DIN CER AU CĂZUT TREI MERE

Narine Abgarian s-a născut în 1971 la Berd, în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind un supraviețuitor al genocidului armean. A absolvit Universitatea Lingvistică de Stat din Erevan, iar din 1993 s-a mutat la Moscova. S-a remarcat printr-o serie de povestiri pentru copii, care o au ca protagonistă pe fetița Maniunia. Următoarele sale povestiri și romane au impus-o drept una dintre cele mai bune voci ale literaturii ruse contemporane. A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste douăzeci de limbi a romanului “Din cer au căzut trei mere”, distins în 2016 cu premiul Iasnaia Poliana.
Acțiunea romanului se desfășoară în satul Maran, din Armenia, un loc desprins de lume, trecut prin multe și înconjurat de miracol. Locuitorii, din ce în ce mai puțini și mai bătrâni, conviețuiesc într-o lume de basm, unde traiul curge liniștit, în ciuda tuturor necazurilor prin care aceștia sunt nevoiți să treacă.
Autor

NARINE ABGARIAN

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2021

Sevoianț Anatolia este protagonista cărții. Aceasta, la 58 de ani, este cea mai tânără locuitoare a satului, însă se pregătește să moară, fiind convinsă că este lovită de o boală fără leac. Romanul urmărește povestea femeii, care se întrepătrunde cu poveștile celorlalți locuitori ai Maranului, toate acestea oferind imaginea familiei, a prieteniei și a comunității. În satul de piatră aflat pe vârful unui munte, magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Aici, un băiat vede întâmplări din viitor, făpturi misterioase își fac apariția, schimbând destine, morții vin nu doar în vise, ci și pe prispele caselor. Lumea descrisă de autoare este una simbolică, pacea oamenilor neputând fi distrusă nici de războaie, nici de numeroasele dezastre naturale care se abat asupra lor.
Anatolia, a cărei viață, nu mai puțin decât a celorlalți, a fost marcată de suferință, de moarte, dar și de luptă și îndârjire, ajunge, fără să bănuiască, să fie purtătoarea miracolului care va salva satul de la pieire, aducând tuturor dovada că speranța în tot acest timp nu a fost în van.
Cartea este presărată cu întoarceri și reveniri în timp, cu povești în poveste, istorisiri și legende, toate prezentând cititorului sufletul comunității din Maran, care inspiră ideea de bine, de continuitate și supraviețuire.
“«Din cer au căzut trei mere» este o minunată saga despre locuitorii unui sat armean. Însă povestea acestui sat este de fapt o poveste despre noi. Și aici stă talentul scriitoricesc al lui Narine Abgarian. O carte plină de tandrețe și umor, subtilitate și genul acela de măiestrie rară, atât de firească, încât nici n-o remarci.” (Evgheni Vodolazkin)
„Un murmur blând, ușor nedeslușit, te atrage ca o vrajă în interiorul acestui spațiu, unde este atât de bine, cald și liniște, încât până și evenimentele triste (deloc puține în Maran) par ceva organic, care nu stârnește nici o împotrivire interioară.” (Galina Iuzefovici)
Vorbind despre cartea sa, autoarea mărturisea: „Am vrut să scriu o carte al cărei sfârșit să ofere speranță. Omenirea are mare nevoie de speranță, de povești despre bine.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.