VIAȚA CA UN RÂU

Shelly Read trăiește în Colorado, la fel ca înaintașii ei de cinci generații, mai exact în munții Elk, din partea de vest a statului și mărturisește că se simte cel mai bine în vârf de munte.
 A fost timp de aproape trei decenii conferențiar la Western Colorado University, unde a predat artă narativă, literatură, studii de mediu și gândire critică. De asemenea, a format propriul program de studii de Protecția mediului și Sustenabilitate și un program de sprijin pentru studenții aflați la prima generație și în situație de risc. Are diplomă de licență în artă narativă și studii literare la University of Denver și a absolvit programul postuniversitar de scriere creativă de la Temple University. “Viața ca un râu” este romanul său de debut.
Autor

SHELLEY READ

Editura

Litera

Locul și anul publicării

București, 2023

Cartea este deosebită prin profunzimea ei, prin lirismul scrierii și prin emoțiile pe care autoarea reușește să le transmită cititorilor. Victoria Nash este o tânără de șaptesprezece ani din Iola, un orășel din Colorado. Viața nu a fost tocmai blândă cu ea, deoarece aceasta și-a pierdut mama, mătușa și vărul într-un accident de mașină, fiind nevoită să se maturizeze peste noapte și să se ocupe de îngrijirea gospodăriei, a livezii de piersici a familiei și a celor trei bărbați din casă, tatăl său – transformat într-un bărbat ursuz odată cu pierderea soției, fratele Seth – un adolescent care își alimentează agresivitatea nativă cu alcool și unchiul Og – cândva un tânăr jovial, dar căruia războiul îi răpise atât picioarele, cât și pofta de viață, transformându-l într-un bărbat fără rost, dependent de scaunul cu rotile și de cei din jur.
Acțiunea romanului începe în anul 1948 și odată cu aceasta și noua viață a Victoriei, marcată de întâlnirea fetei la răscrucea a două străzi cu Wilson Moon, un tânăr hoinar și misterios, hotărât să trăiască după propriile reguli. Atracția dintre cei doi este evidentă și bulversantă pentru lipsa lor de experiență și tocmai din acest motiv povestea lor de iubire este extrem de sensibilă și cumva dincolo de puterea de exprimare a cuvintelor. Din păcate însă, obstacolele nu întârzie să se arate, iar prejudecățile pline de ostilitate la adresa nativilor americani schimbă iremediabil traiectoria vieții celor doi. Ceea ce urmează reprezintă etape în devenirea Victoriei Nash, al cărei destin pare marcat de tragedii fără număr, dar cărora aceasta reușește să le facă față, asemenea unui râu, care curge în ciuda a ceea ce întâlnește în cale și care aduce cu el experiențe și trăiri menite să îi definească calea.
Cartea atrage atenția și prin relația specială pe care scriitoarea o construiește între personajul său și natură. Livada cu piersici a familiei este ea însăși personaj în poveste, iar munții, apele, pășunile, animalele de la fermă, toate sunt părți profunde din ființa Victoriei. Limbajul încărcat cu lirism și simboluri întregește imaginea pe care autoarea o creează, oferindu-i cititorului posibilitatea să respire aerul cu care își înconjoară personajele, să calce prin locurile stâncoase sau împădurite, să simtă arșița verii sau gerul aspru, să plângă alături de eroina cărții, să se teamă, să spere alături de ea și să zâmbească în puținele momente de fericire ale acesteia.
“Viața ca un râu” este dincolo de orice o lecție tulburătoare pentru oricine parcurge paginile cărții și pătrunde în zguduitoarea poveste despre supraviețuire, adevăr, maturizare, destin și misterul unei iubiri dincolo de limitele existenței umane.
“Shelley Read a scris un roman splendid despre o tânără strivită de împrejurări care trebuie să găsească o cale de a ierta înainte de a putea iubi… «Viața ca un râu» este un debut literar uimitor plasat în inima visului american.” (Adriana Trigiani, scriitoare)
„Debutul superb al lui Shelley Read, «Viața ca un râu», tratează o gamă impresionantă de teme: tandrețea și curiozitatea primei iubiri, durerea veșnică a pierderii, brutalitatea rasismului, capacitatea uriașă de rezistență a naturii chiar și în fața distrugerilor provocate de om și miracolul precar al dragostei de mamă. Plină de înțelepciune și empatie, această mărturie zguduitoare a vieții autentice merită savurată, prețuită, împărtășită. (Meg Waite Clayton, scriitoare)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.