CER DE PLUMB

Carme Martí s-a născut la Montblanc, în 1972 și este licențiată în filologie catalană. A publicat romanele: “Viața unei bucătărese”, “Memoriile Mariei Badia” (2008) și “Cronici rurale” (2011).
“Cer de plumb” este un roman de memorii, o biografie a lui Neus Català, născută în 1915 și supraviețuitoare a ororilor din lagărele de concentrare din Germania. Aceasta își dovedește caracterul aparte încă din copilărie, atunci când își dorește să realizeze lucruri mărețe, fiind susținută de membrii familiei.
Neus devine infirmieră și actriță în timpul liber. La vârsta de 21 de ani, când în Spania izbucnește Războiul Civil, tânăra se angajează ca soră medicală și are grijă de un grup de 182 de copii, pe care îi conduce în Franța, unde se alătură trupelor de rezistență. În contextul politic internațional din acea vreme, Neus Català este ridicată împreună cu soțul său, în 1943, ajungând în lagărele de concentrare de la Ravensbruck și Holleischen din Germania, unde va face tot posibilul să supraviețuiască, fiind eliberată în 1945.
Autor

CARME MARTÍ

Editura

Meteor Publishing

Locul și anul publicării

București, 2015

Eroina își deschide sufletul în fața scriitoarei cărții și prezintă lumii ororile și nedreptatea pe care le-a trăit alături de celelalte prizoniere. Drumul spre lagăr în vagonul de vite, senzația nesfârșită de foame, teama permanentă, dar și solidaritatea și prietenia autentică alternează cu amintirile din viața de dinainte și de după această teribilă experiență.
“Viața lui Neus Català, supraviețuitoare catalană a lagărelor naziste de concentrare, reflectă istoria trăită pe viu a unui întreg secol, un secol de luptă necontenită și vie. Memoriile sale transpuse în roman de autoarea Carme Martí sunt adevărate lecții de viață. Iată o carte pe care n-o veți putea lăsa din mână!”, afirmă editorii volumului.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.