FEREASTRA DE LA VENEȚIA

Jurnalista și scriitoarea Silvia Kerim a trăit între anii 1931 și 2016. Absolventă a Facultății de Filologie, secția Limba și literatura franceză, a debutat ca jurnalistă la “Contemporanul”, „România liberă”, revistele „Cinema” și „Secolul 20”. A lucrat la Radio România, Direcția culturală. Fiind pasionată de teatru și film a scris proză pentru copii, a colaborat cu regizori celebri și a scris scenarii pentru AnimaFilm. Este autoare de musicaluri pentru copii, difuzate la TVR1 și TVR2, dar și a mai multor cărți de memorialistică recompensate cu numeroase premii. A fost distinsă cu Ordinul “Meritul Cultural – în grad de Cavaler” acordat de președintele României în 2004, an în care i s-a acordat și titlul de „Femeia anului” de către American Biographical Institute.
Autor

SILVIA KERIM

Editura

Carminis

Locul și anul publicării

Pitești, 2013

“Fereastra de la Veneția” este o carte autobiografică despre care autoarea afirmă că „evocă (…) copilăria mea petrecută în Bucureștiul interbelic, adică într-o capitală pe drept cuvânt numită Micul Paris, ea este un fel de privire nostalgică spre un trecut condamnat să nu se mai întoarcă vreodată. Nici ca bunăstare, nici ca respect profund pentru valorile numite religie, cultură, dragoste de muncă, de tradiție…”

Prima ediție a acestui volum a apărut în anul 1983 în 24.000 de exemplare, care s-au vândut în aproximativ trei săptămâni, în ciuda faptului că manuscrisul fusese cenzurat de regimul totalitar de atunci. Ediția apărută în 2013, la editura Carminis este cea definitivă, fiind precedată de mai multe reeditări, și are meritul de a aduce în vizorul publicului mari personalități pe care autoarea le-a întâlnit de-a lungul timpului în București sau în călătoriile sale prin lume.

Fereastra de la Veneția – o carte unică în literatura noastră grație acelui suflu al memoriei ce controlează fiecare cuvânt, fiecare literă a volumului. Cartea sa reține «oameni, ani, viață»… de aceea ea se citește «à bout de souffle», cu sufletul la gură…

Este o carte atât de caldă, de dezinvoltă, de copleșitoare, ce conține în substanța ei câteva decenii bune din viața unei sensibile scriitoare. Filtrate de timp, faptele au astăzi farmecul magic al basmului, chiar dacă tot ce ne este înfățișat este riguros probat de documente și de imagini fotografice atașate textului cărții. (Titus Vîjeu)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.