PRINȚESA BARI

Hwang Sok-yong s-a născut în 1943 în Manciuria, o regiune din nord-estul Chinei. Pe parcursul existenței sale, autorul a fost întemnițat de mai multe ori din motive politice. Operele sale, proză scurtă și romane, au fost publicate în țări precum Coreea de Sud și de Nord, China, Germania, SUA și Franța, fiind deseori premiate.

Prințesa Bari este un roman care îmbină armonios realul cu fantasticul. Acțiunea urmărește destinul unei nord-coreene, Bari, botezată astfel după numele unei legendare prințese.

Prima parte a romanului introduce cititorul în lumea unei familii din Coreea de Nord, Bari fiind cea mai mică din cele șapte surori. Traiul dificil, lipsurile materiale, tensiunile prezente descriu perfect viața în general a locuitorilor acelei țări. Familia fetei se destramă, ea își pierde pe rând persoanele dragi, însă nu deznădăjduiește și are curajul de a evada spre o altă lume.

Autor

HWANG SOK-YONG

Editura

Editura Polirom

Locul și anul publicării

Iași, 2014

Inițiată de bunica sa în tainele spiritismului, Bari este ghidată adesea de cei care au murit, iar încercările la care este supusă în lumea cealaltă sunt uneori la fel de dificile precum cele din viața reală.

Drumul spre Londra este și el o adevărată provocare pentru personajul principal care trebuie să înfrunte pericolele întâlnite de o femeie singură, aflată într-o astfel de călătorie.

Dacă prima parte a cărții este dedicată culturii coreene, în a doua parte este prezentată viața de imigrant, nici ea ușoară. Descoperim mentalități variate, culturi diverse, principii ale diferitelor religii sau comunități, totul fiind redat cu un profund spirit realist, în ciuda episoadelor fantastice care apar în roman.

Finalul brusc al cărții, aproape șocant, lasă loc meditației și interpretărilor deschise. “Poetic, fantezist până la pierderea oricărei legături cu realitatea în care e creat, Prințesa Bari este un roman frumos despre dezrădăcinare, exil și imigrație.” (Page des Libraires)

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.