TUTUROR BĂIEȚILOR PE CARE I-AM IUBIT

“Tuturor băieților pe care i-am iubit” este o carte pentru adolescenți, scrisă de autoarea de origine americană Jenny Han. Romanul a apărut în anul 2014 și prezintă trăirile unei adolescente aflată în pragul maturizării, care descoperă cât de important este să-ți asumi sentimentele și să-ți asculți inima.

Lara Jean este cea de-a doua fiică din cele trei ale familiei Song, o tânără timidă care trăiește emoții puternice și care alege să-și mărturisească sentimentele pe care le nutrește față de băieții de care a fost sau continuă să fie îndrăgostită, prin intermediul unor scrisori, pe care nu le expediază, ci le păstrează într-o cutie de pălării. La un moment dat însă, cineva expediază scrisorile și ele ajung, în același timp, la cei cinci băieți. Una dintre scrisori îi este adresată lui Josh, fostul iubit al surorii sale mai mari, Margot, plecată între timp la studii în Scoția.

Autor

Jenny Han

Editura

Editura Trei

Locul și anul publicării

București, 2015

O altă scrisoare îi este adresată lui Peter, un băiat popular din liceu, admirat de fete, dar care o iubește în secret pe cea mai bună prietenă a Larei. Deși l-ar prefera pe Josh, Lara face o înțelegere cu Peter și intră într-un joc de iubire, în urma căruia îl descoperă pe adevăratul Peter, o persoană veselă, spontană, un băiat total diferit de imaginea pe care și-o crease în școală.
Cartea surprinde așadar sentimente specifice adolescenței – iubire, gelozie, orgolii, timiditate, toate amestecate într-o intrigă tipică unui astfel de roman, cu evenimente neprevăzute, răsturnări de situație și un final neașteptat.
Pe lângă povestea de iubire, scriitoarea surprinde și viața celor trei surori, după moartea mamei, modul în care acestea înțeleg situația, se maturizează și încearcă să își ajute tatăl să treacă peste nefericitul eveniment.
Romanul reprezintă o lectură ușoară, presărată cu suficiente scene amuzante, care pot destinde pentru câteva ceasuri tinerii cititori, mulți dintre ei putându-se regăsi în paginile cărții.