CAMERĂ CU VEDERE

Edward Morgan Forster este un scriitor englez, care a trăit între 1879 și 1970. Acesta este cunoscut publicului român în primul rând datorită volumului “O călătorie în Indiaˮ, scris în urma experienței pe care autorul a trăit-o în acele locuri exotice și care a fost publicat la noi în 2014.
“Camera cu vedere” este de asemenea un roman celebru și apreciat, fiind ecranizat în 1985. Scrisă în urmă cu aproape un secol, cartea prezintă povestea unei fete dintr-o familie de mijloc din perioada victoriană târzie, Lucy Honeychurch. Aceasta este crescută într-o lume convențională, care impune nenumărate limite. O călătorie în Italia o face însă pe fată să conștientizeze lipsa libertății din cadrul comunității sale.
Autor

E.M. FORSTER

Editura

Polirom

Locul și anul publicării

Iași, 2016

“E drept că mulți acești venetici erau niște personaje destul de plate. Până atunci le acceptase valorile fără rezerve: bunăstarea neostentativă, religiozitatea moderată (…) Nu catadicsea să conceapă viața altfel decât ca pe un anturaj de oameni înstăriți bonomi, cu interese comune și dușmani comuni. În țarcul acesta gândeai, aici te căsătoreai, aici mureai.”
Lucrurile se schimbă în modul ei de gândire după călătoria la Florența, unde cunoaște doi bărbați, George Emerson, o persoană rebelă, cu prea puțin respect pentru reguli, și Cecil Vyse, un tânăr aristocrat, conservator și rezervat. Lucy se logodește cu acesta din urmă, însă îndoiala va pune stăpânire pe mintea ei, deoarece nu poate uita sărutul pe care i l-a dat George Emerson.
Cartea trece dincolo de povestea de dragoste și prezintă aspecte ale unei societăți rigide, ale cărei opreliști trebuie să fie depășite pentru a te putea bucura cu adevărat de viață.
“Nu-i cu putință să iubești și să fugi. Poate că ai vrea dumneata să se poată, dar nu se poate. Dragostea poți s-o împingi mai încolo, poți s-o ignori, poți s-o murdărești, dar niciodată n-o vei putea smulge din suflet (…)”
Acest volum poate fi împrumutat la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.