ALCHIMISTUL

Paulo Coelho este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori contemporani din lumea întreagă. Născut la Rio de Janeiro în 1947, a devenit, prin romanele sale, un adevărat fenomen literar, opera sa fiind tradusă în peste 80 de limbi, editată în peste 170 de țări și vândută în sute de milioane de exemplare în întreaga lume.
Coelho este autorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 30 de milioane de fani pe rețelele de socializare, dar și un număr impresionant de premii și distincții literare. Pe lângă toate acestea, scriitorul a intrat în anul 2009 în Guinnes Book drept autorul celei mai traduse cărți din lume, romanul “Alchimistul”.
Autor

PAULO COELHO

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2016

Cartea a văzut pentru prima dată tiparul în urmă cu peste 25 de ani în Brazilia, însă la scurt timp a fost retrasă din librării, fiind considerată un eșec literar. „Alchimistul” a primit peste câțiva ani o a doua șansă și a fost reeditat, ajungând de această dată pe piața Statelor Unite ale Americii, datorită oamenilor care au crezut în ceea ce avea de spus autorul, dar și datorită scriitorului însuși care și-a urmat permanent „Legenda Personală”, sintagmă ce va fi tălmăcită cititorilor în paginile acestei cărți-simbol.
Romanul este unul extrem de simplu prin subiectul acestuia și prin modalitatea de narare, însă prezintă concepte profunde, paginile cărții fiind încărcate de înțelepciune. Dezvoltând practic laitmotivul „Când îți dorești un lucru, tot Universul conspiră pentru ca să-ți realizezi visul”, romanul prezintă povestea unui păstor andaluz, Santiago, care, în urma unui vis repetat, pleacă în căutarea unei comori ce se presupune că ar fi îngropată undeva lângă piramidele egiptene.
Întregul drum, renunțările, căutările, munca sa, stăruințele, împlinirile, dezamăgirile, neînțelegerea și deslușirea tainelor sunt practic pași făcuți pentru atingerea unui vis, pentru împlinirea „Legendei Personale”, a scopului pentru care oricine dintre noi trece prin această viață, ca parte a Sufletului Lumii.
Întâlnind pe parcursul călătoriei sale personaje magice precum țiganca ghicitoare, bătrânul rege sau Alchimistul, tânărul păstor este dirijat practic spre înțelegerea vieții și a valorilor acesteia prin experiență proprie. Ajunge astfel să transforme ceea ce a început ca o căutare a unor bunuri lumești în descoperirea propriei comori ascunse în interiorul său. Santiago va învăța, nu fără a plăti fiecare greșeală, să își asculte mereu inima, să vadă semnele pe care Universul i le așază în cale, să trăiască prezentul, să cunoască iubirea și să nu renunțe niciodată la visul său, pentru că altfel nimic altceva nu l-ar împlini.
Cartea este cu atât mai valoroasă cu cât la baza acesteia stau preocupările autorului din perioada anilor ՚70 de a descoperi tainele alchimiei, o formă de cunoaștere ce a preocupat omenirea secole la rând.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.