NOSTALGIA

Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, critic literar și publicist român, unul dintre cele mai cunoscute nume ale literaturii contemporane din țara noastră.
Volumul “Nostalgia”, publicat la editura Humanitas, în 2013, reprezintă o ediție aniversară și completă a cărții intitulate “Visul”, apărută în anul 1989.

Volumul de față conține în plus, față de ediția de acum mai bine de douăzeci de ani, un epilog și un prolog. Prima ediție integrală a cărții a fost publicată în 1993 și a fost tradusă în mai multe limbi, fiind foarte bine primită de critica internațională.

Autor

MIRCEA CĂRTĂRESCU

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2013

“Nostalgia” este un volum de nuvele fantastice care prezintă publicului “un univers suspendat între vis și realitate” (El Pais).
Cele cinci nuvele cuprinse în carte provoacă cititorii la un adevărat exercițiu mental, aceștia fiind nevoiți să pătrundă în substratul operei, să descifreze simbolurile utilizate de autor și să intre în jocurile propuse în paginile nuvelelor, ludicul având un rol important în rândurile volumului.
Descrierile amănunțite, senzațiile vizuale și olfactive, limbajul precis, acuitatea povestirii, realitatea distorsionată, toate acestea oferă povestirilor un iz ireal.
Toate nuvelele (“Ruletistul”, “Mendebilul”, “Gemenii”, “Rem” și “Arhitectul”), în fond cinci istorisiri cvasi-independente, unite prin delirul hipnotic care le străbate, sunt extrem de complexe, oferind cititorului ocazia unei lecturi profunde.
“La treizeci de ani de când am început-o și la douăzeci de ani de la ediția completă Humanitas, Nostalgia rămâne cartea mea cea mai citită și cea mai citată, în țară și în lume. Sunt foarte bucuros că, prin această ediție nouă, mulți oameni tineri vor intra prima dată în lumea mea, despre care am spus cândva că are diametrul craniului meu.” (Mircea Cărtărescu)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.