SĂNĂTATEA CREIERULUI PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Profesorul universitar doctor Alexandru Vlad Ciurea a operat pe parcursul carierei sale peste 23.000 de oameni, a condus spitale, a înființat și coordonat departamente de cercetare, ca profesor a format generații întregi de neurochirurgi prin cursurile sale și, nu în ultimul rând, a scris numeroase articole, tratate și cărți care i-au consolidat reputația la nivel național și internațional.
În cartea de față, dr. Ciurea își asumă o nouă misiune, și anume aceea de a traduce pe înțelesul publicului larg misterele minții umane, oferind într-un format ușor de înțeles informații și sfaturi practice indispensabile tuturor celor care își doresc un creier sănătos.
Autor

PROF. UNIV. DR. NEUROCHIRURG ALEXANDRU VLAD CIUREA

Editura

Bookzone

Locul și anul publicării

București, 2022

„Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” este o lucrare care prezintă o serie de cunoștințe, secrete, mistere despre creier, dar și elementele de care trebuie să ținem cont pentru a avea un creier sănătos și performant. După o scurtă incursiune în anatomia creierului, cartea ne propune teme precum: odihna creierului, persoanele supradotate, dezvoltarea creierului, traumele acestuia, factorii nocivi, o serie de fenomene și afecțiuni specifice vremurilor noastre, precum fenomenul burnout sau depresia, stresul, poluarea, toate acestea putând duce la boli neurodegenerative și neurovasculare. Alzheimer, Parkinson, accidente vasculare, cancere, toate acestea sunt de nedorit, iar profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea ne prezintă cauzele, factorii favorizanți, dar și metodele prin care am putea ține la distanță astfel de afecțiuni. Alimentația benefică pentru creier ocupă paginile unui capitol, de asemenea și alte elemente care asigură mentenanța creierului: odihna, aerul, apa, animalele de companie, dansul, muzica, mișcarea, evitarea elementelor negative și păstrarea unui ritm sănătos. Credința, misterele creierului, urmările covidului asupra acestui organ, dar și relația dintre medic și pacient sunt tratate în paginile cărții, totul cu scopul de a conștientiza comoara pe care o deținem în interiorul cutiei noastre craniene și de a face tot ceea ce ține de noi pentru a o proteja și a o determina să funcționeze la parametri maximi, la orice vârstă.
Cartea folosește un limbaj facil, termenii medicali aproape că nu există sau sunt explicați pe înțelesul tuturor, autorul face apel la exemple clare, ne plimbă în trecut pentru a vedea cum au funcționat creierele unor personalități și ne ancorează în realitatea pe care o trăim și căreia trebuie să îi facem față în așa fel încât viața să ni se pară o bucurie. Fericirea este extrem de importantă pentru buna funcționare a creierului, iar gândul bun trebuie să ne călăuzească pașii. „Având gândul bun, toate lucrurile se rezolvă. Se rezolvă în primul rând în tine, pentru că gândul bun duce la modificarea proceselor fiziologice interioare, pune în funcțiune sistemul nervos cu ajutorul căruia eu mă comport în societate, iubesc, gândesc, mă cert, parlamentez. Gândul bun mă scoate din impasuri. Ei, și ce dacă s-a întâmplat un element negativ? Pot să trec peste asta. Gândul bun este acela care mă scoate din situații grele, din situații de criză, din situații de panică. Gândul bun este cel care mă îndeamnă spre a face ceea ce se numește bine. Noțiunea de bine care-mi este implementată de copil trebuie realizată în continuare, pe parcursul vieții de adult.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.