CUMPĂTAREA

María Dueñas, doctor în limba și literatura engleză, este profesoară la Universitatea din Murcia, Spania. Familia mamei sale a locuit în Protectoratul spaniol al Marocului, la Tetuan, locul unde se desfășoară cea mai mare parte a evenimentelor descrise în „Iubirile croitoresei” (2011), romanul de debut al autoarei, care s-a vândut în peste un milion de exemplare. Un alt roman cunoscut al Maríei Dueñas este “Ce avem și ce uităm” (2013).
„Cumpătarea” este un roman apărut în 2015 și tradus la noi un an mai târziu. În paginile sale autoarea ne duce în Mexicul secolului XIX, atunci când statul era proaspăt eliberat de sub stăpânirea spaniolă.
Autor

MARÍA DUEÑAS

Editura

Polirom

Locul și anul publicării

Iași, 2016

Mauro Larrea, personajul principal al cărții, reușește, după multe eforturi, să își depășească statutul și să ajungă de la un simplu miner la unul dintre cei mai bogați oameni, datorită minelor de argint pe care le deține. Se confruntă însă cu pericolul de a pierde tot. Sufocat de datorii și de incertitudine, își investește ultimele resurse într-un proiect riscant, dar care îi dă speranța că s-ar putea redresa. Ajunge astfel mai întâi în Cuba, unde reușește să câștige la biliard o moșie viticolă în Spania. Aici o întâlnește pe Soledad Montalvo, soția unui negustor de vinuri de care Mauro se îndrăgostește iremediabil. Intriga se complică atunci când în scenă intră o altă femeie pe care Mauro o cunoscuse în Cuba, dar și fiul vitreg al lui Soledad.
Romanul atrage prin detaliile oferite despre un secol de demult, prin răsturnările de situație, dar și prin pasiunea pe care autoarea o pune în construirea poveștii și personajelor sale.
“María Dueñas își plimbă personajele prin hoteluri elegante, în momente istorice și politice importante. Cititorul devine parte a lumii pe care ea o descrie.” („The Globe and Mail”)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.