BĂRBAȚI FĂRĂ FEMEI

Haruki Murakami este un scriitor japonez, născut în anul 1949, care în prezent locuiește în Statele Unite unde conferențiază adesea în fața publicului american.
Dintre scrierile de succes ale autorului putem aminti: „Pădurea norvegiană”, „În căutarea oii fantastice”, “La sud de graniță, la vest de soare”, “IQ84”.
Autor

HARUKI MURAKAMI

Editura

Polirom

Locul și anul publicării

Iași, 2014

Bărbați fără femei” este un volum de șapte povestiri scrise în stilul specific acestui scriitor, care se remarcă prin îmbinarea fantasticului subtil cu realismul magic. Atmosfera misterioasă, absurdul, superstițiile, erotismul dau naștere unei lumi a “bărbaților fără femei” așa cum spune și titlul ultimei povestiri cuprinsă în volum. Bărbați mințiți, înșelați, dezamăgiți, cu o existență misterioasă sunt protagoniștii prozelor scurte din această carte.

Drive my car” este istorisirea unui actor care ajunge să își spună povestea vieții după ce o cunoaște pe cea care urma să devină șoferul său; “Yesterday” ne spune povestea unui student de douăzeci de ani care ajunge să se întâlnească cu iubita prietenului său; „Organul independent” ne prezintă viața unui chirurg estetician care este fascinat de o femeie absolut banală; „Șeherezada” este o povestire plină de mister, melancolie, erotism și singurătate; „Kino” este povestea unui bărbat înșelat de soție a cărui existență se va schimba odată cu apariția a  două personaje stranii în viața sa; în „Samsa” atmosfera stranie este cea care predomină; „Bărbați fără femei” încheie volumul și redă povestea unui bărbat care este anunțat în mijlocul nopții că o fostă iubită a lui s-a sinucis, aceasta fiind cea de-a treia fostă iubită care decide să renunțe la viață.

Pe lângă poveștile misterioase ale protagoniștilor, povestirile atrag cititorul prin incursiunile pe care autorul le face în mintea și spiritul omului contemporan, marcat de tristeți și pierderi. Cartea este așadar o scriere profundă, care necesită o aplecare atentă asupra sa pentru descifrarea tuturor mesajelor transmise.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.