CURTEZANA ȘI SAMURAIUL

Lesley Downer s-a născut la Londra în anul 1959, fiind fiica unei chinezoaice și a unui canadian. Fascinată de cultura și civilizația Asiei, cu precădere de cea a Japoniei, Lesley Downer și-a petrecut cincisprezece ani din viață în această țară, realizând numeroase lucrări cu caracter documentar despre spațiul nipon. În ceea ce privește activitatea sa literară, aceasta este, până în prezent, autoarea a trei romane. “Curtezana și samuraiul” a apărut în anul 2010 și este o saga despre dragoste și război în Japonia secolului al XIX- lea.

Acțiunea este plasată așadar într-un moment de transformare, de modernizare a Japoniei, care începe treptat să se deschidă spre Occident. Hana este personajul principal al cărții. Ea este o tânără devenită mult prea devreme soția supusă a unui războinic extrem de violent.

Autor

LESLEY DOWNER

Editura

Editura Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2013

În 1868 armata ultimului shogun se luptă cu disperare cu soldații împăratului, fără sorți de izbândă și acest război o găsește pe Hana singură și vulnerabilă. Este silită să fugă din Tokyo și să se retragă la Yoshiwara, vestit cartier al plăcerilor, unde trăiau peste trei mii de curtezane. Aici este vândută ca sclavă, violată și determinată să învețe să fie curtezană. În acest loc al desfrâului, se pare că totul este permis, mai puțin iubirea.

Yozo Tajima este un tânăr luptător curajos, fidel shogunului, care se întoarce în Japonia după un număr de ani petrecuți în Apus și se retrage în același cartier rău famat, unde o întâlnește pe Hana, ce se resemnase între timp cu noua ei viață. Între cei doi se înfiripă o frumoasă poveste de iubire, umbrită de pericole și secrete care îi vor afecta pe cei doi.

Cartea tratează teme profunde precum violența, exploatarea, tradiționalismul, dar și iubirea, aducând în fața publicului cititor o lume exotică, îndepărtată atât ca timp și spațiu, cât și ca valori și convingeri.

“Locuri exotice, vieți distruse de vremuri potrivnice și povești de iubire care îți taie răsuflarea. Pornind de la evenimente istorice reale, romanul Curtezana și samuraiul aduce în prim plan două personaje născute sub o stea nenorocoasă, ale căror vieți se întâlnesc pe un fundal epic de luptă nemiloasă, senzualitate dezlănțuită și taine primejdioase.” (Lancashire Evening Post)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.