DRAGOSTEA CEA VECHE ÎȚI ȘOPTEȘTE LA URECHE – PRIMELE IUBIRI

Aurora Liiceanu, psiholog, fost profesor de psihologie, în prezent cercetător senior la Institutul de Filozofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române, autoare a numeroase lucrări și studii în psihologie, propune în volumul “Dragostea cea veche îți șoptește la ureche – Primele iubiri” o analiză a sentimentului iubirii și a modului în care este privită, înțeleasă și trăită dragostea de scriitori, pe de o parte și de oamenii de știință, pe de alta.
Autor

AURORA LIICEANU

Editura

Polirom

Locul și anul publicării

Iași, 2015

În paginile cărții vom găsi istorii ale unor povești de dragoste împărtășite, neîmpărtășite, triste sau cu final fericit, dar și studii care vorbesc despre primele semne ale dragostei. Turgheniev, Vladimir Nabokov, Orhan Pamuk sunt câțiva dintre scriitorii ale căror trăiri sunt analizate din punct de vedere psihologic în acest volum. De asemenea mitul primei iubiri, despre care se spune că nu se uită niciodată, magia acesteia fac subiectul cercetărilor autoarei.

“Povestea timpului pune astăzi la îndoială mitul duratei, al iubirii care dăinuie, și deschide ușa ideii de iluzie, de autoînșelare. Științele sociale se întrec în a descifra mecanisme și determinări, scriitorii continuă să povestească. Parcă filosofii spun mai bine ce este dragostea, dar sunt mai greu de citit… Poate că iubirea, așa cum arată astăzi, nu mai este iubirea de altădată, poate că trăim într-o epocă în care emanciparea femeilor și sexualitatea au eliberat oamenii de constrângerile trecutului, poate că mitul duratei nu mai există –  iubirea nu mai dăinuie ca odinioară -, poate că multe s-au schimbat. Și totuși, oamenii se îndrăgostesc… Și eu cred, așa cum susține o celebră vrăjitoare în Franța, indiferent de unde vin, de sex, de origine, de vârstă, că iubirea nu moare.

Și chiar dacă ritualurile s-au schimbat, chiar dacă comunicarea între iubiți a luat alte forme, dorința și nevoia de a iubi și de a fi iubit/iubită a rămas.”     (Aurora Liiceanu)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.