EU SUNT MALALA

Cartea “Eu sunt Malala” a apărut inițial la editura Polirom, în 2014, volumul fiind scris de Malala Yousafzai în colaborare cu jurnalista Christina Lamb. Ediția publicată la editura Youngart, în 2015, dedicată tinerilor cititori, este redactată de protagonista cărții în colaborare cu Patricia McCornick, autor de romane pentru tineri adulți.
Malala Yousafzai este o tânără din Pakistan, cunoscută în lumea întreagă datorită campaniei sale pentru susținerea educației fetelor din această parte a lumii.
Conform tradiției din Pakistan, atunci când se naște un băiat într-o familie, evenimentul se sărbătorește, iar numele copilului este scris pe un arbore al familiei. Atunci când se naște o fată însă, tinerii părinți nu sunt vizitați de rude, iar proaspăta mamă este compătimită.
Autor

MALALA YOUSAFZAI și PATRICIA McCORNIC

Editura

Youngart

Locul și anul publicării

București, 2015

În cazul Malalei, tatăl său nu a ținut cont de tradiție și a trecut numele fetei pe copacul din curte, alături de cele ale băieților săi. Tatăl îi insuflă așadar fetei curajul de a lupta pentru drepturile ei și ale celorlalte femei, într-o țară cu reguli extrem de stricte și înfricoșătoare. Convingerea cea mai puternică a fetei a fost dreptul la educație, pentru care a început să militeze încă de la 10 ani, când scria pe un blog pentru BBC sub un nume fals, dezvăluindu-și la scurt timp adevărata identitate, apărând la televiziuni unde a pledat pentru dreptul fiecărui copil la educație, făcând dezvăluiri extrem de dure cu privire la viața din Pakistan.
Amenințările cu moartea nu au întârziat să apară din partea talibanilor, care au ocupat valea Swat unde locuia Malala, iar în 9 octombrie 2012 cauza pentru care lupta a fost la un pas să-i aducă sfârșitul, tânăra fată fiind impușcată în cap de trei ori pe drumul de întoarcere de la școală.
Malala a supraviețuit însă, iar astăzi este simbolul protestului pașnic și cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.
Cartea scrisă la persoana I redă gândirea Malalei, acțiunile și consecințele acestora, conturând totodată și tabloul unei societăți unde legile sunt făcute de grupările de talibani care interpretează Coranul și religia islamică după bunul plac.
Dedicația care deschide volumul sintetizează de altfel crezul acestei tinere : “Copiilor din întreaga lume care n-au acces la educație, profesorilor curajoși care continuă să predea și tuturor celor care-au luptat pentru drepturile lor fundamentale și pentru educație.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.