SUFLET DE PORȚELAN

Cartea Andreei Lichi este o mărturie cutremurătoare, o confesiune a unei tinere ce a fost pusă la o încercare mult prea grea, prin care nimeni nu ar trebui să treacă, cu atât mai mult o fată de nici paisprezece ani, aflată practic la începutul vieții. Autoarea însăși nu se consideră o scriitoare, însă povestea pe care o așterne pe hârtie are o incontestabilă valoare, în primul rând pentru curajul de a vorbi lumii despre o traumă personală și apoi pentru lecția de viață care se dovedește a fi cartea.
“O secundă. De o secundă este nevoie pentru a pierde absolut tot. De o secundă este nevoie pentru ca întregul tău univers perfect să se transforme în cel mai groaznic coșmar. De o secundă ai nevoie pentru ca tot ceea ce iubești să devină tot ceea ce urăști. Tot de o secundă ai nevoie pentru ca amintirile să devină singurele lucruri frumoase din viața ta.”
Autor

ANDREEA LICHI

Editura

Creator

Locul și anul publicării

Brașov, 2020

În anul 2014, cu câteva luni înainte de finalul clasei a VIII-a, Andreea a suferit un accident de mașină în urma căruia a rămas imobilizată de la gât în jos, iar existența ei s-a schimbat într-un mod dramatic pentru totdeauna. Cartea de față surprinde amintirile din acea perioadă și din anii grei care au urmat, etapele parcurse, sentimentele trăite, durerea, disperarea, căderile psihice, revolta, imposibilitatea de a percepe diagnosticul dur, readaptarea, efortul depus nu doar de pacientă, ci și de membrii familiei. Cititorul va fi impresionat de sinceritatea textului, de emoțiile transmise, de recunoștința Andreei față de cei care i-au fost alături și mai ales de capacitatea ei de a surprinde personalul medical prin progresele făcute.
Evident, în paginile volumului regăsim și tarele sistemului de sănătate sau ale celui de învățământ, însă dincolo de orice aflăm că totul depinde de capacitatea celor implicați de a respecta persoana aflată în nevoie, de a o ajuta, iar din jurul Andreei nu au lipsit astfel de oameni, dintre aceștia părinții ridicându-se cu mult deasupra tuturor.
Astăzi, la opt ani distanță de nefericitul eveniment, descoperim în autoarea cărții o tânără frumoasă, ambițioasă, puternică, o persoană ce a înțeles că viața trebuie trăită, apreciată, valorificată și că lamentările nu își găsesc locul atunci când cei condamnați de destin își propun să schimbe traseul în favoarea lor.
Andreea Lichi este un exemplu pentru noi toți, iar cartea sa merită citită. În ciuda durității situației, finalul va aduce speranță și încredere celor ce se vor încumeta să cunoască „sufletul de porțelan” al autoarei. În curând va apărea și varianta în limba engleză a cărții, care va fi disponibilă în UK.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.