MECANICA INIMII

Mathias Malzieu este un scriitor, compozitor și interpret francez, născut în 1974, la Montpellier. Este solistul trupei rock Dionysos, înființată în 1993. Ca scriitor a debutat în anul 2002 cu un volum de povestiri. În 2007 a publicat „Mecanica inimii”, un roman primit foarte bine atât de publicul cititor, cât și de critica literară, fiind însoțit și de un album rock omonim.
Cartea este de fapt o alegorie despre pierderea inocenței, o poveste aflată la limita fantasticului, creată din vise, metafore și imagini simbol, ce transformă romanul într-o poezie care sub apanajul unui basm, abordează teme ce au preocupat scriitorii tuturor timpurilor.
Autor

MATHIAS MALZIEU

Editura

Nemira

Locul și anul publicării

București, 2009

Jack este un băiețel care se naște în Edinburgh, în 1874, însă din nefericire un defect pe care acesta îl are la inimă o face pe Madelaine, un fel de doctoriță-vraci, să îi monteze un ceas antic în piept ce îl poate salva de la pieire, dar i-o și poate aduce în același timp.
Doctorița acuzată de mulți de vrăjitorie îl îndrăgește nespus pe firavul băiețel, pe care ajunge să îl crească, deoarece tic-tacul din inima lui Jack îi îndepărtează pe toți cei care ar putea să îl înfieze.
Purtându-i de grijă permanent, Madeleine încearcă să îl protejeze pe Jack de suferință: “Întâi de toate, nu atinge acele. În al doilea rând, stăpânește-ți mânia. În al treilea rând, niciodată, nici în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îți va străpunge pielea, oasele ți se vor sfărâma, iar mecanica inimii se va strica iarăși.”
Sfaturile lui Madeleine și dorința acesteia de a-l proteja nu sunt suficiente, iar Jack se îndrăgostește de o tânără cântăreață. Domnișoara Acacia îl cucerește pe acesta cu vocea sa, cu delicatețea, dar și cu stângăciile provocate de miopia fetei, care din mândrie refuză să poarte ochelari.
Iubirea îl face pe Jack să acționeze, să își trăiască viața, însă mecanismul inimii sale este pus la grea încercare, deoarece domnișoara Acacia nu se ridică întotdeauna la nivelul trăirilor sufletești ale lui Jack.
Comparată cu “Micul Prinț” a lui Antoine de Saint Exupéry, „Mecanica inimii” este o carte în care autorul, folosindu-se de artificiile unei povești stranii, reușește să vorbească despre adevăruri ce merită descifrate.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.