DRAGOSTEA ARE 11 DIMENSIUNI – VIAȚA MEA CU STEPHEN HAWKING

Jane Wilde Hawking s-a născut în 1944 și a studiat la Colegiul Westfield din Londra, având și un doctorat în literatură medievală spaniolă la Universitatea din Londra. Peste 25 de ani a fost soția renumitului fizician Stephen Hawking, locuind la Cambridge. A publicat în 1994 „At Home in France” și în 1999 „Music to Move the Stars”, prima versiune a cărții de față.
“Dragostea are 11 dimensiuni” este un volum memorialistic care surprinde, așa cum arată și subtitlul său, viața lui Jane alături de Stephen Hawking.
Cartea prezintă așadar, amintirile și trăirile acestei femei, începând cu momentul căsătoriei sale, până când aceasta hotărăște să renunțe la mariajul căruia i-a dedicat o bună perioadă din viața sa.
Fotografia de pe copertă îi surprinde pe cei doi la nuntă, atunci când Stephen Hawking avea 23 de ani și fusese deja diagnosticat cu maladia incurabilă care va ajunge, în câțiva ani, să îl țintuiască în scaunul cu rotile și să îi ia și posibilitatea de a comunica verbal.
Autor

JANE HAWKING

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2013

Soția sa se vede nevoită să renunțe la propria carieră și să se dedice în totalitate nevoilor speciale ale omului de știință, precum și îngrijirii celor trei copii ai cuplului.
Cu trecerea timpului, dragostea este înlocuită cu un soi de compasiune față de soțul incapabil din punct de vedere fizic. Este însă deosebit de mândră de cuceririle acestuia în domeniul științei și îl sprijină cu devotament. Lucrurile însă se schimbă odată cu trecerea anilor și lipsa de comunicare își spune cuvântul, astfel încât cei doi ajung să divorțeze, după ce Stephen Hawking își părăsește familia pentru a fi împreună cu una dintre infirmierele sale.
“Din punct de vedere intelectual, Stephen era un gigant, care insista mereu asupra infailibilității sale și al cărui geniu îl voi respecta mereu; din punct de vedere fizic, era neajutorat și tot atât de dependent de mine ca și copiii noștri după naștere. Îndatoririle mele față de el erau cele ale unei mame cu un copil mic, răspunzătoare pentru fiecare aspect al îngrijirii sale, inclusiv înfățișarea – eram aproape o infirmieră… Problemele erau exacerbate de imposibilitatea de a vorbi despre ele… Lipsa de comunicare devenise o forță care ne înstrăina, coborând între noi o barieră de suferință.”
Cartea este însoțită de un set de imagini edificatoare din viața familiei Hawking.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.