CĂRĂRILE GLORIEI

Jeffrey Archer este un autor englez de succes și fost politician. Născut în anul 1940, scriitorul se remarcă prin scrierile sale din seriile “Kane and Abel”, “Jurnale din închisoare” (non-ficțiune), piese de teatru, povestiri, opere pentru copii, sau romane ca „Aici se ascunde o poveste…”, „Nici un ban în plus, nici un ban în minus”, „Pisica are nouă vieți”, „Fără drept de apel”, „Să-i spunem președintelui?” etc.

“Cărările gloriei”, apărut în anul 2009 la noi, prezintă povestea lui George Mallory, un explorator montan care a trăit între 1886 și 1924 și care a participat la prima expediție britanică de cucerire a Everestului, în 1920, de altfel găsindu-și sfârșitul pe culmile acestui munte, în 1924 alături de partenerul său Andrew “Sandy” Irvine. Trupul lui George Mallory a fost găsit abia 75 de ani mai târziu, speculațiile privind moartea acestuia existând încă și astăzi.

Autor

JEFFREY ARCHER

Editura

Editura Vivaldi

Locul și anul publicării

București, 2009

Povestea acestui erou l-a inspirat pe Jeffrey Archer în scrierea romanului său. Cartea se deschide cu un Prolog unde este surprins momentul din 1999, când a fost  descoperit trupul alpinistului. Urmează o întoarcere în timp, pentru că autorul prezintă în opt cărți povestea lui Mallory, plecând de la copilăria acestuia și sfârșind cu ziua înălțării.

Cartea îmbină perfect documentarea cu ficțiunea, fiind extrem de antrenantă și captivantă pentru cititor, stârnind emoții în sufletul celui care parcurge romanul și care trăiește astfel alături de personaj împlinirile și nefericirile sale, măririle și decăderile acestuia, sentimentele contradictorii pe care Mallory le trăiește, sacrificiile pe care acesta le face pentru împlinirea unui vis.

Draga mea, stau în cort, la 8200 de metri peste nivelul mării și la aproape 5000 de mile de casă, căutând cărările gloriei. Chiar dacă le-aș găsi, tot n-ar însemna mare lucru, pentru că nu pot împărtăși acest moment cu tine.” îi scria personajul soției sale, Ruth, pe data de 7 iunie 1924, cu doar o zi înainte ca visul său să îi devină fatal.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.