Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sărbătorile de iarnă la români

decembrie 21, 2022 @ 8:00 am - 5:00 pm

În perioada 21 decembrie 2022 –12 ianuarie 2023, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează o expoziție documentară intitulată “Sărbătorile de iarnă la români” ce conține documente aflate în colecțiile sale și care sunt disponibile pentru împrumut.

Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie) și țin până la Sfântul Ioan (7 ianuarie). Este o perioadă bogată în obiceiuri, care diferă de la o zi la alta, având în centru marile sărbători creștine din această perioadă. În acest interval se succed cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din perioada precreștină precum și ritualuri și sărbători religioase creștine. Aceste sărbători aduc în viața noastră bucurie, veselie, trăiri spirituale speciale generate de semnificația evenimentelor pe care le parcurgem: Sfântul Andrei (30 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfântul Spiridon (12 decembrie), Crăciunul/Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos (25 decembrie), Sfântul Ștefan (27 decembrie), Anul Nou – Sfântul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza/Botezul Domnului (6 ianuarie), Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie). Caracteristice acestei perioade, în comunitatea românească sunt pregătirile pentru marea sărbătoare a Crăciunului.

Crăciunul este ziua în care s-a născut Iisus Hristos și este o sărbatoare aparte. În ajunul Crăciunului există obiceiul de a merge cu colindul. Colindele sunt cântece tradiționale formate din urări de bine și belșug pentru toți cei ce le ascultă. Colinde precum “O ce veste minunată”, “Domn, domn să-nălțăm” sunt cunoscute de noi toți. Colindele sunt o parte importantă a spiritului Crăciunului. Grupuri de copii, fete şi băieţi, merg din casă în casă să colinde, toată ziua de Ajun. Se spune că e bine să primeşti colindători, pentru că urarea lor aduce noroc, iar dacă nu primeşti colindul vei fi urmărit de ghinion. După ce colindătorii termină de cântat, gazda îi invită în casă şi le oferă mere, nuci, dulciuri şi colaci. Nucul simbolizează belşugul şi longevitatea, iar merele semnifică bunăstare şi bogăţie. Există încă zone și persoane din România care respectă cu strictețe toate tradițiile și obiceiurile autohtone iar fiecare zonă are datinile sale.

Expoziție realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

Detalii

Dată:
decembrie 21, 2022
Oră:
8:00 am - 5:00 pm
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Biblioteca “Panait Istrati” Braila
Piața Poligon nr. 4
Brăila, Brăila 810026 România
+ Hartă Google
Telefon
(0239) 626-128
Vezi site-ul web Loc de desfășurare