Anders Ericsson este profesor de psihologie la Florida State University. Studiază performanța de top în diferite domenii precum muzică, șah, medicină, sport și modul în care performerii de top obțin rezultate superioare dobândind mecanisme cognitive complexe printr-un exercițiu metodic stăruitor. Dintre lucrările sale amintim: „Cambridge Handbook of Expertise and Expert Performance” (2006) și „The Development of Professional Expertise” (2009).
Robert Pool a predat literatură științifică la Johns Hopkins Universuty și a lucrat ca jurnalist și redactor la cele mai prestigioase publicații științifice – „Science” și „Nature”.
Cei doi au colaborat pentru lucrarea de față care abordează tema experților de top și implicațiile acesteia. Dintotdeauna s-a considerat că pentru a obține anumite performanțe în diverse domenii este nevoie în primul rând de un talent nativ și că nu este deloc simplu să atingi excelența. Studiile lui Ericsson pe care se bazează această carte demonstrează contrariul, dovedind practic că toți avem în noi datele necesare pentru a deveni excepționali, doar că nu le cultivăm în modul corect. Lucrarea pleacă de la cazuri concrete de muzicieni, medici, profesori, sportivi de excepție sau chiar studiază performanțele anumitor categorii profesionale, cum ar fi taximetriștii londonezi, și prezintă calitățile native pe care le au aceștia, dar și felul în care funcționează ei pentru atingerea obiectivelor.
Autor
ANDRES ERICSSON
Editura
Publica
Locul și anul publicării
București, 2016
Peak oferă sfaturi neprețuite în legătură cu stabilirea țintelor, recepționarea unui feedback, identificarea modelelor și automotivație. Metodele propuse de Ericsson vor îmbunătăți abilitățile tuturor celor interesați să se distingă în profesie, să își îmbunătățească performanțele din diverse domenii de interes, să își ajute copiii să obțină rezultate școlare cât mai bune sau să se remarce la locul de muncă. Nu avem nevoie decât de răbdate, un timp acordat studiului acestei cărți, voință și curiozitate de a aplica în viața de zi cu zi ceea ce aflăm din paginile acestei lucrări. Cartea este prevăzută la finalul acesteia și cu câteva pagini unde putem lua notițe, făcând diverse observații și subliniind ideile demne de a fi puse în practică pe care le întâlnim în timpul lecturii.
„Această carte este o narațiune revoluționară, lirică, plină de forță și bazată pe cunoștințe științifice care ne arată efectiv cum să devenim mai buni (mult mai buni) în a face lucrurile importante pentru noi.” (Seth Godin, autor de cărți de dezvoltare personală)
„Cercetările lui Ericsson au revoluționat modul în care gândim realizarea umană. El a descoperit că lucrul care ne desparte de cei mai buni dintre noi nu este talentul înnăscut, ci pur și simplu modul potrivit de antrenament și exercițiu. Dacă toți am lua în serios lecțiile din această carte, lumea s-ar putea schimba realmente.” (Joshua Foer, autor de cărți de dezvoltare personală)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.