CEI CINCI PURCELUȘI

Agatha Christie este o cunoscută autoare de romane polițiste, de origine engleză, care a trăit între anii 1890-1976. Operele sale care îi au drept personaje principale pe Hercule Poirot sau pe Miss Jane Marple au cunoscut de-a lungul timpului un succes răsunător, ceea ce a făcut ca Agahta Christie să fie numită „Regina Crimei”. Aceasta a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, fiind traduse în peste 70 de limbi. “Crima din Orient Expres”, „Zece negri mititei”, „O supradoză de moarte”, „O crimă anunțată”, „Elefanții nu uită niciodată” sunt doar câteva titluri ale celebrei autoare.
Autor

AGATHA CHRISTIE

Editura

Editura Rao

Locul și anul publicării

București, 2010

“Cei cinci purceluși” este un roman publicat în 1942, care îl are în prim-plan pe Hercule Poirot, detectivul belgian care poartă cititorul prin mintea ascunsă a criminalilor, reușind prin iscusința sa să dezlege misterul crimelor săvârșite. Poirot are de rezolvat de această dată o crimă înfăptuită în urmă cu 16 ani. Detectivul intenționează să descopere adevărul cu scopul de a aduce liniștea în sufletul Clarei Lemerchant, fiica celei care a fost acuzată că și-a otrăvit soțul. Înainte de a muri, mama îi scrie fiicei o scrisoare în care își mărturisește nevinovăția. Hercule Poirot merge pe urmele cazului, discută cu foștii anchetatori, cu reprezentanții acuzării și ai apărării și ajunge la „cei cinci purceluși”, adică la persoanele care au avut legătură directă cu acest caz, fiind apropiați ai pictorului Amyas Claire. Află astfel că soțul era infidel, că își adusese amanta în casă și că oricine putea fi criminalul, chiar și sora neatentă a soției, care ar fi putut pune din greșeală otravă în băutura pictorului, sau prietenul acestuia, gelos pe succesul bărbatului.

Cartea este captivantă, redactată în stilul binecunoscut al Agathei Christie, care îl determină pe cititor să se implice în caz, să încerce o rezolvare a acestuia, făcând diverse scenarii, care în finalul cărții îi sunt date peste cap de rezultatul neașteptat la care ajunge Hercule Poirot.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.