omenească și realizează că nu are nevoie de societatea din care venea pentru a se simți împlinit. Tesson se redescoperă, se regăsește pe sine, devine “stăpânul timpului”, caută liniștea și găsește libertatea interioară.

Cartea oferă cititorului o serie de reflecții ale autorului asupra lumii moderne, a globalizării și exploatării mediului, dar și asupra lucrurilor mărunte pe care goana permanentă a societății ne împiedică să le observăm.

Jurnalistul își oferă așadar un răgaz de șase luni în care acesta se află cu sine însuși în mijlocul naturii care îi asigură libertate, liniște, frumusețe, într-un cuvânt – fericire.

Experiența lui Sylvain Tesson a fost transpusă și pe ecran, filmul documentar “6 mois de cabane au Baikal” fiind lansat tot în 2011 ca și volumul “În pădurile Siberiei”, care a devenit în scurt timp  bestseller și a fost recompensat cu Premiul Medicis.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

KIRÂZE, SOLMAZ KÂMURAN, Editura Vivaldi, București, 2011

Romanul “Kirâze” al autoarei de origine turcă Solmaz Kâmuran se află la limita dintre roman istoric și operă de ficțiune, de fapt cele două aspecte sunt armonios îmbinate în paginile cărții.

Numele romanului este omonim cu cel al personajului principal, Ester, Kira Kirâze. Așa-numitele Kire erau femei din Imperiul Otoman al secolului al XVI-lea, care făceau legătura între harem și lumea exterioară, uneori implicându-se în lupte politice ascunse.

“Kirâze” prezintă povestea unei familii de evrei care este nevoită, pentru a-și păstra libertatea, să se mute din Spania, de pe malurile râului Tajo, unde strămoșii acesteia locuiseră de-a lungul timpului, în celălalt capăt al Europei, la Istanbul.

Cititorul pătrunde cu această ocazie în atmosfera secolelor XV-XVI, unde regii și reginele, sultanii și favoritele lor, diferite personalități ale epocii formează o galerie impresionantă de personaje.

Imperiul Otoman și viața acestuia se dezvăluie în paginile romanului. Intrigi de harem, iubiri imposibile, dezastre naturale, traiul zilnic al oamenilor simpli, a căror existență este deseori marcată de nenorociri, cu rare momente de bucurie, dar care devine copleșitoare atunci când se ivește, toate acestea se îmbină și formează o veritabilă frescă a acelor vremuri.

Personajul principal al romanului este în aparență simplu, creionat în tonuri întunecate, însă pe măsură ce parcurgem povestea, personalitatea Kirei Kirâze devine din ce în ce mai complexă, căpătând noi valențe odată cu experiențele prin care trece, ajungând să devină extrem de prețuită în haremul sultanilor din Istanbul, în ciuda originii sale sefarde.

Romanul este așadar recomandat iubitorilor de povești exotice, îndepărtate atât ca timp, cât și ca spațiu, în care conflictele puternice, suspansul, destinul neașteptat al personajelor, intrigile captivante oferă cititorilor un prilej de transpunere în lumea fascinantă a cărții.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ZIUA ZERO, DAVID BALDACCI, Editura Rao, București, 2015

David Baldacci este un autor de mare succes, publicând până în prezent 29 de romane traduse în 45 de limbi, foarte apreciate, multe dintre ele fiind adaptate pentru film.

Ziua zero este un thriller de primă clasă, mascat în spatele unui caz de crimă… Baldacci ne introduce în acțiune abrupt, fascinându-ne cu un amestec atrăgător de intrigă, indicii înșelătoare și explozii ocazionale… Romanele lui Baldacci sunt bătălii alerte între bine și rău.”(Richmond Times Dispatch)

John Puller este eroul unei întregi serii literare fiind agent special al armatei. Acesta investighează în “Ziua zero” asasinarea unui colonel, a soției sale și a celor doi copii ai acestora. Împreună cu Samantha Cole, polițist, Puller are misiunea de a prinde făptașul pentru a fi judecat. Numărul crimelor crește însă, la fel și ritmul acțiunii care captivează cititorul. În ciuda numeroaselor atentate la viața celor doi, aceștia reușesc să identifice o rețea criminală, lucrurile fiind mult mai primejdioase decât se presupunea inițial.

Puller este curajos, curios și atrăgător. Și mai presus de toate, reușește să supraviețuiască, astfel încât să reapară în următoarea carte din această serie.”(The Free-Lance Star)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

UN PRIETEN PERFECT, MARTIN SUTER, Editura Humanitas Fiction, București, 2013

Martin Suter este un romancier și un scenarist elvețian de mare succes care a fost tradus în peste douăzeci de limbi.

Romanul Un prieten perfect” a fost ecranizat, filmul aparținând cinematografiei franceze. Povestea este aceea a unui tânăr jurnalist care se trezește după cincizeci de zile de comă pe patul unui spital și nu reușește să facă legătura între momentul prezent și ceea ce a provocat lovitura la cap care l-a adus în starea actuală.

Spiritul jurnalistului de investigații rămâne însă treaz și Fabio Rossi începe să pună cap la cap informațiile pentru a descoperi ceea ce lipsea atât din memoria sa, cât și din laptopul căruia îi fuseseră șterse fișierele. Surprinzător pentru el, toți cunoscuții refuză să îl ajute să-și reconstruiască amintirile și au o atitudine stranie, care îl determină să-și pună întrebări despre sine și despre ceea ce i-ar fi putut îndepărta pe ceilalți de el.

Cartea este plină de suspans, scrisă într-un ritm alert, situațiile sunt neprevăzute și captează cititorul.

Martin Suter a creat un amestec perfect echilibrat de roman psihologic și roman polițist. (Der Spiegel)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

CE POȚI FACE CU DOUĂ CUVINTE, vol. coordonat de LIVIU PAPADIMA, Editura Arthur, 2012

Ce poți face cu două cuvinte” este un volum pentru copii, coordonat de profesorul universitar Liviu Papadima, de fapt o antologie de povești redactate de mari scriitori contemporani, care s-au hotărât să scrie pentru cei mai mici cititori, pornind de la…”două cuvinte”.

În prefața volumului Liviu Papadima încearcă să găsească răspuns la întrebarea “Cum se fac poveștile? – Din cuvinte, cum altcumva? Bine – bine, dar din cuvinte se mai fac și tema la chimie, și cartea de bucate a mamei – chit că mai are și poze -, și nota de plată la telefon – aoleu, aia are și cifre! Ce se pune în cuvinte, ca să iasă din ele poveste?(…) Ca să se lege într-o poveste, cuvintelor le trebuie ceva care să le stârnească, să le pună în mișcare. Unii îi zic acelui ceva imaginație sau fantezie…

Folosindu-se așadar de propria închipuire, scriitori care obișnuiau să scrie pentru oameni mari – eseuri, povestiri, romane s-au lăsat convinși să intre într-un joc frumos și au dat naștere unor texte care, cu siguranță, vor stârni interesul micilor cititori și nu numai.

Textele sunt grupate în funcție de cele două cuvinte în jurul cărora s-au sudat povestirile: “lacrima și aripile”, “cocoloșul și exploratorul” și ”tatuajul și pelerina”. Parcurgând această carte, copiii vor intra într-o lume imaginară care le va bucura sufletul și mintea, întâlnindu-se în paginile volumului cu lucruri cât se poate de ciudate: cu Ludovic al 3,14-lea, cu salamandra Elfandra și 999 de mănuși de miriapod, cu un bebeluș otolit din nori, cu un spion englez infiltrat în inima Reich-ului nazist, cu un pește-pasăre, cu un meteor care a blocat ecuatorul… Textele sunt însoțite de ilustrații vii, atractive, semnate Irina Dobrescu, de asemenea fiecare povestire este precedată de o scurtă biografie, redactată pe înțelesul copiilor, a celor care au uitat pentru o clipă de grijile lor de adulți și au coborât în lumea frumoasă a copilăriei.

Dintre autorii textelor amintim: Adina Popescu, Dan Sociu, Matei Florian, Vlad Zografi, Radu Paraschivescu, Doina Ruști etc.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SUB SOARELE AFRICII RĂSĂRITENE, MIHAI TICAN RUMANO, Editura Polirom, Iași, 2015

Mihai Tican Rumano a trăit între anii 1893-1967 la Berevoești, lângă Câmpulung-Muscel și a fost un aventurier pasionat de călătorii și regiuni exotice care au reprezentat sursă de inspirație pentru cărțile sale. La vârsta de 13 ani fuge din prăvălia unde lucra și ajunge la București, apoi la Brăila, Constanța, iar de acolo, îmbarcat pe un vas ca ajutor de bucătar, tocmai în Argentina. Urmează apoi numeroase călătorii în zone precum America Centrală și de Nord, Australia, Noua Zeelandă, dar mai ales Africa, față de care simte o atracție deosebită.

“Sub soarele Africii răsăritene” a apărut în anul 1936 și este rodul călătoriei care s-a desfășurat pe continentul negru în 1934. Atras de farmecul Africii, Mihai Tican Rumano pleacă într-o călătorie care îl duce până în Somalia. Trece prin orașe deosebite precum Istanbul, Alexandria, Ierusalim sau Beirut, pătrunde în țări exotice precum Djibouti, Somalia sau Zanzibar, călătorind cu trenul, vaporul, automobilul, caravana și chiar cu aeroplanul.

Cartea de față este o mărturie a acestei îndelungate călătorii, în care autorul descrie modul de viață al locuitorilor, obiceiurile locului, peisajele exotice, redă discuții cu oamenii din zonele respective sau introduce pasaje în care el însuși meditează asupra celor întâlnite în lumea cutreierată.

Impresiile autorului sunt însoțite de fotografii realizate de acesta, care surprind foarte bine magia acelor locuri , mai ales datorită faptului că acestea sunt îndepărtate atât ca spațiu, dar și ca timp de cititorul cărții.

“Sprinteneală de gând, fluiditate în frază, o ageră ascuțime de a deține amănuntul plastic și caracteristic, observație educată și întreținută cu lecturi diverse, mult dar al pitorescului, umor și sensibilitate – avem de-a face nu numai cu un om mereu ispitit de necunoscut și de riscul aventurii, dar și cu un scriitor autentic.”  (Cezar Petrescu)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MATILDA, Roald Dahl, Editura Arthur, București, 2014

Roald Dahl (1916-1990) a fost un prozator, scenarist și poet de origine britanică. Este unul dintre cei mai bine vânduți autori din întreaga lume, fiind clasificat ca “unul dintre cei mai buni povestitori pentru copii ai secolului XX”. Cărțile sale pentru copii sunt recunoscute pentru umorul detașat, uneori chiar negru.

Matilda este personajul principal al romanului lui Roald Dahl, căruia îi dă și numele. Fetița este un mic geniu care vorbește fluent la un an și jumătate și citește la trei. Nu are însă noroc în privința părinților. Tatăl este un infractor, iar mama o femeie nu tocmai inteligentă, care nu se preocupă deloc de soarta micuței Matilda. Considerată o adevărată pacoste, fetița este îndemnată să se uite la televizor pentru a-și umple timpul, însă ea preferă compania cărților, ceea ce o diferențiază și mai mult de familia ei ignorantă.

Nici îngrozitoarea domnișoară Trunchbull, directoarea școlii unde învață Matilda, nu are o părere mai bună despre micuța pasionată de lectură. O cunoaște însă aici pe învățătoare sa, domnișoara Honey, care vede în fetiță un mic geniu și o ajută să răzbească în lumea în care trăiește, ea însăși fiind iubitoare de cărți și studii, însă este timorată din cauza mătușii sale și nevoită să locuiască în condiții proaste.

Cartea este scrisă într-un stil ușor, accesibil copiilor, e plină de mici evenimente și șotii care stârnesc amuzamentul și care îi determină pe cei mici să trăiască alături de personajul care prin faptele sale încearcă să schimbe în bine oamenii din jur.

Matilda este bună la suflet, iartă ușor, dar asta nu o oprește să răspundă provocărilor într-un stil propriu, uneori destul de dur, folosindu-se de imaginația sa și de puterile magice pe care descoperă că le deține.

Cartea scriitorului britanic a fost ecranizată în anul 1996, în regia lui Danny DeVito, filmul bucurându-se de succes în rândurile micilor cinefili și nu doar atât. Volumul apărut la editura Arthur este însoțit de o serie de ilustrații atractive, amuzante care oferă un plus poveștii din paginile cărții.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

JURNAL (2003-2009), OANA PELLEA, Editura Humanitas, București, 2009

Oana Pellea, fiica cunoscutului actor Amza Pellea, ea însăși actriță cu o activitate prolifică în lumea teatrului și a filmului, este autoarea Jurnalului (2003-2009)”, prima carte publicată de aceasta.

Ioana Pârvulescu în prefața cărții amintește faptul că oamenii admiră, se confundă, ajung chiar să se îndrăgostească de personajele interpretate de actori. În schimb despre omul real care joacă nenumărate roluri de-a lungul carierei sale se știe, în general, mult prea puțin. Jurnalul Oanei Pellea ne ajută să cunoaștem, chiar dacă doar pe parcursul câtorva ani, viața adevărată a actriței, atât în plan personal, cât și pe scenă.

Cartea se caracterizează în primul rând printr-o sinceritate extraordinară, lucru care îl face pe cititor să trăiască gândurile, sentimentele simple, dar extrem de emoționante alături de scriitoare.

În prim-planul cărții se află Oana Pellea – omul, fiica, actorul, dar pe lângă aceasta apar în paginile jurnalului și alte personalități ale scenei românești, culminând, evident, cu Amza Pellea. Scriitoarea îmbină frumos reflecțiile scurte asupra vieții, asupra morții, asupra sentimentelor pentru cei plecați , cu jocuri ale imaginației, introduse firesc printre evenimente ale existenței cotidiene.

Stilul în care este redactat jurnalul este unul simplu, vorbele sunt așternute pe foaie cu o căldură aparte, tonul devenind inconfundabil, cuvintele având “mimică, gestică, tot ce le trebuie. Și inteligență.”(Ioana Pârvulescu)

Citind jurnalul Oanei Pellea descoperi o ființă uimitoare, un suflet deschis, nealterat de urâțenia lumii. De asemenea cel care parcurge cartea se poate regăsi cu ușurință în paginile acesteia, poate simți că „Jurnalul îi face bine”.

„Când scrii un jurnal pe care te-ai hotărât să-l faci public și crezi că el nu va interesa pe nimeni, ai senzația clară că scrii, de fapt, doar pentru tine. Și chiar așa e. Îți face bine să-ți vezi și material gândurile. E ca și când te părăsesc și intră în altă realitate. E ca și când eliberezi niște păsări din cușcă și ele își iau zborul. Pe cine vor întâlni în drumul lor? Nu mai e treaba ta. Vor întâlni pe cine trebuie să întâlnească. Dar sentimentul de a le elibera e ca și cum ai trage o gură de aer curat și tare. Și face bine omului să gândească și să scrie.” (Oana Pellea)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MAESTRUL DE CEAI, YASUSHI INOUE, Editura Humanitas, București , 2014

Yasushi Inoue este unul dintre cei mai prolifici și apreciați scriitori japonezi. Opera sa cuprinde peste patruzeci de romane, optzeci de nuvele, proză scurtă, poezii, eseuri, însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică și critică literară, unele dintre scrierile sale fiind ecranizate.

Maestrul de ceai” este un roman realist și foarte bine documentat, unde sunt prezentate aspecte tradiționale din cultura Japoniei. Cartea este scrisă sub formă de jurnal, narațiunea nu este una foarte amplă și dinamică, fiind prezentată obsesia discipolului Houkakubo legată de sinuciderea Maestrului de ceai Sen no Rikyn. Povestea se construiește în jurul ceremonialului de preparare a ceaiului din amintirile lui Houkakubo, care are o relație specială cu maestrul său chiar și după trecerea acestuia în neființă, apărându-i în vis. Cartea este așadar presărată cu vorbele memorable ale Maestrului, cu învățăturile acestuia, fiind un prilej de a descoperi lucruri necunoscute dintr-o cultură îndepărtată atât ca timp, cât și ca spațiu.

Arta ceaiului devine prin urmare o posibilitate de incursiune în viața samurailor și nobililor de altădată, unde întâlnirile din pavilionul de ceai reprezentau un liant social în relațiile interumane, atunci când războaiele dominau lumea asiatică.

“O proză fină ca petala florii de cireș, o fantomatică operă care parcă plutește peste aparențe pentru a le dezvălui mai bine misterul: Yasushi Inoue este scriitorul cel mai transparent și cel mai criptic al literaturii secolului XX. Zâmbetul său era o enigmă, iar cărțile sale sondează adâncurile cu o grație incomparabilă.”(„L’Express Culture”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

VREAU PANTOFII ĂȘTIA, PAOLA JACOBBI, Editura Humanitas, București, 2008

Paola Jacobbi s-a născut la Roma, în 1963. A crescut la Milano, unde locuiește și acum. Este colaborator special al revistei „Vanity Fair”. „Vreau pantofii ăștia!” este prima ei carte, publicată în 2004, urmată, un an mai târziu, de „Pazze per le borse! Perché alle donne non bastando le tasche” („Nebune după genți! Pentru că femeilor nu le ajung buzunarele”).

Cartea mai sus amintită vorbește într-un stil modern despre una dintre cele mai mari obsesii ale femeilor: pantofii. Cartea se află la răscrucea dintre un eseu și un demers antropologic, după cum afirmă editorii volumului. Aceasta încearcă să explice neobosita ascensiune a unei obsesii care străbate timpurile, de la „Cenușăreasa” până la „Sex and the City”. Preferința pentru un anume tip de încălțăminte împarte femeile în diferite tabere și categorii spirituale. E utilă pentru femei, pentru că le deschide noi orizonturi și le ajută să-și înțeleagă (și să-și alimenteze) pasiunea, dar și pentru bărbați, fiindcă este o cheie care deschide lacătul ce ascunde misterul feminin.

Răsfoind volumul, putem observa că autoarea face o trecere în revistă a tuturor tipurilor de încălțăminte: de la mocasini și sneaker-și, la cizme, ghetuțe, balerini, pantofi cu toc, sandale și de ce nu… pantofi de inspirație bărbătească. Aflăm așadar o istorie a acestora, care sunt personalitățile ce s-au remarcat purtând astfel de articole și care sunt ocaziile când putem apela la diversele tipuri de încălțăminte.

Nebunia femeii / acea nevoie de pantofi / care nu vrea să țină seama de nimic altceva / ce mai înseamnă milioanele / când primești în schimb pantofii râvniți.” (Elio e Le Storie Tese, „La follia della donna”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

URMĂRIT, LEE CHILD, Editura Trei, București, 2014

Lee Child este cunoscut în literatura actuală prin seria care îl are drept protagonist pe Jack Reacher și care a ajuns la 20 de titluri, dintre care unele au fost ecranizate, avându-l pe Tom Cruise în rolul principal.

Personajul este un fost ofițer din poliția militară a Armatei Statelor Unite care străbate țara având diverse slujbe și investigând cazuri complicate.

„Urmărit” este o carte antrenantă, plină de suspans, cititorii fiind captivați de cavalcada întâmplărilor din roman. Jack Reacher ajunge din întâmplare, făcând autostopul, într-o mașină unde pasagerii i se par suspecți și, pe fondul lansării de către FBI al unui apel de urmărire generală pentru o crimă și o răpire, pornește pe cont propriu, alături de Julia Sorenson, agent FBI, o anchetă în urma căreia descoperă o conspirație uriașă unde actele ilegale capătă proporții de neimaginat.

Carte cu o acțiune potrivită scenariului de film, ”Urmărit” oferă cititorului urmăriri, evadări, gloanțe, emoții, trăiri intense alături de personajele romanului.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

EXTREM DE TARE ȘI INCREDIBIL DE APROAPE, JOHNATHAN SAFRAN FOER, Editura Humanitas, 2015

Johnathan Safran Foer este un scriitor american născut la 21 februarie 1977, cunoscut datorită romanelor  „Totul e iluminat”, scris în urma unei călătorii în Ucraina pentru a face cercetări asupra biografiei bunicului său și „Extrem de tare și incredibil de aproape”, roman ecranizat în 2011 cu Tom Hanks și Sandra Bullock printre protagoniști.

Cartea îl are ca erou principal pe Oskar Schell, un băiat de nouă ani, de o inteligență sclipitoare, o persoană introvertită care își pierde tatăl în atentatul de la World Trade Center din 11 septembrie 2001.

Doi ani mai târziu copilul găsește o cheie printre lucrurile tatălui său care îl determină să caute cu neobosire destinatarul al cărui nume e scris pe plic- Black. Periplul copilului prin New York reprezintă o dovadă a dragostei pe care acesta i-o poartă tatălui. Romanul este extrem de complex, se trece de la un plan narativ la altul, se fac incursiuni în trecut prin intermediul scrisorilor, cunoaștem personaje absente și sentimente extrem de profunde pe care le trăiesc eroii.

Ineditul cărții constă, pe lângă narațiunea discontinuă și în inserarea unor imagini, schițe, ori notițe în paginile volumului, care ajută la înțelegerea imaginii pe care Oskar și-o face vis- a- vis de evenimentele prin care trece.

„Extrem de tare și incredibil de aproape” este succint, însă perfect descris în publicația „Time”– „Un roman devastator”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

GHIDUL PETRECERILOR PENTRU COPII, NANA PIT, Editura House of Guides Publishing Grup, București, 2014

Ghidul petrecerilor pentru copii” este o carte destinată celor mari care vor să fie pregătiți pentru orice tip de petrecere pe care o pot organiza pentru copiii lor. Aici găsiți idei de petreceri pentru ziua de naștere cu teme specifice celor mici – de la petrecerea piraților, prințeselor, sirenelor, pompierilor, până la petreceri „La Zoo”, „La Circ” sau la „Parada Modei”. Tot aici găsiți idei pentru petreceri speciale în zilele de sărbătoare – Crăciun, Paște, Anul Nou, Ziua Îndrăgostiților, precum și petreceri speciale pentru ziua animăluțelor de companie.

“Autoarea, mămică experimentată îți oferă, într-un limbaj simplu și accesibil toate informațiile de care ai nevoie ca să auzi la final: «Mulțumesc mami!»”.

Cartea “Ghidul petrecerilor pentru copii” le oferă părinților și bunicilor, posibilitatea să fie atenți și pregătiți din timp. În introducere aflați ce trebuie să știți cu patru săptămâni înainte de marele eveniment – bugetul, data, tema petrecerii, locul acesteia, lista invitaților, invitațiile și mâncarea. În plus, se oferă informații esențiale pentru săptămâna petrecerii și reperele exacte ce trebuie urmate pentru ca evenimentul să fie perfect – decorarea locației, locul pentru cadouri și merge chiar până la modul în care acestea se pot deschide.

Fiecare tip de petrecere prezentat este tratat cu seriozitate maximă, iar meniurile includ rețete inedite, sănătoase și ușor de făcut, adaptate temei respective.

Editura House of Guides Publishing Grup este specializată în ghiduri turistice și tematice.  Titlurile beneficiază de consiliere de specialitate.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

EU SUNT MALALA, MALALA YOUSAFZAI și PATRICIA McCORNIC, Editura Youngart, București, 2015

Cartea “Eu sunt Malala” a apărut inițial la editura Polirom, în 2014, volumul fiind scris de Malala Yousafzai în colaborare cu jurnalista Christina Lamb. Ediția publicată la editura Youngart, în 2015, dedicată tinerilor cititori, este redactată de protagonista cărții în colaborare cu Patricia McCornick, autor de romane pentru tineri adulți.

Malala Yousafzai este o tânără din Pakistan, cunoscută în lumea întreagă datorită campaniei sale pentru susținerea educației fetelor din această parte a lumii.

Conform tradiției din Pakistan, atunci când se naște un băiat într-o familie, evenimentul se sărbătorește, iar numele copilului este scris pe un arbore al familiei. Atunci când se naște o fată însă, tinerii părinți nu sunt vizitați de rude, iar proaspăta mamă este compătimită.

În cazul Malalei, tatăl său nu a ținut cont de tradiție și a trecut numele fetei pe copacul din curte, alături de cele ale băieților săi. Tatăl îi insuflă așadar fetei curajul de a lupta pentru drepturile ei și ale celorlalte femei, într-o țară cu reguli extrem de stricte și înfricoșătoare. Convingerea cea mai puternică a fetei a fost dreptul la educație, pentru care a început să militeze încă de la 10 ani, când scria pe un blog pentru BBC sub un nume fals, dezvăluindu-și la scurt timp adevărata identitate, apărând la televiziuni unde a pledat pentru dreptul fiecărui copil la educație, făcând dezvăluiri extrem de dure cu privire la viața din Pakistan.

Amenințările cu moartea nu au întârziat să apară din partea talibanilor, care au ocupat valea Swat unde locuia Malala, iar în 9 octombrie 2012 cauza pentru care lupta a fost la un pas să-i aducă sfârșitul, tânăra fată fiind impușcată în cap de trei ori pe drumul de întoarcere de la școală.

Malala a supraviețuit însă, iar astăzi este simbolul protestului pașnic și cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

Cartea scrisă la persoana I redă gândirea Malalei, acțiunile și consecințele acestora, conturând totodată și tabloul unei societăți unde legile sunt făcute de grupările de talibani care interpretează Coranul și religia islamică după bunul plac.

Dedicația care deschide volumul sintetizează de altfel crezul acestei tinere : “Copiilor din întreaga lume care n-au acces la educație, profesorilor curajoși care continuă să predea și tuturor celor care-au luptat pentru drepturile lor fundamentale și pentru educație.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AGRESIVITATEA LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI, SIMONA EFTIMIE, Editura Institutul European, Iași, 2014

Lucrarea Simonei Eftimie abordează o problemă de primă importanță a societății moderne – agresivitatea manifestată la o vârstă critică, aceea a adolescenței.

Tema este minuțios analizată, din perspective multiple: teorii, factori ai agresivității, forme de manifestare, măsuri de prevenire. Autoarea încearcă așadar înțelegerea fenomenului cu scopul de a putea fi ținut sub control, iar lucrarea oferă puncte de sprijin celor care se confruntă cu această problemă.

Pot fi amintite câteva titluri de capitole cuprinse în volum: „Accepțiuni și teorii ale agresivității”, ”Cauze și forme de manifestare ale agresivității”, „Măsuri de prevenire și limitare a comportamentului agresiv”, „Program de limitare a comportamentelor agresive in adolescență”.

Agresiunea la vârsta adolescenței se adresează, deopotrivă, adolescenților, cadrelor didactice și părinților aflați în căutarea unor răspunsuri cu privire la normalitatea/anormalitatea manifestărilor specifice adolescenților zilelor noastre.” (Simona Eftimie)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

PÂNZA DE PĂIANJEN, CELLA SERGHI, Editura Cărțile Tangou, București, 2008

Cella Serghi este o scriitoare, publicistă și traducătoare română care a trăit între anii 1907 și 1992. Romanul său  de debut, Pânza de păianjen, a fost apreciat de nume celebre din literatura română precum Mihail Sebastian, Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu. Cartea doamnei Cella Serghi impune criticului răspunderi mai mari decât le comportă o grăbită recomandare. Este incontestabil o operă în sensul cel mai greu al acestui cuvânt”, afirma Mihail Sebastian în anul 1939, arătându-și astfel admirația și susținerea pentru tânăra scriitoare.

Citind romanul descoperim de fapt viața scriitoarei, ea însăși afirmând că opera este una autobiografică. Transpusă în personajul Diana Slavu, Cella Serghi prezintă o frumoasă poveste de viață trăită în perioada interbelică. Romanul este redactat la persoana I, vocea narativă fiind aceea a Dianei care își încredințează caietele jurnal prietenei sale, Ilinca. Aceasta din urmă pune în valoare protagonista, pe alocuri devenind și ea naratoare în paginile cărții.

Romanul prezintă foarte bine, în descrieri ample, pe de o parte sărăcia materială a unei perioade istorice dificile, pe de altă parte bogăția sufletească și principiile morale valoroase. Cititorul călătorește alături de Diana prin orașele în care aceasta se stabilește. Cunoaștem astfel Mangalia, Constanța, București sau Balcic. Descrierea mării, dragă sufletului autoarei, constituie câteva pagini memorabile ale literaturii române. Realitatea Dianei Slavu este deseori asemenea mării – uneori liniștită, dar de cele mai multe ori zbuciumată și devastatoare.

Însoțind personajul pe parcursul devenirii sale, cunoaștem și viața sentimentală a fetei. Câțiva bărbați marchează destinul tinerei femei. Diana se îndrăgostește în adolescență de pictorul Petre Barbu a cărui figură o va căuta apoi în orice bărbat care va intra în viața ei, se căsătorește pentru a scăpa de sărăcie cu Michi, un bărbat care o iubește și de care va divorța în final, îl cunoaște însă și pe doctorul Alexandru Dobrescu, care îi va influența existența.

Așadar “Pânza de păianjen” este un frumos roman de dragoste, cu un titlu metaforic, care lasă loc interpretărilor și care îndeamnă la introspecție.

“Dincolo de talentul autoarei (…) mirajul acestei cărți vine din întâmplarea că orice om prevăzut cu suflet însetat de dragoste (…), orice femeie care măcar o clipă s-a simțit încorsetată de condiția sa strâmbă într-o lume care nu mai are puterea să-și asume răspunderile iubirii împlinite se va recunoaște în povestea de viață și de dragoste fără odihnă a Dianei Slavu.”, afirmă Alice Năstase în Nota editorului.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

PĂIANJENUL ALB – POVESTEA FEȚEI NORDICE A EIGERULUI, HEINRICH HARRER, Editura Polirom, Iași, 2015

Heinrich Harrer s-a născut în anul 1912, în Austria și a trăit până în 2006. În anul 1936 a făcut parte din echipa olimpică de schi a Austriei, iar în 1937 a câștigat Campionatul Mondial Universitar de schi. În 1938 a făcut parte din echipa de alpiniști care a escaladat pentru prima dată peretele nordic al muntelui Eiger, din Alpii elvețieni.

“Păianjenul alb” a apărut în anul 1959 și este povestea acestei expediții și a tentativelor ulterioare de a escalada acest munte. Autorul este cunoscut în primul rând datorită cărții „Șapte ani în Tibet” care a fost ecranizată cu succes.

Curajul participanților la expediție, riscurile asumate, autodepășirea în situații limită transformă „Păianjenul alb” într-un volum atractiv și palpitant pentru cei care vor să cucerească înălțimile prin intermediul acestei povești reale.

Joe Simpson Sheffield, în Introducerea cărții, realizează o frumoasă descriere a volumului și a ceea ce înseamnă și presupune alpinismul: „Nu e numai despre alpinism. E despre omenie, curaj, tărie în ciuda greutăților și despre puterea minții. E imposibil să citești această carte fără să fii uimit de hotărârea neclintită a unui mic grup de alpiniști echipați precar ce se luptă să supraviețuiască într-o lume pe care puțini dintre noi și-o pot imagina. De asemenea, e imposibil să nu ne întrebăm de ce au ales să facă așa ceva. Din păcate, singurul mod de a înțelege răspunsul la această întrebare e să faci același lucru. Un alpinist nu ar pune niciodată o astfel de întrebare, iar dacă nu ești alpinist nu ai înțelege niciodată răspunsul.”

“Păianjenul alb” relatează așadar psihologia alpinistului, adesea neînțeles de cei din jur. În ciuda durității acestei pasiuni, pericolelor multiple la care se expun cei care o practică și care sunt conștienți că își riscă propria viață atunci când pornesc într-o asemenea aventură, Harrer reușește să transmită cititorului bucuria ascensiunii montane.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

INSULA DELFINILOR ALBAȘTRI, SCOTT O’DELL, Editura Arthur, București, 2015

Scott O’Dell este un cunoscut scriitor american de literatură pentru copii și adolescenți, dar totodată și autor de cărți pentru adulți, fiind renumit pentru romanele sale istorice.

“Insula delfinilor albaștri” a apărut în anul 1960 și abordează tema dezvoltată de asemenea în bine cunoscutul roman ”Robinson Crusoe”, al lui Daniel Defoe.

Karana este o fată plină de curaj, dintr-un trib indian, care reușește să supraviețuiască singură pe o insulă pustie, timp de optsprezece ani.

În Nota autorului, acesta mărturisește că opera sa este inspirată din fapte reale. Insula există încă, deși este amenințată permanent de valurile puternice, iar fata din poveste se pare că ar fi locuit din 1835 până în 1853 pe insulă, fiind cunoscută în istorie sub numele de Femeia pierdută din San Nicolas.

Romanul este așadar unul de aventuri care ne prezintă povestea unei fete ce nu-și pierde speranța în situații extreme. Tribul Karanei intră într-un conflict violent cu oameni străini, veniți pe insula lor, moment în care, printre alți bărbați, își pierde viața și tatăl fetei. Locuitorii insulei se hotărăsc să părăsească acel loc, însă Karena sare de pe corabie în mare, întorcându-se pe mal deoarece fratele său rămăsese pe insulă. La scurt timp însă acesta este ucis de câinii sălbatici, iar fata trebuie să se descurce singură pe o insulă sălbatică.

“Insula delfinilor albaștri” este o carte plină de suspans, de neprevăzut, sensibilă și dură deopotrivă, cu momente extrem de tensionate pe care cititorul le trăiește alături de personajul principal al romanului. Acțiunea se derulează cu rapiditate, descrierile sunt plastice și îl ajută pe cel care citește cartea să vadă prin ochii Karanei insula unde fata se luptă pentru a rămâne în viață, sperând necontenit că oamenii albi vor veni să o salveze.

Cartea este premiată de-a lungul timpului cu mai multe distincții dintre care amintim Medalia Newbery sau Hans Christian Andersen Award, un premiu prestigios care se acordă literaturii pentru copii.

Ediția apărută la editura Arthur în anul 2015 este frumos ilustrată de către Mircea Pop, un tânăr pasionat de artă, sculptură, tehnici 3D, animații 2D și care își dedică timpul realizării ilustrațiilor de carte.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

40 DE ZILE, CHRIS SIMION, Editura Trei, București, 2015

„40 de zile” este un roman-basm lansat de autoare printr-un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de orașe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii unei cărți scrise în 40 de zile.

Volumul cuprinde o serie de reflecții și răspunsuri sincere, este o carte a introspecției și a regăsirii de sine, a lecțiilor învățate din experiențele trăite, o invitație lansată de Chris Simion către cititori, de a-și împărtăși gândurile, poveștile, existând chiar și spații goale special create pentru acest lucru la finalul fiecărui capitol.

Cartea este metaforică și dorește să vorbească lumii despre maturizarea prin iubire. Dacă nu îți este bine, vezi de ce nu îți este bine. Nu trece peste pentru că poți trece peste. Nimic nu se întâmplă pentru că se întâmplă. În toate experiențele mari există un mesaj. Economia timpului este una dintre cele mai reale și benefice acțiuni ale omului în criză. Viața este o sumă de ceva. O sumă de amintiri, de visuri. Tu stabilești în ce sumă trăiești. Stai lângă o persoană sau stai împreună cu o persoană. Ceea ce tu proiectezi asupra unui om nu înseamnă că este în realitate. Proiecțiile se nasc din nevoi. Dacă ceea ce întâlnești nu coincide cu ceea ce ai nevoie, începi să proiectezi sau să părăsești. A proiecta înseamnă a falsifica realul. Nu ai dreptul să judeci de ce un om este altfel decât ai tu nevoie. Cine te obligă să trăiești cu ceea ce n-ai nevoie? Este doar alegerea ta.”

O carte inedită care merită atenția cititorului pasionat de povești despre căutarea sufletului.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

PAINT IN BLACK – DESTIN ÎN NEGRU, JANET FITCH, Editura Rao, București, 2012

Janet Fitch s-a născut în Los Angeles, în anul 1955. Cele mai cunoscute romane ale acesteia sunt „Leandrul alb” și „Paint in black. Destin în negru”. Acesta din urmă a fost publicat în septembrie 2006 și a cunoscut un real succes în rândul cititorilor.

Josie Tyrell este o tânără ce provine dintr-o familie abuzivă, din mijlocul căreia a scăpat fugind, devine model pentru artiști și are astfel șansa de a-și găsi marea dragoste, Michael Faraday, un student la arte și fiu al unei pianiste celebre. Viața fetei se schimbă. Trece din cercurile punk-rock ale anilor ՚80 pe care le frecventa, într-o lume selectă, a eleganței, a culturii și a viselor mărețe, despre care ea nici nu gândise că există.

Totul se prăbușește însă în momentul în care Josie este anunțată că Michael s-a sinucis, fiind chemată să identifice cadavrul iubitului. Fericirea se transformă într-o clipă în durere. Dezorientarea își face rapid loc în sufletul fetei. Întrebarea care apare Ce se întâmplă cu un vis atunci când visătorul nu mai este? îi va marca existența ulterioară. Apare dorința de a afla cauza morții iubitului ei, iar momentele de realitate cruntă se îmbină deseori cu amintiri din trecutul fericit al celor doi.

Acuzată de mama lui Michael cum că ar fi cauza principală a hotărârii fiului său de a-și pune capăt zilelor, Josie ajunge să aibă o relație ciudată cu acesta, ura pe care o simt cele două transformându-se într-o dependență inexplicabilă pentru amândouă, simțindu-se astfel mai apropiate de cel pe care ambele îl iubiseră.

Romanul este o carte a contrastelor între categorii sociale diferite, între bine și rău, între frumos și nenorocire, între viață și moarte, un roman care îți oferă posibilitatea să te transpui în personaj, să te bucuri alături de el, să te simți copleșit de evenimentele neașteptate, să suferi și să speri.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

PARIS – GHID TURISTIC, EDITURA RAO, București, 2010

Ghidul turistic Paris” îi poate ajuta pe amatorii de călătorii să profite de timp și să viziteze principalele atracții turistice ale capitalei Franței cu minimul de dificultăți.

Secțiunea introductivă, „Prezentarea Parisului”, prezintă amplasarea orașului, așază Parisul în contextul său istoric și descrie viața parizienilor pe parcursul anului. Capitolul „Parisul dintr-o privire” trece în revistă locurile speciale din oraș. Principalul capitol destinat celor care fac turul orașului este „Parisul zonă cu zonă”. Aici sunt descrise principalele monumente, cu hărți, fotografii și ilustrații detaliate. În plus, sunt sugerate opt trasee pentru plimbări în anumite zone ale Parisului care altfel ar putea să scape turiștilor.

În „Sfaturi pentru turiști” se află informații verificate cu grijă privind hotelurile, magazinele, restaurantele și barurile, activitățile sportive și de petrecere a timpului liber, iar „Ghidul de supraviețuire” constituie un îndrumar pentru toate situațiile, de la expedierea unei scrisori până la călătoria cu metroul.

De menționat faptul că ghidul este bogat ilustrat, imaginile completând informațiile scrise.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DIANA CU VANILIE- THE BOOK, DIANA SORESCU, Editura Allfa, București, 2014

Volumul Diana cu vanilie – the bookadună laolaltă însemnările de pe blogul Dianei Sorescu, o tânără jurnalistă plecată nedrept de repede din această lume, la vârsta de doar 26 de ani, în anul 2013.

Redactor-șef adjunct la revista ”Unica”, Diana cu vanilie își obișnuise cititorii cu postările sale în mediul virtual. Parcurgând cartea, descoperim sufletul autoarei. Scrierile sunt împărțite pe trei capitole – “Începuturi”, ”Oameni”, ”Nebuloase” și surprind gândurile sincere și înțelepte, sentimentele profunde trăite de autoare în diferite momente ale scurtei sale vieți. Cele 18 poezii dezvăluie latura misterioasă a Dianei, emoțiile, crezurile ei, cititorul fiind părtaș, atât în scrierile sale în proză, cât și în cele în versuri, la frustrările ei, la fericirile acesteia, la adevărurile sale, totul fiind redat cu eleganță, cu bun gust, gust de vanilie (cum îi plăcea să afirme), uneori ușor picant.

Cartea cuprinde așadar niște lecții de viață prin care Diana trăiește în continuare învățându-i pe ceilalți să fie deschiși, să se exprime cu sinceritate.

Diana scria pentru noi. Scria de mică. Și a scris de multe ori parcă știind că urmează să plece. A scris pentru suflet. Pentru minte și corp. A scris despre dragoste și prietenie. Despre femei și bărbați. Despre cât de bine e în brațele mamei sau cât de greu e să ai o prietenă departe, peste hotare. A scris de multe ori parcă luându-și adio. A scris despre dor și cât de tare doare. A scris despre tot ce are nevoie să citească un suflet de om ca să se regăsească.(fragment din prefața cărții “Diana cu vanilie”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ALB INFINIT, KEN FOLLETT, Ed. Rao International Publishing Company, București, 2008

Ken Follett este un scriitor britanic, născut la 5 iunie 1949, în Cardiff, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Autorul scrie în stil clasic thriller – dramatic, cea mai cunoscută și apreciată operă a sa fiind Prin urechile acului.

Alb infinit” este un roman captivant, antrenant, narațiunea fiind plină de suspans. Acțiunea debutează în Ajunul Crăciunului, în apropiere de orașul Ivenburn din Scoția, unde se află un laborator foarte bine păzit al companiei farmaceutice Oxenford Medical. Cu toate acestea douăsprezece eprubete cu un virus mortal, care se răspândește prin tuse și strănut dispar, moment în care se declanșează șirul întâmplărilor palpitante din roman.

Furtul se dovedește a fi comandat de o grupare terorista internațională care intenționează să răspândească Madoba-2 într-un loc important și aglomerat din Marea Britanie în ziua de 26 decembrie.

Suspansul este întreținut și de viscolul puternic care îngreunează atât acțiunea teroriștilor, cât și pe cea a polițiștilor.

Romanul urmărește de asemenea și relațiile în familia Oxenford, reacțiile emoționale diverse- gelozii, neîncredere, atracție sexuală, rivalități – oferind cititorului o lectură cu deznodământ greu previzibil.

„Alb infinit” reprezintă un avertisment asupra pericolului real care ne poate amenința atunci când rezultatele unor cercetări de laborator încap pe mâna grupărilor teroriste atât de actuale în epoca noastră.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TOATE BUFNIȚELE, FILIP FLORIAN, Editura Polirom, Iași, 2015

„Dacă oamenii, toți oamenii, s-ar sătura într-o bună zi de povești, cred că sufletele s-ar usca, s-ar topi și lumea ar arata ca un pustiu. O asemenea nenorocire n-o să se întâmple însă prea curând, nici săptămâna viitoare, nici la toamnă, nici peste o mie de ani. Înaintea ei, cu siguranță, o să se petreacă alte milioane și milioane de fapte, șuvoiul vieții o să curgă mai departe, cu furtuni si îndrăgostiri, cu boli și râsete de copii, cu războaie și prietenii, cu crize financiare și meri înfloriți, cu alb, cu negru și cu infinite nuanțe de gri. Iar faptele, întotdeauna, vor fi urmate de povești, de-o mare de povești, fiindcă fiecare faptă se vede cu ochi diferiți, în fel și chip. Sunt poveștile noastre, ale tuturor, fără de care am muri de sete, ne-am prăpădi. La sfârșitul sfârșitului, zic eu, o să existe un singur mare regret, că nu-l vom mai putea povesti.” (Filip Florian)

“Toate bufnițele” este o carte apreciată de critica literară și premiată cu Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului” secțiunea Beletristică, la Gala Bun de Tipar, ediția a II-a, 2013.

Romanul este construit din două narațiuni, două voci paralele, două povești ale unor oameni care, cândva s-au întâlnit. Prima este cea a unui copil, Luci, care povestește experiența copilăriei sale din perspectiva adultului de mai târziu. Sunt prezentate aspecte tipice vârstei, dar și modul în care copilul crescut într-o familie de oameni simpli ia contact treptat cu literatura, cu muzica, prin intermediul adultului Emil Stratin, un inginer singuratic și pasionat de păsări, cea de-a doua voce a romanului.

Descrierea cărții este realizată în final de personajul Luci, în care poate fi identificată vocea autorului – „un caiet” unde „am înșirat de-a valma cuvinte și amestecat povești, în care am spus doar ce mi s-a năzărit și în care am copiat din celălalt caiet numai ce am vrut. Pe coperta lui, a caietului meu, scriu acum, chiar acum, cu litere de tipar, Toate bufnițele.”

Rămâne ca cititorul să descifreze metafora straniului dialog cu bufnițele…

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SOCIOLOGIA MODEI – STIL VESTIMENTAR ȘI DEZIRABILITATE SOCIALĂ, ALINA DUDUCIUC, Institutul European, 2012

Lucrarea prezintă principalele direcții de cercetare (sociologică, psihosociologică, antropologică, istorică, semiotică), publicații și lucrări semnificative din sociologia modei. Sunt lămurite conceptele de modă, vestimentație, gust, înfățișare și manieră. Un spațiu important este dedicat analizei sociologice a modei, în special vestimentației ca fapt social. Sunt descrise cele două direcții de studiu care s-au conturat în sociologia modei: prima, corelativă evenimentelor social-politice și culturale ale începutului de secol XX, denumite prin termenul generic de modernitate și cea de-a doua, relaționată comportamentului colectiv, o teoretizare dezvoltată cu precădere după anii ՚60. Apelând la teoriile psihosociologice, autoarea răspunde totodată unor interogații: Ce rol au hainele în percepția persoanei? Cum ne formăm impresiile despre ceilalți în baza îmbrăcămintei? Ce tipuri de inferențe fac oamenii pornind de la ținuta oficială și ținuta vestimentară lejeră a celorlalți? Sunt hainele un indicator important al competențelor sociale și profesionale ale actorilor sociali? La ce ținute vestimentare apelează indivizii pentru a produce imagini favorabile despre sine? Ce imagini ale sinelui își construiesc și își proiectează indivizii prin îmbrăcăminte? Sunt hainele o expresie a atitudinilor sexuale ale indivizilor? Reflectă îmbrăcămintea valorile sociale ale purtătorilor și statusul social al acestora?

Alina Duduciuc este lector doctor la Facultatea de Științe Politice – Departamentul Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București și cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA). Predă cursuri de psihologie socială, comunicare nonverbală și comunicare interpersonală. Este membru în consiliul științific al publicației “Societal and Political Psychology International Review”, de asemenea autoarea a numeroase studii și articole de specialitate.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

LITIGIUL, JOHN GRISHAM, Ed. Rao, București, 2012

John Grisham este un romancier american, avocat pensionat, cunoscut pentru romanele sale cu subiecte inspirate din domeniul legal modern, titluri precum …Și vreme e ca să ucizi”, „Firma”, „Cazul Pelican” făcându-l unul dintre cei mai apreciați autori de thriller-uri juridice în anii ‘90.

„Litigiul” este un roman care oferă cititorului suspans, răsturnări de situație, strategii și secrete juridice, totul fiind cuprins într-un scenariu din care nu lipsesc situațiile amuzante. Cartea surprinde traseul unei firme de avocatură, Finley & Figg, care lucrează de mult timp în branșă, dar care nu are succesul dorit. Cei doi parteneri își numesc afacerea “firmă butic”, ceea ce duce cu gândul la o clientelă selectă, însă în realitate ei sunt specializați în cazuri ușoare de conducere sub influența alcoolului sau divorțuri rapide. Destinul firmei se schimbă în momentul în care David Zinc hotărăște să se angajeze la Finley & Figg, renunțând la firma prestigioasă de avocatură la care lucra si la cariera sa promițătoare.

Litigiul” este un roman care oferă consumatorilor de gen o poveste captivantă, în care autorul a investit pasiune, experiență și timp.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DOMNIȘOARA EINSTEIN, PHILIP SINGTON, Editura Allfa, București, 2012

Philip Sington s-a născut în Cambridge, a lucrat ca ziarist pe teme de bussines și a fost redactor de revistă timp de nouă ani. A publicat mai multe romane sub pseudonimul Patrick Lynch în colaborare cu Gary Humphreys. Primul roman personal, “Aurul Zoiei” a fost publicat în anul 2005, iar “Domnișoara Einstein” a apărut în 2009.

Acțiunea romanului mai sus menționat începe în anul 1933, cu două luni înainte de ascensiunea lui Hitler, atunci când, într-o pădure din apropierea Berlinului, este găsită o tânără goală și aproape moartă. După ce își revine din traumă, este internată într-o clinică de psihiatrie, deoarece este amnezică. Doctorul Martin Kirch, el însuși afectat de experiența de chirurg militar din timpul Primului Război Mondial, face tot posibilul să îi descopere adevărata identitate. Singurul indiciu constă într-o însemnare găsită asupra fetei în pădure, care promova o prelegere a celebrului fizician Albert Einstein.

Cartea surprinde, alături de tulburările psihice ale personajelor, și freamătul Europei, aflată în pragul unui nou război, dar și teme marcante ale științei, cu precădere din fizica cuantică, acestea fiind însă explicate pe înțelesul cititorului.

Romanul este foarte bine documentat, suspansul este bine dozat, personajele atent conturate, imaginea lui Einstein și aspecte din viața acestuia întrețin curiozitatea cititorului, legătura dintre personajul principal și cunoscutul om de știință fiind una surprinzătoare.

Tehnica narativă atrage de asemenea atenția, narațiunea la persoana a III-a fiind pe alocuri întreruptă de inserarea unor scrisori care oferă indicii importante în deslușirea misterului și în evoluția acțiunii.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

FOTOGRAFIAZĂ-ȚI FAMILIA, JOEL SARTORE, JOHN HEALEY, NATIONAL GEOGRAPHIC, Editura Litera, București, 2012

Unul dintre fotografii de top de la National Geographic, Joel Sartore, a prins în obiectiv lupi cenușii, urși grizzly, viața sălbatică din Parcul Național Maddidi din Bolivia și din zona tropicală Pantanal din Brazilia. Nimic din toate acestea însă nu se compară cu fotografiile făcute propriei familii în ultimii 20 de ani, pe care le-a strâns într-o arhivă neprețuită.

De fapt, așa a luat naștere și această carte, unde sunt selectate câteva dintre cele mai bune fotografii ale familiei Sartore, fiecare cu propria poveste și cu propriile secrete.

Asistat de fotograful și scriitorul John Healey, Joel prezintă bazele unei fotografii reușite – subiectul, compoziția, lumina -, vă sfătuiește cum să alegeți o cameră foto potrivită, cum să imprimați și cum să arhivați fotografiile de familie.

Fără a fi un curs tehnic și impersonal, această carte bogat ilustrată, scrisă cu mult umor, oferă informații-cheie și demonstrează că oricine poate face fotografii frumoase cu puțin simț artistic și un subiect trăsnet. Trebuie doar să fiți pe fază și să stăpâniți câteva reguli simple, dar esențiale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

EXERCIȚII DE ECHILIBRU, TUDOR CHIRILĂ, Editura Polirom, Iași, 2012

Exerciții de echilibru este o carte în care sunt adunate postările de pe blog publicate de Tudor Chirilă între 2007 și 2012.

Textele abordează subiecte variate și stiluri de redactare diferite. Iubirea, singurătatea, viața obișnuită, credința, naționalismul sunt câteva dintre temele tratate în acest volum. Fie că textele sunt scrise sub formă de jurnal, fie că sunt mici povestioare, dialoguri sau poezii, scrierile lui Tudor Chirilă se caracterizează în primul rând prin caracterul reflexiv al acestora.

Cel care citește “Exerciții de echilibru” ajunge să îl cunoască mai bine pe Tudor Chirilă, artistul, dar și omul cu trăirile sale, cu temerile, neliniștile, revoltele, bucuriile, gândurile, vibrațiile sale lăuntrice.

Reprezentant al unei generații, militant pentru libertatea în exprimare, atât prin muzica sa, cât și prin textele publicate, Tudor Chirilă privește dincolo de aparența lucrurilor și îi învață pe cei cărora li se adresează să își valorifice sentimentele, trăirile, să fie deschiși către propriul sine pentru a se putea cunoaște mai bine, pentru a se înțelege pe ei înșiși și pentru a-și lămuri anumite aspecte ale existenței.

Pasiunea dintotdeauna a artistului pentru lectură, prietenia acestuia cu cărțile încă din copilărie a dus, cu siguranță, la ușurința acestuia în exprimare. Autorul preferă figurile de stil, sensurile ascunse, dar și povestioarele simple, fragmentele de viață, relatate cu pasiune și naturalețe. Cititorii se pot regăsi de multe ori în rândurile autorului, definițiile concrete oferite unor lucruri abstracte conducându-i pe aceștia spre descoperirea propriului suflet, frumos definit de scriitor: „Mă gândesc la sufletul meu ca la o cameră mare cu pereți de tablă și ecou nesfârșit. Într-un colț zace inima… Din tavan spânzură un bec. În jurul lui, atrase de lumină, roiesc gândurile.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

EVADARE DIN LAGĂRUL 14, BLAINE HARDEN, Editura Corint, București, 2014

“Evadare din Lagărul 14” prezintă povestea reală și cutremurătoare a lui Shin Dong-hyuk, un nord-coreean născut într-un lagăr din țara sa natală, care reușește să evadeze și să ajungă în China, apoi în Statele Unite ale Americii, unde locuiește și în momentul de față.

Romanul este un bestseller publicat în 22 de țări, printre care Brazilia, Japonia, Rusia și China, jurnalistul american Blaine Harden, vocea literară a acestei tulburătoare povești de viață, dezvăluind lumii secretele celui mai represiv sistem totalitar din lume.

Copil fiind, Shin nu are nici cea mai vagă idee despre lumea din afara lagărului. El a fost crescut să devină turnător și obligat apoi să asiste la execuția mamei și a fratelui mai mare care avuseseră îndrăzneala să-și facă planuri de evadare. Romanul prezintă așadar fapte dure, dar nu într-un limbaj violent, ceea ce face ca acest roman să poată fi citit de oricine, din povestea incredibilă cititorul putând să înțeleagă cât de norocos este de fapt.

Cartea reprezintă de asemenea o incursiune în sistemul communist, care încă mai există în lume și care încă mai privează oamenii de libertate fără motiv, încă mai îndoctrinează tineri, încă mai torturează de cele mai multe ori fără a judeca.

Shin este un erou care a reușit să reziste, să creadă, să lupte și să evadeze dintr-o asemenea lume. Dedicația cu care se deschide cartea: “Pentru toți nord-coreenii rămași în lagăre” îndeamnă cititorul la meditație. Într-o lume liberă, care cultivă drepturile omului, libertatea și egalitatea de șanse, încă mai există lagăre, unde multe persoane nevinovate își duc existența în condiții teribile.

Povestea înfricoșătoare, dar și impresionantă a celui care și în prezent face eforturi pentru a se adapta la viața normală este marcantă pentru absolut oricine o parcurge. În anul 2008, Shin afirma: ”Evoluez din stadiul de animal (…) Dar este un proces foarte, foarte lent. Uneori încerc să plâng și să râd precum ceilalți oameni, doar ca să văd dacă simt ceva normal.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ALEEA CU LICURICI, KRISTIN HANNAH, Editura Lider, București, 2010

Kristin Hannah s-a născut în 1960, în California, Statele Unite ale Americii. Aceasta a scris numeroase romane de-a lungul carierei sale, multe dintre ele devenind bestseller-uri.

Aleea cu licurici” este un roman sentimental care abordează din punct de vedere tematic prietenia. Autoarea mărturisește faptul că multe din întâmplările cărții sunt inspirate din viața ei: adolescența în anii ՚70, muzica pe care tinerii o ascultau atunci, visele unei absolvente de liceu, năzuințele de împlinire profesională și personală, fatalul cancer la sân de care a suferit mama ei…

Primele pagini ale romanului ne-o prezintă pe Tully, o fetiță crescută de bunica ei, deoarece mama acesteia are probleme cu alcoolul și drogurile. La vârsta de 14 ani, fata va fi luată de mama ei și ambele vor trăi pentru o vreme într-o casă la țară, unde Tully o întâlnește pe vecina ei, Kate, o fată cuminte care la prima vedere nu se remarcă prin nimic. Cele două se apropie foarte mult și devin cele mai bune prietene.

Li se spunea fetele de pe Aleea cu licurici. Asta a fost cu mult timp în urmă, să tot fie vreo treizeci de ani, dar acum, stând în pat şi ascultând furtuna care făcea ravagii afară, i se părea că totul s-a petrecut ieri.”

Atunci când mama lui Tully este arestată, aceasta ajunge să fie crescută de familia prietenei sale, iar cartea continuă povestea vieții celor două fete care își urmează cursul firesc. Temperamentul diferit al acestora, faptul că Tully optează pentru o carieră în televiziune, iar Kate pentru o familie împlinită le separă pe tinerele protagoniste ale cărții. Există însă un moment când cele două vor avea nevoie mai mult ca oricând una de cealaltă.

Mesajul romanului lui Kristin Hannah este unul pe cât de simplu, pe atât de emoționant: „când ai un necaz, când simți că lumea s-a strâns ca un clopot sufocant în jurul său, descarcă-ți sufletul în fața unui prieten. Alinarea te va învălui negreșit.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TOP 10 PRAGA, THEODORE SCHWINKE, Editura Litera, 2016

Ghidul nr. 1 în România “te ajută să planifici o excursie la Praga. Plin de idei intensive, sfaturi utile și ponturi din partea unor cunoscători, te îndrumă direct spre ce e mai bun din Praga”.

“Orașul celor o mie de turle” atrage prin muzee, galerii de artă, castele, palate, piețe istorice, cafenele, baruri, restaurante, hoteluri, magazine, dar și prin împrejurimile pline de istorie. Ghidul conține itinerare pentru excursii tocmai pentru ca sejurul dumneavoastră să devină unul de neuitat, având informații practice, structurate astfel încât să acopere tot ceea ce trebuie să știți pentru călătoria prin Praga. Fotografiile sunt uimitoare și prezintă viața reală a orașului și împrejurimilor acestuia.

Castelul „Praga”, Catedrala “Sf. Vitus”, Piața Vechiului Oraș, Podul „Carol”, Mănăstirea „Loreta”, Vechiul Cimitir Evreiesc, Palatul de Comerț, Mănăstirea „Sf. Agnes”, Piața „Václav”, Dealul „Petřin” sunt doar câteva dintre faimoasele atracții din Praga despre care găsiți informații în ghid, precum și harta care să vă ajute să le regăsiți.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – http://toread.bjbraila.ro/opac.

 

REGINA ELISABETA A II-A – PORTRET INTIM, ANDREW MARR, Editura Corint, București, 2015

Andrew Marr, născut în 1959, este autor de bestseller-uri și jurnalist premiat, gazda emisiunii “The Andrew Mar