FERICIREA – BARCELONA, 1909

Lluís-Anton Baulenas este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori catalani contemporani, un susținător și promotor puternic al limbii și culturii catalane în Spania și în lume. Născut în 1958 în Barcelona, Lluís-Anton Baulenas s-a dedicat inițial dramaturgiei, făcând apoi trecerea spre narațiune. Scriitorul este extrem de prolific, operele sale fiind apreciate de public și premiate de critica literară.

“Fericirea” este un roman de aventuri captivant, completat cu un studiu istoric complex, fraza fiind deseori redactată într-un stil ironic, principalul subiect abordat fiind impactul pe care reforma urbanistică din Barcelona de la începutul secolului XX l-a avut asupra oamenilor.

Autor

LLUÍS-ANTON BAULENAS

Editura

Meteor Publishing

Locul și anul publicării

București, 2014

Realismul social este îmbinat adesea cu realismul magic, dar și cu o intrigă detectivistă într-o poveste despre clase sociale, despre ambiție și disperare, despre permanentul conflict dintre bogați și săraci.

Scriitorul realizează o galerie impresionantă de personaje, unele în viață, altele nu, locuitori ai cartierului ce urmează să fie demolat. Din mulțime se evidențiază familia Gambús, escroci ce domină înalta societate barceloneză și Nonnita Serrallac, o artistă a cărei viață se intersectează cu a acestora.

Interesul tuturor este acela de a-și asigura propria fericire, pe fundalul unor evenimente istorice marcante pentru Barcelona, ea însăși personaj în operă.

Se gândeatrebuie să escrochezi, dar de pe o poziție solidă. Și ce poziție e mai solidă decât cea pe care ți-o oferă legalitatea însăși? Asta era soluția! Nu exista lege în lumea civilizată care să pedepsească profitul produs de beneficiile anumitor afaceri (fie ele chiar și abuzive). Dacă cumperi cu cinci ceva ce valorează zece și imediat îl vinzi cu o mie, nimeni n-o să spună c-ai escrocat, ci că ai făcut o afacere bună (…) S-a apropiat de sobă ca să-și încălzească mâinile. Între timp, cugeta de zor. Era satisfăcut: treaba era grea, avansa încet, dar avansa.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.