ACOLO UNDE CÂNTĂ RACII

Delia Owens s-a născut în anul 1949, în Georgia, Statele Unite ale Americii și este zoolog de profesie. De-a lungul vieții a publicat numeroase studii de specialitate, iar la vârsta de 70 de ani și-a făcut debutul în lumea literară cu romanul “Acolo unde cântă racii”, devenit în scurt timp bestseller New York Times.
Cartea este de o sensibilitate aparte, dragostea pentru natură a autoarei răzbătând din fiecare rând în parte. Acțiunea se petrece „acolo unde cântă racii”, adică într-un loc îndepărtat, mlăștinos, departe de civilizație.
Autor

Delia Owens

Editura

Pandora M

Locul și anul publicării

București, 2019

În mijlocul apelor, printre păsări și pești, trăiește Kya, o copilă pe care oamenii o consideră sălbatică, dar care dovedește pe parcursul cărții o inteligență sclipitoare. Părăsită de mamă și de frați, fata trăiește o bună perioadă alături de tatăl său agresiv. Dorința ei de a fi lângă de cei dragi o determină să tânjească după puținul timp oferit de părintele său și să se poarte cu maturitate la o vârstă la care ceilalți copii sunt de regulă răsfățați, temându-se să nu fie iarăși părăsită. Capabilă de multă iubire, însă extrem de inocentă, fata devine victima prejudecăților celor considerați civilizați, iar atunci când Chase Andrews este găsit mort, lumea bănuiește imediat că acesta a fost ucis de Kya.
Structurată pe două planuri, trecut și prezent, cartea ne prezintă evoluția Fetei Mlaștinii, care a fost nevoită să supraviețuiască singură în mijlocul naturii, ajutată de mult prea puține persoane, ajungând în final o tânără de o frumusețe fascinantă ce îi atrage atenția mai întâi lui Tate, cel ce i-a alungat singurătatea, și apoi lui Chase, cel mai râvnit băiat al orașului din apropiere. Ambii își pun amprenta asupra vieții personajului feminin, amândoi îi dau lecții ce îi vor marca destinul Kyei, ce pare a fi dominat de un blestem – acela al părăsirii.
Romanul împletește într-un mod remarcabil o poveste a devenirii cu descrierile magnifice de natură și cu o anchetă detectivistică ce oferă cărții suspansul cu care autoarea își ține cititorii tensionați în poveste. De asemenea, limbajul utilizat este unul special, metaforele atribuite mlaștinii coexistând într-un mod armonios cu termenii extrem de simpli, stângaci chiar pe alocuri, care transpun cititorul în vremurile și în lumea prezentată de scriitoare.
“Acolo unde cântă racii” a fost ecranizată în regia lui Reese Witherspoon care s-a declarat îndrăgostită de această carte: „N-am cuvinte să spun cât de mult mi-a plăcut acest roman! Mi-aș fi dorit să nu se termine niciodată!”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.