ALIAS GRACE

Margaret Atwood s-a născut în anul 1939 și este cea mai cunoscută scriitoare canadiană, autoare a unei opere vaste care include romane, volume de proză scurtă, poezie și eseuri critice, premiate și traduse în peste 40 de limbi.

„Alias Grace” este un roman inspirat dintr-un fapt real, și anume un dublu asasinat care a zguduit Canada anului 1843. Personajul principal al cărții este Grace Marks, o tânără care la vârsta de șaisprezece ani a fost acuzată de crimă și condamnată la închisoare pe viață.

Autor

MARGARET ATWOOD

Editura

CORINT

Locul și anul publicării

București, 2020

Povestea este redată din perspectiva protagonistei, care, datorită bunei sale purtări, are posibilitatea să meargă în timpul zilei acasă la guvernator, unde lucrează ca menajeră și croitoreasă. Inserată în povestea lui Grace este și perspectiva unui narator obiectiv, care îl prezintă pe doctorul Simon, un psihiatru pasionat de mintea umană, venit special în localitate pentru a o cunoaște și evalua pe Grace, urmând ca apoi să dea verdictul – dacă aceasta este sau nu în deplinătatea facultăților mintale. Fără să bănuiască intențiile doctorului, fata îi prezintă istoria sa și a familiei sale, ajungând la un moment dat și la asasinarea lui Thomas Kinnear și a menajerei sale, Nancy.
Cartea reprezintă o amplă frescă a Canadei secolului al XIX-lea, detaliile sunt minuțioase, descrierile ample, acțiunea nu este una intensă, dialogul este destul de puțin prezent, însă cartea atrage prin misterul situației și prin portretul uimitor făcut femeilor din altă epocă. Vinovăția sau nevinovăția lui Grace este greu de dovedit, chiar și urmărind detaliile pe care aceasta le redă cu privire la viața ei. Cititorii au astfel posibilitatea să devină judecători din umbră, ceea ce reprezintă un alt element ce transformă cartea într-una valoroasă.
„Un roman uluitor, introspectiv, plin de inteligență și compasiune, cu o scriitură admirabilă, lirică, sigură de sine, evocând un timp și spațiu îndepărtate. Seducător prin forța de a ne captiva.” (Hudson Chronicle)
„Atwood aduce toate elementele unei lecturi de mare efect: suspans, mister, un carusel de emoții și un cadru istoric elaborate cu o măiestrie desăvârșită.” (St. Louis Post-Dispatch)
Cartea a fost ecranizată într-o miniserie de către Netflix, în anul 2017.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.