PE URMELE TATĂLUI

Mireille Abramovici s-a născut în 1944, la Nisa, din părinți români de origine evreiască, refugiați în Franța. Tatăl său, Isaac Abramovici, este arestat de Gestapo și trimis în lagărul de la Drancy, cu zece zile înainte ca Mireille să se nască, motiv pentru care aceasta nu îl va cunoaște niciodată. Primii ani de viață de după război îi petrece împreună cu surorile ei la o fermă, apoi se mută la Paris, unde mai târziu face carieră în cinematografie, în montajul de film, precum și ca realizatoare de documentare. În anul 2016 se stinge din viață.
Cartea “Pe urmele tatălui” reprezintă povestea de iubire dintre părinții ei, spulberată nedrept de război, pe care Mireille o reconstituie din mărturiile cunoscuților și, de asemenea, din scrisorile de dragoste ale celor doi. Același subiect a fost abordat de autoare și în 2001, atunci când a produs filmul documentar „Dor de tine”.
Autor

MIREILLE ABRAMOVICI

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2017

Din dorința de a-i salva măcar simbolic viața, Mireille Abramovici folosește toate indiciile pe care le are la îndemână – scrisori, fotografii, acte din arhiva mamei, drumuri în România, Franța și Germania, vizite la rude și cunoscuți de-ai părinților, obiecte care au aparținut părinților, vise și intuiții, toate acestea creionând treptat portretul unui om plecat mult prea devreme și povestea unui cuplu separat pe nedrept.
„Azi când sunt mai în vârstă decât tatăl meu la acea vreme, îl privesc așa cum își privește o soră fratele mai mic sau cum își privește o mamă fiul. Amestec generațiile, răstorn cronologia. Din nevoia mea de revelații, mi se pare că fila timpului e îngustă și c-o pot străbate fără șovăire.” – afirma autoarea.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.