O ZI

David Nicholls s-a născut în anul 1966 în Hampshire și este scriitor și scenarist englez. A urmat cursuri de teatru la Barton Peveril College, dar și de fizică și biologie. A absolvit, de asemenea, Bristol University și a luat lecții de actorie la American Musical and Dramatic Academy din New York.
Ca scenarist, a fost nominalizat la British Academy Television Craft Award, la secțiunea cel mai bun scenarist de televiziune (categoria ficțiune), pentru serialul „Cold Feet” (2000). A scris scenariile unor filme precum: „Starter for 10” („Flirt de nota 10”), „And When Did You Last See Your Father?” („Secretele tatălui meu”) sau adaptări ale unor romane clasice pentru BBC.
Ca scriitor a debutat în anul 2003 cu romanul „Starter for Ten” („Cine știe câștigă”). Romanul „One Day” („O zi”) a apărut în 2009, fiind apoi ecranizat cu succes în 2011, cu Anne Hathaway și Jim Sturgess în rolurile principale și în 2024 în mini-seria care îi are ca protagoniști pe Ambika Mod și pe Leo Woodall, disponibilă pe Netflix.
Autor

DAVID NICHOLLS

Editura

Litera

Locul și anul publicării

București, 2011

Cartea prezintă povestea sensibilă, uneori cu note comice, alteori plină de dramatism, a doi tineri, Emma și Dexter, care sunt urmăriți pe parcursul a douăzeci de ani, începând cu anul 1988, când cei doi se întâlnesc la petrecerea de absolvire a liceului.
Încă de la început, nimic nu pare să ofere o șansă cuplului. Emma este o tânără cu origini sociale modeste, cu aspirații idealiste, deșteaptă, dar fără prea multă încredere în ea. Dexter o atrage, însă Emma nu își expune sentimentele, ascunzându-și vulnerabilitatea în spatele replicilor ironice. Dexter provine dintr-o familie bogată, își dorește să devină celebru, este superficial, însă plin de succes la fete. Emma îl intrigă prin felul ei de a fi, îl provoacă, însă, deși petrec noaptea împreună, între ei doi nu se întâmplă altceva decât o lungă discuție pe teme banale sau profunde, care oferă cititorului informații despre concepțiile de viață ale celor doi. Dexter își va începe noua etapă a existenței sale cu o lungă călătorie prin lume, așadar nu poate fi vorba despre o relație stabilă între ei. Însă ceea ce trebuia să rămână doar o amintire se transformă în cea mai frumoasă și profundă prietenie dintre un băiat și o fată. Întreținută de sentimentele pe care nu vor să le recunoască, povestea lui “Em și Dex sau Dex și Em” este urmărită într-un mod inedit, revenind mereu în aceeași zi, 15 iulie, însă în ani diferiți. Trăim astfel, alături de personaje, transformările lor, etapele acestora, gloria și decăderea, speranțele și ratările, zâmbetele și lacrimile, durerea și fericirea, certurile și împăcările și ne dorim, cu tot sufletul, ca cei doi să afle calea pentru a fi împreună.
Finalul cărții e tulburător și oferă teme de reflecție. Cum pot fi doi oameni suflete-pereche, însă aproape niciodată să nu se coordoneze în aceeași direcție? Ce înseamnă o zi în viața unui om? Cât de important e să valorifici la timp ceea ce ți se oferă? Cât de mari pot fi tentațiile și cum pot deciziile de moment să-ți schimbe drumul? Cât de profund poate marca un om viața unei alte persoane?
Așadar, o carte ce pare inițial doar un alt roman pentru adolescenți în multitudinea de astfel de romane se dovedește a fi suficient de profundă încât cititorul să se gândească la ea încă mult timp după ce a ajuns la ultima pagină.
„Cele două personaje sunt creionate cu atâta forță și dureroasă exactitate, cu atât de mult realism, încât, la final, ai sentimentul că ți-au devenit la fel de familiare ca niște prieteni buni.” (The Guardian)
„O lectură emoționantă… Nicholls este expert în surprinderea vârstei tinereții, a primei iubiri, a suferinței din dragoste și a traseului complicat și haotic al legăturilor romantice…” (News of the World)
„Nicholls are o mare capacitate de a înțelege emoțiile. Portretele lui sunt extrem de convingătoare… «O zi» este menit să devină un clasic modern.” (Daily Mirror)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.