Cel de-al doilea roman a apărut în 2012 și reprezintă de asemenea o lucrare reușită a autoarei. “Ce avem și ce uităm” este un roman despre pierdere, trădare, confruntarea cu durerea, dar și despre regăsire de sine și reinventare.
Autor
MARIA DUEÑAS
Editura
Polirom
Locul și anul publicării
Iași, 2013
Blanca Perea este o profesoară universitară proaspăt părăsită de soț, care acceptă o bursă în California, ce îi va aduce schimbarea. Personajul se implică într-o cercetare care are drept subiect viața unui călugăr franciscan din secolul al XIX-lea. Pe lângă descoperirile uluitoare pe care Blanca le realizează, cititorul descoperă intrigi, sentimente alambicate, trece alături de personaje prin timpuri și spații diferite. Acțiunea este construită în jurul suspansului care crește pe parcursul romanului, dar și în jurul poveștii de dragoste care se țese între personajul feminin și Daniel Carter, pasiunile comune fiind ceea ce îi apropie.
“Ce avem și ce uităm” este o carte profundă și complexă care oferă o perspectivă onestă asupra mediului academic universitar. Demersul detectivist în istoria Californiei din secolul al XIX-lea, întretăierea unor destine memorabile, personajele puternic individualizate, verosimilitatea subiectului prezentat, toate acestea asigură succesul romanului.
Povestea este de fapt una moralizatoare, tâlcul fiind acela că viața poate continua, poate fi reluată după trădare, devenind mult mai interesantă și captivantă.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.