REFUGIUL

Sarah Pearse a devenit cunoscută datorită succesului înregistrat cu romanul său de debut, thrillerul „Sanatoriul”. Aceasta a studiat limba și literatura engleză, precum și scrierea creativă la University of Warwick. A lucrat în domeniul relațiilor publice în mai multe companii importante din Marea Britanie, apoi s-a mutat în Elveția, fiind îndrăgostită de peisajele naturale ale acestei țări, care, de altfel, au reprezentat sursa de inspirație pentru romanul său de debut.
„Refugiul” este continuarea bestsellerului „Sanatoriul” și oferă cititorului aceeași atmosferă misterioasă și terifiantă, însă, de această dată acțiunea se mută pe o insulă izolată din sud-vestul Angliei, un refugiu pentru turiștii care vor să se relaxeze și să își găsească liniștea departe de problemele de zi cu zi.
Pe insula cunoscută localnicilor și ca Reaper՚s Rock se află și Elin Warner împreună cu iubitul ei. Aceasta este protagonista seriei, o polițistă care suferă de șoc post-traumatic în urma unui caz din trecut și care încearcă să își depășească problemele.
Autor

SARAH PEARSE

Editura

Nemira/ Armada

Locul și anul publicării

București 2023

Locul atrage turiștii nu doar prin peisajul exotic, ci și prin legenda care circulă despre insulă, și anume că acolo, cu mult timp în urmă, avuseseră loc mai multe crime teribile. Povestea pare să prindă viață în momentul în care este găsit un cadavru în pavilionul de yoga, aparent victima unei căzături fatale. Când o a doua persoană moare în timp ce face scufundări, Elin își intră în rolul de detectiv, încercând să afle cine este criminalul, care este motivația pentru comiterea crimelor și să îi țină pe ceilalți turiști în siguranță, având în vedere că poliția nu poate ajunge curând pe insulă.
Cu cât înaintează ancheta, cu atât sunt descoperite mai multe secrete, inclusiv cele ale iubitului lui Elin, care pare să aibă o relație interesantă cu acel loc. În plus, problemele psihice de care suferă amenință să o afecteze pe protagonistă, având în vedere că se află într-un loc izolat și fără prea multe perspective de a scăpa cu bine. Însă tânăra este o persoană inteligentă, face conexiuni, se autodepășește și reușește să îi protejeze pe cei din jur, nu fără să se pună pe ea în pericol.
Scenele cresc în intensitate pe parcursul romanului, suspansul întreține interesul cititorului, iar misterul se dorește descifrat, prin urmare Sarah Pearse se folosește de rețeta perfectă pentru a crea un thriller psihologic captivant.
Finalul este similar cu cel din primul volum al seriei, nu aflăm nici de această dată cine o urmărește din umbră pe Elin, așadar cititorul se poate aștepta la un al treilea volum care să continue povestea și să îi dea, poate, o finalitate.
„Vocea lui Pearse e incredibil de puternică în «Refugiul». Suspansul crește și tot crește, atingând un punct culminant incredibil.” (David Baldacci, scriitor)
„Undeva, unde să te retragi să îți vindeci rănile. Un refugiu. Pare un spațiu în care poți să te simți în siguranță, nu-i așa? Doar că, uneori, răul stă la pândă tocmai în astfel de locuri. Izolare, tensiune, mister – cele trei cuvinte care definesc cel mai bine noul roman al lui Sarah Pearse.” (Marian Coman, redactor-șef Armada)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.