COPILUL CARE A GĂSIT SOARELE NOAPTEA

Luca di Fulvio este un scriitor italian, născut în 1957. Opera sa cuprinde registre literare diferite, de la thrillere apreciate pentru suspansul lor și acțiunea bine țesută, până la povești pentru copii.
“Copilul care a găsit soarele noaptea” este un roman de ficțiune istorică, ce confirmă talentul narativ al autorului.
Acțiunea se petrece în Evul Mediu și îl are în prim-plan pe fiul unui principe, cel care ar fi trebuit să moștenească regatul, însă asasinarea întregii familii și a tuturor oamenilor de la curte are drept consecință o schimbare dramatică a destinului acestuia. Marcus al II-lea de Saxa scapă cu viață întâmplător și este salvat de Eloisa, o copilă săracă ce îl va duce la ea acasă. Agnete, mama acesteia și moașa din valea Raühnvahl, îl adăpostește pe băiat în pivniță și îi schimbă identitatea, aspectul și povestea vieții sale, conștientă fiind că altfel micuțul principe nu ar putea supraviețui. Astfel, Marcus devine Mikael și din acest moment începe un lung șir de lecții de viață pentru băiat, scopul fiind acela de a înțelege că șerbii ce munceau pe pământul tatălui său, intrat acum în posesia noului principe, crudul Ojsternig, merită o cu totul altă soartă.
Cititorul îl va urmări pe Mikael transformându-se din copilul lipsit de familie și de apărare, într-un bărbat curajos, nobil, care va ajunge să lupte alături și pentru oamenii săi.
Autor

LUCA DI FULVIO

Editura

Editura Rao

Locul și anul publicării

București, 2019

Romanul prezintă o narațiune captivantă, întinsă pe aproape 700 de pagini, o adevărată epopee plină de uzurpări, trădare, sânge, dragoste și răzbunare, o frescă a societății unor vremuri de mult apuse. În paginile cărții se împletesc cruzimea Evului Mediu târziu cu lupta pentru demnitatea și libertatea oamenilor, pregătiți să treacă spre o nouă epocă.
„Merita să trăiești doar ca să vezi ce s-a întâmplat azi, continuă Mikael, în timp ce cuvintele îi ieșeau direct din inimă, vlăstare ale întregii vieți pe care o trăise, o cucerise fără să cedeze vreodată, fără să dea înapoi vreodată. Fiindcă astăzi voi ați dovedit că libertatea nu poate fi a unuia singur. Libertatea, ca să fie deplină, trebuie să fie a tuturor. Și fiecare dintre voi, azi, și-a câștigat libertatea lui și pe cea a propriului frate.”
Autorul construiește personaje complexe, atât cele masculine, cât și cele feminine, și le așază în mijlocul unor conflicte puternice, menite să le dezvăluie acestora personalitatea. Mikael este un erou ce va fi îndrăgit cu siguranță de cititori pentru caracterul său și pentru stăruința de „a găsi soarele noaptea”, o metaforă al cărei sens ni se va dezvălui în paginile romanului.
Cartea este recomandată tuturor celor care apreciază narațiunile de inspirație istorică, pline de aventuri, cu povești de viață exemplare, ce vin să demonstreze că destinul omului poate fi modelat de el însuși, indiferent de vicisitudinile care îi stau în cale.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.