TOT ALBASTRUL CERULUI

Melissa Da Costa s-a născut pe 7 august 1990. A studiat economia și managementul, apoi a lucrat în domeniul energetic și al mediului, ocupându-se de comunicare. De asemenea, s-a specializat în aromaterapie, naturopatie și sofrologie. Se declară îndrăgostită de lectură și sport. În literatură a debutat cu romanul „Tot albastrul cerului”, care s-a bucurat de succes, apoi au urmat alte scrieri, toate bestselleruri în Franța.
„În cărțile mele, vorbesc despre timpul care stă în loc, despre cât este de important să ne luăm câte un răgaz. Personajelor mele nu le este frică să lase totul în urmă și să deschidă noi capitole în viața lor”, afirmă autoarea. Și exact acest lucru se întâmplă cu povestea din „Tot albastrul cerului”. Curge lent, dar se construiește frumos și solid, dezvăluind aspecte de o sensibilitate aparte, oferind momente de reflecție asupra existenței noastre grăbite.
Autor

MELISSA DA COSTA

Editura

Trei

Locul și anul publicării

București, 2023

„Tânăr de 26 de ani, diagnosticat cu Alzheimer precoce, doresc să plec într-o ultimă călătorie. Caut tovarăș(ă) de aventură pentru această ultimă expediție.” Astfel sună anunțul lui Émile, publicat din dorința de a fugi din spital și de sub privirile pline de compasiune ale familiei și prietenilor. Spre mirarea sa, la scurt timp, primește răspuns și trei zile mai târziu o cunoaște pe Joanne, o tânără femeie misterioasă, care poartă o rochie neagră, o pălărie cu boruri mari și un rucsac în spate. Aceasta îl așteaptă în parcarea unde se află rulota achiziționată de curând de Émile și, fără să îi ofere explicații, i se alătură în călătorie. Începe astfel un drum uluitor de frumos, pe parcursul căruia, odată cu descoperirea unor adevăruri profunde despre sine, Émile va cunoaște bucuria, frica, prietenia și iubirea – virtuți omenești care îi vor străpunge puțin câte puțin carapacea sub care s-a ascuns.
E greu de imaginat ce poate simți un tânăr care află că în scurt timp amintirile sale vor dispărea, că va deveni dependent de alții și că viața sa își va pierde sensul. Émile trece prin mai multe stări, se înfurie, se revoltă, își pune întrebări la care știe că nu poate primi răspuns, refuză să facă parte dintr-un experiment medical, în ciuda dorinței familiei, iar în final se hotărăște să trăiască prezentul și să se bucure cât se poate de mult de el. Joanne este partenera perfectă de călătorie. Deși cu un aspect fragil, aceasta se dovedește pe parcurs mult mai puternică decât am putea crede. Ea nu întreabă, nu judecă, aproape că nu vorbește, însă este prezentă și prezența sa devine în scurt timp indispensabilă pentru Émile. Călătoria le oferă timp și de asta au nevoie ambii, pentru că și Joanne duce cu ea propria dramă. Cartea prezintă pas cu pas apropierea celor doi, care se consolidează cu fiecare kilometru parcurs pe drumul lor spre ei înșiși. Popasurile pe care le fac în satele extrem de pitorești, feerice chiar, oamenii pe care îi cunosc și care devin parte din existența lor, micile bucurii pe care și le oferă, introspecțiile, pierderile de memorie, momentele de rătăcire, libertatea și eliberarea de tot ce a însemnat povară în viața lor, dar mai ales destăinuirile pe care și le fac, toate acestea îi apropie și îi transformă într-un cuplu cu care cititorul nu are cum să nu empatizeze.
Mesajul cărții este evident. Viața este alcătuită din amintiri și planuri de viitor, dar ceea ce contează cu adevărat sunt momentele trăite cu intensitate în prezent. Romanul „Tot albastrul cerului” are nevoie de răbdarea cititorului, însă oferă în schimb mult mai mult: emoție, sensibilitate, speranță și timp pentru sine, pentru că dincolo de povestea protagoniștilor se află viața tuturor celor care au uitat sau nu au conștientizat niciodată cât de important este prezentul.
„Mi-ar plăcea să reușesc într-o zi. Tot trăind în trecut, cum zici tu, sau cu frica de viitor, ajungem să uităm că există frumusețe în tot… sau aproape în tot… Când ești copil, o faci în mod natural, nu?”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.