GENȚIANE

Cella Serghi este o scriitoare, publicistă și traducătoare care a trăit între anii 1907 și 1992. Romanul său de debut, “Pânza de păianjen”, a fost apreciat de nume celebre din literatura română precum Mihail Sebastian, Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu.
“Cartea doamnei Cella Serghi impune criticului răspunderi mai mari decât le comportă o grăbită recomandare. Este incontestabil o operă în sensul cel mai greu al acestui cuvânt”, afirma Mihail Sebastian în anul 1939, arătându-și astfel admirația și susținerea pentru tânăra scriitoare.
Autor

CELLA SERGHI

Editura

Litera

Locul și anul publicării

București, 2017

În “Gențiane”, Cella Serghi spune povestea Radei Ionac, personaj asemănător din multe puncte de vedere cu Diana Slavu, eroina din „Pânza de păianjen”. Tânăra de origine modestă muncește din greu – este asistentă medicală într-un spital, slujnică în casele unor doamne cu stare – ca să-și poată finaliza studiile și să devină regizor. Pentru a-și împlini visul, este nevoită să accepte compromisuri și să facă față prejudecăților celor din jur. Ca toate personajele feminine ale Cellei Serghi, Rada se îndrăgostește și suferă din iubire, îi admiră și îi disprețuiește pe bărbați. În final însă, fericirea nu vine din poveștile de dragoste pe care le trăiește, ci din împlinirea personală.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.