Recomandari lectura

FETIȚA CARE SE JUCA DE-A DUMNEZEU, DAN LUNGU, Editura Polirom, Iași, 2014

Autorul ieșean Dan Lungu se remarcă în literatura contemporană prin romanele sale ”Raiul găinilor (fals roman de zvonuri și mistere)”, „Sunt o babă comunistă!”, care a fost și ecranizat, precum și prin numeroasele distincții primite pentru volumele sale de proză.

Fetița care se juca de-a Dumnezeu” este cel mai recent roman al autorului. Cartea abordează o situație extrem de reală și dramatică a României actuale, emigrația temporară postdecembristă. Romanul transmite emoții intense, fenomenul fiind privit din dublă perspectivă – cea a copilului rămas acasă și cea a mamei plecată să muncească în Italia pentru a oferi familiei o viață mai bună.

Rădița, o fetiță de clasa a II-a, introvertită și extrem de atașată de mama ei, este surprinsă într-o zi oarecare, atunci când se întoarce mai devreme de la școală cu un calificativ foarte bun la caligrafie cu scopul de a-i spune mamei izbânda sa, de agitația din casă. Mama se pregătește să plece la muncă în străinătate și acesta este momentul când viața copilului se întoarce cu susul în jos.

Pe lângă perspectiva copilului căruia îi e greu să se adapteze la noua viață alături de bunici, este urmărită și povestea mamei, care, la rândul ei, trebuie să se obișnuiască cu noua existență – o limbă nouă, o familie în care intră, singurătatea fiind amplificată de dorul față de casă și copii, de furia pe condiția și statutul ei.

Romanul este extrem de complex, sunt abordate în paginile lui teme variate: copilăria, înstrăinarea, relațiile de cuplu, inocența. Cartea atrage prin limbajul savuros utilizat, prin umorul care destinde situații dramatice, prin autenticitatea aspectelor surprinse de ochii naivi și plini de candoare ai „fetiței care se juca de-a Dumnezeu”.

Mama nu mai are față, i s-a tocit(…). Mama e o voce umedă care o întreabă ce-mai-faci-iubita? ce-note-ai-mai-luat-la-școală? ce-cadou-să-ți-iau-de-ziua-ta? te-înțelegi-bine-cu-Buna?(…) Vocea mamei trimite pachete la poștă, pe care merge să le ridice împreună cu Bunu și cu chitanță. Când le desfac, în mijlocul sufrageriei, parcă e Crăciunul.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SOARE ÎN MIEZ DE NOAPTE, ROSIE THOMAS, Editura Miron, București, 2017

Rosie Thomas este o scriitoare născută în Țara Galilor, a cărei pasiune pentru literatură s-a concretizat într-o serie de scrieri romantice, cucerind astfel admirația cititorilor.

Romanul Soare în miez de noapte” spune povestea a două personaje ce își vor găsi adevăratul sens în viață în ținuturile înghețate ale Antarcticei.

James Rooker obișnuiește să călătorească prin lume, temându-se de o relație stabilă. La stațiunea polară Kandahar, Rooker va fi angajat ca om bun la toate, se va dedica muncii și va încerca să scape de secretele ce îl apasă.

Alice Peel, profesor universitar la Oxford, în urma unei dezamăgiri în dragoste, decide să îi îndeplinească dorința mamei sale, aceea de a pleca în locul acesteia într-o expediție în zonele polare.

Alături de echipa de cercetare în care se va încadra Alice, cititorul va cunoaște asprimea ținuturilor reci. „Imediat ce ieși, vântul trânti ușa în spatele ei. Pe negândite, făcu un pas înainte, în timp ce zăpada îi intra în ochi și-n gură. Înecându-se, ridică brațele să-și apere fața. Mișcarea bruscă și o rafală puternică de vânt o făcură să se clatine, pierzându-și echilibrul și căzu în zăpada adâncă până la coapse. Tușind și gâfâind, se adună în patru labe, cu senzația că se află închisă într-un butoi cu var rece ca gheața care era zgâlțâit violent. Fulgii de zăpadă o orbeau, iar când își feri ochii cu o mână amorțită, nu-și putu vedea decât degetele.”

La condițiile vitrege se adaugă și un șef de expediție ce ridică semne de întrebare, din cauza căruia vor ajunge fără adăpost, într-o zonă în care nu se poate supraviețui. Alice și James ajung să se apropie, să comunice într-un fel aparte, mai ales din momentul în care tânăra află că este însărcinată cu fostul partener. Departe de lumea civilizată, fără medic în echipă, eroii vor fi nevoiți să se descurce cu propriile puteri.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

… SĂ UCIZI O PASĂRE CÂNTĂTOARE, HARPER LEE, Editura Polirom, Iași, 2014

Harper Lee este o scriitoare de origine americană care a trăit între anii 1926 și 2016, fiind cunoscută în primul rând datorită romanului de succes „… Să ucizi o pasăre cântătoare”. Volumul este unul complex, în paginile sale autoarea abordând teme precum copilăria, educația, inocența, dar și rasismul. Povestea este redată din punctul de vedere  al lui Scout Finch, o fetiță care la finalul cărții are vârsta de 9 ani, și care își trăiește copilăria alături de fratele ei, Jem, în timpul crizei economice, în ținutul Maycomb, Alabama, așadar în sudul Statelor Unite.

Romanul este structurat pe două părți. În prima parte sunt prezentate aventurile celor doi frați, care împreună cu prietenul lor, Dill, încearcă să depășească un obstacol misterios în copilărie, și anume Bau Radley, un vecin care nu iese niciodată din casă și despre care se spun povești înspăimântătoare. În partea a doua, autoarea abordează  problema dramatică a unui negru care este acuzat că a violat o femeie albă, în prim plan fiind procesul și Atticus, tatăl copiilor, care este avocatul apărării. Prejudecățile își fac loc în sala de judecată, iar fata își amintește o serie de evenimente ce însoțesc procesul. Orășelul sudist este cuprins de violență, însă există oameni care nu se lasă cuprinși de setea generală de răzbunare, Atticus Finch devenind un model în acest sens pentru copiii săi.

“Aș prefera să tragi în cutii de conserve în curtea din dos (…) e păcat să ucizi o pasăre cântătoare. Era prima dată când îl auzeam pe Atticus spunând că e păcat să faci ceva, de aceea am întrebat-o pe domnișoara Maudie ce voise să spună.

– Taică-tău are dreptate. Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor; nu-și fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb își pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.”

Sensurile profunde ale acestui roman pot fi descoperite parcurgându-l, în ajutorul cititorului venind un limbaj lejer și un stil accesibil tuturor.

Cartea a fost ecranizată în anul 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck, John Megna și Frank Overton în rolurile principale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

APĂ PENTRU ELEFANȚI, SARA GRUEN, Editura Humanitas, București, 2009

Sara Gruen este una dintre cele mai de succes tinere autoare ale momentului. Aceasta s-a născut în Vancouver și a crescut în Ontario. După terminarea studiilor a decis să se mute în Statele Unite și să se dedice în exclusivitate scrisului. Primele două romane, Riding Lessons” (2004) și „Flying Changes” (2005) o aduc în atenția publicului, însă notorietatea și-o dobândește cu „Apă pentru elefanți” (2006).

Romanul prezintă povestea lui Jacob Jankowski, care, ajuns la peste 90 de ani, își rememorează tinerețea. Astfel acțiunea cărții se va desfășura în anii ՚30, atunci când Jacob, student la medicină veterinară, își pierde părinții într-un tragic accident de mașină. Odată cu nefericitul eveniment, tânărul află și faptul că averea părinților săi nu mai există. Acuzându-se pe sine pentru dezastrul financiar al familiei, Jacob, în urma unui impuls de moment, sare din mers într-un tren al unui circ ambulant.

Odată cu eroul cărții, cititorul va descoperi o lume fascinantă și va cunoaște personaje memorabile: Unchiul Al, directorul fără scrupule al circului, Kinko, un clovn pitic cu un suflet trist în ciuda zâmbetului pictat pe față, crudul August Rosenbluth, un dresor fără milă pentru animale, dar și pe frumoasa lui soție, Marlena, cu care Jacob va trăi o impresionantă poveste de iubire.

Nu doar oamenii se remarcă în paginile cărții. Animalele au propria lor poveste, cu precădere elefanții, cunoscuți pentru capacitatea lor intelectuală și emoțională.

Textul romanului este completat cu imagini reprezentative din lumea pestriță a circului american de la începutul secolului al XX-lea.

„Un roman savuros și emoționant despre un univers plin de magie. Eroi, răufăcători, animale sălbatice năvălesc în arenă, iar spectacolul poate să înceapă! Cititorul e vrăjit încă de la primele rânduri.” (Stephen King, Entertainment Weekly)

Cartea a fost ecranizată în 2011, cu Robert Pattinson și Reese Witherspoon în rolurile principale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

LA SUD DE GRANIȚĂ, LA VEST DE SOARE, HARUKI MURAKAMI, Editura Polirom, Iași, 2003

Haruki Murakami este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai culturii asiatice. Acesta s-a născut la Kyoto, Japonia, în 1949. Primul său roman, „Ascultă cum cântă vântul”, a apărut în 1979 și i-a adus aprecierea publicului, a criticii literare, de asemenea și premiul Gunzo. În 1987 apare „Pădurea norvegiană”, devenit bestseller internațional, tradus în numeroase limbi și vândut în peste patru milioane de exemplare. În multe dintre romanele sale, Murakami prezintă mentalitatea tinerei generații stăpânite, pe de o parte, de sentimentul de răzvrătire, iar, pe de alta, de senzația de deșertăciune și dezrădăcinare. De asemenea, atrag atenția în romanele sale misticul, oniricul, chiar fantasticul, tehnici cu ajutorul cărora scriitorul își cucerește publicul de fiecare dată.

În romanul „La sud de graniță, la vest de soare” (1992) autorul prezintă o poveste aproape ireală despre dragoste și moarte, inspirată din propria experiență de viață, dar și din acordurile melodiei lui Nat King Cole ce dă titlul romanului.

Hajime este eroul principal al cărții, născut în 1951, fiind unicul copil al părinților săi. Aceeași condiție o are și Shimamoto, o colegă de clasă cu un defect la picior, iar singurătatea și iubirea față de muzică îi apropie pe cei doi. Fiind la o vârstă fragedă, cei doi nu conștientizează sentimentul pe care îl nutresc, însă Shimamoto se transformă într-un etalon pentru relațiile lui Hajime de mai târziu.

Odată cu trecerea timpului, viețile eroilor se despart și se transformă. Hajime devine proprietarul unui modern club de jazz în Tokyo, are o căsnicie fericită și doi copii minunați. Lucrurile se schimbă însă atunci când destinul i-o scoate iarăși în cale pe Shimamoto.

“O durere sfâșietoare se desprinde din paginile cărții. «La sud de graniță, la vest de soare» este o elegie dulce-amară despre visurile copilăriei și despre forța de nestăpânit a iubirii și a dorinței.” (Independent on Sunday)

„«La sud de graniță, la vest de soare» este «Casablanca» în stil japonez – o poveste ireală, în care fiecare episod are luciri de poem.” (The Times)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MECANICA INIMII, MATHIAS MALZIEU, Editura Nemira, București, 2009

Mathias Malzieu este un scriitor, compozitor și interpret francez, născut în 1974, la Montpellier. Este solistul trupei rock Dionysos, înființată în 1993. Ca scriitor a debutat în anul 2002 cu un volum de povestiri. În 2007 a publicat „Mecanica inimii”, un roman primit foarte bine atât de publicul cititor, cât și de critica literară, fiind însoțit și de un album rock omonim.

Cartea este de fapt o alegorie despre pierderea inocenței, o poveste aflată la limita fantasticului, creată din vise, metafore și imagini simbol, ce transformă romanul într-o poezie care sub apanajul unui basm, abordează teme ce au preocupat scriitorii tuturor timpurilor.

Jack este un băiețel care se naște în Edinburgh, în 1874, însă din nefericire un defect pe care acesta îl are la inimă o face pe Madelaine, un fel de doctoriță-vraci, să îi monteze un ceas antic în piept ce îl poate salva de la pieire, dar i-o și poate aduce în același timp.

Doctorița acuzată de mulți de vrăjitorie îl îndrăgește nespus pe firavul băiețel, pe care ajunge să îl crească, deoarece tic-tacul din inima lui Jack îi îndepărtează pe toți cei care ar putea să îl înfieze.

Purtându-i de grijă permanent, Madeleine încearcă să îl protejeze pe Jack de suferință: Întâi de toate, nu atinge acele. În al doilea rând, stăpânește-ți mânia. În al treilea rând, niciodată, nici în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îți va străpunge pielea, oasele ți se vor sfărâma, iar mecanica inimii se va strica iarăși.”

Sfaturile lui Madeleine și dorința acesteia de a-l proteja nu sunt suficiente, iar Jack se îndrăgostește de o tânără cântăreață. Domnișoara Acacia îl cucerește pe acesta cu vocea sa, cu delicatețea, dar și cu stângăciile provocate de miopia fetei, care din mândrie refuză să poarte ochelari.

Iubirea îl face pe Jack să acționeze, să își trăiască viața, însă mecanismul inimii sale este pus la grea încercare, deoarece domnișoara Acacia nu se ridică întotdeauna la nivelul trăirilor sufletești ale lui Jack.

Comparată cu Micul Prinț” a lui Antoine de Saint Exupéry, „Mecanica inimii” este o carte în care autorul, folosindu-se de artificiile unei povești stranii, reușește să vorbească despre adevăruri ce merită descifrate.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DRAGONUL TATĂLUI MEU, RUTH STILES GANNETT, Editura “Arthur”, București, 2014

Ruth Stiles Gannett, născută în 1923 este o cunoscută autoarea americană de cărți pentru copii. “Dragonul tatălui meu” este prima carte dintr-o serie ce conține încă două titluri – „Elmer și dragonul”, „Dragonii din Ținutul Albastru”. Pentru primul volum, „Dragonul tatălui meu”, autoarea a fost recompensată cu Medalia Newbery. Seria de trei cărți a fost tradusă în 14 țări. Ilustrațiile sunt realizate de Ruth Chrisman Gannett, mama vitregă a autoarei, care a fost ilustratoare de cărți pentru copii și adulți.

Romanul prezintă povestea unui băiat pe nume Elmer care pleacă într-o călătorie fantastică pe Insula Sălbatică, dorind să salveze un pui de dragon rănit. Puștiul are parte de o groază de aventuri în care întâlnește gorile, rinoceri, tigri și un leu, toate punându-i la încercare imaginația și ingeniozitatea. Dragonul îi poate îndeplini copilului visul de a zbura pe spatele acestuia.

Cel mai mult și mai mult, Elmer își dorește să zboare. După ce află de la bătrâna pisică povestea dragonului care a fost luat prizonier, băiatul hotărăște să-l salveze. Înarmat cu… acadele, pastă de dinți, gumă de mestecat și pieptăn, Elmer pornește spre periculoasa Insulă Sălbatică pentru a salva puiul de dragon. În aventura lui, Elmer trebuie să înfrunte animalele sălbatice, vremea potrivnică, dar și pe semenii săi înrăiți. «Dragonul tatălui meu» este o poveste plină de suspans despre prietenie și curaj. Și despre cum de multe ori animalele (chiar și cele imaginare) pot înțelege mai mult decât oamenii.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – http://toread.bjbraila.ro/opac.

 

PEDIATRIE, PROF. DR. STELA GOȚIA, Editura Vasiliana ʼ98, Iași, 2009

Cartea “Pediatrie – Boli respiratorii, boli cu mecanism imun, hepatologie” scrisă de prof. dr. Stela Goția, prof. dr. Evelina Moraru, conf. dr. Constantin Ailioaie, conf. dr. Aurica Rugină și asist. dr. Alina Murgu cuprinde informații despre infecțiile respiratorii acute, pneumoniile bacteriene, astmul bronșic, rinita alergică, bolile autoimune, hepatita cronică la copil, artrita juvenilă idiopatică, vasculitele, precum și despre imunodeficiențele primare și secundare, oferind soluții și scheme de tratament pentru fiecare în parte.

Cartea de față se adresează studenților la Medicină, dar și tinerilor absolvenți, oferindu-le acestora posibilitatea unei bune documentări tocmai pentru a identifica și folosi cele mai bune tratamente pentru fiecare caz în parte.

“Particularitățile fiziologiei și ale patologiei copilului situează padiatria într-o zonă a medicinii diferită de cea a adultului. De la cunoștințele acumulate în studenție și până la practicarea pediatriei, medicul străbate un drum greu, răsplătit de zâmbetul copilului redat vieții și viitorului” – prof. dr. Stela Goția

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

CIREȘARII, VOL V – DRUM BUN, CIREȘARI! CONSTANTIN CHIRIȚĂ, Editura Roxel Cart, București, 2014

Ultima aventură a Cireșarilor” din seria lui Constantin Chiriță se desfășoară pe malul Mării Negre, acolo unde tinerii încearcă să deslușească o taină din adâncuri, un palat fantomatic ce stârnește curiozitatea, inventivitatea și rațiunea celor șapte prieteni.

Ionel le povestește celorlalți cireșari faptul că într-o călătorie de-a sa cu vaporul, în timpul unei furtuni, a zărit câteva turnuri, ori coloane ce ieșeau la suprafață din marea învolburată. Misterul stârnește interesul tinerilor ce și-au obișnuit cititorii cu spiritul lor temerar și, în ultimele săptămâni din vacanță, își instalează corturile pe plajă acceptând provocarea din adâncuri. În timp ce caută dovezi ale existenței unui așa numit Palat de Cleștar, Victor, Dan, Ionel, Ursu, Maria, Lucia și Tic găsesc cheia unui alt mister la fel de bine păstrat vreme de secole.

Volumul este poate cel mai complex dintre cele cinci ale seriei, deoarece în paginile sale se regăsesc foarte multe referiri la cultura și mitologia antichității. În egală măsură, „Drum bun, Cireșari!” impresionează prin nostalgia pe care o degajă. Adolescenții au crescut, se despart de o etapă importantă a vieții lor, se pregătesc să devină adulți și lucrul acesta îl fac cu aceeași maturitate pe care au dovedit-o întotdeauna, încărcată de emoția necunoscutului ce urmează să vină.

„Viața curge, dragi cireșari. Nu știu cine dintre voi spunea: Suntem o clipă din imaginația lumii… Da! Suntem o clipă din cea mai sinceră și mai frumoasă imaginație a lumii: copilăria… Acum ne despărțim, la fel cum ne-am întâlnit, în liniștea unei nopți. Poate că vă veți duce la prietenii voștri și simt nevoia să vă spun cu toată dragostea, în fața lor: Drum bun, Cireșari!

Cireșarii ar fi vrut să răspundă altceva. Dar nu izbutesc decât să repete aceeași urare, adunându-și șoaptele într-un cor duios:  Drum bun!”

Celelalte volume ale seriei sunt: „Cavalerii florii de cireș”, „Castelul fetei în alb”, „Roata norocului” și „Aripi de zăpadă”.

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

LUMINA SFÂNTĂ DE PAȘTI DE LA IERUSALIM, Episcopul Auxentios al Foticeii, Editura Deisis, Sibiu, 2003

“În fiecare an, de peste douăzeci de veacuri, în Sâmbăta Mare venirea Sfintei Lumini în mod suprafiresc la Mormântul Domnului din Ierusalim este – așa cum spune arhimandritul Ioanichie Bălan – poate «cea mai mare minune din zilele noastre». Este minunea care dovedește până la sfârșitul timpului Învierea lui Hristos, Lumina luminii și că «Ortodoxia este credința cea adevărată». Cu toate acestea, despre ea s-a scris prea puțin.

Această lacună vine să o umple strălucit cartea de față – un studiu de excepție reprezentând teza de doctorat susținută în California de un tânăr teolog american convertit la Ortodoxie, actualmente episcopul Auxentios al Foticeii.

Lucrare de autentică rigoare științifică, cartea de față prezintă în premieră o exhaustivă și exemplară analiză și interpretare istorică, liturgică, dogmatică și mistică a unui mult discutat fenomen care a marcat profund întreaga viață și spiritualitate ortodoxă, imprimând-o cu sigiliul unei inconfundabile și absolut unice «metafizici a luminii».

Disertație solidă, lectură incitantă, abordare modernă (dincolo de fetișizare ori denigrare) a unei teme provocatoare, cartea Preasfințitului Auxentios se recomandă de la sine oricărui cititor interesat de Ortodoxie.” – se arată în prezentarea cărții „Lumina Sfântă de Paști de la Ierusalim”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

RĂZBOIUL CARE MI-A SALVAT VIAȚA, KIMBERLY BRUBAKER BRADLEY, Editura Arthur, București, 2016

Kimberly Brubaker Bradley s-a născut în 1967 în Fort Wayne, Indiana. Deși autoarea a studiat la Smith College din Northampton, Massachussetts, școală pe care a absolvit-o obținând o diplomă în chimie, a lucrat ca redactor colaborator la mai multe reviste. În anul 1994, odată cu nașterea primului său copil renunță la postul de cercetător chimist și se concentrează pe cariera literară. Prima carte publicată a scriitoarei americane, “Ruthieʼs Gift”, a apărut în 1998, iar de atunci a semnat alte paisprezece titluri pentru copii și adolescenți.

Romanul „Războiul care mi-a salvat viața” a primit în anul 2016 distincția „Newbery Honor”. Este povestea de viață a unei fetițe de numai 9 ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care face eforturi pentru a demonstra că nu este diferită de ceilalți. Ada s-a născut cu un defect la piciorul drept, motiv pentru care mama sa a pedepsit-o să stea mereu închisă în casă pentru a nu o face de rușine. Fetița este cea care are grijă de fratele ei, Jamie, când mama lor este la muncă sau doarme, adică în cea mai mare parte a timpului. Captivitatea nu o supără prea tare pe Ada până în momentul în care Jamie ajunge la vârsta la care are dreptul să iasă afară și să meargă la școală. Abia atunci fetița face eforturi să învețe să meargă și să își ascundă piciorul cu defect. Ada și Jamie profită de faptul că toți copiii sunt evacuați din Londra și, împreună cu fratele ei, fuge departe de răutatea mamei. Așa ajung să o cunoască pe Susan Smith, o femeie posacă, dar care îi iubește ca și cum ar fi copiii ei. Și, în timp ce lumea întreagă se schimbă și toți cei din jur cunosc suferința și despărțirea, Ada descoperă ce înseamnă iubirea și respectul.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – http://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TERAPIA FAMILIEI, VIRGINIA SATIR, Editura Trei, 2011

Virginia Satir este considerată unul dintre cei mai influenți psihoterapeuți americani, cunoscută fiind pentru contribuția sa inovatoare adusă acestei teme – terapia familiei. Psihoterapeutul a propus chiar un model al procesului de schimbare care este utilizat și în prezent în domeniul organizațional. Cunoscută pentru primul program de formare în terapia familiei, ideile autoarei au stat la baza apariției programării neuro-lingvistice.

“Terapia familiei” este o carte destinată terapeuților începători, celor cu experiență, psihologilor, psihiatrilor, asistenților sociali, dar și persoanelor interesate de funcționarea sistemelor familiale, de comunicarea și dezvoltarea umană, precum și celor care se află în căutarea sinelui și doresc să afle mai multe despre propria lor persoană.

Publicația de față cuprinde patru părți, cu mai multe capitole, acestea abordând subiecte care vizează familia, factorii de stres care pot acționa și afecta familia modernă, informații despre teoria comunicării, precum și modalități de rezolvare ale unor probleme apărute în interiorul familiei.

După cum însăși mărturisește, volumul nu își propune să se substituie unui manual ce trebuie urmat în tocmai, ci se dorește a fi un cadru conceptual în jurul căruia pot fi organizate impresiile și datele psihoterapeutului pentru fiecare caz individual în parte. Mai mult, pentru a veni în sprijinul terapeuților începători, în special, cartea conține cazuri concrete cu soluții de tratament și posibile rezolvări de probleme.

“Această carte este rezultatul și reprezintă concluziile la care am ajuns în momentul de față referitor la dificilul și provocatorul subiect al terapiei familiei (…) Am ajuns mult mai departe și în ceea ce privește cunoașterea despre cum funcționează sistemele familiale și sper că această carte poate servi și drept catalizator pentru inovații în practica clinică și în cercetare” – Virginia Satir.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AVIATORUL, EVGHENI VODOLAZKIN, Editura Humanitas, BUCUREȘTI, 2017

Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964 la Kiev. Este doctor în științe filologice, specialist în literatură rusă veche. Pe lângă nenumărate lucrări științifice, Vodolazkin se remarcă prin romanele sale, „Soloviov și Larionov” și „Laur” foarte bine primite de public și de critica literară, fiind distinse cu numeroase premii.

„Aviatorul” a fost publicat în 2016 și tradus în limba română în 2017. Subiectul cărții îl are în prim-plan pe Innokenti Platonov, un bărbat ce devine produsul unui experiment de la începutul secolului XX. Fără să fie aviator, acesta săvârșește un zbor extrem, în urma căruia ajunge ca deținut pe o insulă înghețată din nordul Rusiei, fiind criogenat. Este readus la viață la sfârșitul secolului XX, însă suferă de o pierdere completă a memoriei. Doctorul îl sfătuiește să țină un jurnal unde să își noteze atât experiențele cotidiene, cât și amintirile ce îi revin în minte. Jurnalul lui Platonov devine astfel un fascinant caleidoscop de imagini, chipuri, cuvinte care sfârșesc prin a reconstitui povestea vieții tânărului.

Eroul lui Vodolazkin recompune istoria așa cum a trăit-o și a simțit-o el, iar cititorul va avea parte de emoții, nostalgii și trăiri intense. Treptat vom citi despre Sankt Petersburgul din primii ani ai secolului XX, despre copilărie, școală, prima iubire, dar și despre Revoluția din 1917, iar în final despre experiența din lagăr. În paralel vom afla detalii și despre impactul pe care tehnologia modernă și evoluția societății îl au asupra protagonistului.

De asemenea, sensibilitatea romanului este construită și prin cele două povești de iubire pe care le trăiește eroul, Anastasia și Nastia fiind cele două femei care îi marchează existența lui Innokenti.

“«Aviatorul» e în primul rând o carte despre atributele schimbătoare ale istoriei și despre imposibilitatea de a conserva și a face să dăinuie trecutul. Nu a fost încă descoperit azotul lichid care să păstreze sunetele, mirosurile și limba lumii dispărute. Nu întâmplător sunt ignorate atât de demonstrativ în roman «evenimentele istorice», din care rămân numai niște fulgi răzleți de zăpadă, căzuți pe gulerul pictorului începător, în octombrie 1917.”

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

CHEMAREA STRĂBUNILOR, JACK LONDON – roman grafic, Editura HAC!BD, București, 2017

Colecția “Super Erou S՚Cool” cuprinde o serie de zece romane clasice pentru copii și adolescenți rescrise sub formă de benzi desenate. Ținuta grafică excepțională și textele captivante, adaptate iubitorilor acestei forme de artă, transformă sute de pagini într-o scriere concentrată și extrem de atractivă pentru cititorii moderni.

Chemarea străbunilor, romanul lui Jack London îl are ca personaj principal pe Buck, un câine tânăr, care creşte ca animal favorit al unei familii iubitoare din California. Însă viaţa lui ia o întorsătură neaşteptată când este vândut de un servitor necinstit şi dus în Nordul îndepărtat.

Teritoriul rece şi sălbatic este crud şi nemilos, locuit de lacomi căutători de aur, de lupi sălbatici şi de indieni şi mai sălbatici.

Buck devine un câine de sanie, supus unei vieţi cu greutăţi uriaşe. El îşi dă curând seama că trebuie să se întoarcă la legea sălbăticiei şi să înveţe să supravieţuiască. Buck revine la căile străbunilor lui – folosindu-şi viclenia, tăria şi ferocitatea ce zăceau în el în stare latentă – şi devine cel mai puternic câine de sanie din Alaska.

Aventurile acestuia sunt surprinse în banda desenată care dă astfel frâu liber imaginației în călătoria prin lumea poveștilor de altădată.

În plus, întreaga colecție prezintă la finalul fiecărui roman, câte un episod din Povestea lui Harap Alb” într-o viziune cu totul originală.

Autorii proiectului își doresc ca cititorii să redescopere eroii marii literaturi universale, transformați de data aceasta în super-eroi de bandă desenată.

Celelalte titluri ale colecției sunt: Alice în Țara minunilor”, „Cartea Junglei”, „20.000 leghe sub mări”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Vrăjitorul din Oz”, „Moby Dick”, „Omul invizibil”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Chemarea străbunilor”.

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

OAMENII FERICIȚI CITESC ȘI BEAU CAFEA, AGNÈS MARTIN-LUGAND, Editura Trei, București, 2016

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” în regim propriu pe o platformă de profil, în decembrie 2012. A fost remarcată rapid, trezind interesul editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Volumul s-a vândut în peste 300.000 de exemplare numai în Franța, fiind apoi tradus în mai multe limbi.

Romanul surprinde drama unei tinere femei, Diane, a cărei viață fericită se schimbă total în secunda în care își pierde soțul și fiica într-un accident de mașină. Cartea este axată pe procesul de vindecare a acesteia, de încercare de a-și accepta soarta și de a depăși depresia profundă în care a aruncat-o brutalul eveniment.

Când cel mai bun prieten și asociat în mica afacere cu o cafenea literară la Paris, Felix, îi propune o călătorie ca început pentru o nouă viață, Diane alege să îndeplinească singură o mai veche dorință a soțului ei și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda.

Aici, destinul i-l scoate în cale pe Edward, un bărbat dur și taciturn, cu un aspect fizic neglijent însă atractiv, cu propriile dezamăgiri și traume în viață. Cei doi se vor ajuta reciproc, iar relația lor va evolua de la cea de vecini care nu se agreează și își invadează reciproc spațiul, la prieteni, tinzând apoi spre ceva mai mult.

Această poveste despre împăcarea cu sine conține dialoguri convingătoare și e spusă într-un stil simplu, nepretențios, având chiar și accente de umor.” (Le Parisien)

„Profund și emoționant, romanul lui Agnès Martin-Lugand sondează cu luciditate cea mai cumplită tragedie din viața unui om. O carte care te marchează.” (Susan Wiggs)

Romanul continuă cu volumul II, Viața e ușoară, nu-ți face griji.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

FRAM, URSUL POLAR, CEZAR PETRESCU, Editura Cartex 2000, București, 2012

Prima ediție în volum a romanului pentru copii Fram, ursul polar”, de Cezar Petrescu a apărut cu ilustrații de N. N. Tonitza în 1932. Cartea a cunoscut un succes imens și a fost tradusă încă înainte de 1944 în germană, urmând ca apoi să apară și în franceză, italiană, maghiară, bulgară, engleză, rusă, ucraineană, polonă, cehă, slovacă etc. Romanul a fost adaptat ca scenariu radiofonic și ecranizat de regizoarea Elisabeta Bostan în două filme: „Saltimbancii” (1981) și „Un saltimbanc la Polul Nord” (1982). De asemenea, în paralel s-a turnat un amplu serial de televiziune cu o distribuție de referință.

Romanul spune povestea unui urs polar care a fost luat din mediul său natural și crescut de om încă de mic. Fram este un urs prietenos, atracția circului Struțchi, care se comportă aproape uman, distrând copiii și impresionând spectatorii cu reprezentațiile sale impecabile. Din nefericire însă, Fram este cuprins într-o zi de nostalgia ghețurilor. Are frânturi de amintiri cu mama sa, cu aurora boreală, cu primul său contact cu gerurile năpraznice, dar și cu sentimentul neputinței atunci când un vânător îi ucide mama, iar pe el îl duce pe un vapor pentru a-l vinde. Nemaifiind de folos circului, se hotărăște că cel mai bun lucru pentru faimosul urs este să fie dus înapoi la Polul Nord. Începe astfel o călătorie plină de emoții, dar și de aventuri pentru Fram, care se învățase mult prea mult cu oamenii și căruia îi va fi greu să se adapteze la viața sălbatică. Parcurgând cartea, cititorii vor descoperi alături de blândul urs ce înseamnă acasă pentru acesta și unde va reuși el să se regăsească într-un final.

„Fram, ursul polar” este o carte cu multe semnificații, ce poate fi atât citită de cei mici, cât și recitită de cei mari, aceasta oferind numeroase teme de reflecție cu privire la acțiunea omului asupra naturii.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ADOLF HITLER, HEDWIG GUSTO, Editura Litera, București, 2017

Probabil nicio altă figură cunoscută din istoria umanității nu se poate lăuda cu mai multe biografii decât Hitler. Birocrația celui de-al Treilea Reich a adunat amintirile și arhivele cu documente, Aliații le-au pus la loc sigur, reprezentând una dintre puținele moșteniri în marea de moloz a Stunde Null, Ora Zero, din iunie 1945. Și totuși istoria dictatorului încă suscită întrebarea care i-a îngrozit pe soldații americani când au deschis porțile de la Auschwitz: cum s-a putut întâmpla? Nu este suficient să spunem că Hitler a încarnat latura aceea obscură care domină umanitatea de pe vremea lui Cain. La început, în zilele tragice din 1940, doar Anglia, deși îngenunchiată, apoi și Rusia și America au înțeles că rămânea doar lupta până la ultima picătură de sânge împotriva omulețului cu mustață: fiindcă întruchipa răul în istorie. Ce avea Hitler atât de deosebit încât să suscite atâta devotament față de rău? Sigur nu era doar un nebun, o marionetă în mâinile marii burghezii germane lacome de putere și de avere. El personifica acea ură antiburgheză și anticreștină care explică multe despre sângele vărsat de fascism și de comunism în secolul XX. Pentru generațiile de azi, crescute cu Star Wars, Hitler e un fel de Darth Vader, sinonim cu tirania, cu brutalitatea, cu cinismul.

Cele 90 de fotografii alb-negru care însoțesc textul documentează în imagini sugestive epoca și viața celui care a fost Führerul prin excelență.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

VIRUSUL MONA LISA, TIBOR RODE, Editura Rao, București, 2016

Tibor Rode este un autor german, născut în 1974. Romanul Virusul Mona Lisa” este un thriller captivant care tratează subiectul unei teorii a conspirației împotriva frumuseții sub toate formele ei, care amenință întreaga omenire.

În Statele Unite, participantele la un concurs de frumusețe dispar în mod miraculos în drum spre destinație. După un timp, câteva dintre ele apar total desfigurate în urma unor operații estetice. Specialista Helen Morgan încearcă să descifreze legătura dintre un fals după celebra pictură Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, un virus informatic cu același nume, care deformează fotografiile și dispariția fetelor. În final, aceasta ajunge pe urmele unui criminal periculos.

Acțiunea intensă, suspansul, răsturnările de situație întrețin tensiunea textului și atrag cititorii amatori de astfel de scriere.

„Un thriller care prin misterele lui și prin locurile acțiunii ce se succed în ritm trepidant «îl aleargă» pe cititor prin întreaga povestire.” (denglers-buchkritik.de)

„Cartea este o lectură ideală de seară, care prezintă pericolul de a uita că mai trebuie să și dormi.” (ORF, Radio Steyermark)

„Cu toate că se cere concentrare pentru a ține sub control complexitatea subiectului, thrillerul cu o țesătură complexă de intrigi devine rapid captivant, pentru că Rode stăpânește instrumentele necesare realității de ficțiune.” (Ruhr Nachrichten)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

AVENTURILE LUI HCKLEBERRY FINN, MARK TWAIN – roman grafic, Editura HAC!BD, București, 2017

Colecția “Super Erou S՚Cool” cuprinde o serie de zece romane clasice pentru copii și adolescenți rescrise sub formă de benzi desenate. Ținuta grafică excepțională și textele captivante, adaptate iubitorilor acestei forme de artă, transformă sute de pagini într-o scriere concentrată și extrem de atractivă pentru cititorii moderni.

Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain prezintă viața eroului principal, care locuiește în orășelul american imaginar, St. Petersburg, Missouri, situat pe râul Mississipi. Acesta duce o viață de hoinar până când îl ia în îngrijire o văduvă care îl educă. Din păcate, apare tatăl băiatului, care îl răpește, ducându-l pe o insulă a râului, unde încearcă să îl dezvețe de bunele maniere învățate. Huck evadează și se împrietenește cu Jim, un negru fugar, care este vândut apoi sclav unui fermier. În roman apare și Tom Sawyer, personajul principal al unui alt roman celebru al lui Mark Twain, ce îl va ajuta pe Huck să îl elibereze pe Jim.

Toate aceste aventuri ale personajelor sunt surprinse în banda desenată care dă astfel frâu liber imaginației în călătoria sa prin lumea poveștilor de altădată.

În plus, întreaga colecție prezintă la finalul fiecărui roman, câte un episod din Povestea lui Harap Alb” într-o viziune cu totul originală.

Autorii proiectului își doresc ca cititorii să redescopere eroii marii literaturi universale, transformați de data aceasta în super-eroi de bandă desenată.

Celelalte titluri ale colecției sunt: Alice în Țara minunilor”, „Cartea Junglei”, „20.000 leghe sub mări”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Vrăjitorul din Oz”, „Moby Dick”, „Omul invizibil”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Chemarea străbunilor”.

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DESTINE LA LIMITĂ, KATIE MC GARRY, Editura Epica, București, 2013

Katie McGarry este o scriitoare contemporană, de origine americană, ale cărei opere sunt destinate publicului tânăr. Dintre romanele traduse în limba română pot fi amintite „Îndrăznește să iubești”, sau „Cu el pentru totdeauna”.

„Destine la limită” este prima carte din seria de succes a autoarei. În paginile sale facem cunoștință cu Echo și Noah, doi adolescenți cu probleme a căror gravitate depășește cu mult vârsta tinerilor.

Echo Emerson se transformă dintr-o fată populară, cu un iubit râvnit de toate fetele, într-o persoană respinsă de toți, cu cicatrici urâte pe brațe, despre care nu își amintește nimic, ca de altfel nici despre noaptea care i-a schimbat viața. La psihoterapeut îl cunoaște pe Noah Hutchins, un băiat singuratic, foarte atrăgător, cu o privire profundă și o capacitate de înțelegere surprinzătoare pentru problemele lui Echo, în ciuda aparentei indiferențe. El însuși are o viață nu tocmai fericită. Părinții lui au murit într-un incendiu, iar el a fost despărțit de frații săi și mutat de la un tutore la altul. Ceea ce-și dorește în prezent este să-și recupereze familia.

Cei doi ajung să se cunoască, se sprijină și se ajută reciproc, capătă încredere unul în altul, devin complici, prieteni, apoi iubiți. Autoarea realizează în paginile romanului o frumoasă poveste despre înțelegere, regăsire, maturizare și speranță.

 „-    N-o să spun nimănui Echo, îți promit.

Noah mi-a dat părul peste umăr și mi-a așezat o șuviță răzleață pe după ureche. De multă vreme nu mă mai atinsese cineva așa, ca el. De ce trebuia să fie Noah Hutchins?

Privirea ochilor lui de un brun-închis s-a lăsat spre brațele mele acoperite

– Nu tu ți-ai făcut asta, nu-i așa? Ți-a făcut-o altcineva? Nimeni nu-mi mai pusese vreodată întrebarea asta. Toți se holbau. Toți șușoteau. Toți râdeau. Dar nimeni n-a întrebat vreodată.”

„O poveste de dragoste pe muchie de cuțit, care te absoarbe și nu-ți mai dă drumul. Am fost captivată! – Gena Showalter, autoarea seriei „Intertwined”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

VOCEA LUI ARCHER, MIA SHERIDAN, Editura Epica, București, 2017

Mia Sheridan este una dintre cele mai bine vândute autoare de literatură romance din lume. Cărțile ei se află pe listele de bestselleruri ale multor publicații, dintre care amintim: New York Times, USA Today și Wall Street Journal.

Vocea lui Archer” este un roman impresionant prin povestea dramatică pe care o surprinde. Bree Prescot este o tânără ce se retrage din Ohio în micuțul orășel Pelion din Maine, aflat pe malul unui lac. În urmă cu șase luni, patiseria familiei sale a fost atacată, iar tatăl ei ucis. Amintirile terifiante o urmăresc pe Bree, bântuindu-i nopțile și aducând clipe greu de suportat în timpul zilei.

Întâmplător, Bree îl întâlnește pe Archer Hale, un bărbat tăcut și misterios, cu o privire extrem de expresivă, care o fascinează pe fată. Deși pare că acesta dorește să stea departe de toată lumea, Bree reușește treptat să îi câștige încrederea. Aflăm astfel despre eroul cărții că în copilărie a trăit o dramă profundă care i-a schimbat viața, fiind implicat alături de familia sa într-un accident, în urma căruia și-a pierdut vocea.

Archer este un personaj impresionant prin amestecul irezistibil de forță și sensibilitate. Ignorat de un oraș întreg, bărbatul va reuși cu greu să se regăsească, alături de femeia ce îl învață să trăiască din nou, vindecându-se astfel și pe ea de tenebrele trecutului. Cartea îmbină trăirile interioare profunde și scenele romantice emoționante cu episoade pline de acțiune, unde suspansul atinge cote maxime.

„Vocea lui Archer” este un roman despre întâlnirea dintre o fată blocată în amintirea unei nopți terifiante și a unui bărbat pentru care iubirea reprezintă cheia vindecării și libertății lui. Este povestea unui tânăr care trăiește cu o rană îngrozitoare și a unei fete care îl va ajuta să își regăsească vocea. E un roman emoționant și captivant despre suferință, destin și puterea tămăduitoare a dragostei.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

RAFA. POVESTEA MEA, RAFAEL NADAL, JOHN CARLIN, Editura Victoria Books, 2011

Rafael Nadal este născut în Spania, la Manacor, în anul 1986, fiind cunoscut publicului pentru numeroasele trofee și titluri câștigate în cariera de tenisman. Acesta este deținătorul a nouă titluri de Grand Slam și a unui Golden Slam acordat pentru întreaga carieră.

John Carlin este cunoscut publicului pentru cartea Invictus” apărută în 2009, o biografie a lui Nelson Mandela după care a fost realizat și un film cu același nume, personajul Mandela fiind jucat de celebrul Morgan Freeman. Născut în Marea Britanie, John Carlin este jurnalist la „El Pais”, ziarul de limbă spaniolă numărul unu în lume.

Cartea conține povestea celui mai tânăr jucător din circuitul profesionist de tenis ATP care a reușit să câștige cele patru titluri de Grand Slam la numai 24 de ani. Astfel, înainte de povestea propriu-zisă cititorul face cunoștință cu lista personajelor – familia, echipa și prietenii apropiați. Omul din spatele tenismenului calculat, cu emoțiile, problemele și bucuriile sale este creionat treptat, astfel încât iubitorii acestui sport, dar și curioșii care vor răsfoi paginile dedicate lui Rafa vor descoperi și răspunsul la întrebarea ce stă pe buzele tuturor – „de ce este nevoie pentru a ajunge cel mai bun?”

La vârsta de douăzeci și patru de ani am câștigat toate cele patru turnee de Grand Slam; am scris istorie; am realizat ceva ce nici nu îndrăznisem să visez vreodată, ceva ce avea să rămână cu mine toată viața, ceva ce nimeni nu-mi va putea lua niciodată. Orice urma să se întâmple, de-acum știam că într-o zi voi părăsi acest sport ca o figură importantă, ca unul dintre cei mai mari campioni și speram – mi-a trecut și asta prin cap atunci – ca unul despre care toți ceilalți vor spune că a fost un om bun.” – Rafael Nadal

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

BOLI CONTRACTATE PRIN INTERMEDIUL ANIMALELOR, AGATHA THRASH, CALVIN THRASH, Editura Alege Viața Publishing, București, 2012

Agatha Thrash este absolventă a Colegiului Medical din Georgia, lucrând ca anatomopatolog. Doctorița a făcut mii de autopsii și a constatat efectele distrugătoare pe care bolile diverse le au asupra organismului uman, motiv pentru care a căutat să afle cauza acestor probleme. Recenziile cărților sale au apărut în „The Los Angeles Times”, dar și în alte ziare importante din SUA fiind și invitată în emisiuni TV și radio din America și străinătate.

Calvin Thrash, absolvent al Colegiului Medical din Georgia a fost medic mai bine de 40 de ani, obținând Masterul în Sănătate Publică la Universitatea de Medicină din Loma Linda. Doctorul s-a specializat pe nutriție și medicină preventivă, motiv pentru care a ajutat sute de pacienți să descopere un stil de viață sănătos.

Cei doi medici sunt renumiți pentru modul în care înțeleg și transmit pacienților modele de tratament și prevenire a bolilor diverse.

Lucrarea “Boli contractate prin intermediul animalelor – Pentru un nou stil de viață” aduce în atenția publicului numeroase dovezi care susțin faptul că “rezervorul pentru virusul cancerului, la oameni, se găsește în mari proporții la animale – la cele utilizate pentru consum cât și la animalele de companie”.

Cartea cuprinde 17 capitole care vizează bolile transmise de la animale la om prin consumul de produse de origine animală, dar și informații despre produsele vegetale care pot înlocui cu succes unele produse de natură animală. Pe lângă apendice și referințe, cei doi medici propun și câteva rețete culinare pe gustul oricărui gurmand, extrem de sănătoase, căci toate sunt realizate numai din legume.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

OMUL INVIZIBIL, H. G. WELLS, Editura HAC!BD, București, 2017

Colecția “Super Erou S՚Cool” cuprinde o serie de zece romane clasice pentru copii și adolescenți rescrise sub formă de benzi desenate. Ținuta grafică excepțională și textele captivante, adaptate iubitorilor acestei forme de artă, transformă sute de pagini într-o scriere concentrată și extrem de atractivă pentru cititorii moderni.

Romanul Omul invizibil” al lui H. G. Wells este o scriere science fiction care îl are în centrul său pe Griffin, un strălucitor student la medicină care lucrează la un experiment menit să-i facă pe oameni să dispară. Acesta consideră că dacă unei persoane i se modifică indicele de refracție pentru a deveni identic cu al aerului, iar corpul său nu absoarbe sau reflectă lumina, ea va deveni invizibilă. Savantul pune în aplicare teoria sa pe el însuși, iar lucrurile scapă de sub control, pentru că Griffin, profitând de invizibilitatea sa, ajunge să terorizeze oamenii din jur.

Aventurile personajului sunt surprinse în banda desenată care dă astfel frâu liber imaginației în călătoria prin lumea poveștilor de altădată.

În plus, întreaga colecție prezintă la finalul fiecărui roman, câte un episod din Povestea lui Harap Alb” într-o viziune cu totul originală.

Autorii proiectului își doresc ca cititorii să redescopere eroii marii literaturi universale, transformați de data aceasta în super-eroi de bandă desenată.

Celelalte titluri ale colecției sunt: Alice în Țara minunilor”, „Cartea Junglei”, „20.000 leghe sub mări”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Vrăjitorul din Oz”, „Moby Dick”, „Omul invizibil”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Chemarea străbunilor”.

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

UNIVERSUL ÎNTR-O COAJĂ DE NUCĂ, STEPHEN HAWKING, Editura Humanitas, București, 2006

Stephen W. Hawking a fost unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni contemporani, notorietatea lui datorându-se în primul rând lucrărilor pe care acesta le-a redactat și care sunt destinate publicului larg. Dintre acestea putem aminti: “Scurtă istorie a timpului”(1997), “Visul lui Enstein și alte eseuri”(1997), „O mai scurtă istorie a timpului”(2007), „Marele plan”(2012) etc. Remarcabilă este de asemenea și capacitatea acestuia de a înfrunta boala gravă care l-a țintuit într-un scaun cu rotile și care l-a forțat să comunice cu lumea din jur printr-un calculator conectat la privirea sa, aceasta neputând să-l împiedice să-și continue cercetările.

“Universul într-o coajă de nucă” este o lucrare care ne poartă către frontierele fizicii actuale, acolo unde realitatea e uneori mai stranie decât ficțiunea, pentru a explica publicului larg principiile care guvernează universul. În condițiile în care, în momentul de față, nu se cunosc prea multe lucruri despre limitele universului sau despre unicitatea acestuia, ipotezele emise de Hawking în cartea sa atrag publicul cititor. Sunt expuse pe înțelesul tuturor cercetările făcute în timp și rezultatele dobândite atât în cosmologie, cât și în alte domenii conexe cum ar fi astronomia, astrofizica, matematica.

Cartea începe cu o “Scurtă istorie a relativității”, vorbește apoi despre „Forma timpului”, concepte emise și dezbătute de Enstein. Pornind de la aceste două capitole se ramifică celelalte teme abordate în lucrare. Găurile negre, viitorul și prezicerea acestuia, călătoria în timp, viața biologică, cea electronică, hologramele, despre toate aceste elemente fizicianul își exprimă teoriile și le dezvoltă în paginile cărții, ajutat fiind și de imagini extrem de sugestive.

De unde am apărut? Cum a început universul? De ce e universul așa cum e? Cum va sfârși? Întreaga viață am fost fascinat de marile întrebări cu care suntem confruntați și am încercat să găsesc un răspuns științific la ele.”- mărturisește autorul care permanent a căutat o teorie unificatoare ce ar explica întregul univers.

Mai există încă o mulțime de lucruri despre univers pe care nu le știm sau pe care nu le înțelegem. Dar progresele remarcabile realizate mai ales în ultima sută de ani trebuie să ne insufle încrederea că o înțelegere completă nu poate fi mai presus de puterile noastre. Nu putem fi condamnați să orbecăim pentru totdeauna în întuneric.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SHILOH, PHYLLIS REYNOLDS NAYLOR, Editura Arthur, București, 2016

Phyllis Reynolds Naylor s-a născut în 1933, în Anderson, un orășel din Statele Unite. Cartea ei preferată din copilărie este „Aventurile lui Huckleberry Fin”, de Mark Twain. A început să scrie încă din gimnaziu, iar la 16 ani a primit bani pentru o povestire. De-a lungul timpului a lucrat ca secretară, profesoară și redactor la o revistă. După ce s-a dedicat întru totul literaturii, a scris peste 130 de cărți pentru copii și adolescenți.

Una dintre cele mai iubite serii ale ei îi are în centru pe Marty Preston și pe beagle-ul Shiloh. Inspirată dintr-o vizită pe care autoarea a făcut-o în Virginia de Vest, povestea lui Shiloh a cucerit repede inimile copiilor și i-a adus autoarei, printre altele, bine-cunoscuta Newbery Medal.

Marty Preston își dorește foarte mult un cățeluș, iar atunci când în calea lui apare un pui de beagle cu greu reușește să își imagineze viața fără el și îl ia acasă. Cățelușul îi aparține însă lui Judd Travers, un om dur, care se poartă urât cu animalele și îl pedepsește mereu pe cățeluș pentru că nu vrea să vâneze alături de el. Pentru că părinții săi nu acceptă să își ia prietenul acasă, Marty îi construiește acestuia un adăpost undeva pe câmp, îi aduce mâncare, apă, îi dă numele Shiloh, dar mai ales îi oferă cățelului multă iubire.

Atunci când Shiloh este rănit de un câine mare și violent, secretul copilului iese la iveală, iar acesta va face tot posibilul să își păstreze prietenul și să îl apere de crudul Judd Travers. Citind cartea, vom descoperi de ce sacrificii va fi capabil băiatul pentru a transforma soarta lui Shiloh într-una mai bună.

Romanul oferă așadar tinerilor cititori o poveste sensibilă despre legătura strânsă dintre om și animal, iubirea necondiționată pe care cei doi și-o oferă și maturizarea pe care o determină responsabilizarea creșterii unui câine.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

SEDUCȚIA APEI, MONICA RAMIREZ, Editura Tritonic, București, 2012

Monica Ramirez este o scriitoare contemporană foarte apreciată de publicul cititor. Născută în București, autoarea a studiat arta scrisului creativ în Statele Unite ale Americii. Primul roman de succes al acesteia a fost „Asasin la feminin”, o carte ce inițial avea aproximativ o mie de pagini și care s-a transformat în seria de spionaj internațional/romance „Alina Marinescu”, ce conține șase volume.

„Seducția apei” este un roman ce își duce cititorii în America anului 1862, în timpul Războiului Civil dintre Uniune și Confederați. Eroina principală este Nathalie Arnaud, o tânără ce tocmai terminase studiile de medicină la Paris și care se întoarce acasă, într-o lume dominată de bărbați, unde femeile erau interesate doar de activități domestice, ori de baluri și articole vestimentare ce le puteau ajuta să devină cât mai seducătoare în ochii celor de sex masculin.

Tânăra doctoriță este un spirit puternic, independent, care nu pune mare preț pe aspectul fizic, dar care are o frumusețe naturală ce atrage atenția unui fascinant căpitan de vas. Cei doi se întâlnesc în timpul călătoriei lui Nathalie spre casă și viețile lor urmează să se schimbe din acel moment. Căpitanul corabiei se dovedește a fi Don Miguel Samuelle Cabrillio, un bărbat impozant, proaspăt moștenitor al unui titlu râvnit ce îl transformă în ținta vânătorilor de avere.

Nathalie, în calitate de medic, va face tot posibilul să îl trateze pe Miguel, deoarece bărbatul prezintă o serie de simptome ce o duc pe aceasta cu gândul la o tentativă de otrăvire a tânărului Don. Dacă inițial cei doi joacă cu succes rolul de amanți, pentru a justifica prezența ei în casa bărbatului ce trebuia supravegheat permanent, foarte repede ajung să se îndrăgostească iremediabil unul de celălalt, reușind să învingă pe rând toate intrigile țesute în jurul lor.

Parcurgând filele cărții, cititorul va avea parte de multă aventură, de picanterii ale epocii în care se desfășoară acțiunea, dar și de pasaje extrem de romantice, pline de pasiune. Misterul, adrenalina la cote maxime, dar și umorul strecurat în replici memorabile sunt ingrediente specifice Monicăi Ramirez cu care aceasta își cucerește de fiecare dată cititorii.

Pe lângă seria Alina Marinescu”, pot fi amintite și alte titluri de succes ale autoarei: „Viață dublă la Veneția”, „Kit Black”, „Fantoma de pe lac”, „Cum se scrie un bestseller”, „Traficantul de umbre”, sau „Gemini”, primul volum dintr-o nouă serie în curs de apariție în acest an.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TRISTEȚEA ÎNGERILOR, JÓN KALMAN STEFÁNSSON, Editura Polirom, Iași, 2016

Jón Kalman Stefánsson este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani irlandezi.      S-a născut la Reykjavik, în 1968 și a debutat cu un volum de poeme. Opera sa a fost de trei ori nominalizată la Premiul pentru Literatură acordat de Consiliul Nordic. Tristețea îngerilor este cel de-al doilea volum al trilogiei fiordurilor. Primul roman al seriei, Între cer și pământ” a apărut în limba română în 2014, tot la editura Polirom.

„Chiar dacă n-ați citit «Între cer și pământ» primul roman al trilogiei lui Jón Kalman Sefánsson, nu-i nimic: «Tristețea îngerilor» vă va cuceri oricum. Autorul știe ca nimeni altul să zugrăvească spații largi, nesfârșite. Cât despre punctul culminant vă va ține cu sufletul la gură până la final.”

Protagonistul romanului este un băiat fără nume, același din primul volum, care pleacă într-o nouă călătorie, de data aceasta spre nordul îndepărtat al Islandei, acolo unde iarna pare veșnică și pericolele pândesc la orice pas. Eroul nu pleacă singur în călătorie, ci alături de poștașul Jens, un om tăcut și învățat cu viața grea – tocmai ce se înzdrăvenise după ce o furtună l-a transformat în stană de piatră. Cei doi pleacă la drum în aprilie, însă primăvara este încă departe. Natura își arată întreaga sa splendoare, iar autorul ne face părtași la măreția acesteia.

Călătoria este un prilej de descoperire a propriei persoane, de meditații profunde asupra morții și a vieții, pornind de la duritatea condițiilor în care sunt nevoiți unii oameni să trăiască. Înfruntând pericolele și evitând moartea ce pândește la tot pasul, înveți să apreciezi frumusețea vieții, în ciuda durității sale.

“O saga despre supraviețuire în fiordurile neiertătoare ale Islandei. Trimițându-și eroii să străbată sălbăticia înghețată, «Tristețea îngerilor» dă impresia unei versiuni nordice a călătoriilor pe care le fac personajele lui Cormac McCaarthy, Citiți cartea la căldură, cu un ceai fierbinte alături – veți fi mai recunoscători ca niciodată că aveți un acoperiș deasupra capului.” (The Independent)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

TOM SAWYER, MARK TWAIN – roman grafic, Editura Hac!BD, București, 2017

Colecția “Super Erou S՚Cool” cuprinde o serie de zece romane clasice pentru copii și adolescenți rescrise sub formă de benzi desenate. Ținuta grafică excepțională și textele captivante, adaptate iubitorilor acestei forme de artă, transformă sute de pagini într-o scriere concentrată și extrem de atractivă pentru cititorii moderni.

“Aventurile lui Tom Sawyer” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Mark Twain. Copilul sărac și orfan Tom Sawyer este crescut împreună cu fratele său vitreg Sid și verișoara Mary de mătușa Polly în satul american St. Petersburg de pe malul fluviului Mississipi, denumire fictivă a orașului natal al autorului, Hannibal,  din Florida,  Missouri. În roman apare și Huckleberry Finn, un prieten de-al lui Tom, sclavul negru Jim, precum și Joe Indianul, un răufăcător căutat de autorități.

Sid, un copil model, îl pârăște cu fiecare ocazie pe fratele său neastâmpărat, Tom. Acesta chiulește de la școală, ducându-se la scăldat, se bate cu alți copii și se împrietenește cu Huckleberry Finn, un vagabond al cărui tată este un bețiv.

În peripețiile sale, Tom este în căutare de comori. Cu această ocazie este martorul unei crime comise în cimitir. În cele din urmă Tom îl descoperă pe Joe Indianul într-o peșteră. Cu ajutorul lui, răufăcătorul este prins de autorități, iar Tom este sărbătorit ca erou.

Toate aceste aventuri sunt surprinse în banda desenată care dă astfel frâu liber imaginației în călătoria prin lumea poveștilor de altădată.

În plus, întreaga colecție prezintă la finalul fiecărui roman, câte un episod din “Povestea lui Harap Alb” într-o viziune cu totul originală.

Autorii proiectului își doresc ca cititorii să redescopere eroii marii literaturi universale, transformați de data aceasta în super-eroi de bandă desenată.

Celelalte titluri ale colecției sunt: “Alice în Țara minunilor”, „Cartea Junglei”, „20.000 leghe sub mări”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Vrăjitorul din Oz”, „Moby Dick”, „Omul invizibil”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Chemarea străbunilor”.

Volumele seriei sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MARAT, NATAȘA ALINA CULEA, Editura Librex Publishing, București, 2016

Natașa Alina Culea este o scriitoare româncă, originară din Tulcea, cu rădăcini ucrainene și poloneze, care și-a descoperit pasiunea pentru scris după mulți ani dedicați lecturii.

„Marat” este un roman de dragoste, care surprinde idealul acestui sentiment. Povestea expusă de autoare este una intensă, plină de sensibilitate, un elogiu adus iubirii unice pe care o putem trăi, dacă suntem capabili să descifrăm mesajele pe care ni le transmite destinul.

Alina, personajul principal al cărții, este o tânără de douăzeci și doi de ani care duce o existență mulțumitoare. Are o relație cu Denis, un tânăr practic și organizat, pe care crede că îl iubește, care îi oferă confort și siguranță, însă nu și sentimente intense.

În decembrie 2000, fata călătorește în locul iubitului său în China, pentru a se ocupa de o afacere a acestuia. Aici îl întâlnește pe Marat, un bărbat exotic față de care simte o atracție inexplicabilă, sentimentul fiind unul reciproc. Deși cei doi nu vorbesc aceeași limbă, comunică extrem de bine prin priviri și gesturi, iar bărbatul va rămâne veșnic în sufletul Alinei, deși rațiunea o determină să îl refuze pe acesta.

Întoarsă în țară, viața ei va reintra pe făgașul de dinainte, însă pentru tânăra fată nimic nu mai poate fi la fel. Din acest moment, viața ei va fi o continuă căutare a bărbatului perfect, care a fascinat-o, fiind însoțită permanent de regretul că nu a răspuns iubirii cu iubire la timp.

„Visul iubirii transformate în realitate: freamăt, căutare, împlinire. Într-un cuvânt: «Marat». În acest roman, Natașa Alina Culea ne convinge de suficiența proiecției propriilor dorințe, ca formă palpabilă a existenței idealului.” (Amalia Elena Constantinescu, scriitoare)

„O poveste intensă, emoții arzătoare, o iubire predestinată, regrete și durere, trăiri și vise. Un roman de o rară sensibilitate, ca un poem dedicat credinței într-o iubire unică, prețioasă cât un milion de trandafiri.” (Delicatese Literare)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ÎMPĂRATUL PORTUGALIEI, SALMA LAGERLÖF, Editura Humanitas, București, 2017

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf a trăit între anii 1858 și 1940 în Suedia. Aceasta a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1909 și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914). În urma călătoriilor sale, autoarea a scris numeroase cărți care s-au bucurat de succes. Renumele internațional și l-a câștigat în primul rând datorită romanului în două volume Minunata călătorie a lui Nils Holgerson prin Suedia”, tradus în șaizeci de limbi. Extraordinarul talent de povestitoare pe care l-a dovedit în numeroasele sale nuvele sau romane o înrudește, prin stil, cu scriitorul danez Hans Christian Andersen.

„Împăratul Portugaliei” este un roman al dragostei paterne. Viața lui Jan Andersson din Skrolycka se schimbă, căpătând un sens, atunci când de naște fiica acestuia, Klara Gulla. Relația dintre cei doi este una ideală, extrem de profundă, trecând dincolo de timp și spațiu. Atunci când fata hotărăște să plece în lume pentru a strânge bani cu scopul de a salva coliba părinților, tatăl suferă o depresie profundă, foarte aproape de nebunie. Pentru că nu mai primește vești de la Klara, mintea lui Jan o așeză pe aceasta într-o lume ideală, imaginând-o împărăteasa Portugaliei, aflată în fruntea unui popor fericit, iar pe el însuși împăratul ținutului mai sus amintit. Cartea se transformă așadar într-o poveste plină de învățăminte atât pentru copii, cât și pentru părinți, scrisă într-un stil lejer, dar care oferă posibilitatea unor interpretări multiple și profunde.

„«Împăratul Portugaliei» a apărut în 1914, anul izbucnirii Primului Război Mondial… Se prea poate ca autoarea să nu-și fi dat seama că scrisese nu numai încă o capodoperă, ci probabil cea mai ireproșabilă povestire din întreaga ei creație literară, o operă ce poate fi pusă alături de romane celebre ale lui Dostoievski și Bernanos. Selma Lagerlöf stăpânește cu măiestrie subiectul și tehnica. Nu există pagină care să nu fie citită cu viu interes și mare emoție.” (Sven Stolpe)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

ARSĂ DE VIE, SOUAD, Editura Polirom, Iași, 2017

Cartea Arsă de vie” este o mărturie cutremurătoare a unei femei din Cisiordania care își povestește propria viață, a cărei duritate noi nu putem nici măcar să ne-o imaginăm. Neșansa acesteia se manifestă încă de la venirea sa pe lume ca fetiță și nu ca băiat: Sunt fată, iar o fată trebuie să meargă repede, cu capul aplecat, privind în pământ, ca și cum și-ar număra pașii. Privirea ei nu trebuie să se ridice, nici să rătăcească în dreapta sau în stânga drumului, căci dacă ar da ochi în ochi cu un bărbat, tot satul ar considera-o sharmuta.”

Souad află foarte repede că a fi fată în lumea în care trăiește ea este un blestem. Dacă băieții sunt tratați regește, fetele dimpotrivă sunt considerate inferioare chiar și animalelor și tratate pe măsură. Dacă numărul fetelor dintr-o familie este mai mare decât necesarul pentru îngrijirea casei respective, atunci acestea ajung să fie omorâte, uneori chiar de cele care le dau viață. În plus, o fată ajunsă la vârsta de paisprezece ani necăsătorită devine o povară pentru familia acesteia.

După o copilărie plină de restricții, cu pedepse și bătăi nejustificate, visând la iubire și căsătorie, Souad, ajunsă la vârsta de șaptesprezece ani, se îndrăgostește de un bărbat despre care nu știe mai nimic. Sperând că acesta ar putea fi eroul care să o salveze din robia tatălui și fiind nevoită să își aștepte rândul la căsătorie după surorile sale, fata cedează insistențelor de teamă să nu fie părăsită și, din nefericire, rămâne însărcinată. Pentru că își dezonorează familia, membrii acesteia consideră că Souad trebuie pedepsită și îl desemnează pe cumnatul fetei să îi dea foc.

Tânăra este salvată de fundația Surgir dintr-un spital unde agoniza, doctorii neîndrăznind să îi aplice vreun tratament. În prezent Souad își ascunde adevărata identitate și se bucură de o viață nouă alături de soțul ei și cei trei copii, departe de lumea arabă și legile absurde ale acesteia. Este nevoită să își ascundă cicatricile fizice, însă a reușit să dezvăluie tuturor rănile sufletului său prin intermediul cuvintelor.

„Cu ani în urmă am întâlnit fete care veneau de departe, ca și mine. Sunt ținute ascunse. O tânără care nu mai avea picioare, agresată de doi vecini care au legat-o și au aruncat-o sub tren. O alta pe care tatăl și fratele ei au vrut să o ucidă cu lovituri de cuțit și pe care au aruncat-o într-o pubelă. O alta pe care mama și frații au aruncat-o pe fereastră: este paralizată. Și celelalte despre care nu se vorbește, care au fost găsite prea târziu, moarte. Cele care au reușit să fugă, dar au fost prinse în străinătate: sunt moarte. Cele care au putut scăpa la timp și se ascund, cu sau fără copii, virgine sau mame. N-am întâlnit o femeie arsă ca mine – nu au supraviețuit. Iar eu mă ascund și acum, nu-mi pot spune numele, nu-mi pot arăta chipul. Nu pot decât să vorbesc – este singura armă pe care o am.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

DRAGOSTE, ISABEL ALLENDE, Editura Humanitas, București, 2014

Isabel Allende, nepoata fostului președinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, Peru, însă se refugiază în Venezuela, unde va rămâne timp de cincisprezece ani și lucrează ca ziaristă.

În 1982 apare primul său roman, Casa spiritelor”, care devine în scurt timp bestseller internațional. Dintre alte titluri de succes ale autoarei, putem aminti: „Despre dragoste și umbră”, „Eva Luna”, „Paula”, „Afrodita”, „Zorro”, „Ines a sufletului meu”, „Suma zilelor”, „Caietul Mayei” sau „Ripper”.

Volumul „Dragoste” cuprinde o selecție a celor mai frumoase pagini scrise de Isabel Allende despre eternele chipuri ale iubirii.

La cinci ani, este exmatriculată pentru indecență de la grădinița călugărițelor ursuline din Santiago de Chile. La paisprezece ani, citește pe furiș „O mie și una de nopți” în atmosfera impregnată de senzualitate orientală a Beirutului. La treizeci de ani, mamă fiind, militează în America de Sud pentru emanciparea femeilor și revoluția sexuală. La patruzeci și cinci, își descoperă jumătatea în California.

Volumul adună așadar o serie de confesiuni sentimentale care demonstrează că opera fictivă a lui Isabel Allende are o puternică bază reală.

„Magia meseriei mele îmi permite să trăiesc viețile protagoniștilor mei, iar plăcerea de a descrie pe îndelete întâlnirea erotică depășește cu mult plăcerea de a o trăi. În plus, scriind, se adaugă și plăcerea de a împărtăși experiența cu cititorii noi.” (Isabel Allende)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 

MOBY DICK, HERMAN MELVILLE – roman grafic, Editura HAC!BD, București, 2017

Colecția “Super Erou S՚Cool” cuprinde o serie de zece romane clasice pentru copii și adolescenți rescrise sub formă de benzi desenate. Ținuta grafică excepțională și textele captivante, adaptate iubitorilor acestei forme de artă, transformă sute de pagini într-o scriere concentrată și extrem de atractivă pentru cititorii moderni.

„Moby Dick” este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale.

Povestea este redată din perspectiva marinarului Ishmael, care, ajuns la bordul balenierei Pequod, condusă de căpitanul Ahab, își d%C