MAX

Sarah Cohen-Scali este o scriitoare de origine franceză, pasionată de literatură, autoare a numeroase romane și nuvele, domeniul predilect al acesteia fiind romanul noir.

Max este un roman inspirat din fapte reale. Programul Lebensborn, inițiat de Heinrich Himmler a fost pus în practică începând din 1933 în Germania, apoi, între anii 1940-1941, în țările ocupate. În cadrul programului erau selecționate de către naziști femei care să aducă pe lume reprezentanți puri ai rasei ariene, tineretul ideal, destinat să regenereze Germania după ce Europa va fi ocupată de Reich.

Autor

SARAH COHEN-SCALI

Editura

Rao

Locul și anul publicării

București, 2015

Cartea începe cu relatarea unui copil nenăscut care descrie lumea din jurul său: “Suntem în data de 19 aprilie 1936. În curând va fi miezul nopții. Ar fi trebuit să mă nasc ieri, dar n-am vrut.(…) Dorința mea, prima din viața ce va veni, este să văd lumina zilei pe 20 aprilie. E ziua aniversării Führerului nostru. Dacă o să mă nasc pe 20 aprilie, voi fi binecuvântat de zeii germanici și voi fi considerat primul născut al rasei supreme. Rasa ariană. Cea care va domni peste lume.(…) Sunt copilul viitorului. Copilul conceput fără dragoste. Fără Dumnezeu. Fără Lege. Fără nimic altceva decât forță și ură. Heil Hitler!

Așadar Max se naște într-o pepinieră printre alți copii și crește fără afecțiunea părinților, fiind în mod constant supravegheat, cântărit, măsurat de echipa profesorului Ebner care se ocupă de educația celor mici. Uneori copiii dispar, dovedindu-se că aceștia nu se încadrau în standarde. Născut în aceeași zi cu Hitler, Max va primi mai târziu vizita acestuia, fapt ce va fi descris minuțios de către personajul-narator. Mândrindu-se cu acest lucru, băiatul ajunge să îl revendice pe Hitler ca tată, considerând Germania propria mamă. Max pare a nu avea sentimente, nu suferă, nu este niciodată trist, sufletul său nu vibrează la nimic din jur.

Prin povestea sa extrem de bine documentată, Sarah Cohen-Scali realizează un roman istoric în paginile căruia cititorul este purtat în aventuri întunecate, ororile prezentate oferindu-i un prilej de meditație față de ce a însemnat al Doilea Război Mondial și practicile siderante ale epocii respective.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.