TESTAMENTUL LUI ABRAHAM

Născut în 1970 în Timișoara, Igor Bergler este scriitor, redactor, critic de film, specialist în marketing, regizor, realizator de emisiuni și filme pentru diverse posturi TV. De numele său se leagă romanul „Biblia pierdută”, debutul său pe piața de carte din România. Volumul a devenit rapid cea mai vândută carte de ficțiune a unui autor român din ultimii 20 de ani, fiind extrem de apreciată și căutată în peste 30 de țări. „Biblia pierdută” face parte din seria „Charles Baker”, iar „Testamentul lui Abraham” este al doilea roman de succes al lui Igor Bergler care îl are în centru pe simpaticul profesor universitar, Charles Baker.
Autor

IGOR BERGLER

Editura

Editura Litera

Locul și anul publicării

București, 2017

Prin „Testamentul lui Abraham” Igor Bergler oferă publicului răspunsuri personalizate la câteva dintre cele mai importante mistere ale Americii: ce l-a determinat pe președintele Abraham Lincoln să abolească sclavia, cum a ajuns președintele celei mai mari națiuni un om ca Donald Trump, ce s-a întâmplat cu Biblioteca din Alexandria, care este secretul unuia dintre cele mai încifrate documente – „Manuscrisul lui Voynich”.

Romanul este foarte bine documentat, iar secvențele de acțiune se împletesc cu narațiunea debordantă a lui Igor Bergler, motiv pentru care acest gen de literatură a fost încadrată de Jean Harris ca “factition – fapte reale în care intervine ficțiunea”. Farmecul cărții rezultă și din adevărata lecție de istorie oferită de autor, iar dinamismul evenimentelor îl transformă pe Charles Baker, eroul principal al cărții, într-un supraom. Acțiunea cărții pornește de la un eveniment cât se poate de real, iar considerațiile istorice introduse magistral de Igor Bergler pe tot parcursul romanului, în doze bine proporționate și atent studiate face din „Testamentul lui Abraham” o lectură antrenantă, menită să ofere o nouă ipoteză asupra unor evenimente reale, în aceeași măsură în care oferă și un posibil răspuns pentru faptele rămase în realitatea cotidiană învăluite în mister.

Cu fiecare pagină parcursă, Igor Bergler dovedește că este un scriitor remarcabil, capabil să gestioneze un număr mare de personaje. Roman de acțiune, „Testamentul lui Abraham” pleacă de la un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena și de la un atentat asupra președintelui Statelor Unite. Trece apoi într-un alt registru – o bibliotecă mai veche decât cea de la Alexandria, păstrătoarea celor mai cuprinzătoare colecții de cărți vechi considerate pierdute de umanitate, un oraș legendar, agenți cu mai multe identități, „El Diablo”, un asasin pasionat de Borges, 10 manuscrise cu coduri, un polițist cu o memorie fantastică, un psihiatru diabolic, o poveste despre sclavi și Abraham Lincoln, totul îmbinat și cu începutul unei povești de dragoste.

“«Testamentul lui Abraham» este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele narațiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco și de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Narațiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanității” – Pavel Șușară.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.