ȘI ATUNCI MI-AM ÎNFRUNTAT DESTINUL

Laetitia Colombani este scenaristă, actriță și romancieră. A scris și regizat două lungmetraje, de asemenea scrie și piese de teatru. A publicat primul ei roman, „Și atunci mi-am înfruntat destinul” în 2017, urmat de bestsellerurile „Les Victorieuses” (2019) și „Le Cerf-volant” (2021).
Cartea cuprinde trei povestiri care au în centrul lor figurile a trei femei de pe continente diferite, care aparent nu au nicio legătură una cu cealaltă. Poveștile alternează și își continuă firul narativ până când cititorul află ce le unește pe eroinele romanului.
Autor

LAETITIA COLOMBANI

Editura

Univers

Locul și anul publicării

București 2023

Smita trăiește în India și este din rândul daliților, oameni considerați inferiori, care nu trebuie atinși, nici măcar priviți și care fac muncile cele mai de jos fără să fie plătiți, fără să aibă dreptul de a învăța sau de a-și depăși condiția. Smita golește cu mâinile goale latrinele jaților, castă superioară, și își dorește din tot sufletul ca fetița ei, Lalita, să nu fie nevoită să facă aceeași treabă nedemnă, motiv pentru care face tot posibilul ca cea mică să fie acceptată la școală. Din nefericire, acolo este umilită și bătută chiar de învățător, motiv pentru care mama se hotărăște să fugă din locul unde trăiesc în căutarea unei vieți mai bune. Riscurile sunt mari, dar Smita și le asumă, în ciuda împotrivirii soțului ei.
Giulia trăiește în Sicilia, lucrează în atelierul tatălui ei, o mică afacere de familie, până în ziua în care părintele său are un accident, iar Giulia află că afacerea se află pe punctul de a da faliment, așa că tânăra va fi obligată să găsească soluții. Povestea de iubire dintre ea și Kamal, un indian plin de mister, reprezintă ancora și salvarea ei.
Sarah este o avocată foarte apreciată din Canada. Are puțin peste patruzeci de ani, trei copii cu doi bărbați diferiți, care i-au fost soți, dar de care a divorțat pentru că întotdeauna și-a pus cariera mai presus de orice. Ignoră o vreme avertismentele corpului epuizat, însă află într-un final un verdict înspăimântător, și anume faptul că suferă de cancer. Hotărăște să ascundă boala de cei din jur, mai ales de colegi și șefi, și să jongleze între dosare, procese și ședințe de chimioterapie, însă secretul ei iese la iveală și consecințele sunt cele pe care Sarah nu ar fi dorit niciodată să le înfrunte. Colegii nemiloși profită de situație pentru a-i lua locul, iar șeful se gândește doar la bunăstarea cabinetului său și o înlătură pe Sarah cu zâmbetul pe buze, luându-i astfel munca sa de o viață.
Cartea portretizează trei femei puternice, care refuză să se supună sorții și care decid să lupte. În plus, romanul este valoros prin modul în care creează atmosfera specifică celor trei locuri de desfășurare a acțiunii. Ne plimbam astfel, treptat, prin mahalalele fetide și supraaglomerate ale Indiei unde luăm contact cu concepții total străine de lumea noastră, simțim aerul Siciliei și farmecul oamenilor, ne plimbăm pe străduțele din Palermo, pe care le străbatem pe o Vespa, alături de personaje și pătrundem apoi în intimitatea familiilor siciliene sau intrăm în birourile de avocatură ori în sălile de judecată, pe holurile spitalelor, în lumea civilizată, însă extrem de dură și rece a continentului american, și totul într-un roman care însumează mai puțin de 200 de pagini.
“O poveste despre femei, despre puterea, credința și spiritul lor de sacrificiu… Acest roman scris într-un stil minunat le va stârni cititorilor încântare și încredere în forțele lor.” (Booklist)
„Perspectiva intimă a personajelor vădește curajul din viața tuturor femeilor, indiferent de vârstă, cultură sau statut.” (Publishers Weekly)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.