MAMA ȘI COPILUL ÎN DIVERSE CULTURI

Cartea “Mama și copilul în diverse culturi” prezintă descoperirile unei mame jurnaliste în călătoriile sale în jurul lumii privind comportamentul și educarea copiilor, particulare anumitor zone ale globului.
Volumul conține interviuri realizate cu părinți, profesori, experți în puericultură și antropologi din alte culturi de unde aflăm diverse abordări ale unor practici universale precum mersul la culcare, deprinderea de a face la oliță, momentele de repaus sau de joacă.
Proaspătă locuitoare a Argentinei, venită în această țară alături de micuța sa fetiță și de soțul acesteia din SUA, autoarea remarcă faptul că locuitorii din Buenos Aires își țin copiii cu ei până la ore înaintate și încearcă să găsească o explicație a acestui fapt – se pare că obiceiul provine de la spaniolii și italienii care s-au stabilit în America Latină împreună cu practicile mediteraneene printre care și cina târzie, după apusul soarelui dogoritor.
Autor

MEI-LING HOPGOOD

Editura

Philobia

Locul și anul publicării

București, 2015

Aflăm de asemenea din paginile cărții cum reușesc chinezii să-și învețe copiii să facă la oliță mai devreme, cum își lasă japonezii copiii să se bată între ei, cum în sătucurile mayașe, copiii sunt puși să muncească, cum supraviețuiesc kenyenii fără cărucioare și care sunt motivele acestor practici specifice populațiilor respective, multe dintre ele fiind consecințe ale nivelului de trai și condițiilor naturale din locurile respective.
Volumul surprinde așadar diversitatea culturală și civilizațională a lumii, ineditul constând în faptul că autoarea aplică multe dintre descoperirile făcute de ea în educația propriei fiice. „A fi un bun părinte se numără printre grijile universale, chiar dacă avem viziuni personale despre ce trebuie și ce nu trebuie făcut. Am devenit o mămică ce explorează planeta și pe sine însăși mânată de o misiune, în căutarea secretelor care m-ar putea ajuta să devin cel mai bun părinte cu putință. Cartea de față redă această aventură a cunoașterii.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.