Recomandari lectura

CUM SĂ NE PURTĂM CU FIUL ADOLESCENT, PR. VIKTOR GROZOVSKI, Editura de Suflet, București, 2016

Mulți cunosc expresia Fericitului Augustin: Iubește și fă ce vrei.” În realitate, ea trebuie judecată astfel: „Iubește-l pe Dumnezeu și fă ce vrei.” Aceasta poate să devină deviza cea bună și pentru cei care se străduiesc să-i îndrepte pe calea creștină pe adolescenți.

Mame și tați, să nu se tulbure inimile voastre înaintea purtării neevlavioase a fiului vostru în perioada adolescenței, să nu fie aceasta pricină a pierderii dragostei voastre către el! Să nu lăsați loc urii, răutății și, Doamne, ferește!, blestemului! Sfinții Părinți spun că satana nu se dă înapoi de la nimic în atacurile sale asupra omului și că el se retrage doar atunci când vede dragoste. Nu stingeți dragostea creștină față de fiul rătăcitor, rugați-vă pentru el, căci prin răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele voastre…

Sarcina părinților în această perioadă grea este să nu-l lase pe fiul lor singur, ci să păzească dragostea față de el chiar și atunci când răceala înstrăinării pătrunde în inima sa.

Cartea de față este un îndrumar prețios pentru părinții care au fii la vârsta adolescenței. Citind-o, nădejdea lor în privința viitorului copiilor, aflați în cea mai sensibilă perioadă a vieții lor, își va afla cu siguranță un bun temei.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

A DOUA ȘANSĂ, KRISTIN HANNAH, Editura Litera, București, 2013

Kristin Hannah s-a născut în 1960, în California, Statele Unite ale Americii. Aceasta a scris numeroase romane de-a lungul carierei sale, multe dintre ele devenind bestseller-uri.

A doua șansă” este o poveste de viață care o are în centru pe Annie, o femeie de aproape patruzeci de ani, ce și-a dedicat întreaga viață de până atunci soțului său, Blake, un avocat de succes, și fiicei lor, Natalie, o tânără ce urmează să plece la facultate. Din această cauză Annie se simte pierdută. Lovitura fatală îi vine însă de la soțul pe care îl adoră și care îi spune simplu că vrea să divorțeze pentru că iubește o altă femeie, mult diferită de soția sa blândă și supusă.

Singură în vila sa mare din California, Annie nu se mai regăsește și astfel hotărăște să plece în Mystic, orașul copilăriei sale, undeva în nordul Statelor Unite. Aici o așteaptă tatăl său, bătrânul tăietor de lemne, Hank, care, de când a rămas văduv și-a crescut fiica așa cum a știut el, fiind mulțumit de ginerele său și de situația financiară bună a fiicei sale, însă ignorând sentimentele acesteia.

După ce face o schimbare radicală de look, tăindu-și frumosul său păr, Annie află că cea mai bună prietenă a sa din liceu, Katy, murise în urmă cu opt luni. Pentru că soțul acesteia fusese Nick, cel de care Annie se îndrăgostise în adolescență, hotărăște să îl viziteze. Și astfel, găsește un bărbat distrus, albit înainte de vreme, dependent de alcool, cu o fetiță de șase ani care refuză să mai vorbească și care are convingerea că dispare treptat pentru a putea merge la mama ei. Cu multă delicatețe și iubire, Annie reușește să le schimbe viața celor doi, dar și pe a ei. Nick se dovedește a fi bărbatul grijuliu și atent, pe care ea nu l-a avut niciodată până atunci.

În momentul în care se va întoarce acasă, în California, femeia va fi pusă în fața faptului de a lua o hotărâre în privința viitorului ei și al familiei sale.

A doua șansă” este o carte sensibilă, care abordează tema femeii ce renunță la propriile visuri, lăsându-se dominată de soțul său și pentru care a o lua de la capăt înseamnă un efort ce merită asumat.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

POEZII PENTRU COPII, MIHAI EMINESCU, Editura Aramis, București, 2015

Mihai Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist. Este considerat de cititorii români și de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Cea mai realistă analiză psihologică a lui Eminescu i-o datorăm lui I. L. Caragiale: “Așa l-am cunoscut atunci, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist, comunicativ și ursuz, blând și aspru, mulțumindu-se cu nimic și nemulțumit întotdeauna de toate, aici de o abstinență de pustnic, aici apoi lacom de plăcerile vieții, fugind de oameni și căutându-i, nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nefericită pentru om!”

Volumul de față cuprinde o serie de poezii precum: „Crăiasa din povești”, „Lacul”, „Cu penelul ca sideful”, „Codrule, Măria ta”, „Rugăciune”, „Revedere”, „Dintre sute de catarge”, „Povestea Dochiei și ursitorile”, „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni”, „Trecut-au anii” etc, prin intermediul cărora cei mai mici cititori pot face cunoștință cu opera marelui poet.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

FATA CU VISE ALB NEGRU, ANDREEA RUSSO, Editura Bestseller, Chișinău, 2016

Andreea Russo este o tânără scriitoare din Republica Moldova, cunoscută cititorilor datorită trilogiei de succes „Amintiri din viitor”.

„Fata cu vise alb negru” este o carte cu intrigă detectivistică, ce îmbină realitatea cu fantezia, respectiv, oniricul. Personajul principal al romanului este Andana, o tânără frumoasă și puternică, care își dorește să devină detectiv. Tatăl acesteia nu este de acord, considerând că este o meserie periculoasă, chiar dacă el însuși o practică. Pentru a-i testa aptitudinile, sau pentru a-i înfrâna entuziasmul, tatăl îi cere fetei să investigheze un caz vechi de 24 de ani. E vorba despre o dispariție misterioasă a unei femei pe nume Mia, o pianistă remarcabilă, cu un viitor promițător, care nu a mai ajuns niciodată acasă, lăsând în urma sa numeroase semne de întrebare.

Investigația Andanei, ajutată de prietenul ei, Dio, se va afla permanent la limita dintre real și ireal, deoarece o serie de semne ce ar putea ajuta la descifrarea misterului îi apar fetei în visele sale alb negru.

Deși este o carte scrisă într-un mod lejer, care se întinde pe puține pagini, Fata cu vise alb negru” îndeamnă spre interpretări și meditație, acțiunea propriu-zisă fiind însoțită de o serie de replici profunde, în stilul inconfundabil al autoarei.

„O viață blocată între vis și realitate, un mister pierdut în timp, un roman ce taie răsuflarea și ne obligă să ne întrebăm cine sunt cu adevărat oamenii din jurul nostru.” – afirmă editorii în prezentarea cărții.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ERNESTO CHE GUEVARA, CARLO BATÀ, Editura Litera, București, 2017

Irlandez pe linie paternă și basc pe linie maternă, argentinianul Ernesto Guevara a fost cetățean de prim rang al Cubei. În urma unui scurtcircuit mediatic, a devenit icoana mișcării contestatare studențești, simbolul unei generații fascinate de curajul său, erou romantic și martir creștin. Nu mai contează dacă era într-adevăr bun, un sfânt laic cum fusese numit, sau dacă mâinile îi erau pline de sânge, consecința inevitabilă a atâtor bătălii în care nu sufereau și nu mureau doar cei răi. Era onest, simpatic, cult, exaltat, imposibil de ținut în frâu. Îndrăzneț până la autodistrugere, nebun și sinucigaș, generos, fără să-i pese de sine, el însuși primul îndrăgostit de legenda sa de erou, reprezenta inocența celui care crede într-o lume mai bună și hotărârea celui care are convingerea că poate construi această lume cu propriile mâini și cu armele.

Imaginea cui Che Guevara a funcționat ambivalent: erou simbol al luptătorilor din gherila urbană, dar și al adepților nonviolenței, înarmați doar cu chitare. Tată fugar a cinci copii, soț a două soții aflat mereu departe, mare jucător de șah. Ignorant înrăit al naturii umane, spunea: Tot ce există va fi împărțit tuturor, nimeni nu va primi mai mult decât celorlalți. Afectuos cu copiii, spunea: „Singurii privilegiați în Cuba vor fi copiii. Și nu și-a încălcat niciodată promisiunile, și dansa tango, și avea drept hobby fotografia.

Cele 80 de fotografii alb-negru care însoțesc textul documentează în imagini sugestive epoca și viața celui căruia i se spune, simplu și afectuos, Che.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MARA DYER. ÎNCEPUTUL, MICHELLE HODKIN, Editura Trei, București, 2016

Michelle Hodkin a crescut în Florida, a mers la colegiu în New York și a studiat dreptul la Michigan, înainte de a scrie primul său roman, „Mara Dyer. Începutul”.

„S-a întâmplat fulgerător – eram în avion, veneam de la ceremonia de absolvire a fratelui meu și am început să scriu, pur și simplu – astăzi eram avocat și mâine eram deja scriitoare.”, afirmă autoarea.

„Mara Dyer. Începutul” este primul volum din trilogia „Mara Dyer”, povestea continuând cu „Mara Dyer. Răzbunarea” și „Mara Dyer Transformarea”.

Romanul o are în centrul său pe Mara, o adolescentă de aproape șaptesprezece ani din Rhode Island, care se trezește la spital, fără să știe cum a ajuns acolo. Treptat, îi revin frânturi de amintiri și astfel realizează că prietenii săi și-au pierdut viața într-o noapte, atunci când au mers împreună într-un straniu azil de bătrâni părăsit, ea fiind singura care a scăpat fără nicio zgârietură. Părinții hotărăsc să se mute în Florida, pentru a o putea ajuta pe Mara să depășească traumele prin care a trecut. În noua viață a fetei vor intra alți prieteni, se va îndrăgosti de Noah, cel mai atractiv băiat din școală, însă nu va reuși să scape de episoadele psihotice care o îngrozesc și care dau în egală măsură un aspect terifiant cărții.

Cititorul va trăi alături de personaje o frumoasă poveste de iubire, se va confrunta cu problemele specifice adolescenței, va fi fascinat de amestecul straniu de nebunie și realitate, fiindu-i uneori dificil să separe visul de adevăr.

„Felul în care Hodkin exploatează ambiguitatea sporește suspansul, aprofundând nu doar posibilitățile psihologice, ci și artificiile narative. E o poveste realistă despre nebunie, o poveste fantastică sau una polițistă?” (Kirkus Review)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

OCNA… CE BINECUVÂNTARE!, EVGHENIA GHINZBURG, Editura Corint, București, 2016

Evghenia Senimovna Ghinzburg a trăit între 1904 și 1977. A fost profesoară la Universitatea din Kazan (capitala Republicii Tatarstan), iar din 1935 a fost anchetată, interzicându-i-se munca la catedră. Din 1937, timp de 18 ani, este privată de libertate din motive politice și trimisă la muncă forțată în lagărele din Kolîma, urmând să fie eliberată abia în 1955.

Opera ei autobiografică reprezintă o mărturie dureroasă a experienței trăite de autoare în închisorile staliniste și în lagărul de muncă din Gulag.

Ocna… ce binecuvântare!” este cel de-al doilea volum al jurnalului Evgheniei Ghinzburg, apărut după mărturiile cutremurătoare ale primului volum, „Destin în bătaia vântului”. Dacă în prima carte scriitoarea a descris calvarul său până a ajuns în iadul numit Kolîma, în cea de-a doua carte, Evghenia Ghinzburg prezintă viața în Gulag, eliberarea sa după ispășirea pedepsei și domiciliul forțat în Magadan, până în momentul reabilitării sale oficiale din anul 1957.

Cartea conține mărturii scrise, dar și imagini despre un episod istoric de temut în urma căruia oamenii au pătimit, cei mai mulți dintre aceștia fiind nevinovați.

„Povestea Evgheniei Ghinzburg este un exemplu incredibil de rezistență umană și perseverență, dezvăluind crudul și cumplitul regim politic al vremii. Paginile ei constituie o adevărată provocare – oferă o nouă viziune asupra vieții, o perspectivă la care cei mai mulți dintre noi nu ne-am gândit vreodată și care ne va face să apreciem libertatea pe care o considerăm un drept de la sine înțeles.” (Esther Harper, „Central and Eastern European London Review”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

NU TE ÎMPIEDICA DE MINE, TE IMPLOR!, GEORGIANA VÂJU, Editura Quantum Publishers, 2016

Romanul „Nu te împiedica de mine, te implor!” este o introspecție pe care autoarea o face sufletului uman, chinuit de incertitudinile iubirii.

Personajul principal al cărții este Ana, o femeie de 32 de ani, psiholog de profesie, care se află în pragul depresiei. Cunoscând simptomele, aceasta decide să se interneze într-o clinică de specialitate, unde i s-ar putea acorda șansa să se regăsească. Problemele Anei pornesc de la o iubire în care a investit foarte mult și care a dezamăgit-o. Inițial, își găsește refugiul lângă un prieten, însă relația dintre ei ajunge să o consume, să o intoxice, neștiind exact dacă este vorba doar despre amiciție sau despre mai mult. Se simte însă controlată, dar și abandonată în același timp, motiv pentru care alege clinica, unde speră că își poate lămuri confuzia.

Paginile cărții surprind în mare parte gândurile, tulburările și frământările tinerei femei, textul fiind redactat la persoana I. Vom avea parte așadar de o serie de încercări de a defini iubirea și de a o înțelege. Ana găsește un ajutor în acest sens în doctorul său, Ivan Dumitru (Iv), un bărbat de vârstă medie, nu tocmai frumos, însă atractiv și misterios. În fața acestuia încăpățânarea Anei începe să cedeze treptat, pe măsură ce își descoperă sentimentele pe care le nutrește față de acesta, dar și faptul că Iv însuși se simte atras de tânăra sa pacientă.

Cartea nu are o acțiune elaborată, ea nu a fost scrisă pentru a fi povestită. Cititorul, parcurgându-i paginile, va empatiza cu personajele, fiind plăcut surprins de frumusețea trăirilor exprimate într-un limbaj firesc, ușor de înțeles, în ciuda complexității ideilor surprinse de autoare.

Descriindu-și romanul, Georgiana Vâju mărturisește: Nevoia de a scrie această carte am simțit-o ca pe nevoia de aer. Am vrut să fiu eu, pentru că cei mai mulți oameni nu sunt ei înșiși, ci alții. Am vrut ca viața mea să fie așa cum mi-o doresc, să fie autentică, nu o imitație, am vrut ca pasiunea mea să fie un citat al meu, nu din gândurile altcuiva.”

Povestea continuă în al doilea volum, Alt cuvânt pentru dor”, unde cititorii vor afla dacă Ana reușește să își găsească liniștea sufletească și mai ales lângă cine.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

CE-AM MAI RÂS! O POVESTE SERIOASĂ, WILLIAM SAROYAN, Editura Litera, București, 2017

William Saroyan a trăit între 1908 și 1981. Acesta a fost un scriitor american de povestiri scurte, romancier și dramaturg.

Ce-am mai râs! O poveste serioasă” este un roman ce atrage atenția în primul rând prin structurile antinomice din titlu. Cartea este o dramă care prezintă povestea lui Evan Nazarenus și a familiei acestuia. Personajul, profesor universitar, pleacă pentru două luni în Nebraska, la o școală de vară. La întoarcere, merge împreună cu soția și cei doi copii în Clovis, un orășel unde fratele său are o locuință de vară.

Aici, soția sa, Swan, găsește de cuviință să îi mărturisească faptul că este însărcinată cu un coleg de serviciu, cu care și-a înșelat soțul cât timp acesta a fost plecat.

Vestea îl șochează și îl îndurerează pe Evan, însă, de dragul copiilor, el decide să păstreze tăcerea. Cei doi copii ai cuplului, Red și Eva, au un rol important în roman, ei fiind cei care, cu inocență și inteligență în același timp, pun numeroase întrebări, ceea ce face ca aparențele să fie destul de greu de păstrat.

Romanul este ușor de parcurs, bazat în primul rând pe dialoguri, fiind comparat uneori cu un scenariu de film. De altfel, cartea a și fost ecranizată de un regizor rus, în 2007, în „The Banishment” („Izgnania”).

În finalul romanului, cititorul va avea parte de o răsturnare de situație, ce va așeza viața personajelor pe un nou făgaș.

„Să o iei de la capăt e întotdeauna greu. Este cel mai greu lucru din lume. Caznele la care suntem supuși sunt covârșitoare. Dar ce suntem noi, Swan, dacă nu facem față acestor cerințe dificile? Vrem să trăim de la o oră la alta numai pentru noi înșine? Nu mi-o lua în nume de rău că vreau să trăiesc o viață responsabilă. Trebuie să mă străduiesc să trăiesc o astfel de viață.”

William Saroyan este laureat al Premiului Pulitzer.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TRAFICANTUL DE UMBRE, MONICA RAMIREZ, Editura Librex, București, 2017

Monica Ramirez reușește întotdeauna să își capteze cititorii încă de la primele rânduri ale cărților sale. Pasionată de lumile ascunse ale organizațiilor secrete ce schimbă din umbră destinul omenirii, scriitoarea imaginează povești pline de suspans, în care acțiunea se împletește armonios cu scenele romantice.

Pentru cei care au parcurs seria “Alina Marinescu” a autoarei, „Traficantul de umbre” înseamnă o reîntâlnire cu stilul alert al Monicăi Ramirez. Cei care se află la un prim contact cu opera scriitoarei vor descoperi în „Traficantul de umbre” o carte care fascinează, ce se parcurge rapid și care te face să trăiești alături de personaje destinul periculos al acestora.

Laurence-Jacques Fournier este eroul romanului. Aflăm despre acesta că este liderul unei rețele internaționale de hoți de elită care fură de la bijuterii și obiecte de artă, până la secrete politice, militare și armament. Deosebit de atrăgător și tot atât de misterios, Laurence reușește cu ingeniozitate să ducă la bun sfârșit acțiunile propuse. În momentele de liniște se regăsește alături de Sybille Caillaud, o tânără frumoasă, a cărei familie l-a primit pe Laurence în mijlocul ei atunci când părinții săi au murit. Deși cei doi au crescut asemenea fraților, dragostea care îi unește ajunge să se transforme în pasiune. Sunt dispuși să se sacrifice unul pentru celălalt și, în astfel de circumstanțe, vor ajunge să lucreze pentru o organizație secretă, SATT, care de mult timp îl vâna pe Laurence și care le va dirija viețile, transformându-le pentru totdeauna.

Alături de Laurence și Sybille, cititorii vor călători în orașe mari ale lumii, vor trăi emoțiile iubirii interzise și tensiunea misiunilor în care personajele vor fi implicate.

Pentru iubitorii de romane de spionaj sau de thriller-uri romantice și chiar fantasy, amintim și alte titluri semnate Monica Ramirez: Seria „Alina Marinescu” („Asasin la feminin”, „Identități secrete”, „Balanța puterii”, „Bariere de fum”, „Abis”, „Recviem pentru un asasin”), „Seducția apei”, „Kit Black”, „Viață dublă la Veneția”, „Fantoma de pe lac”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

FULGER ALBASTRU, ANN CLEEVES, Editura Crime Scene Press, București, 2017

Ann Cleeves este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în Anglia.

A scris până în prezent peste douăzeci de romane începând cu 1986, traduse în numeroase limbi. Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria „Shetland”).

Pentru activitatea sa literară, Ann Cleeves a primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții.

În romanul polițist „Fulger albastru” detectivul Jimmy Perez și logodnica lui, Fran Hunter, plănuiesc să le facă o vizită părinților lui pe Fair Isle, cea mai îndepărtată insulă locuită a Regatului Unit. Dar scurta lor vacanță este distrusă atunci când în centrul de cercetare de la Horth Light are loc o crimă. Furtuna nemiloasă care izbucnește pe insulă îl izolează pe Jimmy, care nu mai poate primi ajutor de la colegii săi. Atmosfera în comunitatea mică de pe insulă devine încordată. Toți se bănuiesc între ei, toți își știu secretele murdare și, în ciuda acestui fapt, sunt nevoiți să conviețuiască. Perez se teme însă că cel care a ucis o va face din nou…

„Ann Cleeves a arătat că nordul Marii Britanii se poate lăuda cu locuri care te înfioară și care, în materie de atmosferă sumbră, le pot rivaliza cu ușurință pe oricare dintre cele propuse de scriitorii scandinavi… Capacitatea lui Cleeves de a îmbina o narațiune în stil clasic și migălos construită cu analiza psihologică profundă arată că este ea însăși o raritate.” (Jake Kerridge, „Telegraph”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MOȘ CRĂCIUN ÎN ȚARA CANGURILOR, Editura Litera, București, 2012

Cartea Moș Crăciun în țara cangurilor” îi introduce pe copii în atmosfera magică a Crăciunului. Cei mici vor merge departe, în Australia, unde îi vor întâlni pe Alice, o mamă cangur, renumită jucătoare de fotbal și pasionată de golf, și pe puiul acesteia, Mark.

Aici vor avea parte de o aventură în mall, unde îl vor întâlni pe Moș Crăciun și vor reuși să dezlege misterul legat de prezența Moșului acolo, într-o seară în care ar fi trebuit să împartă daruri copiilor.

Povestea este însoțită de cinci puzzle-uri care îi vor ajuta pe copii să înțeleagă mai bine povestea și să se implice alături de personaje.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

 

REGATUL DE GHEAȚĂ – URME PRIN ZĂPADĂ, SUZANNE FRANCIS, Editura Litera, București, 2016

Fascinantele personaje din celebrul desen animat „Regatul de gheață” trec printr-o serie de noi aventuri într-o frumoasă poveste de iarnă, potrivită pentru a întreține magia sărbătorilor.

Pietricică, prietenul lui Kristoff din Valea Trolilor, a pornit într-o călătorie uimitoare alături de Elsa, Anna, Kristoff, Sven și Olaf, pe urmele Marelui Pabbie și ale aurorei boreale. Micii cititori vor descoperi povestea trolișorului care caută indicii pentru a dovedi că are toate calitățile unui bun cititor de urme: curaj, spirit de observație și inventivitate.

În partea a doua a cărții, cei mici vor regăsi numeroase jocuri și activități care le vor stârni interesul și curiozitatea, provocându-i să își folosească cunoștințele și abilitățile pentru a rezolva sarcinile propuse.

Din aceeași colecție mai fac parte poveștile Un nou început” și Luminile Nordului”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

 

OMUL DE ZĂPADĂ, RAYMOND BRIGGS, Editura Arthur, București, 2016

Raymond Briggs s-a născut la 18 ianuarie 1934, la Londra și este un grafician englez, caricaturist, ilustrator de romane și autor care a obținut un succes critic și popular printre adulți și copii.

Omul de zăpadă” a devenit un fenomen internațional. Cartea a fost tradusă în peste cincisprezece țări și de-a lungul a treizeci de ani a fost mereu republicată. În ultimul sfert de secol, nu a fost Crăciun în care filmul să nu fie difuzat, musicalul fiind de asemenea pus în scenă în fiecare an. Cartea a câștigat numeroase premii în țară, printre care și unul de la Victoria & Albert Museum, precum și în alte țări ca Olanda, Italia și America. Filmul a câștigat un premiu BAFTA în Marea Britanie și a fost nominalizat la Oscar în America.  În ciuda imaginilor minunate generate pe computer în zilele noastre, acest film de modă veche, desenat cu creionul, a supraviețuit și este încă îndrăgit de toată lumea.

Omul de zăpadă” este o carte care trece de la o generație la alta datorită frumuseții, purității și sensibilității sale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ENCICLOPEDIA CRĂCIUNULUI, GERRY BOWLER, Editura Nemira, București, 2011

În Germania și în America “murătura de Crăciun” nu este o murătură… În Anglia, “mâța-n colț” nu este o pisică ce stă în colț… În unele regiuni din Franța, darurile nu sunt aduse de Moș Crăciun, ci de Tante Aria… În Italia, Crăciunul este vestit și azi de zamponari în costum tradițional… În Mexic, copiii trebuie să pună mâna nu numai pe daruri, ci și pe piñata

Cartea de față își propune să reunească, într-un singur volum, toate variatele semnificații, simboluri și expresii ale Crăciunului. Autorul speră că, în cele peste o mie de articole ale sale, fiecare cititor va găsi ceva care să-l încânte, să-l surprindă și să-l amuze și că, indiferent de perioada în care s-ar afla, Crăciunul va dobândi pentru el semnificații noi și mai bogate.

Crăciunul înfierbântă de veacuri imaginația oamenilor, care au creat mii de obiceiuri și de obiecte pentru a sărbători  nașterea Domnului. În articole bine documentate, care ne poartă în vremuri apuse, dar și în prezent, Enciclopedia Crăciunului” trece în revistă filme, cărți și cântece care au înveselit atmosfera magică a sărbătorii. Ocolul lumii într-o carte numai bună de pus sub brad, în sera de Ajun…

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ÎNCEPUTUL TUTUROR LUCRURILOR, ROBYN SCHNEIDER, Editura Epica, București, 2015

Robyn Schneider este scriitoare, actriță și personalitate online. Aceasta a absolvit Universitatea Columbia, unde a studiat scriere creativă, și Facultatea de Medicină, specializându-se în etică medicală.

Romanul „Începutul tuturor lucrurilor” ne spune povestea lui Ezra Faulkner, băiatul perfect, admirat de toți, candidatul principal la titlul de Regele balului, care este convins că toți oamenii sunt sortiți ca la un moment dat în viață să treacă printr-o tragedie, ceva ce le va schimba pentru totdeauna percepția despre viață.

Momentul lui tragic a sosit într-o noapte, atunci când un șofer neatent îi zdrobește genunchiul, distrugându-i astfel cariera sportivă, într-un cuvânt – viața.

Ezra ajunge pe lista exclușilor și astfel o va cunoaște pe Cassidy Thorpe, o fată care nu se teme să fie ea însăși și care, în plus, este foarte inteligentă. Cei doi vor trece prin multe aventuri, vor descoperi împreună flash mob-urile, comorile îngropate, dar și dragostea, toate acestea într-o carte plină de romantism și umor, însă bine ancorată în realitatea adolescentină.

„Îți frânge inima și te amuză. Nu am nicio îndoială că fetele de pretutindeni se vor îndrăgosti profund, nebunește și fără speranță de Ezra Faulkner.” (Sarah Mlynowski, autoarea romanului „Zece lucruri pe care le-am făcut și probabil n-ar fi trebuit”)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DIAGNOSTICUL CLINIC ÎN AMBULATORIU, SEVER CRISTIAN OANĂ, ION VICTOR BRUCKNER, ADRIANA GURGHEAN, Editura All, București, 2017

Scopul acestei cărți este de a oferi medicului care lucrează izolat în ambulatoriu posibilitatea de a stabili un diagnostic clinic cât mai precis, cu mijloace tehnice reduse și în condițiile în care vede rar anumite tipuri de boală. Medicina modernă este atât de diversă și de complexă încât cei mai mulți medici au pierdut viziunea de ansamblu asupra bolii și suferinței. Confruntați cu o suferință din afara specialității lor, trebuie, cu ajutorul acestei cărți, să se poată orienta și să stabilească cu oarecare acuratețe un diagnostic care să-i dea pacientului șansa să ajungă unde trebuie. Pentru medicii de familie asta este pâinea de zi cu zi, iar de multe ori, din cauza izolării geografice, trebuie să poată iniția ei înșiși tratamentul care salvează bolnavul. De asemenea, cartea poate fi un excelent instrument de învățare pentru medicii rezidenți, deoarece nu este o simplă listă de diagnostice diferențiale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

 

 

MARAT, NATAȘA ALINA CULEA, Editura Librex Publishing, București, 2016

Natașa Alina Culea este o scriitoare româncă, originară din Tulcea, cu rădăcini ucrainene și poloneze, care și-a descoperit pasiunea pentru scris după mulți ani dedicați lecturii.

„Marat” este un roman de dragoste, care surprinde idealul acestui sentiment. Povestea expusă de autoare este una intensă, plină de sensibilitate, un elogiu adus iubirii unice pe care o putem trăi, dacă suntem capabili să descifrăm mesajele pe care ni le transmite destinul.

Alina, personajul principal al cărții, este o tânără de douăzeci și doi de ani care duce o existență mulțumitoare. Are o relație cu Denis, un tânăr practic și organizat, pe care crede că îl iubește, care îi oferă confort și siguranță, însă nu și sentimente intense.

În decembrie 2000, fata călătorește în locul iubitului său în China, pentru a se ocupa de o afacere a acestuia. Aici îl întâlnește pe Marat, un bărbat exotic față de care simte o atracție inexplicabilă, sentimentul fiind unul reciproc. Deși cei doi nu vorbesc aceeași limbă, comunică extrem de bine prin priviri și gesturi, iar bărbatul va rămâne veșnic în sufletul Alinei, deși rațiunea o determină să îl refuze pe acesta.

Întoarsă în țară, viața ei va reintra pe făgașul de dinainte, însă pentru tânăra fată nimic nu mai poate fi la fel. Din acest moment, viața ei va fi o continuă căutare a bărbatului perfect, care a fascinat-o, fiind însoțită permanent de regretul că nu a răspuns iubirii cu iubire la timp.

„Visul iubirii transformate în realitate: freamăt, căutare, împlinire. Într-un cuvânt: «Marat». În acest roman, Natașa Alina Culea ne convinge de suficiența proiecției propriilor dorințe, ca formă palpabilă a existenței idealului.” (Amalia Elena Constantinescu, scriitoare)

„O poveste intensă, emoții arzătoare, o iubire predestinată, regrete și durere, trăiri și vise. Un roman de o rară sensibilitate, ca un poem dedicat credinței într-o iubire unică, prețioasă cât un milion de trandafiri.” (Delicatese Literare)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

LOVE & GELATO – VACANȚĂ LA FLORENȚA, JENNA EVANS WELCH, Editura Epica, București, 2016

Jenna Evans Welch și-a petrecut anii de liceu în Italia, Florența, iar momentan trăiește în Salt Lake City, Utah, Statele Unite ale Americii, împreună cu familia sa.

„Love & Gelato – Vacanță la Florența” este un roman despre iubire și familie în care vom avea parte de o călătorie de neuitat prin Toscana, cu mult romance, mister și aventură.

Carolina (Lina) este nevoită să plece în Italia, aceasta fiind ultima dorință a mamei sale, înainte de a muri. Scopul este acela de a-și cunoaște tatăl. Deși reticentă, fata își va descoperi nu doar părintele, ci și atracțiile Italiei și frumusețea acestei lumi. Alături îi va sta permanent Lorenzo (Ren), un tânăr chipeș ce îi va deveni mai mult decât un prieten adevărat.

Jurnalul mamei sale, pe care aceasta l-a scris în perioada în care a locuit la Florența, o va ajuta pe Lina să afle o serie de adevăruri, să dezlege secrete despre viața mamei sale, dar mai ales despre a ei.

„Un roman alert cu o mulțime de întorsături de situație care trezesc zâmbetul pe buze. Scriitura are șarm și este presărată cu spumoase și pitorești expresii italienești. O carte încântătoare pentru tinerii cu dor de ducă.” (School Library Journal)

„Asezonată cu minunate descrieri ale artei și arhitecturii renascentiste și cu delicioase etalări ale mâncărurilor italienești, cartea de față este un pariu câștigat pentru fanii poveștilor de iubire și ai călătoriilor savurate din fotoliu.” (Kirkus Reviews)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

NUME DE COD: ARKON, ANAMARIA IONESCU, Editura Tritonic, București, 2014

Anamaria Ionescu s-a născut în 1976, la București și este licențiată în drept și redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societății Române de Radiodifuziune. A debutat cu nuvela „Călătorie în familie” în cotidianul „Atac”, în 2008. Are colaborări cu diverse reviste literare, iar editorial debutează în 2009 cu volumul de proză scurtă „Camera obscură”.

Romanul „Nume de cod: Arkon” este primul din seria „Sergiu Manta”. Cartea debutează cu prezentarea sublocotenentului Cristian Herra, de la poliția militară și a inspectorului șef Andrei Cruceanu, de la IPJ Brașov, care vor face echipă pentru investigarea unei crime ce a avut loc în baza de antrenamente militare de la Leșița. Victima este Jurcan, un fost militar, de șaptezeci și cinci de ani, trecut în rezervă și cunoscut pentru pornirile lui împotriva homosexualilor și pentru comportamentul dur pe care îl avea față de cadeți.

În tabără, cei doi îl întâlnesc printre alții și pe Sergiu Manta, care le atrage atenția atât prin statura sa, cât și prin comportament. Aflăm despre bărbatul înalt și bine făcut, care nu se desparte de motocicleta și de câinele său, că mulți ani s-a luptat să iasă din ratarea care i-a marcat debutul vieții. Specialist IT, cu o soție filipineză și un fiu, Sergiu ar fi trebuit să aibă o viață împlinită. Însă ceva îl determină să facă anumite alegeri, motiv pentru care viața sa se schimbă total.

Romanul nu se întinde pe un număr mare de pagini, prin urmare este extrem de concentrat, plin de acțiune, suspans, secrete ce se dezvăluie treptat, răsturnări de situație, uneori chiar umor, cu alte cuvinte toate ingredientele necesare unui mystery & thriller de succes.

Povestea misteriosului personaj Sergiu Manta continuă în cea de-a doua carte a seriei, „Zodiac”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AERIA, MARIA DAHVANA HEADLEY, Editura Leda-Corint, București, 2016

„Aeria”, romanul fantasy scris de autoarea americană Maria Dahvana Headley, continuă povestea volumului întâi al seriei, „Magonia”.

Volumele o au în prim-plan pe Aza Ray, o tânără care în prima carte suferă de o boală de plămâni ce nu o lasă să respire și care îi va provoca, odată cu moartea, trecerea într-un tărâm fantastic, unde Aza descoperă că poate salva lumea prin puterea cântecului său.

În „Aeria”, eroina se întoarce pe Pământ, unde își regăsește familia și pe prietenul ei, Jason. Deși noua ei viață pare una normală, Aza tânjește după Magonia, lumea din nori. Jason se teme pentru siguranța fetei și face o greșeală teribilă care o va determina pe Aza să devină o fugară în Magonia. Aici va fi nevoită să se întâlnească cu mama ei, Zal Quel, o ființă radicală, însetată de sânge, proaspăt evadată, și cu Dai, partenerul ei de cântat. Aza va trebui să călătorească până la capătul lumii, în căutarea unei arme legendare, trecând astfel printr-o aventură care o va schimba pentru totdeauna.

În final, Aza este pusă în situația de a aleage între cele două vieți – cea de pe Pământ, sau cea de pe Magonia.

Superbă, optimistă, eroică, de un fantastic îndepărtat, ca o melodie pierdută (…) un roman straniu și minunat, care te face să te bucuri că trăiești.” (Libra Bray)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AMINTIRI DIN VIITOR, VOL. 3, ANDREEA RUSSO, Editura Bestseller, Chișinău, 2017

Andreea Russo este o tânără scriitoare din Republica Moldova, care se încadrează perfect în coordonatele generației sale. Își scrie cărțile la calculator și la telefonul mobil, comunică pe facebook cu cititorii săi pentru a afla părerea și așteptările lor, de asemenea lucrează cu pasiune asupra visului de a deveni într-o bună zi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Autoarea a debutat în lumea literară cu trilogia „Amintiri din viitor”, primul volum văzând lumina tiparului în 2015. Cele trei romane foarte scurte, scrise într-un stil unic, concentrat și profund, ne spun povestea lui Mir, începând din copilărie și până când acesta găsește maturitatea necesară pentru a se înțelege pe sine, dar și lumea în mijlocul căreia trăiește.

Mir este un tânăr special. El descoperă, copil fiind, că nu are amintiri din trecut, ci din viitor. Abilitățile sale unice îl vor face să acționeze diferit. Astfel, va avea momente de revoltă, de resemnare, de frică, de împlinire. Va fugi de iubire, dar o va căuta în același timp, se va teme de prezent, dar va încerca cu toată ființa sa să îl trăiască.

În cel de-al treilea volum al seriei, Mir învață să trăiască cu amintiri din trecut, cu alte cuvinte să aibă o viață asemenea celorlalți oameni. Însă, atunci când totul revine la normal, se descoperă adevărul despre trecutul său și al Ameliei.

Romanul impresionează, de asemenea, prin mărturisirea emoționantă a autoarei din final, care dezvăluie modelele din viața reală, ce au inspirat-o în crearea personajelor sale unice.

„Amintiri din viitor” este o serie modernă, care se citește fără greutate, însă care oferă suficient de multe teme de meditat după parcurgerea ei.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

POVESTIRI DIN BIBLIE PENTRU COPII, Editura Girasol, București, 2008

Cartea cuprinde principalele povestiri din Biblie, de la Facerea Lumii până la predicile Sfântului Pavel, toate însoțite de ilustrații, astfel încât cei mici să aibă acces facil la învățăturile din volum.

“Cartea Cărților” este împărțită în două părți: Vechiul Testament și Noul Testament. Partea I conține povestirile de la originea omului până la învățăturile lui Moise: “Originea omenirii”, „Noe și urmașii săi”, „Avraam”, „Iosif și visurile sale”, „Moise și Regele Solomon”. Partea a II-a conține informații despre viața și faptele domnului nostru Iisus, dar nu numai: „Ioan Botezătorul”, „Nașterea și copilăria lui Iisus”, „Predica lui Iisus”, „Iisus în Ierusalim”, „Moartea și învierea lui Iisus” și „Apostolul Pavel”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

 

 

SOMERSET, LEILA MEACHAM, Editura Litera, București, 2017

Leila Meacham este o autoare americană, născută în 1938, care a devenit cunoscută după succesul romanului Trandafiri”, apărut în 2010. Romanul surprinde destinul a două familii din Texas, povestea întinzându-se între anii 1914-1985.

Ideea de a scrie o continuare a cărții mai sus amintite i-a fost inspirată scriitoarei de către soțul acesteia, care și-a exprimat curiozitatea de a afla cum au ajuns cele două familii în Texas. Astfel, cel de-al doilea volum al seriei, intitulat „Somerset”, devine preambul al primei cărți. Cititorii vor merge în trecut și vor trăi alături de familiile Warwick și Toliver strămutarea acestora din California în Texas.

Acțiunea romanului se desfășoară pe mai mult de șase decenii, între 1835 și 1900, iar povestea eroilor se împletește perfect cu transformările istorice pe care le-au cunoscut Statele Unite ale Americii în acea perioadă.

Silas Toliver și Jeremy Warwick sunt doi tineri, foarte buni prieteni, care provin din familii înstărite descendente din familia regală a Angliei și stabilite în California, unde se ocupau de plantația de bumbac. Cei doi își doresc să se stabilească în Texas, în vederea unei vieți cât mai prospere. Din nefericire, Silas va fi nevoit, din cauza orgoliului său, să facă un sacrificiu personal semnificativ pentru a-și putea împlini visul – acela de a-și părăsi iubita și de a se căsători cu Jessica Wyndham, fiica unuia dintre cei mai înstăriți plantatori din țară. Silas ajunge să își descopere treptat soția, o ființă îndărătnică, susținătoare ferventă a mișcării aboliționiste, hotărâtă să își impună voința cu orice preț.

Leila Meacham construiește în acest roman o nouă poveste impresionantă despre familie, iubire, sacrificiu și pierdere, unde regăsim aspecte istorice valoroase despre sclavagism și Marele Război Civil American. „Somerset” este o carte complexă, o saga impresionantă, care va rămâne în mintea și sufletul cititorului, odată parcursă.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MICUL CAMPION. TESTE DE CULTURĂ GENERALĂ – CLASA A III-A, MARIA ALEXANDRU, Editura Carminis, Pitești, 2009

„Micul campion. Teste de cultură generală” este o lucrare care se adresează în primul rând elevilor de clasa a III-a, dar și părinților și profesorilor. Cartea cuprinde douăzeci de teste a câte douăzeci de întrebări din toate disciplinele studiate în acest an școlar – limba și literatura română, matematică, științele naturii, educație muzicală, abilități practice, religie, educație civică, chiar și ceva geografie și puțină istorie.

Întrebările au un nivel mediu de dificultate și îi provoacă pe cei mici la documentare. Testele reprezintă atât o posibilitate de consolidare a cunoștințelor acumulate, cât și de acumulare de noi cunoștințe.

Testele propuse pot fi lucrate individual sau utilizate la școală pentru diverse concursuri de cultură generală. La finalul volumului se regăsesc variantele corecte de răspuns, de asemenea și unele sugestii de rezolvare sau explicații în plus, dacă subiectul întrebării este unul dificil.

Cartea „Micul campion. Teste de cultură generală. Clasa a III-a” este o continuare a testelor din clasele I și a II-a. Rezolvându-le, elevii vor avea posibilitatea să afle ce știu, cât știu și ce trebuie să mai știe pentru a fi întotdeauna campioni.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

LACRIMA, LAUREN KATE, Editura Rao, București, 2016

Lauren Kate este autoarea romanelor bestseller din seria Fallen” („Damnare”) precum și a cărții „Trădarea lui Natalie Hargrove”.

„Lacrima” este primul volum dintr-o trilogie cu același nume în care autoarea abordează tema Atlantidei, vechiul continent dispărut. Povestea este țesută în jurul unei legende conform căreia, în urmă cu mult timp, o fată cu inima frântă a plâns atât de mult încât a scufundat Atlantida. Aceeași legendă spune că o altă fată va readuce la suprafață ținuturile dispărute, dar va scufunda restul lumii prin puterea lacrimilor sale, motiv pentru care acea fată va trebui să dispară înainte de a acționa.

Eureka este o tânără de 17 ani, care și-a pierdut mama într-un accident suspect (mașina lor a fost trasă de pe un pod de un val imens) și în același timp dorința de a trăi. Simte că nu o mai leagă nimic de această lume și are foarte puține lucruri la care ține cu adevărat – pe prietenul ei, Brooks și câteva amintiri de la mama ei – o piatră a tunetului, un medalion și o carte veche scrisă într-o limbă neobișnuită. Odată cu traducerea cărții înțelege că se află în pericol, lucru de care încearcă permanent să o avertizeze Ander, un tânăr blond și misterios care o însoțește pretutindeni din dorința de a o proteja.

Autoarea îmbină perfect în paginile acestui volum romantismul, misterul, supranaturalul, intrigile numeroase, fantezia și acțiunea intensă.

„O poveste de dragoste care te lasă fără suflare, secrete devastatoare și magie neagră… o lume în care tot ce iubești poate fi luat de ape. Prima carte din trilogia «Lacrima».” ( The New York Times)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SECRETELE DIN STRADA PORTULUI, ANN CLEEVES, Editura Crime Scene Press, București, 2015

Ann Cleeves s-a născut în 1954, în Anglia. După căsătorie, s-a mutat împreună cu soțul ei pe insula Hilbre, din estuarul Dee, unde au devenit singurii locuitori. Liniștea locurilor a inspirat-o și a determinat-o să se dedice scrisului, ajungând la un număr de peste douăzeci de romane, unele dintre ele fiind ecranizate.

„Secretele din Strada Portului” este un roman polițist. Acțiunea se petrece inițial în Newcastle. Ne aflăm în Ajunul Crăciunului, când detectivul Joe Ashworth și fiica sa, Jessie, se întorc acasă cu metroul. Cei doi descoperă motivul pentru care trenul oprise brusc – o femeie, Margaret Krukowski, fusese înjunghiată mortal. Din păcate însă, nimic nu indică cine ar putea fi criminalul. Vera Stanhope caută amănunte ce ar putea elucida cazul și ajunge în liniștitul orășel Mardle, din Northumberland, unde se pare că localnicii știu mai multe decât spun.

La scurt timp, o a doua femeie este ucisă. Refăcând pașii victimelor, Vera este condusă spre Strada Portului, unde însă toți se feresc să vorbească.

Suspans, mister, acțiune, raționamente, răsturnări de situație, toate se împletesc în paginile romanului lui Ann Cleeves.

„Folosirea cu atât de multă ușurință a limbajului și construcția atât de inteligentă a romanului o fac pe Ann Cleeves una dintre cele mai talentate scriitoare de romane polițiste.” (Sunday Times)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SPANIA, JAN MORRIS, Editura Polirom, Iași, 2017

Jan Morris s-a născut în 1926. Este autoarea a șase cărți despre metropole și țări, a două cărți autobiografice, a mai multor eseuri de călătorie și a lucrării Trieste and Meaning of Nowhere”. În 2003 a fost publicat volumul „Writer՚ s World”, o colecție a scrierilor de călătorie și reportajelor ei adunate de-a lungul a peste cinci decenii. Cea mai recentă carte, „Contact!”, vorbește despre oamenii pe care i-a întâlnit în numeroasele sale călătorii.

„Spania” este, potrivit „The Independent”, „Cea mai frumoasă carte despre această țară care s-a scris vreodată.”

Spania este o țară a extremelor. A oscilat mereu între autoritatea statului și cea a bisericii, între ritualurile creștine și cele păgâne, între respectul față de tradițiile străvechi și dorința de modernizare. E bogată în cărbune, dar nu are petrol. E o țară agricolă, însă întinderi imense de pământ rămân necultivate. Deși pare să-și fi pierdut definitiv gloria, la fiecare pas un castel – fortăreață, o biserică, un monument amintesc de istoria ei glorioasă în cursul căreia a ajuns să stăpânească o jumătate de mapamond. Jan Morris aduce un omagiu acestui ținut al coridelor și castanietelor, cu legendele, peisajele și oamenii lui.

„Condensând o întreagă istorie, care include date despre regina Ioana cea Nebună, ocupația maură și detalii picante de la curte, Spania este scrisă în stiluri diferire, fiecare capitol începe dintr-o altă parte a țării și explorează subiecte dintre cele mai diverse. O lectură savuroasă pentru turiștii curioși și pentru oricine este predispus să devină dependent de farmecul Spaniei.” (The Guardian)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TRONUL SECRET, VOL I, seria REGINA VISELOR, PETER F. HAMILTON, Editura Corint Junior, București, 2017

Peter F. Hamilton s-a născut în 1960 și este un scriitor de science fiction britanic. A început să scrie în 1987, prima povestire publicând-o în revista „Fear”. Primul roman, „Midstar Rising”, a fost publicat în 1993, fiind urmat de „A Quantum Murder” și „The Nano Flower”. După aceasta s-a concentrat pe o space opera complexă, trilogia „Zorii nopții”, fiecare dintre cele trei cărți având peste o mie de pagini, în care este prezentată colonizarea spațiului cosmic.

„Tronul secret” face parte de asemenea dintr-o trilogie, „Regina viselor”, dedicată de această dată tinerilor cititori, fiind primul volum al seriei. Taggie și sora ei mai mică, Jemima, sunt ca oricare alte fete de vârsta lor. Ele locuiesc cu mama lor, se duc la școală, fac sport și își petrec vacanța la țară, împreună cu tatăl lor. Dar într-o zi, când o veveriță albă cu ochelari purpurii apare în viața lor, totul se schimbă… tatăl lor a fost răpit și fetele vor face tot posibilul să îl aducă înapoi. Treptat însă descoperă că tatăl avea multe secrete. El nu este nimeni altul decât un prinț nepământean, aflat în exil, iar împărăția pe care trebuie să o conducă, Tărâmul Dintâi, a fost răsturnată de Regele Nopții. Taggie și Jemima vor constata curând că nu doar soarta tatălui lor depinde de ele, ci destinul întregii lumi.

„O poveste inteligentă, plină de suspans, cu un mesaj moral simplu, ce traversează cartea ca un fir roșu, fără a fi vreodată exagerat. Înțelepciunea și farmecul cărții înving diferențele dintre generații, iar povestea va fi cu siguranță pe gustul cititorilor de toate vârstele.” (Starbust Magasin)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TRANDAFIRI, LEILA MEACHAM, Editura Litera, București, 2010

Leila Meacham este o scriitoare americană contemporană. După ce a avut numeroase experiențe de viață – a participat ca voluntar la numeroase acțiuni în calitate de soție de militar, a fost profesoară de limba engleză timp îndelungat și a cochetat în tinerețe cu literatura – s-a hotărât, după ce a ieșit la pensie, să se dedice scrisului. Astfel, la vârsta de șaizeci și cinci de ani a început să scrie Trandafiri”, romanul fiind gata pentru publicare patru ani mai târziu, în 2010.

Romanul surprinde destinul a două familii din Texas, pe o perioadă lungă de timp (1914-1985). La începutul secolului XX, micuțul orășel Howbutker este guvernat de două familii cu origini străvechi – Toliver, stăpână a celei mai mari plantații de bumbac din zonă și Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestea. Acțiunea romanului debutează în anul 1985, atunci când Mary Toliver DuMont se află alături de avocatul său, Amos, și îi cere acestuia o schimbare în testament. Povestea va merge mult în trecut cu ajutorul amintirilor lui Mary, iar aceasta, alături de Percy Warwick vor deveni eroii unei povești de dragoste dramatice. Percy a iubit-o dintotdeauna pe Mary, însă aceasta nu pune nimic mai presus decât plantația de bumbac pe care o primise moștenire de la tatăl ei. Atracția dintre ei este însă de neevitat, iar consecințele despărțirii lor se resimt de-a lungul anilor, dând naștere unui șir nesfârșit de minciuni, dezamăgiri, secrete și tragedii.

„Trandafiri” este o scriere complexă, o saga ce urmărește o serie de destine pe parcursul mai multor generații, cu povești impresionante de viață, mânate de pasiuni mistuitoare.

La câțiva ani distanță de primul volum, autoarea decide să continue povestea familiilor Toliver, Warwick și DuMont în romanul „Somerset” (2014), întorcându-se în timp, alegând de data aceasta tot Texasul, însă între anii 1835 și 1900.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

OMUL CARE A CUCERIT TIMPUL, ELAN MASTAI, Editura Litera, București, 2017

Elan Mastai s-a născut în Vancouver și trăiește în Totonto alături de soția și copiii săi. Scrie scenarii de film. Omul care a cucerit timpul” este primul său roman, inspirat, după cum el însuși a declarat, din revistele SF ale bunicilor, din anii 1950.

Cartea ne spune povestea lui Tom și abordează tema călătoriei în timp. Ne aflăm în anul 2016, însă un 2016 mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decât cel al zilelor noastre.

În realitatea lui Tom a fost inventat, în 1965, motorul Goettreider, care a făcut posibilă călătoria în timp, schimbând astfel cursul istoriei. Din păcate, echipa lui Lionel Goettreider a fost ucisă de radiațiile emise de mașină, însă dorința de a călători în timp a rămas vie în sufletul oamenilor. Tatăl lui Tom este cel care va pregăti experimentul. Din echipă face parte și fiul său, care se îndrăgostește de Penelope, un alt membru al echipajului, iubire ce le va fi interzisă de conducătorul experimentului. După ce își pierde iubita, Tom hotărăște să folosească singur mașina și se întoarce 51 de ani în timp, cu câteva minute înainte de momentul istoric de pornire a motorului. Iarăși experimentul eșuează, pentru că Tom a plecat fără o parte importantă a echipamentului. Călătoria lui Tom schimbă mersul lucrurilor și la întoarcere nimic din ceea ce știa nu mai era la fel. Cu alte cuvinte, Tom ajunge într-un 2016 al zilelor noastre, fără tehnologie avansată, dar în care treptat ajunge să se regăsească. Acum personajul se confruntă cu o alegere imposibilă. Să se întoarcă la viața sa perfectă, dar lipsită de dragoste, sau să rămână în lumea noastră imperfectă, alături de iubita sa?

„Un roman de debut surprinzător… Uimitor și complex… O narațiune extraordinar de amuzantă… În realitatea alternativă a zilelor noastre, când mulți și-ar dori să se poată întoarce în timp, plăcerile masochiste ale acestui roman halucinant și înduioșător le-ar putea oferi o oarecare consolare.” (Washington Post)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

EXTAZ, VOL 4, seria ÎNGERI CĂZUȚI, LAUREN KATE, Editura Litera, București, 2017

Lauren Kate s-a născut în anul 1981, în Ohio, SUA și a devenit cunoscută în lumea literară internațională prin seria Fallen” ce cuprinde volumele „Damnare”, „Rătăcire”, „Pasiune” și „Extaz”.

Cărțile abordează un subiect fantasy, prezentând publicului o poveste de iubire interzisă din lumea îngerilor. Lucinda și Daniel sunt protagoniștii romanelor, iar volumul patru al seriei urmărește lupta permanentă a acestora pentru a înfrânge blestemul și pentru a putea fi definitiv împreună.

Cei doi s-au întâlnit de multe ori de-a lungul secolelor, dar de fiecare dată povestea a avut un final tragic. Forțele întunericului care le sunt potrivnice îi determină pe eroi să se apropie din ce în ce mai mult în ciuda sacrificiilor pe care vor fi nevoiți să le facă.

„Extaz” este o carte redactată într-o atmosferă plină de mister, gotică, profundă, dar și romantică deopotrivă.

„În lăcașul dintre Rai și Cădere, în depărtarea de nepătruns, preț de o clipă, înălțătorul murmur celest a dispărut, lăsând loc unei tăceri așa de depline încât sufletul lui Daniel se căznea să distingă un zgomot cât de mic.

Apoi a avut sentimentul că se prăvălește și nici măcar aripile sale nu puteau împiedica această cădere, de parcă Tronul i-ar fi prins aștri de ele. Abia dacă reușea să fluture ușor din ele și, chiar și atunci, nu-i opreau câtuși de puțin căderea.

Încotro se îndrepta? Nu era nimic nici înainte, nici în urma sa. Nimic nici deasupra, nici dedesubt. Numai o beznă adâncă și contururile cețoase ale rămășițelor sufletului lui Daniel.”

„Fallen” a fost ecranizat în 2016, în regia lui Scott Hicks, cu Addison Timlin, Jeremy Irvine, Harrison Gilbertson și Joely Richardson în distribuție.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DUMBRAVA MINUNATĂ, MIHAIL SADOVEANU, Editura Herra, București, 2007

Mihail Sadoveanu s-a născut în 1880 și este unul dintre cei mai prolifici scriitori români. Cunoscut în primul rând datorită marilor sale creații precum Frații Jderi”, „Baltagul”, „Zodia Cancerului”, „Divanul persian”, Sadoveanu a scris și literatură dedicată copiilor, „Dumbrava minunată” fiind poate cea mai cunoscută scriere ce aparține acestui domeniu.

Cititorii vor urmări povestea unei fetițe pe nume Lizuca, foarte prost tratată de mama sa vitregă, care decide să plece de acasă alături de cățelul său, Patrocle. Fetița dorește să ajungă la bunicii ei, iar pe drum va avea parte de numeroase peripeții.

Sora-Soarelui, Sfânta Miercuri, o dumbravă minunată cu pitici și domnițe bălaie, vise fermecate despre lumi imaginate, dar mai ales multe povești, toate acestea îi așteaptă pe micii cititori în paginile cărții, din care vor învăța, cu siguranță, că bunătatea și inocența vor fi răsplătite într-un final.

„Dumbrava minunată” este o povestire clasică ce merită citită de cei mici și recitită de cei mari.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

CASA PĂPUȘILOR, DAVID HEWSON, Editura Rao, București, 2015

David Hewson s-a născut în 1953 și este un autor britanic contemporan, care se remarcă prin scrierile sale cu caracter polițist.

Romanul „Casa păpușilor” este o scriere complexă în care se împletesc perfect acțiunea derulată în jurul unei presupuse crime cu aspecte caracteristice ale relațiilor de familie. Pieter Vos a fost cândva unul dintre cei mai buni polițiști din Amsterdam, însă fiica sa de șaisprezece ani, Anneliese, a fost răpită, ceea ce a dus treptat la distrugerea polițistului de altădată.

Pieter Vos se desparte de mama fetei, bea prea mult, uneori consumă droguri, totul timp de trei ani în care singurul indiciu pe care îl are referitor la dispariția fiicei sale îi bântuie existența. Ajunge astfel să petreacă zile întregi în Reijksmuseum, în fața Casei Păpușilor, despre care bănuiește că ar avea o legătură cu cazul lui Anneliese.

Ceea ce îl trezește la viață este o nouă dispariție, de data aceasta a fiicei politicianului Wine Prins, care seamănă izbitor de mult cu cea a propriei fiice.

Cititorul va pătrunde în păienjenișul imaginat de David Hewson cu criminali în serie și bande rău famate, totul desfășurându-se pe fundalul unui context politic unde secrete întunecate pândesc din umbră.

David Hewson are un deosebit simț al ritmului și al locului, personajele lui dând dovadă de sentimente reale. Povestea lui din «Casa păpușilor», despre munca de detectiv, e aparte, cu pagini interesante, tulburătoare și pline de suspans.” ( Choice)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

INDIVIDUL RELGIOS, NAE IONESCU, Editura Cartex, București, 2017

Nae Ionescu (nume real Nicolae C. Ionescu) s-a născut în 1890, la Brăila și a trăit până în 1940. A fost filosof, logician, pedagog și jurnalist. Orientarea sa filosofică este cunoscută sub numele de trăirism. De-a lungul timpului a adunat în jurul său și a sprijinit nume mari ale culturii românești interbelice precum Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran etc. În anii ՚30 a fost puternic implicat în politică, susținându-l inițial pe regele Carol al II-ea și apoi mișcarea legionară.

Volumul Individul religios” face parte din Seria de autor Nae Ionescu și cuprinde un număr de prelegeri ale acestuia pe teme religioase, desprinse fie din cursurile sale, fie din textele jurnalistice care îi aparțin. Parcurgând filele cărții putem afla punctul de vedere al unui personaj destul de controversat în epocă despre „Ce este filosofia religiei?” „Experiența religioasă” „Trecerea de la idol la Dumnezeu”, „Actul religios – act social sau act personal?” „Cunoașterea religioasă”, „Timpuri și valori religioase”, sau despre „Istoria filosofiei religiei”.

Nae Ionescu a reușit, profesor fiind, să își hipnotizeze deseori auditoriul, să convingă minți luminate, având întotdeauna un discurs logic și foarte bine documentat în expunerile sale referitoare la omul religios. „Nae Ionescu ne-a învățat să gândim. Geniul lui era, în primul rând, de structură socratică; ne ajuta să căutăm și să scoatem singuri la iveală adevărul. Nu ni-l da de-a gata, nu ni-l impunea. Ne obliga să judecăm, noi, cu mijloacele noastre, să tragem singuri concluzia propriilor noastre eforturi. Ne învăța cum să citim un text filosofic și ne îndemna să mergem întotdeauna la izvoare; ne interzicea cărțile despre un filosof sau un sistem de filozofie. Nae Ionescu a fost cel dintâi profesor care, într-o vreme când pozitivismul și agnosticismul domneau încă în universitățile românești, a arătat validitatea metafizicii și a vorbit cu înțelegere despre mistică și despre experiența religioasă.” ( M. Eliade și G. Racoveanu, 1951)

Ediția de față este una revizuită și completată, succesul de vânzări dovedind faptul că, după mulți ani de la trecerea sa în neființă, gândirea lui Nae Ionescu stârnește încă interes, complexitatea acesteia fiind una incontestabilă.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DOMINA, L. S. HILTON, Editura Litera, București, 2017

L. S. Hilton și-a petrecut copilăria la Londra și a locuit în Key West, New York, Paris și Milano. După ce a absolvit colegiul la Oxford, a studiat istoria artei la Paris și Florența. A lucrat ca jurnalist, critic de artă și prezentator de televiziune și trăiește, în prezent, la Londra.

Romanul ”Domina” își poartă cititorul pe străzile Veneției, printre opere de artă celebre, pe urmele unei crime brutale. Cartea o are în centrul ei pe Judith Rashleigh care se află într-un moment al vieții ei în care poate spune că i-a reușit tot ceea ce și-a propus – trăiește în Veneția, duce o existență luxoasă și se bucură așadar de un trai confortabil la baza căruia stă însă o crimă. Cineva știe ce a făcut și o șantajează, cerându-i în schimb o pictură cu o valoare inestimabilă. Din păcate, Judith este convinsă că aceasta nu există.

Rolurile se schimbă, iar Judith nu mai este cea care conduce jocul. Depășită de situație, încolțită atât fizic, cât și psihic, aceasta se confruntă cu un inamic mai nemilos și mai puternic decât și-ar fi imaginat vreodată. De inteligența, experiența și ingeniozitatea sa depinde propria viață.

Romanul este unul antrenant, un thriller de succes care își ține cititorul în tensiune până la ultima pagină.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ACOLO UNDE ÎMI BATE INIMA, SEBASTIAN FAULKS, Editura Litera, București, 2017

Sebastian Faulks s-a născut în 1953, în Domington, Anglia și este un cunoscut romancier britanic contemporan. A studiat literatura și istoria la Cambridge și și-a valorificat tehnica însușită și talentul atât în scrierile sale jurnalistice, cât și în cele literare. Romanul care i-a adus consacrarea este „Cântecul păsărilor”, ecranizat în 2012. Datorită acestuia, Faulks a fost desemnat în 1994 autorul anului de către juriul competiției pentru British Book Awards. Succesul cărții l-a determinat pe autor să continue povestea în alte două volume, de asemenea apreciate de public.

„Acolo unde îmi bate inima” este un roman complex, în care autorul îmbină elementele psihologice, cu amintirile din război, cariera de scriitor și, nu în ultimul rând, o emoționantă poveste de iubire.

În 1980, Robert Hendricks, psihiatru și scriitor consacrat, trăiește singur, aflându-se la limita depresiei și își ascunde adânc în minte amintirile tulburătoare din al Doilea Război Mondial. Asta până la întâlnirea cu Alexander Pereira, neurolog și veteran al Marelui Război, un admirator al lucrării de specialitate a lui Robert. Pentru că Pereira pretinde că îl cunoscuse în Primul Război Mondial pe tatăl lui Robert, despre care acesta nu avea nicio amintire, va accepta invitația bătrânului neurolog specializat în memorie de a petrece câteva zile la locuința sa din Franța.

În acest context încep să apară și amintirile din trecutul îndepărtat, începând cu anii copilăriei, înrolarea în cel de-al Doilea Război Mondial, cariera de psihiatru și scriitor, dar mai ales povestea de iubire dintre el și Luisa, o frumoasă italiancă de care vremurile potrivnice îl despărțiseră.

Romanul este unul al evocărilor, considerat o adevărată frescă a secolului XX, aspectele istorice împletindu-se perfect cu momente importante din viața personajului principal.

„Sebastian Faulks scrie ca un Hemingway modern, adăugând poveștii sale umor, dragoste și dramă într-un mod care depășește alte scrieri similare… «Acolo unde îmi bate inima» ar fi una dintre cele mai bune creații despre iubirea pierdută în război, în rând cu «Casablanca» și «Fiesta».” (BookReporter)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ABSOLUT TOT, NICOLA YOON, Editura Youngart, București, 2016

Nicola Yoon a crescut în Jamaica și în Brooklyn. Momentan locuiește în Los Angeles, California, cu soțul și fiica ei. „Absolut tot” („Everything, Everything”) este romanul de debut al scriitoarei, o carte dedicată tinerilor, care a avut un succes deosebit la public, motiv pentru care a fost ecranizată în 2017.

Madeline este o fată specială, ce suferă de o boală rară care nu îi oferă posibilitatea de a părăsi casa. Orice virus îi poate fi fatal, de aceea locuința ei este echipată asemenea unui spital steril, iar singurele persoane cu care Maddy poate intra în contact sunt mama și infirmiera sa, Carla.

În ciuda izolării totale, tânăra duce o viață fericită: citește, scrie, învață și petrece mult timp pe internet. Asta până în momentul în care alături de casa lor apar noii vecini. Fiul cel mare al familiei îi atrage atenția. E înalt, suplu și îmbrăcat tot în negru. Îi surprinde privirea atunci când îl urmărește, iar momentul este electrizant și intrigant de ambele părți. Sentimente necunoscute de Maddy până atunci se înfiripă în sufletul acesteia, deși este conștientă de situația în care se află. Cei doi încep să aibă secrete față de restul lumii, să comunice prin mesaje, să se placă din ce în ce mai mult, suficient de mult încât să riște, poate mai mult decât ar trebui pentru a putea fi împreună. Maddy este dispusă să renunțe la absolut tot, chiar și la propria viață, pentru libertatea sa. Iar Olly o înțelege, o sprijină și o protejează cât poate el mai bine.

Romanul prezintă o poveste sensibilă, de care cititorul se va îndrăgosti. Va trăi alături de personaje, se va bucura pentru ele, va suferi și va fi surprins de răsturnările de situație pe care le-a imaginat autoarea.

„O experiență de lectură realmente unică și frumoasă. Scrisul splendid se împletește cu desenele originale spunând o poveste fără pereche. Nu ai citit niciodată o carte ca asta.” (David Arnold)

„Îți vine să lași absolut tot deoparte odată ce-ai început s-o citești. E greu să nu fii mistuit de această poveste de dragoste lipsită de șanse.” (The Times, Londra)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AUGUSTUS, JOHN WILLIAMS, Editura Polirom, Iași, 2017

Scriitor, editor și profesor universitar, John Williams s-a născut în 1922 în Clarksville, Texas. După o experiență de viață bogată, fiind participant la cel de-al Doilea Război Mondial și călătorind în țări îndepărtate și fascinante ale lumii, John Williams se dedică literaturii. Debutează în 1948 cu romanul Nothing But the Night”, continuând apoi cu alte scrieri, încadrate în diverse genuri literare. Cel mai apreciat roman al autorului este „Stoner” (1965) care spune povestea vieții unui profesor imaginar de la Universitatea din Missouri.

După o călătorie de documentare în Italia, în 1972 scrie romanul istoric „Augustus”. În paginile acestuia autorul relatează aspecte din Roma aflată în timpul împăratului Octavian Augustus (27 î. Hr. – 14 d. Hr.). Scrierea a primit prestigiosul National Book Award for Fiction.

Așadar, romanul este unul de ficțiune istorică, ce ni-l face cunoscut pe Caius Octavianus din anii primei tinereți, până la bătrânețe. În paginile cărții regăsim figuri ilustre ale vremurilor precum Marcus Antonius, Horațiu, Strabon, Ovidiu, Cicero, Iulius Cesar, Agrippa, ori Cleopatra. Influența acestora asupra destinului Romei este redată prin intermediul scrisorilor, rapoartelor oficiale, declarațiilor, care refac pas cu pas destinul unui imperiu, dar mai ales pe cel al împăratului ce a reușit să facă din domnia sa una dintre cele mai înfloritoare și fascinante perioade ale Romei antice. Autorul recunoaște că mare parte din aceste documente inserate în paginile romanului sunt fictive, însă tehnica adoptată de scriitor oferă verosimilitate textului și transpune cititorul în epoca descrisă. Williams este bine documentat și reușește, prin intermediul cărții sale să refacă o lume%