CÂND CORPUL SPUNE NU – COSTUL STRESULUI ASCUNS

Gabor Maté s-a născut în anul 1944 și este un cunoscut medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Cercetările sale vizează în special traumele din copilărie, dependența de alcool sau droguri și stresul. Printre cele mai cunoscute proiecte se numără rubrica de la The Globe and the Mail, colaborarea cu câteva clinici pentru recuperarea pacienților dependenți de droguri și, mai recent, aparițiile publice în calitate de speaker motivațional și autor.
Pentru activitatea sa de excepție din domeniul medical și pentru cărțile scrise, Gabor Maté a primit Premiul Hubert Evans pentru nonficțiune și i s-au acordat Ordinul Canadei și Meritul Civic din partea orașului Vancouver, unde locuiește.
Volumul „Când corpul spune nu – Costul stresului ascuns” prezintă pe înțelesul tuturor legătura strânsă dintre corp și minte și efectele pe care emoțiile negative le pot avea asupra bunei funcționări a organismului uman.
Autor

GABOR MATÉ

Editura

Curtea Veche

Locul și anul publicării

București, 2021

„Aceasta nu este o carte de rețete, însă sper că le va servi cititorilor drept catalizator pentru transformarea personală. Rețetele vin din exterior, transformarea are loc în interior”, afirmă autorul în Nota către cititor.
Plecând de la cazurile pacienților săi și completând cu informații din nenumărate studii, Maté atrage atenția asupra faptului că stresul continuu sau acut, trăirile reprimate, neexteriorizate pot fi puncte de plecare pentru boli grave precum cele reumatice, diabet, scleroza multiplă, afecțiunile inflamatorii ale intestinului, endometrioza, bolile pielii, tulburările autoimune, Alzheimer sau diferite tipuri de cancer.
Scopul autorului a fost de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi ar trebui să fie preocupat de propriul echilibru în această societate dominată de stres în care trăim. Citind acest volum, putem înțelege cum contribuim inconștient, în nenumărate moduri, la generarea bolilor care ne afectează.
Studiile de caz prezentate de Gabor Maté trebuie percepute ca mesaje pentru vindecare, ce ne vor deschide drumul spre descoperirea înțelepciunii interioare pe care o avem cu toții. Persoane care muncesc prea mult, neglijându-se pe sine, traume diferite din copilărie rămase nerezolvate, reprimarea furiei, presiunea mult prea mare pusă pe umerii noștri de persoane care uneori consideră că ne vor binele sau lipsa capacității de a spune „nu” atunci când simțim nevoia, acestea și multe altele sunt descoperite de medicul Gabor Maté prin discuțiile cu pacienții lui, din nefericire, ajunși în faze mult prea înaintate ale bolilor.
Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut provocat fie de evenimente exterioare, fie de cauze interioare. Astfel, stresul s-a transformat într-un flagel al secolului XXI, prin urmare, este extrem de important să găsim capacitatea de a lua măsuri urgente și de a ne echilibra. Cartea de față este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care putem elimina cauzele distrugerii organismului nostru, pentru că la baza unui trup sănătos este nevoie să se afle o minte sănătoasă.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.