FETELE DIN LIVADA CU MERI

Nicola Scott s-a născut în anul 1973, la Kiel, în Germania. A studiat literatura engleză și germană, fiind fascinată de cărți încă din copilărie. După absolvire, a lucrat în domeniul editorial la New York și Londra, apoi a devenit ea însăși scriitoare.
Romanele sale – „My Mother՚s Shadow” (2017), „Summer of Secrets” (2018), „Fetele din grădina cu meri” („The Orchard Girls”, 2021) au cucerit publicul, devenind bestselleruri în mai multe țări.
Romanul „Fetele în grădina cu meri” este construit pe două planuri, trecut-prezent, și surprinde povestea a două femei, Violet și Frankie.
Autor

NICOLA SCOTT

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București 2023

În anul 2004, Frankie este jurnalistă la o publicație de prestigiu din Londra și, în împrejurări de serviciu, deoarece șeful îi cere să scrie un articol care să exploateze relațiile de rudenie ale tinerei cu o supraviețuitoare a războiului, aceasta ajunge să o regăsească pe bunica sa, Violet, care o crescuse, însă de care tânăra se îndepărtase în urmă cu zece ani din cauza voinței femeii de a controla viața nepoatei. Frankie descoperă însă în persoana bunicii sale o bătrână cu probleme de memorie, care își amintește cu ajutorul bilețelelor împrăștiate prin casă lucrurile pe care le are de făcut. Mintea sa pătrunde însă în trecutul îndepărtat și ajungem astfel alături de personaj în anul 1940, în plin război, atunci când Violet avea șaptesprezece ani. Provenind dintr-o familie nobilă, destinul fetei este trasat de mama sa, care îi găsise acesteia un viitor soț demn de pretențiile femeii. Lucrurile se schimbă însă după ce verișoara și confidenta lui Violet, Romy, moare în urma unui raid aerian. Fata decide să fugă și să se înroleze sub un nume fals în Armata Terestră a Femeilor. Din dorința de a contribui la efortul de război, ajunge alături de alte tinere de vârsta ei să muncească din greu în livezile de la Winterbourne, sub comanda unui șef absurd și violent.
La sfârșitul anilor 1930 și în deceniul următor, în Anglia, cultivarea pământului era o muncă exclusiv dedicată bărbaților, iar fetele care au răspuns anunțurilor de pe afișele cu fețe zâmbitoare care chemau tinerele la muncă pe câmp pentru sprijinul soldaților au avut de înfruntat nu doar raidurile aeriene și munca grea, ci și prejudecățile și hărțuielile celor care nu priveau cu ochi buni îndrăzneala fetelor de a renunța la rochii în favoarea pantalonilor, mai ales dacă acestea pretindeau și un salariu.
Curajul de a înfrunta obstacole care par de netrecut pentru câștigarea propriei libertăți, puterea prieteniei și devotamentul cel mai profund sunt ingredientele de bază ale acestui roman care cucerește cititorul prin forța epică și prin implicațiile psihologice care reies din paginile sale.
Deși la distanță de câteva zeci de ani și trăind în lumi diferite, viețile celor două protagoniste par să semene mult mai mult decât am putea crede la începutul romanului. Atât Violet, cât și Frankie încearcă să supraviețuiască într-o lume crudă, în care lupta pentru supremație se dă pe diferite căi, iar experiențele prin care trec sunt cele care refac legăturile dintre cele două femei.
„O carte captivantă, plină de răsturnări de situație, cu detalii istorice fascinante și eroine strălucit construite.” (Louise Fein)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.