140 curiozităţi despre Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila

Stația de auto-împrumut

Dorești să verifici disponibilitatea unui titlu în colecțiile bibliotecii? Panait – stația de auto-împrumut te ajută! Poți accesa singur catalogul electronic al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”.

Când situația o va permite, stațiile de auto-împrumut (cea de la Împrumut pentru Adulți, dar și cea aflată la partenerul imobilului nou) vor putea fi folosite de toți utilizatorii serviciilor de bibliotecă pentru a încărca cărți în contul propriu sau pentru a descărca publicațiile împrumutate, fără asistență din partea unui bibliotecar.

Încă nu ai făcut cunoștință cu Panait? Te așteptăm la bibliotecă!

Locul 5 în topul celor mai vechi biblioteci din România

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila ocupă locul 5 ca vechime în topul bibliotecilor din România. Cea mai veche bibliotecă din țară este Biblioteca Județeană Mureș (1802), urmată de cea din Sibiu (1861), pe locul al III-lea fiind cea din Argeș (1869), iar pe locul al IV-lea Biblioteca Județeană din Buzău (1873).

Acreditare ERASMUS+ pentru Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila s-a clasat pe poziția a cincea la categoria: Educația adulților, reușind să obțină râvnitul titlu de Centru Erasmus+ acredidat.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) a anunțat de curând rezultatele selecţiei de Acreditare Erasmus+ pentru domeniile: Educația adulților, formare profesională și educație școlară. Aceasta înseamnă că instituția noastră va avea acces mai ușor la fondurile europene ale Programului Erasmus+.

Drop-box – returnarea rapidă a documentelor

Cutia de returnare (drop-box) facilitează returnarea documentelor din orice secție sau filială a insituției. Amplasată în peretele exterior al clădirii Bibliotecii, chiar lângă intrarea principală, aceasta funcționează non-stop, deci poți returna documentele oricând!

Scanner sala de lectură

Dacă preferi să studiezi sau să consulți documentele din colecția bibliotecii în alt loc decât sala de lectură a Bibliotecii, poți face asta datorită scannerului din dotare. Acesta facilitează preluarea documentelor pe suport electronic.

Serviciul de scanare este gratuit și poate fi folosit de către toți utilizatorii Bibliotecii Județene “Panait Istrati”.

Povestea clădirii de patrimoniu a Bibliotecii Județene

Secția de Împrumut Carte pentru Adulți funcționează într-o clădire de patrimoniu structurată pe două nivele, care apare în planul urbanistic al orașului din 1856. Clădirea este construită în stil neoclasic, sub forma unei case boiereşti, fiind ridicată şi locuită de
familia Alexandrescu, importanţi negustori din portul Brăila.

Povestea arhitecturii interioare

Picturile interioare ale clădirii de patrimoniu sunt atribuite pictorului Petre Alexandrescu, iar plafoanele spectaculoase sunt pictate în stilul rococo, grecesc și oriental. La parter predomină pictura în stil rococo, cu excepţia unei încăperi, camera maură, cu plafonul pictat în stil oriental. Coloanele de la parter sunt îmbrăcate în marmură, iar oglinda scării interioare este concepută în stil veneţian. Scara, inițial construită din lemn, nemaiputând fi recuperată a fost refăcută din beton armat, însă balustrada din fier este cea originală.

Biblioteca Franceză “Ilarie Voronca”

Biblioteca Franceză “Ilarie Voronca” a luat ființă în cadrul Bibliotecii Județene Brăila în 2013, volumele fiind donate de Clubul “Lyon” din Franța. În cadrul acestei secții, care numără peste 5.000 de exemplare, se află și cărți în limbile italiană, germană, spaniolă și chineză. Cei interesați pot găsi cu uşurinţă aici cărţi din aproape toate domeniile.

American shelf

Rafturile americane fac parte din programul de parteneriate cu biblioteci pe care l-a inițiat Ambasada SUA în România și completează cele nouă Colțuri americane (American Corners). Rafturile și Colțurile americane oferă resurse de informație autorizată despre istoria și cultura Statelor Unite ale Americii.

Raftul ‘brăilean’

Ești în căutare de informații despre Brăila? Toate documentele, din diverse domenii, privind orașul Brăila sunt reunite pe un singur raft, astfel poți găsi totul mai ușor și mai repede!

Laborator de Restaurare și Conservare

Una dintre misiunile Bibliotecii Județene „Panait Istrati” este de a conserva documentele și cărțile aflate în fondul Colecțiilor Speciale. Astfel, în anul 2019 a luat ființă Laboratorul de Restaurare și Conservare în cadrul căruia, datorită muncii atente a restauratorului, documentele vechi și rare ale bibliotecii au șansa de a fi transmise generațiilor viitoare în condiții optime.

Raftul cu scriitori brăileni

Promovarea culturii este una dintre misiunile Bibliotecii, iar în organizarea colecțiilor de bază se are în vedere și promovarea culturii locale, astfel în cadrul Secției Împrumut pentru Adulți există un raft destinat operelor scriitorilor brăileni.

Rezervă online, împrumută offline

“Rezervă online, Împrumută offline” este serviciul prin care Biblioteca a facilitat împrumutul de documente în perioada în care utilizatorii nu au avut acces direct la raft din cauza riscului de infectare cu virusul COVID 19.

Dezinfectarea cărților sosite din circulație

Toate documentele returnate sunt supuse unui proces de dezinfectare înainte de a fi ordonate la raft sau a reintra în circulație. La început acestea au fost depozitate în saci etichetați cu data returnării. După cele 10 zile de izolare preventivă documentele au putut fi folosite.

În prezent, pentru dezinfectare se folosește un sistem cu lampă UV, datorită căruia documentele sunt gata de a reintra în circulație într-un timp mult mai scurt.

Viziere realizate la Makerspace

Din dorința de a-i sprijini pe cei care sunt mai expuși la infectarea cu coronavirus Biblioteca Județeană a realizat peste 500 de viziere cu ajutorul imprimantei 3D din cadrul Makerspace. Liceul Teoretic “Panait Cerna ” Braila, prin intermediul d-nei director prof. Veronica Picuş, ne-a oferit cu generozitate posibilitatea să utilizăm imprimanta 3D din dotare pentru a creşte viteza de producţie.

Porți dezinfectante

Porțile au fost concepute astfel încât în momentul în care se pătrunde în spaţiul lor să pulverizeze foarte fin substanţă dezinfectantă 10 secunde, timp în care se realizează neutralizarea potenţialilor agenţi biologici dăunători. Acest tip de dezinfectare nu exclude şi folosirea altor mijloace specifice de decontaminare, constituind o modalitate suplimentară de protejare a personalului medical care vine în contact direct cu pacienţii contaminaţi cu COVID 19.

Proilavia –editura bibliotecii

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” îi poate ajuta pe cei interesați să publice lucrări din orice domeniu, oferind servicii precum: culegere de texte, tehnoredactare, multiplicare, lucrări de legătorie și acordare de coduri ISBN, sub egida Editurii Proilavia.

Cei interesați pot solicita informații pe adresa de mail: proilavia@bjbraila.ro

Luceafărul literar și artistic

Pe 31 iulie 2018 apare primul număr al revistei culturale „Luceafărul literar și artistic” realizată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati”.

Publicația își propune să promoveze cultura, civilizația și istoria locală prin intermediul rubricilor din domenii precum: poezie, proză și critică literară, teatru, istorie, artă plastică și cinematografică. De asemenea, revista conține și secțiuni dedicate interviurilor cu personalități culturale, o secțiune pentru debutanți, precum și una dedicată traducerilor.

Mercur Economic

Ducând mai departe tradiția ziarului local “Mercur” apărut în perioada 1839-1842, „Mercur Economic” oferă informații despre realitatea economică brăileană, reportaje din industrie, agricultură, construcţii, imobiliare, IT&media, turism, comerţ, legislaţie comentată, etc., iar rubrica „Magazin” vine cu informații diverse, umor și caricatură.

„Mercur Economic” este un ziar editat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România Filiala Brăila, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila.

Campioni mondiali la Biblitoteca Județeană

Jucând rolul de liant între personalitățile remarcabile și membrii societății brăilene, precum și în scopul promovării și încurajării tuturor domeniilor de dezvoltare ale societății, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a fost gazda unui eveniment din domeniul sportului – lansarea numărului 11 al revistei Sportul brăilean, avândul ca invitat de onoare pe culturistul Emil Giurgiu, campion mondial Masters de la Tarragona (Spania).

Clubul de Robotică, Programare, Electronică şi Mecanică

În cadrul Clubului de Robotică, Programare, Electronică şi Mecanică tinerii cu vârsta între 9 și 16 ani pot aplica şi dezvolta principiile de lucru care au la bază conceptul STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică); învaţă cum să construiască, să programeze și să controleze roboţi adevăraţi; câștigă oportunitatea de a participa la diverse competiţii și concursuri specifice.

Saptămâna europeană a roboticii la Biblioteca Județeană

Săptămâna Europeană a Programării a fost marcată la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” printr-o serie de atelierele de tehnologie în domeniul modelării și imprimării 3D, în cadrul cărora participanții să-și dezvolte creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme reale într-un mod aplicativ.

Helix Robotics Team Braila

Helix, echipa de robotică a Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, s-a remarcat încă de la început, în primul an de la înființare clasându-se pe locul I la categoria Inventivitate, etapa regională a competiției First Tech Challenge. Entuziaști, dornici de dezvoltare, tinerii din echipă se întâlnesc constat la Bibliotecă pentru a experimenta, a învăța și a evolua în domeniul roboticii. Performanța lor este transpusă în premii obținute la unele dintre cele mai importante competiții atât la nivel local, cât și național.

Succesul în pandemie

Cristian Soiu, membru al echipei de robotică a Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, Helix, a obținut premiul I la Concursul Național de Inovație Tehnică și IT “DaVinci Contest” datorită dispozitivului de recunoaștere facială care citește temperatura persoanei după ce o identifică, jurizarea fiind realizată online de profesorul Alexandru Mironov și cosmonautul Dumitru Prunariu.

Dozatorul de medicamente pentru uituci

Invenția îi aparține lui Sebastian Roșioru, unul dintre membrii echipei de robotică a Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, inspirat de discuția dintre două persoane care se confruntă cu o astfel de problemă. Dozajul poate fi programat și la ora indicată aparatul emite un semnal sonor de atenționare. De asemenea, aparatul poate anunța în cazul în care nu au fost luate pastilele.

Hărţi din… lemn, realizate cu laserul!

Vă puteți imagina o hartă din lemn a judeţului Brăila, cu cele 20 de lacuri de pescuit, precum şi o hartă a Insulei Mici a Brăilei?

Da, există! O hartă din lemn este obținută prin utilizarea unui Gravator –  aparat destinat inscripționării cu ajutorul laserului. Are o capabilitate de lucru (în lemn şi plastic) de 1300/1900 milimetri, iar fineţea şi precizia execuţiei este de o zecime de milimetru, cu posibilitatea de tăiere la o adâncime de un centimetru. Gravatorul face parte din dotarea compartimentului Makerspace al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, singura din țară care deține în prezent o astfel de aparatură specială.

Caravana Gutenberg

Cel mai mare proiect germanofon din România. „Caravana Gutenberg” a ajuns și la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”. O delegație de studenți ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj a susținut un work-shop interactiv cu scopul de a promova cultura și limba germană.

Engleză pentru adulți

Dacă nu ai pătruns încă tainele limbii engleză, mai ai o șansă! Biblioteca Județeană “Panait Istrati” organizează „Engleza pentru toți” – curs gratuit destinat adulților de nivel începător. Participanții își pot îmbunătăți abilitățile de vorbire, ascultare, citire și scriere în limba engleză.

De vorbă cu psihologul … la Bibliotecă

O serie de work-shop-uri gratuite au fost organizate în cadrul Bibliotecii, în colaborare cu Luminița Filipoiu – psiholog clinician, psihoterapeut, expert psiholog judiciar.

Limbajul corpului, identificarea intențiilor și motivațiilor din spatele discursului verbal al unei persoane, blocajul în traumă, psihologia dezvoltării copilului, anxietatea, puterea minții și hipnoza pentru diminuarea stresului – sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirilor.

Curs gratuit de limba rusă

În 2016 Biblioteca Județeană “Panait Istrati” demara cursul gratuit de limba rusă pentru începători, cu vârsta minimă de 14 ani. Participanții au ocazia de a învăța de la un vorbitor nativ de limba rusă.

Școala Silviei

Preocuparea față de viitorul societății, deci față de adolescenții de azi, care vor deveni sprijinul societății de mâine a dat naștere unor work-shop-uri de dezvoltare personală, coordonate de Silvia Albu. “Școala Silviei” pregătește tinerii pentru viață, învățându-i să își stabilească obiective mărețe dar și realiste și, mai ales, cum să le atingă.

Donații de suflet pentru Biblioteca Județeană

Pe toate cele trei paliere ale scării de acces către cele trei etaje ale clădirii pot fi admirate picturile care poartă semnătura lui Hugo Mărăcineanu. Acesta a donat Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” și, în mod indirect, tuturor utilizatorilor ei, o colecţie de opere de artă. Cele 30 de tablouri și 4 sculpturi în lemn, intrate în patrimoniul Bibliotecii, constituie o expoziţie cu caracter permanent de care brăilenii se pot bucura oricând.

MINDSET

V-ați întrebat vreodată de ce inteligența și talentul nu aduc neapărat succesul?

Gabriel Salman dezvăluie cum este posibil acest lucru, explicând conceptul MINDSET. Participanții au avut ocazia de a descoperi succesul si calea către acesta dintr-o perspectivă diferită.

Informare și prevenție

Informare și prevenție sunt două concepte în care Biblioteca Județeană “Panait Istrati” crede, de aceea acestea au devenit baza întâlnirii organizate cu Asociația „Magia Binelui”, având-o ca invitat pe doamna dr. Kaperonis Virginia în cadrul campaniei de conștientizare privind melanomul malign.

Sănătatea ta este importantă, ai grijă de ea, informează-te!

„Limitele creierului uman și Alzheimer pe înțelesul tuturor”

Din seria evenimentelor din domeniul sănătății, cu rol de informare și prevenție, face parte și întâlnirea cu renumitul medic neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea, pe tema „Limitele creierului uman și Alzheimer pe înțelesul tuturor”.

Lansări de carte

Ca principal promotor al culturii în societate, Biblioteca încurajează și sprijină dorința de informare și afirmare a scriitorilor, facilitând lansările de carte. Periodic, în cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” sunt organizate astfel de evenimente care pun față în față autorul cu publicul său, mesajul cărții dobândind o cale directă spre sfera de înțelegere a cititorilor.

Maraton de lectura la Bibliotecă

Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment global marcat de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”. Anual, cu această ocazie sunt organizate activități specifice fiecărei categorii de vârstă, prin care este celebrată și încurajată lectura.

Jules Verne și copiii

Știm cât de importantă este stimularea creativității copiilor și atragerea acestora în universul lecturii, tocmai de aceea, la împlinirea a 190 de ani de la nașterea lui Jules Verne, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” i-a provocat pe școlari la realizarea unui colaj prin care să reflecte romanul ocolul pământului în 80 de zile și dramatizarea unui fragment din opera scriitorului.

Ziua bibliotecarului

Ziua de 23 aprilie, declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, este sărbătorită anual la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” printr-o serie de manifestații prin care este omagiată această profesie. Cei care ne trec pragul au parte de diverse surprize în această zi!

Club de vacanță

În fiecare vară copiii brăileni au ocazia de a socializa și a-și dezvolta abilitățile într-un cadru prietenos și distractiv, luând parte la cel mai mare Club de vacanță. Ateliere de îndemânare, handmade, culinare, tehnico-creative, de limbi străine și multe altele sunt pregătite de personalul Bibliotecii împreună cu voluntarii și cu sprijinul partenerilor instituționali.

Instantanee brailene

Concursul Județean de Artă Fotografică “Instantanee Brăilene” oferă liceenilor și studenților brăileni pasionați de fotografie ocazia de a-și valorifica talentul fotografic. Lucrările sunt publicate într-o expoziție organizată la Bibliotecă, iar cele mai bune vor fi selecționate de juriu și incluse într-un catalog editat de organizator. Concursul se bucură de o mare popularitate.

Dacă ești pasionat de fotografie, nu rata următoarea ediție a concursului!

Clubul de șah

Cel mai important joc al minții, jocul de șah, poate fi practicat gratuit de copilul tău la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”. Cercul de șah „Rocada” își desfășoară cursurile săptămânal la sediul Bibliotecii.

Curs gratuit de fotografie

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și Foto Club Brăila a organizat Cursul de Inițiere în fotografia digitală, susținut de profesioniști în domeniu, adresat persoanelor de minim 12 ani care posedă aparat de fotografiat.

Susținem tinerele talente! Și tu poți fi printre ele!

Ghid turistic local

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” susține formarea profesională și facilitează modalitățile de realizare ale acesteia, precum sprijinirea cursului „Ghid turistic” în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei organizat de Asociația Centrul pentru Dezvoltarea Infrastructurii Turistice și Turismului „Safari în Natură”.

 

Biblioteca Digitală a României

În 2008 începe colaborarea, alături de Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, în cadrul proiectului național Biblioteca Digitală a României parte a Bibliotecii Digitale Europene.

BiblioNET

În 2009 participă din prima rundă la Programul Național Biblionet, iar începând cu 2010 este abordată o nouă etapă privind standardizarea sistemului integrat de bibliotecă ToREAD, realizând astfel posibilitatea integrării de servicii noi având la bază Internet-ul.

De asemenea se începe digitalizarea sistematică a publicațiilor despre Brăila din cadrul colecțiilor urmând a fi adăugate într-o bibliotecă digitală asociată catalogului on-line.

CicloBiblio

Academiei de vară a bibliotecarilor cicliști #cicloBiblio reunește iubitorii de cărți și pedalare. În 2018 cei 23 de participanți din patru țări: România, Croația, Letonia și Ungaria, au parcurs 350 kilometri traseul rutier Constanța – Galați, expediția având ca scop conștientizarea rolului pe care bibliotecile îl au în învățarea pe tot parcursul vieții, în dezvoltarea personală și comunitară.

Poveștile IEI

Atelierul “Poveștile IEI”, coordonat de Corina Ciuraru, elogiază în cel mai autentic mod portul popular, cu precădere cea mai reprezentativă piesă a sa: IA! Membrii grupului, din care poate face oricine este interesat și pasionat de broderia tradițională, învață din cărți, din muzee si de la oameni cu experiență cum să coasă cămășile.

Proiect Grow

„GROW” este un program inovator de educaţie nonformală creat pentru adolescenţii de liceu, cu o abordare pe termen lung, în cadrul căruia tinerii sunt provocați să înveţe experimentând şi exersând, într-un context prietenos, intercultural.

 

Digital Storytelling

Cursul Digital Storytelling desfășurat în cadrul Proiectului Agora Culturala la Biblioteca Ta, oferă participanților posibilitatea să creeze propria poveste pe bază de: testimoniale, video sau fotografii despre valori culturale, profesie, hobby, etc.

Arta de a scrie

Din dorința de a încuraja creația literară și dezbaterile culturale în rândul tinerilor brăileni. Biblioteca Județeană “Panait Istrati” a inițiat atelierul „Arta de a scrie”, ale cărui obiective sunt: cultivarea și educarea gustului pentru literatură în vederea dezvoltării personale, îmbunătățirea performanțelor școlare, dezvoltarea creativității și imaginației.

Tai chi chuan

Tai Chi Chuan include un sistem de exerciții fizice care se efectuează într-un mod lent și grațios. Presupune concentrarea celui care-l practică să trăiască în prezent și să înlăture gândurile care i-ar putea distrage atenția. Atelierul s-a desfășurat în cadrul clubului de dezvoltare personală.

Atelier de GO

Cu o bogată istorie în ţările asiatice, sportul numit GO și-a găsit găzduire și la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”. Gândirea tactică și strategică antrenată prin practica îndelungată a Go-ului are aplicabilitate în orice domeniu din viață.

Nocturna bibliotecilor

 Sesiuni de lectură, momente artistice, ateliere creative, concurs de COOLtură generală, muzică și dans – toate acestea într-o seară! Evenimentul se desfăşoară simultan în bibliotecile din România și Republica Moldova, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANPBR) și a Asociației Bibliotecarilor din Moldova (ABRM).

Festivalul poeților din Balcani

Proiectul cultural Festivalul Poeţilor din Balcani s-a întins pe durata unui deceniu, debutând cu prima ediţie în 2007. Scopul manifestării este de a iniţia un dialog intercultural între literaturile balcanice, invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare.

Trupa dance 60+

Trupa DANCE 60+ este prima trupă de dansuri pentru seniori din Brăila și prima din România înființată într-o bibliotecă publică. Inițiativa face parte din proiectul european intitulat: Biblioteca, motorul incluziunii sociale în comunitate, al cărui obiectiv este favorizarea accesului la informare şi educaţie non-formală, precum și integrarea socială.

Tango Argentinian

Atelierul gratuit de Tango Argentinian este dedicat copiilor și adolescenților care își doresc să descopere și să se inițieze rapid în secretele unuia dintre cele mai populare dansuri din lume.

BookLand

Proiectul cultural BookLand Evolution, prin seria de conferințe organizate pentru tineri, oferă liceenilor și studentilor o oportunitate inedită de dezvoltare prin discuții libere, bazate pe experiențe personale și interacțiune directă cu personalități din România.

Conferințele BookLand Evolution străbat anual 23 de orașe!

Cultură și civilizație pe malurile Prutului si ale Dunării de Jos

Proiectul, destinat elevilor din Republica Moldova care studiază în Brăila, desfășurat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila în parteneriat cu trei licee din oraș, abordează într-o manieră interdisciplinară noțiuni de istorie, cultură și civilizație românească, ore de limba și literatură română, matematică și alte discipline socio-umane.

Trupa de teatru Micii poznași

Micii poznași este trupa de teatru a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” coordonată de Ioana Zărnescu și Dan Mecu, destinată copiilor cu vârste între 7 și 10 ani. Micuții actori au cucerit inimile spectatorilor prin reprezentațiile lor.

Prietenie … pe o … sfoară

Inițiat de Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, parteneriatul educațional internațional 𝑷𝒓𝒊𝒆𝒕𝒆𝒏𝒊𝒆… 𝒑𝒆 o… 𝒔𝒇𝒐𝒂𝒓ă își propune ca prin activități practice care îmbină lectura și desenul să promoveze literatura pentru copii şi să stimuleze interesul pentru lectură a celor mici.

Coloreria

Asociația Coloreria și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” au organizat o serie de evenimente în cadrul cărora au rulat filme documentare pe diverse teme.

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public.

Gândim verde, gândiți ca noi

Protejarea, conservarea, iubirea și valorificarea frumosului din natură au fost premisele acestui proiect, inițiat de cadre didactice și destinat preșcolarilor. Ateliere de creație, expoziții, concursuri, programe artistice, parada costumelor ECO, amenajarea eco a curții unității de învățământ sunt câteva dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului.

Cum se spun povestile?

Tu știi cum se spun poveștile?

Atelierul de storytelling pentru adulți subliniază că poveștile nu sunt doar pentru copii, mai mult decât atât, îi învață pe aceștia cum se spun poveștile!

Moara cu cerneală

Este clubul de lectură care macină texte literare pentru copii, clasice și moderne dresat elevilor claselor 0-IV, care citesc texte la prima vedere sau anunțate pentru întâlnirea de la „Moara” și vor să adune roadele ascunse din povești, povestiri, poezii.

Atelierul de caligrafie pentru copii

Caligrafia antrenează concentrarea, îi învață pe copii atenția la detalii, disciplina și răbdarea, în plus vor scrie mai frumos și mai citeț. Haideți la bibliotecă să exersăm scrisul de mână!

Cultură în penitenciare

Proiectul European Agir contre l’illettrisme en milieu pénitentiaire en favorisant l’accès à la culture vizează: dezvoltarea de cunoștințe asupra activităților culturale care pot fi utile în atragerea deținuților către lectură; dezvoltarea unei rețele europene de schimb de bune practici în domeniul proiectului; dezvoltarea consultării deținuților asupra activităților culturale propuse.

Și eu știu să scriu

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Asociația Culturală Leviathan organizează Concursul Naţional de Creaţie Literară ,,Și eu ştiu să scriu!” prin care își propune să atragă copiii spre scris și lectură și să cultive talentul creator și cel critic al celor mici.

Fantezii literare

Proiectul desfășurat în cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” oferă participanților posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile creative și de a redacta texte în vederea participării la Concursul național de proză scurtă „FANTEZII LITERARE”.

Educație digitală

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila furnizează cursuri de competențe și cetățenie digitală pentru elevii din comunitatea romă brăileană și pentru persoanele care-i pot sprijini pe aceștia să devină utilizatori eficienți și responsabili ai Internetului.

Orașul meu, orașul tău

Concursul face parte dintr-o serie de acţiuni comune, în urma unui parteneriat internațional, cu biblioteci din țară și Republica Moldova, destinat preșcolarilor și școlarilor din ciclul primar. Cuprinde trei secţiuni: desene nivel preșcolar, desene nivel primar, compuneri (care să redea frumușețea propriului oraș, momumente, locuri reprezentative, etc.), fiecare secțiune fiind premiată.

Expoziții documentare

Permanent, în cadrul Secției Împrumut pentru Adulți se organizează expoziții documentare pe diverse teme de interes, cu rol de conștientizare a anumitor aspecte și fenomene din societate sau pentru a marca diferite zile (naționale sau internaționale) și evenimente.

Fiecare expoziție documentară are menirea de a îmbogăți cunoștințele din diverse domenii, dar și de a aduce în atenția publicului fondul de carte al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”. Așadar, data viitoare când împrumutați o carte, nu uitați să verificați și expoziția documentară!

Ziua cititului împreună

Anual, în prima miercuri a lunii Februarie este marcată Ziua Internațională a Cititului Împreună. Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează diverse activități destinate fiecărei categorii de vârstă, cu scopul de a încuraja lectura; este și un bun prilej de a aduce oamenii mai aproape unii de alții prin activități educative și culturale.

Metaforă și culoare în zi de sărbătoare

Concursul naţional de pictură, desen, fotografie și creații literare ”Metaforă și culoare în zi de sărbătoare ” este destinat elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, cu scopul de a încuraja creativitatea și simțul artistic al tinerilor.

Biblioamici pentru bunici

Adresat bătrânilor din Căminul Sfinții Apostoli ”Petru și Pavel”, proiectul constă în organizarea lunară a unor activități recreative, de fiecare dată altele (handmade, lectură, vizionări filme, etc), care să le facă viața mai frumoasă și să le aducă un zâmbet.

Colorăm viața

Proiectul educațional “Colorăm viața” destinat copiilor cu CES (Cerințe educaționale speciale) și tulburări de limbaj vine în ajutorul acestora, oferind-le un cadru propice de dezvoltare și socializare.

Kagami

Arta și cultura japoneză își găsesc loc la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”. Ceai, fursecuri, flori și relaxare – acesta este cadrul în care este descoperită cultura japoneză!

Călători pe mapamond

Dragi copii, geografia poate fi și distractivă! Te așteptăm cu noi într-o călătorie în jurul lumii în care vei descoperi principalele obiective turistice, obiceiuri, gastronomie și personalități celebre din fiecare țară!

Să învățăm să coasem

Arta cusutului de mână nu trebuie uitată, ci transmisă mai departe. Copiii și cei interesați pot participa la acest atelier pentru a deprinde armonizarea culorilor și ornamentare prin: cusături pe etamină, tradiționale, broderie, String Art (cusături pe carton, tablouri din ațe).

Cartea vie a profesiei

Viitorul profesional al tinerilor este foarte important și trebuie susținut și ghidat. Cartea vie a profesiei este proiectul care le oferă tinerilor posibilitatea să interacționeze cu diverși profesioniști aflați în câmpul muncii, din domenii variate, care le vor răspunde acestora la întrebările legate de profesiile pe care le au în vedere pentru viitor.

Dacă orientarea în carieră este prioritatea ta, nu rata ediția de anul acesta!

BookLand

Proiectul cultural BookLand Evolution, prin seria de conferințe organizate pentru tineri, oferă liceenilor și studentilor o oportunitate inedită de dezvoltare prin discuții libere, bazate pe experiențe personale și interacțiune directă cu personalități din România.

Târg de carte

Târgul de carte a devenit cel mai important eveniment literar. Vă așteptăm la fiecare ediție a acestuia cu noutățile editoriale ale editurii noastre, Proilavia, dar și cu expoziții de carte!

Grupul artistic Nino Nino

În cadrul grupului se desfășoară activităţi cultural-artistice pentru copii: desen, muzică, teatru, spectacole, concursuri, comunicare, sesiuni de lectură, etc. Întâlnirile au loc la Ludotecă, activitatea făcând parte din proiectul “Zâmbetul uneşte”, iniţiat de Asociaţia Culturală “Leviathan” la Bibliotecă.

Culorile pădurii

Activitatea face parte din proiectul național „Antreprenori salvați pădurea!”.

Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila în parteneriat cu Liceul Pedagogic ”D.P. Perpessicius”, Brăila a organizat expoziția de tablouri realizate în tehnica quilling cu tema ”culorile pădurii”. Prin această expoziție am dorit să le cultivăm elevilor dorința de a trăi într-un mediu curat și să-i implicăm în activități constructive și plăcute. Atât expoziția cât și proiectul au la bază educația pentru o viață prietenoasă cu resursele de mediu.

Atelier de cultură asiatică

Teo și Laur, doi tineri entuziaști pasionați de cultura asiatică, elevi la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, invită toți doritorii la Mediatecă, la un atelier inedit despre tradițiile, istoria și obiceiurile popoarelor asiatice.

Atelier de caligrafie pentru copii

Caligrafia, la fel ca muzica sau pictura, este o artă… iar pentru copii scrisul de mână poate deveni ușor și distractiv. Cei mici exersează în cadrul acestei activități scrierea de mână cu stiloul.

Învăț ușor

Lucrul cu adulții poate fi dificil uneori. Prin intermediul proiectului Erasmus Easy Knowledge personalul care lucrează cu adulți defavorizați învață cum să transmită la nivel local metode de lucru, folosesc resurse și învață cum se pot evita greșelile în lucrul cu adulții defavorizați. În urma proiectului se realizează un manual de bune practici și metode creative de lucru cu adulții.

Basarabie, floare de dor

Biblioteca organizează sistematic concursuri din cele mai diverse. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila s-a organizat un concurs adresat elevilor de liceu cu tematică istorică. La finalul concursului câștigătorii au fost premiați de organizatori cu tablete, rucsacuri, stick-uri memorie și cărți.

Ambițioșii – trupa de teatru pentru seniori

Din 2010 funcţionează în cadrul Bibliotecii Trupa de teatru pentru seniori Ambiţioşii, coordonată de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu Relații Publice. Aceştia se întâlnesc săptămânal şi fac repetiţii la piese de teatru, pe care apoi le prezintă în faţa publicului.  Pe lângă aceste programe mai funcţionează şi Clubul Seniorilor, unde aceștia vizionează filme la cerere sau organizează diverse activităţi.

Francofonia – simbol al diversității

Aflată la a V- a ediție Competiția a vizat promovarea fondului de carte de la Secţia Franceză și a cuprins câteva probe: verificarea cunoştinţelor despre istoria, cultura şi civilizaţia Franţei, prezentarea în power-point a unor personalităţi marcante, susţinerea unor momente artistice și recunoaşterea unor simboluri franceze.

Mama fest

Tradiții, artă, meserii, ateliere susținute de mame doar la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila. Prima expoziție MAMA FEST – expoziție (fără vânzare) cu produse create de SUPER MAME (jucării, haine, home & deco) și multe servicii oferite de mămici.

Digital Parents

Copiii au nevoie de părinți și pe Internet!

Câți dintre părinți știu pe unde hoinăresc copiii în spațiul digital? Oare nu există riscul ca aceștia să se integreze mai bine în lumea virtuală decât în lumea reală? Despre toate acestea dar și multe altele puteți afla la cursul „Digital Parents – Ateliere digitale pentru părinți”. Siguranța pe internet, stiluri de parenting: pro & contra Internet în viața copiilor, decalajul dintre generații, cyberbullying (hărțuirea) și exploatarea sexuală sunt doar câteva dintre temele abordate, pe care e bine să le cunoască părinții și profesorii.

Educație financiară pentru tineri

Doar la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila puteți afla mai multe despre bugetul personal, investiții, venituri pasive și active, disciplină şi planificare financiară. Programele de educație financiară sunt menite nu numai să îmbogățească cultura financiară a tinerilor, ci și să-i inspire să adopte un comportament responsabil pentru un trai mai sigur, mai puțin stresant și mai productiv.

Terapie prin reflexo

Știm cât de importantă este sănătatea pentru cititorii noștri, astfel că venim în ajutorul lor cu ateliere la care pot învăța care sunt  beneficiile pentru sănătate ale terapiilor alternative. Reflexoterapia restabilește puterea auto-vindecătoare inerenta în fiecare dintre noi, și ne pune în armonie cu noi înșine și mediul extern.

Brăila – Ținutul pescăresc de altădată

În pragul împlinirii a 140 de ani de la înființare, putem considera că Biblioteca Județeană „Panait Istrati” își găsește un loc bine determinat nu numai între instituțiile publice din Brăila, în cadrul comunității brăilene, ci și spațiul fizic, geografic al municipiului. În perioada în care s-a realizat noul sediu al bibliotecii a fost identificat un beci de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Astfel, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila, a fost realizat proiectul „Brăila – Ținutul pescăresc de altă dată”, derulat prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020, derulat pe durata a doi ani, iulie 2018 – iulie 2020. Proiectul a vizat reabilitarea beciului și realizarea unei expoziții privind istoricul pescuitului la Brăila, inițierea acesteia în zona pescărească a județului Brăila, activități cu copii și tinerii privind importanța pescuitului.

Universul cărților – Lumea copilăriei

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a organizat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila atelierul de promovare a lecturii „Lumea Copilăriei”. Activitățile din cadrul atelierului au constat în sesiuni de lectură,  jocuri de socio-animație, creativitate, comunicare, precum și o parte practică de realizare a unor semne de carte.

Citește românește la malul Dunării

Citește românește  este programul prin care Ministerul Culturii vrea să promoveze autorii români. Astfel, în cadrul campaniei se dorește achiziționarea de cărți autohtone prilejuind și întâlniri între autori și cititori. La Brăila evenimentul “Citește românește la malul Dunării” a fost organizat de Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Editura „Quantum Publishers”. Colecțiile bibliotecii s-au îmbogățit de curând cu 29 de titluri ale autorilor români publicați la această editură, donație care a avut loc în cadrul campaniei “Citește românește”. Cu acest prilej, scriitoarele Georgiana Vâju și Cosmina Posedaru au prezentat titlurile donate și au dialogat cu publicul brăilean.

Concurs național de proză scurtă Fănuș Neagu

Inițierea concursului a fost prilejuită de comemorarea a 5 ani de la moartea scriitorului Fănuș Neagu (24 mai 2011), unul dintre cele mai importante nume ale literaturii române. Personalitatea sa extraordinară poate fi un model pentru noua generație și constituie un punct de plecare pentru implicarea tinerilor în manifestarea talentului lor literar. Concursul se organizează pe secțiunea proză scurtă și se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 25 de ani.

Maratonul de povești – 70 de povești pentru 70 de Zile ale Copilului

Ziua Internațională a Copilului este, în fiecare an, de 1 Iunie, prilej de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei care îi iubesc, ocrotesc și le educă mintea și sufletul.  În 2020 se împlinesc 70 de ani de când această zi se sărbătorește și în România și este cel mai frumos timp dăruit copiilor noștri de părinți, bunici, dar și de noi, bibliotecarii. 70 de bibliotecari din 24 de județe ale României și din Republica Moldova vor sărbători altfel această zi, citindu-le celor mici și celor mari, 70 dintre cele mai frumoase povești ale lumii, într-un Maraton de lectură în direct, timp de 8 ore. În cea mai frumoasă zi din an, în care sărbătorim copilăria, ne dorim să (re)descoperim farmecul poveștilor citite împreună cu voce tare, să descrețim frunțile și sufletele și să fim mai aproape de toți cei care iubesc poveștile, bibliotecile și, de ce nu, pe bibliotecarii inimoși.

Recomandare de lectură

Ați epuizat toate cărțile și nu știți ce să mai citiți? În fiecare zi, pe pagina de Facebook a bibliotecii, puteți regăsi recenzia unei cărți din diverse domenii alături de coperta acesteia și secția de unde poate fi împrumutată. De asemenea, recomandările pot fi găsite și pe site-ul oficial al bibliotecii.

Rulare recenzii de carte

Este ocupat la Punctul de Înscriere și nu aveți ce face în acest timp?

Vă invităm să citiți recenziile de carte care rulează pe TV-ul din holul central. Lunar recenziile sunt schimbate, adăugând titluri din cele mai noi și mai diverse existente în bibliotecă.

Cursuri de calculatoare pentru persoanele dezavantajate

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează cursuri de alfabetizare digitală pentru persoanele adulte dezavantajate (seniori, șomeri, persoanele aflate la pragul minim de sărăcie, persoane cu dizabilități etc.).

Atelierul online de matematică mentală

Trucurile din cadrul atelierului te vor ajuta să descoperi câteva dintre secretele matematicii mentale. Este vorba de calcule inteligente, simple care pot fi făcute imediat. Este important să perseverezi până când le stăpânești bine.

Dacă vă doriți să aprofundați această tehnică, trebuie să știți că Biblioteca Județeană Panait Istrati vă oferă posibilitatea de a împrumuta și cartea pe care o vedeți în prezentare, „Secretele matematicii mentale”, scrisă de Arthur Benjamin și Michael Shermer.

MixArt

Trucuri pentru pictură, modelaj, cusături handmade? Toate acestea pot fi puse în practică cu ajutorul sfaturilor pe care le puteți vedea în cadrul atelierelor de MixArt, primul atelier online de la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, în care se explică pas cu pas secretele realizării diverselor tehnici artistice.

Româna fără profesor

Limba și literatura română este o materie grea? Răspunsul este poate pentru mulți dintre noi “da”. Pregătirea însă ne face să devenim siguri pe noi și chiar să excelăm la examenele de clasa a VIII-a și a XII-a. Cheia stă așadar în educație și instruire. Clubul “Româna fără profesor” din cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila a luat ființă tocmai pentru a veni în sprijinul elevilor aflați în febra pregătirilor examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

"Dunărea - între natură și plastic"

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila a găzduit în perioada 15 – 22
Martie 2021 expoziția “Dunărea – între natură și plastic” ce cuprinde o selecție de
fotografii realizate de Vlad Bâscă în tabăra de curățenie organizată de “Cu Apele
Curate” în 2019, în Delta Dunării. Pe parcursul taberei, 100 de voluntari au reușit
să strângă 5 tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plajele comunei Sfântu
Gheorghe.
Expoziția a fost inaugurată în cadrul festivalului Pelicam (Festivalul
Internaţional de Film despre mediu și oameni). Programul ,,Cu apele curate“ este
inițiat de Asociația Mai Mult Verde și Lidl Romania, ca un apel la implicare în
prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și
autorităților locale.

Brăila Science Festival

Biblioteca Județeană Panait Istrati a găzduit o serie de ateliere de bio/chimie/medicină
pentru elevii de liceu.
Ce fel de ateliere?
1. Ateliere de spectrofotometrie – veți învăța să folosiți un dispozitiv care măsoară lumina ca
să aflați concentrații necunoscute ale unor soluții
2. Ateliere de disecție de organe de porc – ochi, inimă și altele
3. Ateliere de microscopie optică – veți învăța să faceți frotiu de sânge și secțiuni colorate din
organe
4. Ateliere variate de biologie – vă veți determina grupa de sânge, vă veți observa saliva la
microscop, veți modifica activitatea amilazei salivare prin temperatura și altele
5. Ateliere de chirurgie/ abilități medicale – Veți învăța să faceți noduri și suturi chirurgicale,
să vă determinați tensiunea arterială prin ascultare și să ascultați sunetele inimii.

Limba noastră-i o comoară!

„Limba noastră-i o comoară!” este un atelier de scriere corectă și vocabular adresat copiilor din clasele I-III. Prin intermediul acestui atelier, organizatorii doresc ca prin jocuri și exerciții creative cei mici să se împrietenească cu regulile gramaticale, de ortografie și de punctuație.

Rubrica de logică

Odată cu instalarea noilor reguli datorate pandemiei cu noul Coronavirus, biblioteca a trebuit să se reinventeze și să găsească noi modalități de divertisment pentru cititorii săi și nu numai. A luat naștere astfel, rubrica de logică unde cititorii sunt îndemnați să găsească cele mai ingenioase soluții la problemele propuse.

Recomandarea mediatecii

Pasionați de filme? Credeți că ați văzut toate filmele și nu știți ce să mai priviți într-o seară liniștită în familie, ori într-un week-end alături de prieteni? Filme noi sau filme vechi pe care le puteți revedea oricând numai cu un drum la bibliotecă! Biblioteca Județeană Panait Istrati  Brăila vă vine în ajutor cu  o serie de recomandări de filme pe pagina sa de Facebook, filme care abia așteaptă să fie vizionate alături de un pop-corn.

Contul online

Puțini utilizatori știu că în calitate de client al bibliotecii mai pot beneficia de un avantaj important: să dețină un cont online. El se obține comunicând o adresă de e-mail bibliotecarului de la Punctul de informare.

Câteva dintre avantajele unui cont online:

– Consultarea oricând și de oriunde a stării împrumuturilor și a istoricului lor;

– Necesar pentru accesarea stațiilor de auto-împrumut;

– Prin intermediul lui se pot face prelungiri și rezervări de carte;

– Se pot scrie recenzii pentru cărțile citite.

Spațiul expozițional Vespasian Lungu

Artist plastic bine cunoscut și iubit de publicul brăilean, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și președinte al cenaclului Brăila al U.A.P., profesor la Școala Populară de Artă, întemeietor și îndrumător al cenaclului plastic “Arthur Verona”, al artiștilor plastici amatori, absolvenți ai Școlii Populare de Artă., Vespasian Lungu  a primit un loc de cinste și în Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila unde s-a înființat un spațiu expozițional cu numele renumitului artist. În acest spațiu au loc expoziții, vernisaje, precum și alte activități artistice.

Beciul

Beciul are o suprafață reabilitată de 200 de mp, dar din punctul de vedere al funcționalității spațiului am câștigat de fapt 400 de mp, deoarece prin accesibilizarea acoperișului beciului putem considera o dublare a suprafeței utile. Pentru o integrare spațială armonioasă a celor două spații: beciul și parcul, acoperișul beciului a fost acoperit cu o suprafață înierbată peste hidroizolația inițială.

Parc

Parcul a fost proiectat ca un spațiu care să ofere un loc cât mai plăcut de recreere: un bazin cu apă, umbrele din stuf, copaci și arbuști, multă verdeață, băncuțe și mese de lemn, hamace pentru lectură și un spațiu de joacă pentru copii. El este destinat tuturor celor care au nevoie de un loc unde să se recreeze și să desfășoare diverse activități în aer liber. Parcul este deschis doar pe perioada programului de funcționare al bibliotecii și pentru utilizarea spațiului de joacă pentru copii există câteva reguli impuse pentru prevenirea unor incidente neplăcute.

ECDL

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila este primul centru acreditat ECDL dintr-o bibliotecă românească pentru cel mai nou modul “3D Printing”.

Simpozioane

La Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila au loc permanent simpozioane pe diferite tematici.

Printre simpozioanele cu cel mai mare succes printre colegii bibliotecari putem regăsi două simpozioane de o importanță deosebită:

  • Mijloace moderne de atragere a publicului în biblioteci
  • Sisteme și mijloace noi de automatizare și digitizare în bibliotecile publice românești

Ateliere de tehnologie în domeniul modelării și imprimării 3D

Această inițiativă educațională și de conștientizare a avantajelor noilor tehnologii vizează la nivel național prezentarea noțiunilor de modelare și imprimare 3D în fața unei audiențe formate din 500 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 5-18 ani, care au participat la ateliere de tehnologie găzduite de bibliotecile din București, Cluj și Brăila. În cadrul proiectului, s-au organizat 4 ateliere interactive de modelare & imprimare 3D, prin intermediul cărora copiii și tinerii și-au dezvoltat imaginația, creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme reale într-un mod aplicativ. De asemenea, au putut dobândi noțiuni fundamentale privind modelarea şi imprimarea 3D pentru a avea o înțelegere mai bună privind utilitatea și avantajele acestor noi tehnici digitale.

Acțiuni caritabile

De-a lungul anilor Biblioteca Județeană Panait Istrati  Brăila a demonstrat că este un factor activ în comunitatea brăileană, implicându-se de fiecare dată cu avânt în acțiunile caritabile din municipiu dar și județ. Biblioteca militează pentru astfel de evenimente, încurajând și din partea cititorilor participarea la astfel de activități de binefacere.

Construim împreună

Intrat în al V-lea an de existență, proiectul educațional “Construim împreună” se desfășoară lunar la Biblioteca Județeană Brăila împreună cu copii din Asociația S.O.S. Autism Brăila și Asociația Down Sergiu Vlad Botez. Atelierele se axează pe jocuri de mișcare, socializare, încurajând creativitatea copiilor prin activități practice cum ar fi: lectura, desenul, jocuri educative, lucru manual, etc. În sprijinul acordat copiilor cu nevoi speciale activitățile reprezintă o alternativă binevenită la învăţământul special.

CODE Kids

Patru biblioteci publice locale din Județul Brăila (Biblioteca Județeana “Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Comunală Unirea, Biblioteca Comunală Chișcani, Biblioteca Comunală Stăncuța) se alătură proiectului – Programează viitorul comunității tale, dedicat dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Biblioteca Județeana ”Panait Istrati” Brăila este parteneră în cadrul proiectului și sprijină bibliotecarii și copiii care au început activitățile de programare.

Copiii înscriși lucrează săptămânal și își fac temele cu seriozitate, participă activ la cursuri și sunt hotărâți să deprindă tainele limbajelor de programare. Crearea unei adrese personale de e-mail, stabilirea numelui și crearea logo-ului echipei, jocuri de cunoaște și lecții introductive pe platforma code.org au fost primii pași pe care copiii de gimnaziu i-au făcut în proiect.

Dar dacă finalul ar fi altul?

Ce ar fi dacă finalul ar fi altul?
Secția de Împrumut pentru Adulți invită adolescenții brăileni la clubul de lectură “Dar dacă finalul ar fi altul?”
Ne dorim să încurajăm lectura, plăcerea de a citi cărți, pentru că acestea vor juca întotdeauna un rol important în viața adolescenților, ca surse de informare și documentare, de relaxare sau de evadare.

Târgul de carte

Târgul de carte a devenit cel mai important eveniment literar. Vă așteptăm la fiecare ediție a acestuia cu noutățile
editoriale ale editurii noastre, Proilavia, dar și cu expoziții de carte!

Veselie și Culoare

“Veselie și Culoare” este atelierul de pictură destinat copiilor. Relaxare, socializare, creativitate și, de ce nu, prietenie – sunt cuvintele care descriu noul atelier organizat la Biblioteca Județeană “Panait Istrati.” Cei mici au ocazia de a-și cultiva creativitatea prin pictură într-un mediu plăcut și prietenos.

Digi Language Vet

“Digi Language Vet” este un nou proiect Erasmus+ organizat de Colegiul Economic “Ion Ghica” în colaborare cu Biblioteca Județeană “Panait Istrati”. Proiectul reprezintă un parteneriat strategic al Uniunii Europene, care reunește cinci organizații din cinci țări diferite: România, Germania, Turcia, Portugalia și Bulgaria. Prin acest program se dorește crearea unei platforme de învățare online și o aplicație mobilă cu scopul de a sprijini educația în limba engleză, precum și dezvoltarea competențelor digitale ale studenților, profesorilor și angajaților. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 2 ani și va fi coordonat în România de prof. Dr. Zafiu Doinița și prof. Maraloiu Pompilia, de la Colegiul “Ion Ghica”. Biblioteca “Panait Istrati” va fi reprezentată de Geanina Turcu și Laura Caplea, bibliotecari.

 

Alege cartea!

Dacă nu mai știi ce carte să citești, te așteptăm la Bibliotecă să te inspiri din sugestiile celorlalți cititori.
Extrage un bilețel și află care sunt titlurile recomandate de alții. La rândul tău, poți lăsa o recomandare de lectură!
Așteptăm să descoperim ce titluri vă plac, ce v-a inspirat și ce recomandări aveți.

Europa de-a lungul Dunării

În cadrul clubului „Școala de Vară Dunăreană 2019” echipa Centrului Europe Direct Brăila a organizat un atelier prin care au fost evidențiate frumusețea Dunării și a Deltei Dunării, curiozități despre acestea, precum și modalități prin care le putem proteja!

Automatele de carte

 Este ora 3:00 dimineața și nu puteți dormi? Ce bine că există automatele de bibliotecă, de unde poți împrumuta oricând o carte bună de citit. Aceste “biblioteci cu autoservire” au câștigat popularitate în ultimii ani peste tot în lume. Pot fi amplasate în parcuri, centre comerciale, aeroporturi etc. Automatele oferă avantajul că sunt mobile și aduc cărțile mai aproape de posesorii de carduri de bibliotecă.

În curând și la Brăila vor fi amplasate astfel de automate de împrumut cărți. Știm că sunteți curioși și vreți să aflați mai multe, dar mai aveți puțină răbdare!

Vreau să devin reporter!

Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociaţia Culturală
„Leviathan” vă invită la o nouă provocare: Concursul naţional “Vreau să devin reporter!” În perioada actuală, în societatea în care trăim, jurnaliştii sunt mesageri importanţi ai faptelor de zi cu zi, adevăraţi paznici ai adevărului care ne asigură toate informaţiile de care avem nevoie. În intenţia de a sugera copiilor o viitoare profesie, cu mari implicaţii în societate, am iniţiat acest concurs ca un promotor al educaţiei generaţiei tinere de astăzi, prin care să le oferim oportunităţi nebănuite.
Puteți lua un interviu unui prieten, mămicilor voastre, educatorului de la şcoala unde învăţaţi, unui vecin sau unui om important din urbea voastră. Materialul poate fi realizat prin cât mai multe mijloace: aparatul de filmat, telefonul, microfonul, carneţelul de reporter şi creionul pentru însemnări. Imaginaţia vă aparţine!

Pledoarie pentru lectură

A citi este o artă care depinde de experienţa şi cultura individuală. Lectura este contactul cititorului cu textul literar. Se înţelege că gustul pentru lectură se formează mai timpuriu decât interesul pentru cartea ştiinţifică. Pornind de la această constatare coordonatorii proiectului au încercat să găsească modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru lectură, grupul țintă fiind constituit din elevi ai claselor II – XII.

Antique urbis splendor (Splendori antice ale orașului) – Autor: Laurus Iacobus Giacomo

Este cea mai veche carte străină din bibliotecă, datând din 1612.

Cartea are o istorie lungă și variată de publicare, o muncă a lui Lauri de 25 de ani. Cartea a fost tipărită pentru prima dată de Giacomo Mascardi, inițial conținând doar două părți. În 1615 s-a extins până la a treia parte și în 1628 la a patra. Toate cele patru cărți au fost reunite și tipărite de Vitalie Mascardi și curatorul Giovanni Alto în anul 1637.

Coperta cărții este cea originală, din lemn învelit în piele bej. În interiorul cărții se pot observa ilustrații și ornamente tipografice deosebite.

Gramatica slavonă – Autor Smotritsky Melety

Este a doua cea mai veche carte străină din bibliotecă, după Antique urbis splendor, datând din 1648.

Cartea cuprinde gramatica slavonă care se folosea în secolul XVII în Rusia, Bielorusia și Ucraina. Prima ediție a lucrării a apărut în 1619. Această carte este foarte importantă pentru spațiul românesc constituind un model, ea fiind tipărită și în anul 1697 de către Antim Ivireanul.

Coperta cărții este una deosebită, fiind din lemn învelit în piele maronie cu imprimeuri florale în formă de chenar. Pe laturi sunt 4 figuri de sfinți: Maica Domnului, Luca, Ioan și Matei. Pe coperta din mijloc  este imprimata o cruce mare având în centru un romb cu scena Răstignirii.

Această carte este rară atât la în spațiul românesc cât și la nivel mondial, existând informații cu privire la doar alte două exemplare.

Primul dicționar etimologic românesc tipărit

Lexicon româno-latino-ungaro-german este titlul dicționarului lingvistic în patru limbi (română, latină, maghiară, germană), considerat capodopera Școlii Ardelene. Exemplarul aflat in colecția Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila are o legătură realizată din carton îmbrăcat în material textil maroniu, cotor din piele, cu 4 nervuri profilate. Pe pagina de titlu și pe pagina1 este aplicat un ex libris ștampila Biblioteca și Museul din Brăila. Lux Scentia, având în mijloc o mână ce ține o torță aprinsă.
Carte expertizată în anul 2015 și inclusă după Legea Patrimoniului nr. 182 din 2000 în categoria Fond.

Museum Richterianum continens fosillia animalia vegetabilia, Leipzig, 1743

Realizată de cunoscutul fizician și naturalist german, E. Hebenstreit, lucrarea
oferă explicațiile și descrierea necesară unui studiu eficient de istorie naturală cu
referire la fosile animale, plante și minerale. Este o piesă rară la nivel mondial,
foarte rară în spațiul românesc.
Exemplarul aflat in colecția Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila se află
într-o stare de conservare relativ bună, poartă semnătura olografă a fostului
senator brăilean C. Alesiu. Realizată pe hârtie specială cu filigran (10 linii
paralele dispuse vertical pe toată suprafața foii), lucrarea este reprezentativă
pentru tiparul european din prima jumătate a sec. al XVIII-lea.
Este expertizată în anul 2015 și inclusă după Legea Patrimoniului nr. 182 din
1998 în categoria Tezaur.

Sursa foto: https://archive.org/details/museumrichteria00hebe/page/n7/mode/2up

Evanghelie Învățătoare. Alba-Iulia, 1699

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila are în colecție un exemplar al Evangheliei Învățătoare, având coperta originală, din lemn, învelită în piele de culoare maro, cu urme de cheutori metalice. Cartea are foi cu urme de ceară, pagini ușor înnegrite pe colțuri datorită folosinței îndelungate. Pe lângă valoarea conținutului, cartea în sine reprezintă un obiect valoros. Deși prezintă urme de deteriorare, trebuie remarcată ornamentica acesteia: verso-ul paginii de titlu are o gravură ce reprezintă scena Sfintei Treimi, câmpul frontispiciului este ocupat de lujeri cu flori de acant, garofițe, rodii. Prima literă a textului fiecărei cuvântări este ornamentată și încadrată într-un chenar cu motive florare sau geometrice. Sfârșitul cazaniilor și cuvântărilor sunt marcate de vignete cu motive fitomorfe. Carte expertizată în anul 2015 și inclusă după Legea Patrimoniului nr. 182 din 1998 în categoria Fond.

Les metamorphoses d’Ovide, Paris, 1738

Lucrarea îi aparține poetului roman Publius Ovidius Naso, clasic al literaturii latine, și cuprinde un lung poem epic din 15 cărți, ce conține 250 de legende despre transformările cunoscute în lume. La Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila se află un exemplar ce poartă pe foaia de titlu semnătura lui C. Alesiu, important om politic, primar al Brăilei la sfârșitul secolului al XI-lea. Lucrarea are un aspect grafic deosebit, datorat gravurilor, vignetelor, inițialelor ornate și frontispiciilor. Carte expertizată în anul 2015 și inclusă după Legea Patrimoniului nr. 182 din 1998 în categoria Fond.

Psaltirea în versuri, Uniev, 1673

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila are în colecție un exemplar incomplet al cărții Psaltirea în versuri a lui Dosoftei. Este o lucrare rară în spațiul românesc, cu puține exemplare cunoscute. Este expertizată în anul 2015 și inclusă după Legea
Patrimoniului nr. 182 din 1998 în categoria Tezaur. Exemplarul conține însemnări manuscrise în limba română cu alfabet chirilic sau latin în versuri.
Lucrarea este colegată în același volum cu Acatistul Născătoarei de Dumnezeu, însă întotdeauna în poziția a doua, circulând împreună și protejându-se reciproc.

Document de călătorie

În trecut autoritățile emiteau diferite tipuri de documente printre care și document de călătorie. În antet se află stema
Regatului României, în dreapta este un număr de înregistrare, iar în stânga este ștampila de timbru fix de 20 lei. Conținutul oferă o serie de informații relevante pentru reconstituirea biografiei persoanei căreia îi aparține documentul. Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila deține un astfel de document emis pe numele Camille de Roma. Apelativul de Roma datează din anul 1723, odată cu acordarea titlului de conte al unui înaintaș (Francesco).

Carte veche la Brăila: 1612-1830

Catalogul este structurat pe două capitole: Carte veche românească, 1673 – 1830 și Carte veche străină, 1612 – 1750, care conțin descrierile a 53 de cărți rare aflate la Brăila în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Arhivelor.

Lucrările analizate în catalog sunt prezente în marile biblioteci ale lumii, fiind reprezentative pentru tiparul european din secolele XVII – XVIII, unele dintre ele fiind foarte rare în spațiul românesc. Catalogul constituie un instrument de lucru util pentru cercetători , dar și o contribuție modestă pe care o aducem la bibliografia românească veche și străină.

Molitvelnic

Carte bibliofilă, ediție de lux, liliput (11×7,5 cm), numerotată, cu tranșa aurită și legătură specială. Coperți din fildeș și cheutoare metalică, publicată în anul 1898. Cartea este însoțită de brevetul de aprobare pentru publicare a Împăratului Josef.

Molitvelnicul aparține Bisericii Catolice și cuprinde o serie de rugăciuni.

Certificat de botez 1902

Certificatul de botez datează din anul 1902. Textul se află într-un chenar cu motive florale și geometrice, în partea de sus fiind inserată o imagine cu scena botezului Domnului, iar in partea de jos este precizată tipografia (Tipografia Cărților Bisericești, București).

Împlinirea celor 140 de ani de existență reprezintă pentru Biblioteca Județeană “Panait Istrati” dovada că aceasta continuă să își găsească locul în peisajul cultural al Brăilei. Și pentru că ne dorim să ne cunoști mai bine, ți-am pregătit 140 de curiozități despre cei 140 de ani de existență – proiecte, activități, ateliere, evenimente și lucruri mai puțin cunoscute despre Biblioteca ta!