CONFESIUNILE UNUI CAFEGIU

“Confesiunile unui cafegiu” este un volum memorialistic al lui Gheorghe Florescu, legendarul cafegiu de pe Hristo Botev 10, urmașul bucureștean al unor renumiți negustori de cafea armeni.
Cartea este valoroasă datorită întâmplărilor relatate în cele aproximativ 500 de pagini și care redau atmosfera comunistă a anilor 1970-1980, la câteva decenii distanță. Este surprinsă atmosfera epocii, când întregul comerț era controlat de regimul de atunci care supraveghea importul și distribuirea delicateselor. În această categorie intră și cafeaua prăjită după rețeta armeanului Avedis Carabelain de către șeful magazinului de cafea și coloniale din Hristo Botev 10.
Autor

GHEORGHE FLORESCU

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2008

Așadar, descoperim în paginile cărții o serie de personaje, foarte multe la număr, oameni din diferite pături sociale, mulți dintre ei membri ai Securității, a căror bunăvoință este câștigată de domnul Florescu prin suvenirurile împărțite de acesta.
Cafegiul cultivă de asemenea și o clientelă formată din numeroși scriitori, oameni de artă, actori, avocați, care se întâlnesc la o cafea Avedis într-o garsonieră închiriată în blocul unde se afla magazinul.
Cutremurul din 1977 distruge însă cafeneaua artistică și orice încercare de refacere eșuează, Florescu ajungând să fie arestat, primind o condamnare de 12 ani pentru comerț ilegal, din care săvârșește doar 3 ani, mulțumită unui decret de grațiere emis de Ceaușescu.
Cartea atrage cititorul atât prin dezvăluirile inedite, cât și prin capacitatea narativă a scriitorului, care evocă o lume trecută, ce fascinează astăzi și pe care el a cunoscut-o extrem de bine.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.