SALA DE BAL

Anna Hope s-a născut în 1974 la Manchester. Este scriitoare și actriță, a studiat literatura engleză, apoi a absolvit cursuri de actorie. A jucat în seriale și miniserii de televiziune, apoi a urmat cursuri de scriere creativă. Romanul său de debut, „Wake”, a devenit bestseller și s-a bucurat de atenția criticii de specialitate, fiind selectat pe lista scurtă pentru „National Book Awards” și pe lista lungă la „Walter Scott Prize”.

Cel de-al doilea roman al scriitoarei, „Sala de bal”, a apărut în 2016 și se bucură de un binemeritat succes internațional. De asemenea, a primit „Grad Prix des Lectrices” al revistei „ELLE”, în 2018.

Autor

ANNA HOPE

Editura

Humanitas

Locul și anul publicării

București, 2018

Acțiunea se desfășoară în anul 1911, la azilul „Sharston” din Yorkshire, unde câțiva oameni au puterea de a decide cine poartă stigmatul nebuniei și cine poate fi catalogat drept om normal. Din nefericire, sărăcia este un criteriu de bază în selectarea persoanelor care sunt declarate inapte din punct de vedere psihic. Ella Fay, într-un gest de revoltă, sparge geamul halei unde lucra, iar gestul are consecințe inimaginabile asupra ei. Este internată într-un azil unde pacienții sunt ținuți separat, aceștia având posibilitatea să se întâlnească doar vinerea, într-o somptuoasă sală de bal, unde dansează și socializează. Astfel, Ella îl cunoaște pe John Mulligan, un bărbat depresiv, care suferă în urma copilului pierdut. Cei doi pacienți, inspirați de sentimentul pe care ajung să îl trăiască unul față de celălalt, încep să se bucure treptat de viață, să riște și să spere, dovedind faptul că dragostea nu ține cont de limitele impuse de oameni.
Povestea este redată din trei perspective: cei doi protagoniști și doctorul Charles Fuller, obsedat de punerea în practică a unor teorii aberante.
În ciuda ritmului lent și a lipsei de scene spectaculoase, cartea impresionează prin mesajul transmis – neputința clasei sociale sărace de a-și schimba destinul într-un sistem care îngrădește dreptul la exprimare și acțiune.
„«Sala de bal» este un roman superb, o explorare fină, sfâșietoare și profundă a sentimentelor și dorințelor care supraviețuiesc până și în cele mai vitrege împrejurări.” (Sunday Express)
„Ana Hope combină în mod fericit cercetarea istorică cu inteligența emoțională pentru a explora, cu delicatețe și intuiție profundă, tensiunile și încercările inerente condiției umane.” (New York Times)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.