Revista Luceafărul nr. 6/2019/2020

Cultura și Distanțarea Fizică

Distanțare fizică este o sintagmă care s-a înrădăcinat în vocabularul curent, odată cu răspândirea COVID-19. Primim recomandări pe toate canalele informaționale să păstrăm cu fiecare ocazie în public o distanță de minimum 2 metri față de ceilalți. De asemenea, manifestările culturale au fost limitate sau chiar interzise, iar numărul de participanți redus. Numai comparând datele statistice din anul 2019 cu 2020, această limitare a activităților, cel puțin în cazul bibliotecii, a redus la jumătate numărul utilizatorilor
serviciilor de informare și documentare, alături de celelalte evenimente organizate. Unele sectoare culturale, precum instituțiile de spectacol, au avut un număr cu mult mai mic de activități, în 2019 se țineau lanț festivalurile, concertele și spectacolele din primăvară până-n toamnă, stagiunile de reprezentații și sezoanele specifice dedicate concertelor au dispărut din programele acestora, astfel anul 2020 a rămas aproape pustiu.

Întregul sector cultural și creativ s-a străduit să ofere alternative:

  • evenimentele au loc în cadru restrâns,
  • concertele, piesele de teatru și lansările de carte se petrec online, prin intermediul Facebook sau Zoom,
  • festivalurile de film s-au mutat pe YouTube.

Cel mai recent studiu, Tendințe ale consumului cultural în pandemie, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), spune că 35% dintre români au citit cărți în 2020, comparativ cu doar 22% în 2019, iar 88% au ascultat muzică pe diferite dispozitive, comparativ cu 74% în anul 2019.

Mai multe informații dar și alte lucruri interesante puteți citi Aici