Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Arc peste timp, expoziție documentară

august 23, 2023 @ 10:00 am - 6:00 pm

Pentru a marca 142 de ani de la înființare, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” invită brăilenii la două expoziții foto-documentare:“Arc peste timp” și ”Vârstele bibliotecii în imagini”, care pot fi vizionate în holul de intrare din sediul nou și la Secția Împrumut pentru Adulți.

Pe 23 august 1881 Regele Carol I autorizează prin Decretul nr. 2134 deschiderea și funcționarea în urbea Brăila a bibliotecii și a museului științific. Ideea înființării acestor instituții a apărut încă din 1880, când a avut loc alegerea unui comitet de inițiativă format din: Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filosofie), Ștefan C. Hepites (profesor) și Zamfir C. Zamfirescu (profesor). Încă de la început prof. Atanasie Popescu, animatorul comitetului de inițiativă, preciza că această bibliotecă este voită și organizată pe un sistem enciclopedic (…) fiind destinată pentru tot felul de muncitori, intelectuali și în genere pentru popor. Ea este o instituție proprietate publică….

Biblioteca a funcționat inițial în incinta Liceului Real din strada Rubinelor, apoi în decursul timpului a schimbat diferite locații și a primit diverse denumiri: Biblioteca Publică a Comunei, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a Raionului Brăilei, Biblioteca Municipală, iar de la centenar, din 1981, s-a numit Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila. În 2013 instituția s-a mutat în actualul spațiu, care a fost special conceput pentru funcționarea unei biblioteci moderne. Biblioteca i-a slujit pe brăileni aproape permanent, aceasta fiind închisă pentru scurt timp doar în perioada de ocupație a Brăilei din primul Război Mondial și în timpul pandemiei.

Expoziția “Arc peste timp” reunește volumele aniversare: 125, 130, 135 și 140 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, medalii și documente publicate sub egida Editurii Proilavia care funcționează în cadrul Bibliotecii Județene. Expoziția este realizată de bibliotecar Silvia Iacob și poate fi vizionată în perioada 23 august – 8 septembrie.

Cea de-a doua expoziție ”Vârstele bibliotecii în imagini” prezintă fotografii cu actul de constituire, perioada comunistă, Casa Tineretului – spațiul în care biblioteca a funcționat provizoriu timp de 9 ani și noul sediu din Piața Poligon nr. 4, unde au fost reunite toate secțiile.

La ceas aniversar, ne întoarcem cu gândul de recunoştinţă către toţi cei care au contribuit la nașterea și evoluția acestei instituții. Numeroasele transformări sociale, culturale și științifice au provocat generațiile de bibliotecari să răspundă în permanență solicitărilor venite din partea brăilenilor. Diversificarea serviciilor, informatizarea lor, echipamentele moderne sau deschiderea maximă către loisir fac din Biblioteca Județeană “Panait Istrati” un loc efervescent și agreabil, unde, oricine se apropie primește ceea ce caută. Fiind în pas cu timpurile, biblioteca surprinde plăcut tot mai mult comunitatea, atrăgând oamenii în jurul pasiunilor. La mulți ani bibliotecii și oamenilor care o slujesc!

Detalii

Dată:
august 23, 2023
Oră:
10:00 am - 6:00 pm
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Biblioteca “Panait Istrati” Braila
Piața Poligon nr. 4
Brăila, Brăila 810026 România
+ Hartă Google
Telefon
(0239) 626-128
Vezi site-ul web Loc de desfășurare