Fantezii literare II

Dragi cititori, vă invităm să descoperiți povestirile cuprinse în Antologia “Fantezii literare 2”, realizate în cadrul celei de-a doua ediții a Proiectului Național de Scriere Creativă „Fantezii literare 2021-2022”, inițiat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Vă reamintim că în concurs au intrat texte redactate de tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani, care au lucrat în cadrul atelierelor de scriere creativă organizate în 13 biblioteci publice din țară (Cluj, Ialomița, Gorj, Bacău, Călărași, Chiscani, Argeș, Neamț, Galați, Suceava, Reviga, Giurgiu și Brăila). În antologie veți regăsi 51 de povestiri, câștigătoarea locului I fiind „Ceasul cu stele pe limbi”, scrisă de Alessia Maria Oancea, din Brăila. În urma punctajului, celelalte premii au fost obținute de: George-Vlăduț Mihail din Gorj, cu povestirea „Eterna reîntoarcere” (Premiul II), Ilinca Maria Kloetzer din Neamț, cu povestirea „Eșec în șapte zile” (Premiul III), Nikol Bathori din Cluj, cu povestirea „Insectar fantastic” (Mențiune), Nicoleta Vîrlan din Neamț, cu povestirea „Fluturii nu mai au stăpân” (Mențiune). Merită, de asemenea, atenția voastră și textele scrise de Oana Stephanie Roșu, Gabriela Alexia Cîrstea, Roxana Stoian și Andreea Harbuz, participante la atelierul desfășurat la biblioteca din orașul nostru. Vă garantăm emoții, stiluri inedite, teme interesante și multă dăruire din partea tinerilor scriitori în devenire.
Proiectul continuă, anul acesta ne aflăm la debutul celei de-a treia ediții, prin urmare așteptăm alături de noi atât tineri talentați, care își doresc să descopere tainele scrisului și să își perfecționeze tehnica narativă, cât și bibliotecile publice din țară care vor să ni se alăture în proiect.
Autor
Editura

Proilavia

Locul și anul publicării

Brăila, 2022

Vă oferim mai jos câteva cuvinte din partea câștigătoarei celei de-a doua ediții a proiectului, Alessia Maria Oancea:
“De mică am adorat poveștile. Când cineva începea o scurtă istorie a unui moment grandios al vieții lui, parcă simțeam cum ochii mi se măresc și sclipesc, luându-mi poziția clasică în care îmi rezemam capul în palmă și începeam să-mi imaginez fiecare cuvânt rostit.
Poveștile au fost mereu acolo. Scrisul, nu chiar. A scrie, pentru mine, este ceva nou. A scrie este un loc necunoscut, o pădure vastă în spatele casei mele, care nici nu știam că există, iar acum trebuie să îmi găsesc calea prin ea, să mă ghidez prin labirintul ei solitar. Mă împiedic, mă cațăr, mă feresc de crengi joase și sar peste pietre, până când o să găsesc vulpile și fluturii, viața din ea, iar atunci, cu siguranță, voi cunoaște acest loc mai bine decât propria palmă. Este însă mult de descoperit…
Chiar și acum, în timp ce scriu aceste cuvinte pentru uluitorul premiu care i-a fost acordat unei povești despre o fată cu cărți, cu amintiri și o cafenea stranie, încă sunt în pădure și continui să înaintez. Încă încerc să mă conving că «asta este real, asta se întâmplă» și este ceva extraordinar.
Nu știu ce am făcut mai exact pentru a primi această apreciere, dar chiar dacă am descoperit actul de a scrie în mod accidental, trebuie să însemne ceva, nu-i așa? Mă gândesc, oare de ce această nouă pasiune și acest concurs au apărut exact când am simțit că poate este momentul să spun și eu poveștile mele, să mă las fascinată de ele, în loc să le ascult doar pe ale altora? Nu mă înțelegeți greșit, mereu voi iubi să dau peste o poveste și să o las să mă captureze, însă aș vrea ca și eu să am puterea cu care să îi ghidez pe alții prin propria imaginație. Și sper să fiu destul de pricepută la asta.
Cred cu tărie că cea mai mare suferință este să pășești prin viață cu un «ceva» în adâncul tău și să nu-l aduci la suprafață niciodată. Poate mi-aș fi dorit să-l descopăr mai devreme, dar mă bucur că cel puțin acum îl știu. Presupun că sunt norocoasă.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.
De asemenea, ambele volume realizate în cadrul proiectului pot fi citite integral accesând Biblioteca Digitală a Brăilei, cel mai nou proiect al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila – https://toread.bjbraila.ro/opac/searchnew.